Януарчета 2016-7

• 43 489
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Аз се чудя от гледна точка да използвам ли мая или сода. Днес сложих да си направя квас. Иначе и ние имаме рецепти на хлебопекарната и аз меся и на ръка, но се чудя за маята и содата.
Готовите крекери са масово с консерванти, даже и захар, пастата е по- ок, но само паста да давам?

# 286
И аз се чудех за маята, но пък никой не ми е казвал да не му давам едно от двете  newsm78
Аз вчера му дадох малко купешка бебешка бисквитка, хареса му и добре се справи с нея. Обаче както ти казваш - вътре има захар, кокосово масло което по принцип е полезно, набухвател и т.н. После като го изкъпах и му мазах лицето вечерта му стана на няколко места леко червено лицето и се чудя от мицеларния разтвор ли беше или реакция към бисквитката. Изчезна зачервяването, не е имал диария или повръщане или колики, пшеница яде  newsm78 чудя се дали да му дам пак бисквитка  newsm78
Иначе купешките бисквитки са с подходяща форма и структура за приучаване. Направи ми впечатление че лесно се разтапяше, за да не се задави. Той за пръв път сам гризеше и дъвчеше нещо и нямаше никакъв проблем.

# 287
  • София
Ами аз онзи ден хапвах фузили - паста на спирали и му дадох няколко без сос. Изяде си ги и питаше за още, та не че бяха големи или по-жилави.
Днес лигави няколко корички от питката на баба си със сода и кисело мляко.
Давах му и коричка от купен хляб и имаше малко пъпки на другия ден та и аз се чудех тогава от какво са.
Но, изобщо не му пречи ако не му се топи в устата, даже по-успешно чеше венците Simple Smile

# 288
  • София
И аз не редувам пюретата, случвало се е и три последователни дни да яде месно или зеленчуково. Жълтъка си го хапва отделно и го харесва.

# 289
  • Пловдив
Тереза съжалявам дано този период скоро да остане в миналото /опитай  хомеопатия/.  Hug
А за памперса да дам идея аз взимах 1 номер по големи и ги ползвах за през ноща това при каките пиеха много вода и сок за разлика от Михаил който чак сега започна да пълни памерса.

# 290
# 291
  • София
Ами на нас точно следващия номер не ни издържа и го сменяме към пет. То от 22 до 9 си е много време за един памперс.
Той Сами и вода си пие.
През деня е с 3, а през нощта слагам 4.
Преди две нощти тръгнах да го сменям към шест и токмо да го сваля се изпишка и намокри бодито на гърба...
Макарони с плодово пюре давате ли?

# 292
Макарони с плодово пюре не съм предлагала, то вчера Моника с триста зора изяде малка порция от тези на Плазмон с масло и сирене. Пробвах тези дни и с белено просо за закуска. Толкова хубаво стана, а тя вече ревеше от него на третата лъжичка. Скоро не виждам как ще разнообразим тази закуска.

Май не съм споделяла, че намерих един хляб в Кауфланд 100 % лимец. Троша и по малко в по-рядичките супи или готвено, а също слагам и в попарата. Направих си го и на сухари, че не винаги мога да имам пресен в къщи, пък и не е с кой знай колко дълъг срок на годност. 

# 293
Ох не мога да ви изчета, стигнах до средата на тази тема, но ако не се включа и сега не знам кога ще успея.. Надявам се всички болни мами и бебета да са добре вече.  Hug
Аз също се опитах да се разболея, но сега съм добре, малкия изкара 1 седмица със сополи и 2,3 дни с температура. За щастие се оказаха зъби, Педи каза, че кътник расте и съм се видяла в чудо ..  Rolling Eyes

Да се отчета от консултацията преди седмица на 9м 10кг. и 70 см .  Опитва се да ходи от 2 седмици сам, пуска се и направо тича към мен.. от което е със разбира уста ..  ooooh!
Отивам да го видя , че мрънка . Ще се опитам да ви дочета и пак ще се включа  Hug

# 294
  • Бургас
Май всички сме на тема печене на вкусотийки за мъниците   Heart Eyes
Аз утре смятам да правя палачинки с банан и овесени ядки по рецептата на Аурора. Ако не ги хареса ще ги изям аз   Mr. Green. Пише, че ползва бакпулвер, а за содата и аз не знам. Ама пък в бисквитките кой знае какво има, ще трябва да претръпвам явно, че ще минава на по-обща храна.
Марти пак е в ящен период и не му стигат порциите. Другата седмица ще поръчам храна за по-голямата група, 10-12 месеца. До сега ме спираше факта, че слагат захар в десертите, но пък разнообразието е доста по-голямо. Порциите също.
Макарони с плодове не въм давала, но в кухнята имаше за десерт веднъж плодове с кус-кус. Ами изяде си го с удоволствие.
Попарата до кога със сухари се прави? Кога да започна да слагам хляб в храната, идеи?

# 295
Танче, сода би трябвало да е ок. ИМам една книжка с рецепти на Първите 7 и там има палачинки със сода. НА сайтът им също има хубави рецепти, но е много труден за търсене, или поне през телефона не ми е удобен.
Тази нощ съм ставала през 30 минути и съм тотален парцал. ПО-късно ще изчитам какво сте писали, че сега хич ме няма. Да пробива този осми зъб, откачам вече. И с всичкият си акъл ходих да бягам, съвсем да се трупясам  Joy Ама пък времето тук беше повече от перфектно за бягане  Heart Eyes а и имах налична баба Wink
Диидиито, благодаря за сайта с рецепти  Hug

# 296
  • София
Tanja_79, нашата педиатърка казва, че попарата се препоръчва да се прави със сухари, защото още не можели да дъвчат, а сухара е хигроскопичен и не може да стане на глетава топка, която да ги задави. Иначе можело и обикновен хляб, но вече трябвало да дъвчат. Което ни ми пречи отвреме-навреме, когато ми е по - течна супичката да слагам хляб или трохи от сухари. Вече са големи.

# 297
  • София
Бре, не можели да дъвчат. Моят си дъвче прекрасно, но вдлетяването си е проблем. Чоплих с пръст от небцето една такава вдлетена коричка.

# 298
Сега чак успявам да се включа и аз, днес цял ден сме по разходки, на въпроса за рецептите, първата, на която попаднах беше нещо от сорта на настръгват се 2 ябълки и 2 моркова, слага се 200 гр. брашно (лимец, спелта, елда, каквото ви харесва) и малко ратзопено краве масло/гхи, бъркате, слагате с лъжичка или във формички в/у хартия за печене и след 20 мин на 180 градуса имате готови вкусни, полезни и меки бисквитки за бебета и за вас Simple Smile Оттам почнах всякакви вариации, стържа каквото имам - ябълки, моркови, тиква, защо не и цвекло, каквото можете да настържете Grinning, слагам малко зехтин или гхи, може и кокосово масло, напоследък слагам и по един жълтък в сместта, плодовете много ми се вързват с брашното от елда, но то е с доста специфичен вкус, бебето ги харесва. Но на него каквото съм му дала, го омита веднага Grinning Иначе бананът и овесените ядки също се получиха много добре. Днес му дадох боб, бях му отделила към 150 грама, изяде ги, че и още търси, после удари една гърда, все едно че нищо Grinning Та, бобът го бях киснала около 8 часа, сложих го  докато заври и се образуват мехурчета на 3-та степен на котлона (важно е да заври бавно и да се не се държи продължително), сложих и сода бикарбонат във водата, после много лесно ми паднаха ципите, една по една ги махах, но не остана ципа, която доколкото знам е несмилаема и честно казано не искам да я давам на нас, а още по-малко на бебе. После сложих обеления боб в голямо гювече, добавих една цяла глава лук и една цяла скилидка чесън (да си пусант ароматите и съставките, не обичам да ми се пречкат парченца от тези неща в яденето), нарязано морковче и чушка, джоджен, зехтин и малко вода и във фурната на 150 градуса за 3 часа, стана нещо разкошно, от което отделих за детето, беше се разварил напълно и с консистенция на гъсто пюре с тук таме малки частици. В останалата част, за нас, сложих сол и доматено пюре, оставих още 15-на мин. и мъжа ми каза, че по-вкусен боб не е ял, въпреки странната консистенция, направо можеше да се маже като такан на филийка. Бебето го яде с лъжичка, която му подавах, а той си вземаше с ръчичка, поднасяше към устата и смучеше/облизваше, после пак му я пълнех и така. Закуската му беше ябълка (в скута ми), после банан и печена тиква на резенчета - изяде ги и двете. Сукане след това не му предлагам, но до половин час след това започва сам да си търси и му давам.

Напоследък и мен ме преследва и изпада в рев, като ме изгуби от поглед, хваща се за мебелите и се опитва да става, редува пълзене с лазене, много е активен напоследък. Откакто почна да се наспива вечер, е значително по-енергичен.

# 299
А, и нещо, за което сега се сетих и заслужава отделен пост:

http://thegingercookies.blogspot.bg/2010/08/blog-post_03.html

Правя от този хляб редовно за цялото семейство, с обикновено бяло брашно и някаква суха био мая вземам (в био магазините се намира), давам и на бебето. Нещо прекрасно е, няма месене, бъркат се съставките, втасват два пъти, мажете с жълтък и печете. Аз го пека на по-ниски градуси - 120, за да се изпече равномерно, иначе  остава суров, а отгоре изгаря и не ползвам сусам, понеже не обичам. Но слагам босилек в сместта, така става още по-ароматен и пека в продълговата форма за кекс. Това е невероятно вкусен хляб сам по себе си, може да се яде и без нищо, но го ползваме и за сандвичи на партигрил. Хляб от магазин не съм купувала от години, то това нещо не е хляб и не бих дала на себе си, камо ли на малко дете от него. Имам резерви и към кубчетата мая, които продават, особено турските, миришат ужасно. Sick Затова си вземам сухите биомаи. Светнаха ме, че и био сода бикарбонат имало Grinning Но иначе за детските печива предпочитам содата пред маята, когато готвя специално за него. И съм доста пестелива с количествата.

Общи условия

Активация на акаунт