Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 221
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте, наскоро си изследвах хормоните и резултата на TSH e 20.38 mIU/ml - референтните стойности са 0,27 - 4,2 метод Eclia. Прочетох материали по темата и разбрах, че високите стойности на TSH са индикация за забавяне на функцията на щитовидната жлеза? Също евентуално задължително трябва да изследвам FT3 и FT4 също и ехограф трябва да се направи? Ендокринолог ми пусна изследванията на хормоните в случая на TSH, без повече обяснения ми изписа L thyroxin 50 mg. От прочетеното разбирам за L thyroxin 50 mg, че са хормони и имат доста странични действия....
Моля споделете има ли начин да регулирам функцията на щитовидната жлеза без да приемам хормони?

Благодаря, предварително!
Здравей. Няма как да се лекуваш без хормони. Приема се,че лечението с Л-тироксин е до живот. Може да си помогнеш с разни добавки и диети,прочети първа страница,мисля че там има повече инфо. Но започвай хормона,не се чуди. При тази стойност имаше ли симптоми? И да,ехография е задължителна,не ти ли направиха? Както и по преценка на лекаря допълнителните изследвания. Не се страхувай,сигурно ти е странно ,че трябва да пиеш хапове до живот,но това е автоимунно заболяване и не знам дали някога въобще ще стене на 100% лечимо,но не е страшно. Просто щит. ти жлеза не се справя с производството на хормони -за това ще си ги набавяш чрез хапчето.

# 721
Здравей, в общи линии, най-вероятно ще се наложи да си на хормонозаместваща терапия до края на живота си. Не ми е известно да има странични ефекти от лекарствата, поне не особено неблагоприятни.

Изследвай също така T3, T4, TAT и MAT. Направи ехография на ЩЖ при опитен ендокринолог. По-нататък вероятно ще ти се наложи да тестваш стойностите и на Витамин D, Витамин B12, Желязо, Феритин, Магнезий, Селен и др. При хора с нашето заболяване тези витамини и елементи често са дефицитни и е нужно да приемаме добавки, за да нормализираме нивата им. Peace

# 722
  • В един копнеж!
 Здравейте, дами! Да попитам нещо. Чета за диетите и накрая си задавам въпроса коя е най-добра за Хашмотото- Дюкан или Палео? Използвате ли някоя от тях и добри ли са резултатите, по-добре ли се чувствате след време?

# 723
  • София - Варна
И аз се чудя същото, Ай_Ви.
В крайна сметка засега се спрях на следното: спрях глутена и сложих мъжа си на НВ-ВМ режим (иска да сваля килограми), той не близва въглехидрат почти, аз ям мааалко по-малко въглехидрат отпреди, защото В е важен за ЩЖ, за Т4 и Т3, тъй като 80% преобразуването се случва в черния дроб, а той има нужда от В и гликоген, за да преобразува. По-скоро наблягам повече на полезни мазнини покрай храненето на мъжа си. Изключих сладкото засега, но хапвам диетични шоколади, има едни много вкусни.
Мислех си и за АИ протокол, но на него трябва да откажа всички млечни + яйцата, доматите и картофите... Става бая сложно с готвенето - за мен, за мъжа ми, и за децата. Та засега на тоя режим карам, ако мога изобщо да го нарека режим.

# 724
Гърненце,права си. Покрай бременноста др. Сигридов ми пусна изследвания и б12 ми беше под норма( тази седмица свърших курса с инжекции,ще продължавам с хапове),витамин Д също. Витамин b 6 също. Не знам имат ли връзка с хашимотото,бременноста или просто така.

# 725
  • В един копнеж!
Аз и за АИП четох, но там нещата са много, много обрани откъм храни и приготвяне, и нямам такова време през работната седмица. Клоня към Дюкяна, а в същото време строгото палел клонящо към АИП забранява  белтъчини. Били вредни, затова и попитах тук за ориентир.

# 726
  • София - Варна
Кари, имат връзка с всичко, и с Хашимото, и с бременността. При бременост са доста по-ниски, поне моите, Б12 ми беше с около 70 единиси по-нисък, а Д - с 30 през бременността.

Би ли споделила имаше ли дефицит на Б6? И какъв Б6 приемаш? Или бирена мая?

Ай_Ви, точно, че всичко е много обрано. То трябва да имаш човек да пазаурва, да готви, отелно децата не могат да седят само на това хранене, и става много сложно. Много времеемко. Ако бях сама, да, ама така...
Аз мисля, че белтъчините не трябва да се спират заради работата на ЩЖ, както е положението с въглехидратите. Изобщо диети, в смисъл изключването или ограничаването на мазнини, белтъчини, или вълехидрати, не мисля, че биха били добри за функцията на ЩЖ. Поне мен би ме било страх да опитам подобни неща. Но има май няколко жени с Хашимото от темата за НВ-ВМХ, които казват, че се чувстват добре с много малко въглехидрати.

# 727
4,9 беше б6 декември,а трябва да бъде от 5 нагоре. Честно казано не съм редовна точно в приемането на нещо за него,бирена мая на люспи ми изписа и мисля че още едно хапче ,пих го него няколко пъти,не знам и аз защо така не го пия.

# 728
  • София - Варна
А коя бирена мая на люспи приемаш. Аз имам ето тази: http://www.zoya.bg/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0 … A-125-%D0%B3.3079

# 729
Той ми изписа,но аз още не съм взимала. Все забравям за нея, толкова др неща ми беше изписал и предвид че е почти в норма явно не обърнах внимание. Ти изследвала ли си б 6 ?Трябва да си взема,все повтарям. Но щом доки не ми е препоръчал конкретна фирма ,значи твоята е окей,обикновено ми казва точно кое е най-добро и удачно да купя. Примерно вит б 12 ( хапчета)сега ги чакам от щатите ,че тук точно този,който ми е посочил е спрян.

# 730
  • София - Варна
Не, никога не съм изследвала Б6. Може другия път да го пусна, като се изследвам, ама няма да е скоро.
Аз знам, че Сигридов изписва Б12 на Garden of life, Vitamine Code. Тези ли са и твоите?

# 731
Да,точно тези са. Иначе б 6 го изпращат за изследване в Германия. В Бг не го изследват и аз като пусках изследванията ги пуснах в централата в София на Цибалаб,само б 6 не изследваха там и го пуснах отделно в Бодимед.

# 732
Витамин B6 не го виждам в ценоразписа на "Бодимед". Аз ли не знам къде да гледам? Rolling Eyes

# 733
Да,Гърненце,нямат го в ценоразписа. Аз затова се чудех и им звъннах,казаха,че правят и отидох.100% изследват,но нямам идея защо не са го вписали. Аз не съм от София и тогава като пуснах в цибалаб  всичко ме отрязаха само за б6, обадих за всеки случай  в Бодимед и така. Беше на 8.12. Така че го изследват,беше 40 и няколко лв. Той и Сигридов ми каза там да ида,ама аз отидох в Цибалаб,защото не очаквах да не го правят там,а пък в Цибалаб винаги пускам Тсх и не сменям..за това реших накуп,но се наложи в една сутрин да обиколя и 2-те лаборатории и бях с пробити вени на двете ръце,заради пустото б 6😁

Последна редакция: пт, 13 яну 2017, 23:31 от Carrie br

# 734
Благодаря ти. Hug Скъпичък е този витамин, така че ще го пусна по-натам. Така или иначе, не съм опряла до него, толкова други неща трябва да изследвам... Crazy

Общи условия

Активация на акаунт