Защо веганизъм?

• 280 723
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 3 015
Колко от конкретните елени биват "развъждани с цел да бъде измъчвани, малтретирани, заклани и разфасовани за човешка консумация"?
И как точно си "отблизо и лично запозната с кучешката психология"? Говорещият с кучета?
Никой няма да се възмути от дог в панелка, но елен в заграждение на открито е ок... Доообре...
А как наричаш отглеждането на диво същество в затвор и извън естествената му среда? Каква е целта на подобно занимание? От любов към животното ли се поддържа такъв бизнес или за печалба? Какво според теб се случва с елените, когато не е сезон за дядо Коледа?

Дали животно, което в нормалната си среда разполага с 500 кв. км. от разчупен терен с естествена настилка би се чувствало добре в 10 кв. м. ограждение с бетонна основа? А дали за същото социално животно, което при естествени условия би живяло в стадо, наброяващо между 50 и 500 хил. е приятно да вегетира в компанията на други 2-3 също толкова ограничени и подтиснати свои събратя?

Обзалагам се, че знам доста повече от теб за кучешката психология както от документалните филми, които съм гледала, така и от маса книги, които съм изчела по темата, а също и от личния си опит с обучение/дресировка на кучета. И да, мога да гарантирам, че ако получава правилните грижи, всяко куче може да бъде щастливо независимо от размера на жилището, което обитава през по-голямата част от живота си.

# 3 016
Тогава се обзалагам, че всеки елен може да е щастлив няколко дни пред мола!
Както стана ясно, въпросните елени са отгледани в изкуствена среда от раждането си, т.е. не познават друг живот. Нямам представа какво се случва с тях извън празничния сезон, но все си мисля, че едва ли ги измъчват, малтретират и т.н.,
Та, разликата между щастливия дог и нещастния елен не хващам.

# 3 017
Разликата между кучето, което е у дома си, в защитена среда и елените, които са изложени на стрес, не толкова, поради ограниченото пространство, а поради шум и непривична среда е голяма.

Съгласна съм с Фея за кучетата, а особено за договете, които са си салонни кучета и не изискват особена активност. А и дори работните кучета, ако се разхождат адекватно, съвсем нормално могат да живеят и в гарсониера, защото извън времето на активност, което дори и при вълците се свежда до периодичен лов, просто играят роля на чердже.

Ако затвориш куче по начина, по който са затворени елените, пак ще получиш стресирано животно, нищо че е домашно. 

# 3 018
За да е ясно - нямам селфита с елените пред мола. Само предполагам къде са.
Обаче имам близки отглеждащи огромно куче на 20 кв.м., не съм ги питала по обективни причини, но вероятно смятат кучето си за щастливо.
Елен - заченат, роден и отгледан в изкуствена среда е по-стресиран от куче при същите условия?
Ми и аз се стресирам в непривична обстановка.  Laughing

# 3 019
Елен - заченат, роден и отгледан в изкуствена среда е по-стресиран от куче при същите условия?
Колко поколения делят въпросния елен от дивите му събратя и колко - кучето от неговите прародители?

Тогава се обзалагам, че всеки елен може да е щастлив няколко дни пред мола!
Това въз основа на какви знания и опит?

# 3 020
Не мога да разбера цялата драма с елена пред мола, колко е щастлив и какво му трябва за съвършеното щастие. Ами като помислиш, и служителите в мола са затворени, стресирани и ужасно нещастни, че трябва да работят по празниците, ама на Хомо сапиенс майната му, нали така? Айде сега , Радини вълнения за глупости.

# 3 021
Те и дивите животни в цирка са отгледани в изкуствена среда. Не ги ловят от джунглата и тепърва да ги дресират. След няколко случаи на изпотъпкани дресьори обаче ги забраниха.

# 3 022
  • В царството на игрите:)
А ескимосите не оцеляват ли с еленско месо и кожи?
При тях това е въпрос наистина на оцеляване поради липса на каквито и да било други хранителни продукти. За колко от хората, живеещи в развити страни важи същото условие?
Това само доказва, че яденето на месо не е противоестествено за човека. Или, когато няма друг вариант няма проблем да се яде месо?Хората в развитите страни ядат и едното и другото - нарича се балансирано хранене!

# 3 023
Имаше един филм по действителен случай за оцелели от самолетна катастрофа, които прекарват два месеца в Алпите. Накрая ядяха от труповете на умрелите. По твоята логика и това трябва да е присъщо на човека.
За протокола на съм веге.

# 3 024
  • В царството на игрите:)
Имаше един филм по действителен случай за оцелели от самолетна катастрофа, които прекарват два месеца в Алпите. Накрая ядяха от труповете на умрелите. По твоята логика и това трябва да е присъщо на човека.
За протокола на съм веге.
Това доказва само, че човек има нужда и от месо, за да оцелее..Нищо друго. Очевидно клонките и тревичките не са ги заситили достатъчна... Не това имах предвид, но както и да е....

Последна редакция: чт, 22 дек 2016, 10:14 от milmich

# 3 025
  • София - Рим и обратно
А в Алпите трева и храсталак да искаш Grinning.
Съгласна съм с Диана - колкото повече някой човек ми се тръшка по въпроса за щастливите животни, толкова повече ми святка лампичката, че е накратко - нечитав.

# 3 026
Може и Андите да е било. Посред зима нависоко какъв храсталак? Само сняг и нищо друго. Ето линк: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alive_(1993_film)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alive:_The_Story_of_the_Andes_Survivors
Милмих, нямало е клонки и треви на 3600м надморска височина посред зима.
Качи се на Безбог сега без храна и да видим какви клонки ще намериш ooooh!

Последна редакция: чт, 22 дек 2016, 10:32 от Пролетен дъждец

# 3 027
веднъж вече ме изтриха, когато споменах диетата на овцата, защото някой си помислил,че говоря за овца на диета ака некоя веганка, но пак ще пробвам- няма случай на растителноядно животно, дори умиращо от глад, да минало на мръвки за оцеляване. Просто няма. Това е доказателство, човекът е всеядно животно, т.е. яде и месо и растителна храна, тъй като в екстремни условия няма проблем да смени диетата си от растителна на смесена или животинска храна! Всички претенции на вегани и прочие поборници за популяризиране на марулите,  че човекът е РАСТИТЕЛНОЯДНО и само особено злобни и духовно низши екземпляри настояват да ядат месо, с цел да малтретират горките животни са чиста лъжа. Не е растителноядно, и един опит със самолет овце оставени на снега в Андите ще го докаже. Даже и в кошара да ги затвориш и да не ги храниш изобщо- те ще си умрат и никоя няма да изяде другарчето. Защото са растителноядни, а ние не сме.

# 3 028
  • MI
Еленът е точно толкова диво животно, колкото и кучето. От същия брой поколения горе долу като кучето при това.  Rolling Eyes И много се съмнявам, че Феята или който и да е друг е бил куче че да знае дали догът нямаше да е по-щастлив в къща с двор, в който може да тича когато си поиска.  Rolling Eyes Пак стигнахме до дребния егоизъм "Аз искам домашно куче, значи на него му е добре в апартамента. Аз не искам елен, значи еленът е диво животно."

Принципно и аз съм против да слагат елени пред мола, както бих била против да сложат коза или магаре. Просто защото надали асфалтът, многото хора, странните светлини са им естествената среда и надали се чувстват добре. Ако са в обор на спокойствие със същите размери, нямам против.

# 3 029
  • Куциндрел
Че човек в доста голяма част от еволюцията е канибалствал по религиозни причини. Не му е навредило, а поради морални причини е спрял.

Колкото е да се кълчат вегетата, няма как да изменят природата на човека и това, че той има нужда от месо. Срещат се в малък процент хора, които нямат проблеми ако са само на не-животински продукти, но те са прекалено малко. Има и хора, на които въобще не им понася плодово-зеленчуковия режим.

Единственото, което подкрепям от веге идеята е по-хуманното отношение към животните. Обаче толкова хахави вегани има, че вместо да изрисуват вежди, те избождат очи.
Да не говорим, че те освен да крякат нищо друго не правят.

Моят колега ловец се грижи в пъти повече за дивите животни, отколкото всички от бг веге-съюза взети заедно. Ама пък те, вегетата, са виждали диво животно само да картинка и в зоопарка. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт