Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 238
  • 755
  •   1
Отговори
# 630
Не съм стигнала още до ИР, но този показател различава ли се от кръвната захар или говори за едно и също?!
На мен ми поставиха диагноза ИР след изчисляване на НОМА индекс. За него се изследва кръвна захар и инсулин. При мен всяко само по себе си беше в норма, но се оказа, че имам ИР.

# 631
stelaartois, аз преди 3 м. изследвах Б12 и се оказа, че имам доста голям недостиг, оттогава пия добавка и горе-долу оттогава датира и косопадът ми, като в началото беше брутален, буквално на кичури, сега е по-малко, но тя и косата ми остана на половина Sad
но честно казано не бих се притеснявала за косопад след раждане. нормално е по време на бременността косопадът да намалее драстично, а след раждане да капе по-активно, в един момент се нормализира.
аз също не пия Л-Тироксин откакто родих сина ми, но може би вече е дошло време да си го започна пак...

сети бети, на мен КЗ винаги ми е била в норма, аз чинно си я пусках и бях спокойно, когато обаче си направих обременяването се оказа, че инсулинът ми има гигантски стойности и НОМА индексът ми беше много висок. След 3 месеца на диета НОМА ми стана нормален, но инсулинът ми беше все още висок. аз се поуспокоих и се отпуснах с храненето. сега искам пак да си направя изследвания, за да се постресна и да стана пак стриктна Simple Smile))))

# 632
  • На брега на реката
Влизам за съвет, защото ужасно вече се обърках. От известно време не се чувствам добре. Известо-известно, след второ раждане. Падна ми се трудно бебе, с безсънни нощи до скоро (вече е на 3г. госпожицата), ужасни бебешки периоди и идтощителни дни и нощи. И проблемите заваляха. Установиха ми желязодефицитна анемия, уж заради обилната и продължителна менструация със съсиреци, болки. Назначиха ми сорбифер за периода на менструацията и уж позакърпих бледия и изтормозен вид. Обаче съм все така уморена, сънлива, със суха кожа, либидото тотално липсва, изнервена и крива съм, често боледувам и ми се обостри алергията към домашния прах. Обаче от октомври насам и цикъла се сбърка. Стана още по-обилен, болезнен, менструацията продължи помече от 2 седмици. Ходих на гинеколог, нищо гинекологично не откри като проблем, цитото ми е пап I с всички останали добри показатели. Обаче стабилно ми закъсня следвашия цикъл, нямах съмнения за бременност и си зачаках. Тресна ме здраво, с болки в цялото тяло и основно в кръста, с мигрена, гадене и световъртеж, от обилен по-обилен и изтощителен. Непосредствено след като ми свърши менструацията, ме започна и болката в дясно в основата на шията. При дълбоко поемане на въздух, при навеждане усещам напрежение, като се заморя чак ме притиска и души. И ми светна лампата, че обсъждахме с гинеколожката евентуално да ги проследим и хормоните на щитавидната жлеза. Лл ме отряза за направление за ендо, за изследвания също. Краят на годината било, в края на месеца, абсурд да се занимава с профилактики. И днес звъннах на гинеколожката, че и тя почива и не може да ме приеме, по телефона каза да пускам TSH, FT3, FT4 и антителата. И след НГ ще ги обсъдим.
Е да, обаче ги гледам сега хормоните и всичко изглежда в границите. Чакам утре ангителата, но не знам изненади възможни ли са. Изчетох цялата тема, да си призная, разпознах се многократно и почти се бях самодиагностицирала (знам, че не трябва, просто искам отговори за състоянието си). На къде да поема, какво да изследвам и какъв специалист да търся вече.
Пускам и резултатите и ще се радвам да чуя и вашето мнение.
FT 3 ( свободен Т3 )   4.97   pmol/l   3.1-6.8
FT 4 ( свободен Т4 )   14.60   pmol/l   12.0-22.0
TSH ( Тиреотропен Хормон, ТТХ )   2.050   mIU/ml   0.27-4.20
Весели празници и да ви донесе здраве Новата година  bouquet

# 633
А къде са антителата? Моите изследвания изглеждаха като твоите,нормални хормони но Тат ми беше висок и диагнозата ми я поставиха. Трябваше да ги изследваш, за да отхвърлиш съмненията.

# 634
  • София
stelaartois, аз преди 3 м. изследвах Б12 и се оказа, че имам доста голям недостиг, оттогава пия добавка и горе-долу оттогава датира и косопадът ми, като в началото беше брутален, буквално на кичури, сега е по-малко, но тя и косата ми остана на половина Sad
но честно казано не бих се притеснявала за косопад след раждане. нормално е по време на бременността косопадът да намалее драстично, а след раждане да капе по-активно, в един момент се нормализира.
аз също не пия Л-Тироксин откакто родих сина ми, но може би вече е дошло време да си го започна пак...

за съжаление този косопад датира още преди да забременея, и той продължи 7 месеца, след което забременях. И тогава не установих причината, притеснявам се, че сегашният косопад е продължение от предишния ...

# 635
Здравейте, моля за коментар- ТСХ-1.33 ,реф.0.27-4.20
Фт4-19.97, реф. 12.00-22.00

# 636
  • На брега на реката
Furchi, утре ще излязат антителата. Значи мога и от тях да очаквам изненади. Тотална каша ми е, как се открива проблем при хормони в нормата...

# 637
Furchi, утре ще излязат антителата. Значи мога и от тях да очаквам изненади. Тотална каша ми е, как се открива проблем при хормони в нормата...
примерно, при антитела извън нормата и ехограф, съответстващ на заболяването се диагностицира хашимото, без значение че тсх е все още в норма. аз съм така от години, само като бременна имах мърдания в тсх.

# 638
  • София - Варна
Цитат
Тотална каша ми е, как се открива проблем при хормони в нормата...
С ехография и евентуално резултат на ТАТ и МАТ. Аз години наред (над 5) бях с антитела в норма.
 Като споменахте цикъл, моят от много обилен и 9-10-12-дневен последните 3 пъти сега е 6-дневен и нормален. Не знам дали има общо с това, че си пооправих малко хормоните на ЩЖ, ще видя как ще са следващите цикли.

Тъй като сега чета малко за своята мутация MTHFR, попаднах на ифнормация свързана с нея, ЩЗ, и приема на селен. При носещите тази мутация, има опасност селенът да се покачи много над граница дори с малко прием на селен. Затова трябва да се внимава и да не се приема селен без предварително изследване на серумните му нива, тъй като над 50% от населението на земята са носители на тази мутация в лека форма. Бях споменала за едно момиче, чийто селен се бе вдигнал почти двойно над горна граница след 1 или двумесечен прием на 200 мкг селен. Тя също е носител на тази мутация.

# 639
Хормоните са динамична величина, непрекъснато се променят, антитела извън норма доказва заболяване.

# 640
  • София - Варна
Не е така, аз съм си носела Хашимотото, откак имам възли (това са над 8 години), а антителата ми скочиха сега чак, миналия месец, и то само ТАТ. И миналата година беше скочил по време на бременността, седя извън норма 3 месеца, и сам си падна в норма.

# 641
Здравейте, моля за коментар- ТСХ-1.33 ,реф.0.27-4.20
Фт4-19.97, реф. 12.00-22.00
Да си пробутам пак вьпроса.

# 642
  • София - Варна
На мен ми изглеждат много хубави, само че тия двата нищо не значат без ФТ3, той е най-важният.
Моите ТСХ и ФТ4 бяха още по-хубави от твоите, ама ФТ3 си беше нисичък, и бях зле.

# 643
На мен ми изглеждат много хубави, само че тия двата нищо не значат без ФТ3, той е най-важният.
Моите ТСХ и ФТ4 бяха още по-хубави от твоите, ама ФТ3 си беше нисичък, и бях зле.
Мерси, но това ми пусна ендокринолога, а антителата от 2 години са ми завишени,на ехография уж всичко е ок.

# 644
  • София
тези дни като бях при ендокриноложката и  питах защо по принцип не се изследва fT3,  тя каза, че нямал кой знае каква роля и повече за научни цели се изследвал Thinking

Общи условия

Активация на акаунт