ФЕРМАТА 2 - тема 2

• 102 934
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 945
  • София
прекалена ли възвишеност ти се струва да разпознаеш на снимка Яворов и Вазов? Не знам за твоето поколение, но хората от моето, ако не са се справили с тази задача (нещо, което ме съмнява), щяха да си посипят главата с пепел, а не да оправдават това безумно невежество. Освен това има някакъв образователен минимум: ако не знаеш кой е Яворов, няма да вземеш диплом за средно образование; аз не бих дала и за начално образование на такъв човек.

Бясна съм, заболя ме главата от видяното!

Абсолютно на същото мнение съм.  Peace Потресена съм от видяното и особено от това, че Силвия ни най-малко не се засрами от невежеството си. Ася поне имА благоприличието да се засрами.

# 946
Като изключим брадвите, Силвия дали е доволна и горда с победа, взета с абсолютен късмет  newsm78

# 947
  • Вестерос
Не знам масово пишещите тук кой набор са, но Ася е мой набор, предполагам другата (чието име така и не разбрах, и не запомних) също. Та аз с ръка на сърцето мога да кажа, че ненавиждах историята и при все, че съм я учила до 7-8 клас, а след това наблягахме на биология и химия, а след това на програмиране (заради специалностите, които съм учила), почти нищо не помня по този предмет. Да, разпознах някои лица от портретите, но и мен да ме бяха питали, със сигурност нямаше да отговоря.
Не се хваля и не съм горда с липсите си - ясно ми е, че това е мой минус, но както историята е минус за мен, така химията, биологията и програмирането са минус за друг. Всеки има различни интереси и предвид, колко точно се наблягаше по мое време на българската история и как се е учела (с изключение на паралелките с история, разбира се) - нормално е да не помнят, пък ако ще и в дипломите им срещу предмета да стои "Отличен 6,00" Peace
На Яворов, мисля, съм чела нещо в ученическите си години, но това не означава, че не съм чела стотици други книги, които са били интересни за мен, пък било то и от други автори ...
Та хайде да не се правим на прекалено възвишени, най-вече тези от "нашето поколение" ... Минали сме от там, знаем кое и как се случва Peace

За самият формат - след като имат ток, явно имат право да си ползват и преси, и маши, и прочие. Не знам защо някои от вас продължават да сравняват двата сезона като в този никой не е споменавал (или аз не съм чула, ако греша - извинете), че ще са без ток да речем. Това не ме дразни - важно ми е, че за разлика от миналата година, тази са малко по-нормални и интересни Peace

Айде сега , аз съм учила в МГ, 30- годишна съм, историята беше последното , на което наблягахме, ама да не знаеш как изглежда княз Борис или Яворов, моля ви се  ooooh! ooooh! Ако искаш и 18 имай в дипломата-говори за липса на обща култура. Радвам се, че все още има хора, които държат на общата култура и не го намират за нормално да не знаеш кой е Цар Борис III!!! Поне Ася позна няколко, за разлика от Силва, която с това ми стана противна. Да, сама си каза , че не знае историята, ама това са елементарни познания- за образите да разпознаеш. Не успя- за мен говори, че е "куха хралупа".

# 948
Аз съм на 32 г. и също се потресох снощи, както и написах. То не е въпрос до това колко си наблягал на историята или литературата, говорим за някаква начална и минимална обща култура, да му се не види. Яворов, Вазов, Левски, княз Борис...пълен резил, пълен. Все пак преди всичко сме българи, основите на образованието на всеки един българин са това.
И наистина, Ася поне се опита, Силвия и това не направи, жив късмет си беше нейната победа.

# 949
  • Вестерос
Именно. Доколкото си и спомням в начален курс се учи кой кой е, да може би Яворов не е показвам в начален курс, но все пак е един от най-известните ни поети... Не са ги забили с Радой Ралин или Леда Милева.

# 950
  • София
Определно Силвия вече не ми е симпатична. В началото ми беше безразлична, после започнах да ѝ симпатизирам, а сега мога да твърдя, че дори ми е антипатична.  Stop

Аз също останах с отворена уста снощи при играта с изображенията на великите българи. Тук не говорим за любов към предмета история в училище. Не можеш да забравиш нещо, което не си го знаел.  Peace Тук става въпрос за елементарна обща култура. Не можем да се тупаме в гърдите, че имаме плочки на корема, че колим кокошки без проблем, че имаме гримове и прически за ститици лева, че говорим няколко езика или печелим много пари, като нямаме родова памет и не изпитваме свян от това!!! Потресена съм!  Shocked

# 951
Да, поне малко чувство на неудобство да беше изпитала! Ася поне се опита, и се засрами, че елементарни неща не знае.

# 952
И на мен ми стана противна Силвия, макар че и симпатизирах преди това. Повтаря глупостите на макето  Rolling Eyes Ася се представи по-достойно, не каза нищо лошо за противника си.
Как искам тези двете - Силвия и македончето да излязат една срещу друга  Mr. Green
А за образователните въпроси - все си мисля, че поне известните преди да влязат в някое такова предаване трябва да попрочетат нещичко от историята  Rolling Eyes
Честно казано има резон в думите на Зизу, колкото и да я нападате, защото всичко много зависи от учителя. Защото ако той те кара само да зубриш дати никога нищо няма да запомниш. Той трябва да те заплени с историята , да ти разказва за тези хора като за истински, а не просто - В. Левски- роден тази година, живай еди къде си, революционер, т.н. само голи факти.
Да си призная аз покрай моите деца сега си припомням много неща от историята, които съм забравила и сега ми е много по-интересно, вниквам в това, което чета, а навремето съм гледала да мине деня, да ме изпитат и това е. Образованието не е еднократен процес - минава днес урока за княз Борис и край, научил си го. Трябва да се поддържа интереса на децата. А колкото и да се възмущава, истината е, че в съвременното образование има много липси и не е само при известните, както се вижда от предавания като Брадъра, Фермата, както се вижда и от резултатите от матурите. Но това е вече тема на друг разговор  Thinking

# 953
Двубоят нито беше зрелищен /като изключим кръвта на Силвия/, нито равностоен, нито достоен  Peace Беше хазартен двубой, кой колко отговора ще познае  ooooh! Силвия да беше се засрамила, че е победила с чиста доза късмет, а не да се гордее със себе си  ooooh! Sick

# 954
И на мен Силвия ми беше симпатична, но малко ми падна в очите.
Имаш ли гадже? - Във фермата не. Crossing Arms Е, може ли....а мисля, че като я представяха бяха казали, че има сериозен приятел (от 3 или 4 години) и основно той и майка й я издържали... и така да го изпляска в ефир. ooooh!
Не им бяха трудни игрите, нито особено изморителни.
А тази Юлианка ...толкова да е злобна, че чак ме хваща яд пред Тв-то.
Евала на Ася за държанието и са усмивките. Peace
Според мен фермер ще е Стоян или Мария.

# 955
  • Вестерос
Да, за приятеля много грозно изказване през смях отново. Laughing

# 956
А забелязахте ли как говореше за починалия си баща пак през смях... малко мръднала ми се струва  #2gunfire

# 957
  • Вестерос
Да, много щастлива беше от този факт.

# 958
Не е виновен Андрей за загубване на интерес към предаването. И аз дори да знам кой ще е победител пак щях да гледам, ако имаше кого да гледам. Тази година с вкарването на известни на личности и респективно вървящите с тях екстри - като ток, месо, толумбички, грим и прически за дамите, тотално се изопачи предаването и концепцията му. Изобщо не са "преди 100 години". Миналата година помните ли как нямаше какво да ядат и се молеха за месо? Почти всички бяха свалили поне поне 5-10 кг. Жените с обезкосмяваха с конец, а грим не помня да са слагали....

И второ каста ми куца на мен. Кой, кой да гледам? Ето и Калин излезе..
Много рано изкараха хората, които ми бяха интересни.

Иначе ще гледам двубоите в неделя поради липса на друго за гледане в този ден и час.

# 959
А, Ася е качила 6 кг. и още сваляла се оплака!

Общи условия

Активация на акаунт