Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна

• 77 257
  • 732
  •   1
Отговори
# 510
  • ENGLAND
Дорет, Дорет......нито те атакувам, нито те обвинявам в нещо, а камо ли в лъжа  Joy Просто се чудя как може да има хора, които да са вечно недоволни от тукашния си живот, вечно да са неоценени, да си виждат настоящия живот в черно... и някъде само на 30000км да е рая - прекрасната работа, страхотните колеги, доброто образование за детето, доброто здравеопазване за семейството, доброто място за живеене..... Чудя се как може да има хора, които избират гадното....
Много ми е интересно при 2гр. в България затварят ли училищата?

Това го пишеш след всеки мой пост независимо къде и какво съм постнала.

И да, в България при 18 градуса намалят часовете, а при 16 разпускат учениците.

Мери, аз от доста време не пиша нищо за училища и образование тук, много слонска памет имаш за време от преди 7-8 години. Впрочем тогава всички бяха съгласни с мен.

Бу, имаме и група даже, само дето тези български учителки друго пишат. И сравнявам в сегашно време, все пак поддържам връзка с колегите си от България.
И още много неща пишат във фейсбук групата, но тук ако се напише подобно нещо се започва с връщай се там откъдето си дошла.

Последна редакция: пт, 02 дек 2016, 17:25 от Doret

# 511
  • Истински се вижда само със сърцето.
Не виждам защо трябва изобщо да сравняваме едните и другите Simple Smile, само си мисля, че независимо от това къде какво плаща родителят, работещите с деца трябва да имат сърце за тази професия, защото децата нямат вина за техните проблеми и не заслужават лошо отношение.

А след като сме дошли да живеем тук, няма какво да ги плюем, нито тях нито порядките им, ако не ни харесва избор имаме - прибираме се в къщи.

На мен също са ми странни много неща, но свиквам Simple Smile

# 512
 Моя дреб е още малък, но след като стане на две, най-вероятно ще го пускам на нърсъри. Не съм лично запозната, но имам приятелка испанка, в момента е учителка, та лятото помагаше по градините, чрез агенция и ми каза да и звънна като стане време да пускам малкия. Не беше очарована, сподели че на повечето места учителките винаги казват хубави неща на родителите, от рода на това че детето слушало, играло си, а то реално изкарало 4 часа в рев, или пък, че не им сменят мръсните памперси с часове. От друга страна имало и такива, в които отношението и грижите били отлични. Та явно ги има и двете гледни точки Simple Smile

# 513
  • Cambridge, UK
Много хубаво приравняване, но едва ли е акуратно.
Колко според теб е средната заплата в София и останалата част от страната? Извън София едва ли са много тези дето правят 1000 на месец Simple Smile

# 514
Момичетата с деца в secondary school каква е традицията взимате ли по нещо за учителите? Аз не ги познавам повечето, само директора, зам. директора и има един учител, който отговаря за техният house, но не му преподава. И тези гореупомонатите ги познавам само от срещите с родителите.
Сина ми е категоричен, че няма да носи на учителите дори картички... От началото на годината стана близък с дете, с което в това училище се запозна - за него пожела да купя определена книга за подарък. Отделно ще си теглят имена на кого да правят подарък до £5. Отказва и на децата в класа да раздава картички, а в началното училище раздаваше с желание на всички. Явно си говорят "по мъжки" с момчетата в училище....пубертети....

За температурите явно не съм разбрала - значи онзи ден е било 1-2гр. в стаите в училището  newsm78 и на никой  от персонала не му е направило впечатление и така са държали децата  #2gunfire е тези наистина са за разстрел! Явно училищата в Анг. съвсем са я закъсали!!!

Последна редакция: пт, 02 дек 2016, 18:31 от Ladybird_

# 515
  • UK
Аз и не мисля, че говорехме по начало за частните градини в Бг и в Англия. Аз сравнявах безплатните часове за деца тук и детските градини в Бг. Ни тук плащам 800 паунда за градина, ни в Бг 700 лв.

# 516
  • Bristol
Логично да има различни гледни точки, все пак не сме под калъп извадени. И добри и лоши неща има. Хубаво е да се споделят различни гледни точки и опит, без да се цупим. Мисля, че е от полза за новодошлите.
Аз дойдох много предубедена и не говореща езика и ми отне повече от година да се отпусна и да започна да виждам и хубавите страни на живота тук. Непрекъснато се терзаех и от мисълта, дали така не ощетявам детето си. 16 години по-късно и едно "дете" на почти 20 години, друго на 11 и работеща по професията, която учих в унито в България, но никога нямах шанса да я практикувам в Родината си, животът ми на Острова изгледа съвсем различно от това, което виждах като новодошла и млада майка. Единствено съжалявам, че не направихме тази стъпка по-рано.

# 517
Блу  Hug
Право в десетката!
Памперсче , дано и ние, попаднем в такава. Ние, в бг, не сме ходили на дг, тъкмо ни приеха и заминахме  hahaha та нямам впечатления и от дг в бг, съдя все още, по спомени от мое време Simple Smile)
И аз нямам лични впечатления от ДГ, но ходихме тук(Лондон) да разгледаме тези,които са в близост до нас, за малкия евентуално. Пълно разочарование беше...Вътре тичаха децата с калните си обувки (най-вероятно току-що ги бяха прибрали от вън),там не се ползват пантофи,като при нас.Самото помещение беше нещо като физкултурен салон,разделен с пластмасови парапети за отделните дейности(писане,рисуване,смятане и т.н.).За кухнята не знам, но се носеха страшни индийски аромати... Най-големият ми шок беше когато разбрах, че обедния сън се осъществява на пода върху едни дюшечета. Аз смятам направо в училище да ходи. Като знам в каква хубава ясла беше в БГ... Sad

# 518
Аз пък бях много доволна от детската градина на голямата и от яслата на малката в България.На малката там й махнаха памперса за една седмица,а преди това аз безуспешно се мъчих месеци наред. А тя много си обичаше сестрите и леличките.Тук в при-скула се изненадах,че ходят с едни обувки вътре и вън и от спането по земята. Може би,защото в България случих на добри градина и ясла и свестен персонал,но там ми хареса повече в това отношение. Естествено,тук отношението на персонала към децата е професионално - няма повишен тон,няма обиди и шамари.
И аз съм изключително доволна .И двамати ми сина посещаваха ясла от едногодишни.Големият ми син,сега е на 7г. е бил в пет различни, и всички бяха хубави, не съм видяла лошо отношение. За нещата,които е научил няма да коментирам. Наскоро бяхме на празник по някакъв повод в тукашното училище.... пълна скука. Представленията,които правеха във втора група в ДГ бяха в пъти по-интересни и забавни!

# 519
Само един въпрос към хората с опит от Бг градини.

Колко такса плащахте на месец за пълно посещение?

Щото аз в УК плащах преди 12 г ,700 лири  на месец плюс си носех млякото и памперсите докато ги махне. Нормално е такава такса да осигури издръжката на градината и да не се искат пари от родителите. Плюс градините могат да получават и grants от държавата които не се връщат.

Някой в БГ да е плащал 1500 лв градина на месец? С такава такса съм сигурна и в БГ ще има по добри градини....

Няма такива такси, частните са 400-600лв. Аз плащах за двамата по 1,70лв./ден. Simple Smile

# 520
  • Bristol
Много са поевтинелия частните! Като си спомням по колко евро се ръсехме едно време...

# 521
  • Манчестър
Аз и не мисля, че говорехме по начало за частните градини в Бг и в Англия. Аз сравнявах безплатните часове за деца тук и детските градини в Бг. Ни тук плащам 800 паунда за градина, ни в Бг 700 лв.

В Англия градините са само частни, няма държавни. Нямаше и безплатни часове, когато моя син ходеше. Цялата програма с безплатните часове се въведе от около 10-11 години и е финансирана от правителството и е с цел да се даде шанс на всички деца да имат еднакъв старт, защото не всеки може да плаща частна градина за 1000 лири, че и повече.т.е. с други думи - да дадем шанс на децата от бедни семейства. Затова и разшириха програмата и за 2 годишни деца.

# 522
  • Bristol
Аве, нашите са набори, имаше безплатни часове за 3+ годишните, но бяха по 2 часа на ден май или 2.5  newsm78

# 523
  • Манчестър
Аве, нашите са набори, имаше безплатни часове за 3+ годишните, но бяха по 2 часа на ден май или 2.5  newsm78

Ами то в училището помня ли дали е имало безплатни часове .  GrinningСлед нърсърито за бебета , на 3 г отиде в нърсъри на училището , там една година и после рецепшън. Помня,че там плащах 80 лири на седмица плюс храна и 20 лири на ден за холидей клуб.

# 524
Включвам се и аз, въпреки че мойта буболечка все оше не е ходила на ясла, засега ще я гледаме аз и ММ, но съм намислила тия дни да отидем да разгледаме тукашните.
Свекито работи в ясла, първа група, ако не се лъжа, но това са най-малките. Това което разказва е, че те са 30 деца, на смяна са една лелка и една сестра. Физически не могат да се справят с толкова деца, понякога ги оставят на пейката, защото просто не могат да тичат след всяко едно. Когато са навън им е трудно, защото двора е голям и ако ги пускат юнпгп да тичат и играят, ще има пострадали. Иначе ми е разказвала колко пъти са отучвали от памперс, как деца са започнали да се хранят добре, но и колко много безотговорни родителите има. Как ги оставят сутрин първи и ги чрибират в 7 вечерта, а доколкото разбрах не е било от много работещите. Друго което казва, че сега в тяхната група и а 3 бебета, които няма кой да работи с тях, едното още не може да ходи и няма кой да го води за ръчичките, особено когато присъстват повече деца.
За здравеопазването на ниво джипи, положението тук е зле, специалистите в болниците са добри. Казам го като човек работещ в тази област. А за лекарството изписано за бебе, не помня кой го беше написал, незнам за кое става въпрос, но може в листовката да не е написано но пак да е подходящ за по-малки. Не вярвам да изпишат лекарство, което да не е препоръчително. А и в аптеката особено ако е бебе, задължително се проверява дозата. Извинявам се, че не помня кой го беше написал, но ако иска може и аз да проветя дози.

Общи условия

Активация на акаунт