Защо веганизъм?

• 280 801
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 3 030
  • В царството на игрите:)
Може и Андите да е било. Посред зима нависоко какъв храсталак? Само сняг и нищо друго. Ето линк: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alive_(1993_film)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alive:_The_Story_of_the_Andes_Survivors
Милмих, нямало е клонки и треви на 3600м надморска височина посред зима.
Качи се на Безбог сега без храна и да видим какви клонки ще намериш ooooh!
Ох, не съм гледала филма и нямам представа дали е имало клонки и треви и на каква надморска ширине се е развивало действието.
Имаше един филм по действителен случай за оцелели от самолетна катастрофа, които прекарват два месеца в Алпите. Накрая ядяха от труповете на умрелите. По твоята логика и това трябва да е присъщо на човека.
Това беше въпроса и според мен отговоря се съдържа в него.
Когато човек попадне във форсмажорни обстоятелства е способен на всичко, за да оцелее...Каква е връзката с ескимосите, които си ядат месо и се обличат с кожи. Това е техния начин на живот и веганите очевидна не намират проблем в това, а в същото време твърдят, че човек само се трови като яде месо и растителността е неговата естествена храна.
Не виждам за какво е спора? Simple Smile

# 3 031
Връзката е, че и ескимосите, и оцелелите в Андите са поставени в такава среда, че нямат друг избор, за да оцелеят. Един ескимос се храни сигурно предимно с месо, но ние тук имаме нужда от много по-малки количества, за да си набавим необходимите вещества.

# 3 032
  • В царството на игрите:)
Връзката е, че и ескимосите, и оцелелите в Андите са поставени в такава среда, че нямат друг избор, за да оцелеят. Един ескимос се храни сигурно предимно с месо, но ние тук имаме нужда от много по-малки количества, за да си набавим необходимите вещества.
Това никой не го оспорва?
Хората в развитите страни ядат и едното и другото - нарича се балансирано хранене!
Точно за това го споменах Peace

# 3 033
  • MI
Офффф, като почнете че ескимосите трябвало да ядат месо, защото нямат избор, ние не, защото имаме зеленчуци. А кое древно общество/племе е ядяло само зеленчуци?! Аз за едно веганско общество не се сещам, освен в много по-нови дни някои религиозни общности в Индия, но и те не са повсеместно разпространени.

# 3 034
Филмът се казва Alive и наистина групата оцелели беше на един връх, наоколо имаше само сняг, в началото ядяха храната, която беше се запазила в самолета, после станаха канибали.

# 3 035
  • Пазете Гор
Филмът се казва Alive и наистина групата оцелели беше на един връх, наоколо имаше само сняг, в началото ядяха храната, която беше се запазила в самолета, после станаха канибали.

По-точно казано - трупоядци. Канибализмът е малко по-друго нещо.

# 3 036
Нели, аз не твърдя, че изобщо не трябва да ядем животински продукти, а че не трябва да сравняваме хранителните си навици и нужди с други групи, които живеят в съвсем различни условия от нашите. В Индия ядат много люто, за да се предпазят от зарази. В някои части 80-90% са вегетарианци и това най-вероятно се дължи И на факта, че в тези горещини и липса на хигиена няма как да съхраняват месото.

# 3 037
  • Куциндрел
Нели, аз не твърдя, че изобщо не трябва да ядем животински продукти, а че не трябва да сравняваме хранителните си навици и нужди с други групи, които живеят в съвсем различни условия от нашите.
Дай да говорим за нашите. Mr. Green
Имаме около 7-8 месеца зима, в която освен борови иглички, друго зелено нЕма.
Та какво предлагаш да ядем зимата в България - сняг със сено ли?
Имаме си достатъчно празници, в които се коли животно и които са от нам си колко време като ритуали. Те са най-вече, за да могат хората да оцелеят.  Wink

# 3 038
Къде ги видя 7-8месеца зима  Shocked
Ти само месо ли ядеш през този период?

# 3 039
  • MI
Дъждец, с това съм съгласна напълно.  Peace В общи линии, колкото по на север отиваш, толкова повече месо се яде традиционно - освен че е по-лесно за съхранение, дава повече енергия която е необходимо за оцеляване при големия студ. А и липсва голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Аз съм за балнсирано хранене, без да се изключва нищо и без да се прекалява с нищо.

Цеце, какви 8 месеца зима, бе жена??  #Crazy Като изключим 4 месеца (в които има доста кореноплодни, а и за толкова кратка зима се съхраняват и някои плодове и зеленчуци лесно), през цялото време има някакъв избор от сезонни зеленчуци... Освен ако не си емигрирала някъде на север.  Laughing  

# 3 040
  • Куциндрел
От Октомври до Май колко месеца има?
 Пролетен дъждец, не ям само това, защото най-малкото има консерви, а и вече с глобализацията има всичко по магазините.
Обаче тръгнахте да защитавате ескимосите, че видиш ли те нямат друго и ако се върнем 200-на години назад и по нашият край е нямало голям избор зимата освен месо, животински продукти, ябълки, които могат да се запазят по-дълго, т.н. зимни зеленчуци и зърно за хляб.
Но го няма разнообразието на летнит еплодове и зеленчуци.
И като сложиш студа зимата, защото преди зимите не са били толкова лигави като сега, то месото и животинските продукти са си дюшеш. Не виждам как ще изкараш зимата със зеле, ряпа и хляб. Mr. Green
То и за това около Коледа има и свински геноцид, инак ще има човешки мор или по-скоро ще е имало.

То и сега ескимосите могат да ядат плодове и зеленчуци целогодишно, както ние имаме разнообразие от продукти не в сезона и не от нашите земи постоянно.

# 3 041
  • MI

Твърдиш че октомври, ноември, април, че и май няма сезонни плодове и зеленчуци ли?! Ето за ноември, не ми се търсят останалите.
https://www.zdravoslovno.com/blog/seasonal-foods-november
Вярно, че е по-малък изборът, но да кажеш че в България зимата трае 8 месеца... Дори в Русия е по-малко.  Crazy

# 3 042
  • Куциндрел

Твърдиш че октомври, ноември, април, че и май няма сезонни плодове и зеленчуци ли?! Ето за ноември, не ми се търсят останалите.
Вярно, че е по-малък изборът, но да кажеш че в България зимата трае 8 месеца... Дори в Русия е по-малко.  Crazy
Добре, де. Може ли човек да изкара в тези месеци сал на броколи, картофи и т.н?
А кога са навлезли повечето неща от този списък по нашите ширини?
Сигурно и при ескимосите има магазини с подобни неща ВЕЧЕ. Laughing

Пък и колко неща от този списък могат да се запазят дълго време, че да ти е по-разнообразно храненето?

# 3 043
  • MI
Скрит текст:

Вярно, че е по-малък изборът, но да кажеш че в България зимата трае 8 месеца... Дори в Русия е по-малко.  Crazy

Е, зеле, ряпа, праз и т.н. има от доста време, не са екзотика. Преди и аспержи е имало доста (за април), коприва и т.н. да не говорим. Прасето е било едно обикновено, семействата големи -според теб за колко време е стигало? И кокошките не са били безчет, а и за яйца трябват все пак. Ядели са много по-малко месо отколкото сега, особено не богатите (каквито са били огромната част от населението). И да, хранели са се непълноценно, но това е положението. добре че от край време има леща по нашите земи, както и зърнени растения. И бобът не е екзотика от векове. Често са седяли на хляб и лук, както и някаква каша. Просто не са имали голям избор...

# 3 044
  • Куциндрел
Скрит текст:

Едно прасе се е разфасовало и се е правило на какво ли не, почти всичко от прасето се е консумирало.
Едно е супа от свински кокал с праз, друго е само от праз. А пък освен месо, хората са яли и млечни продукти.
По-бедните са я карали повечко на хляб. Чат-пат са ходили и на лов.
Съвсем не виждам как ще се изкара една зима само на зарзават, който е традиционен за нашите ширини.
Общо взето там където има сняг, няма как да се яде само зарзават, освен ако не си ... веган. Ама веганите редовно дзиндзирикат в снега и гледат да циркулират на закрито и топличко.
Сега е лесно - какви ли не веган продукти има по магазините.

В нашето семейство се набляга на млечните продукти и като готвим с месо, то то е около 300 грама, а останалото е зарзават. Изключвам момента, в който ядем пържоли и наденици за вечеря. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт