Съпруги на военнослужещи - 20

• 61 587
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Кати, ще пием Бейлис Simple Smile Печелиш! А мислех да те питам как е малкото ти юначе...

Да ви споделя една рецепта с/у хрема. Чаена чаша прясно мляко се слага на котлона да се затопли. Добавят се две сушени смокини и след като млякото заври, се изчаква две минути, Сваля се от котлона, изваждат се смокините и млякото се изпива. Не се налага да се прави повторно. Бабите вече го прилагат и казват, че помага.

Хайде, гледам, завити сте. Гася електриката.

# 121
Добро утро

Днес не съм на лекции и планувам една дъъъълга разходка с Вики
Фло,моето момче утре пак е на зъболекар,вече болка няма.За йонофорезата е питал и зъболекаря му казал че ще го изпрати при негов колега да направят Hug

# 122
  • Пловдив
Добро Утро Simple Smile
Взимам от кафето на Димитрова и почвам да правя един албум. (На който му се занимава ще дам и линк, засега са безплатни, плащаш си само доставката от 10 долара а са много хубави)
Фло малкия си е сополив а от вчера и ужасно крив Sad
Лунно цвете как без кисело зеленце ?? Защо не иска мъжо ти? Ние го сложихме миналата седмица на село и сега ще си хапвам сърмички  Grinning За зимнината като цяло сме заредени от всичко и по много, майка ми направи една малка консервна фабрика миналия месец Simple Smile
Пак да благодаря за мненията за Пампорово и Боровец  bouquet Явно ще си ходим на Пампорово, само ММ да се сети да звънне че вчера нещо ми се ослушваше  Thinking
Днес вече трябва да почвам да подготвям и Коледните подаръци, няма да ми се размине както бях планирала.

# 123
Добро утро, набързо преди да ме е подел вихъра Simple Smile

Фло, работата е добра, харесва ми и е нещо, което с удоволствие върша.

Тази година няма да имам такава възможност за отсъствия по 4-5дни, така че и почивките ни няма да са надалеч. Мислех си за Пампорово и аз, но за събота и неделя не си струва пътя, на нас ни е далече.

Моя мъж сега ще се записва за Хисаря, много ми се искаше и аз да отида 10дни с него, но ще видим. Казах му да пише 1+1, пък до лятото все ще го измисля. Simple Smile Но едва ли ще ме пуснат 10дни, а после и на море искам да отидем...не е лесно. Simple Smile

# 124
Lady аз искам линк

# 125
Добро утро!

Днес малкият го пратихме на училище, по-добре е, дано да е това, че другата седмица му предстои екскурзия , а той за нея живее....

Аз зимнина може да се каже , че не правя почти никаква, просто няма търсене...Докато баща ми беше жив и си ходеха на село, имаше някаво биоземеделие, но сега вече не. Домати за готвене -ползвам пюре от картонени кутии. Докато имаше Пени вземахме от там и то редовно на цена 0.49-0.69 лв. Сега от Била,пише италианско, добро е. Туршии децата не близват, големия чат пат кисели краставици, купуваме. Единствено слагам една бърза царска тършия по рецепта на "Извора" Хисаря, като даже правя доза от 2 кг и с това приключваме. Зеле нарязано правиме 1-2 пъти в началото на сезона(това е  вариант за Лунно цвете щом има забрана за бидон), а за цели зелки досега вземахме от свеки, но то е само за празниците, че не ни понася на стомасите, а и децата не ядат.Компоти от години не взимаме от направените по родните места, защото никой не яде. С това се изчерпва моето правене на зимнина...

Сесил , записвай се, нищо не се знае как ще е с твойта отпуска, важно е да си запапазите стая и да ви има в списъците.

Лейди, като не се обажда ТМ , звънни ти...

# 126
Сесил радвам се за новата ти работа. В мястото, където живееш ли е или в София, защото бе писала, преди за там? Дано болестите вече ви отминават! Кативита и аз зимнина не правя, е помагам на майка ми да прави. Преди време правехме най-различни туршии с нея, но вече не - кисели краставички, кисело зеле, царска. И в моето семейство не се яде или по-точно децата не искат, а таткото - кой го пита Embarassed (дано не чете)? През тази седмица, моята малката дъщеря ме отсрами в правенето на туршии. Правиха в детската градина и ми каза рецептата и начина на правене, детето. Било е голямо удоволствие за децата, госпожата ги е снимала та видяхме - майстор-готвачите си. А снощното спортно състезание бе под наслова да съхраним българското, обичаите, духа, народността си. Госпожите, както винаги, ни бяха подготвили интересни игри, заимствани от едновремешните - носихме менци с вода и кобилици, играхме хора, гърненца, обличахме момче и момиче с народни носии (децата трябваше сами да избират коя дреха за кого е). Накрая - всички бяха победители и имаше награди за децата, които сияеха от радост, бяха въодушевени и се подкрепяха взаимно в игрите. Ех, дано има много учители като нашите...

Последна редакция: чт, 03 ное 2016, 11:51 от albena30

# 127
  • София
Ето ме и мен, с кафе от ранобудната Димитрова Simple Smile
Радвам се, че момчето ти вече е добре. Размина му се ваденето на мъдреца. Приятна разходка.

ЛЕЙДИ, не знам дали е подходяща рецептата с прясното мляко и смокините за малечко, но иначе е много ефикасна. Ще се оправи детето, ама е кофти като е запушено нослето. И в рима прописах Wink

СЕСИЛ, успех момиче, щом работата ти харесва. Как са дечицата сега? Каката ходи ли на училище? Добре сте вие с бабите около вас. Все ще сложат по едно рамо.

КАТИ и аз съм слаб производител на зимнина. Зеле слагаме, от село приятелките ми дават по буркан сурова и царска, купувам краставички и лютеница. Във фризера слагам чушки за пълнене и печени чушки за салата. Преди правех имамбаялдъ и го замразявах. Миналата година си го ядох сама и затова тази година няма да правя. На село се раждат плодове през година. Тази година беше ред да почиват дърветата. Когато има плодове правя сладко от дюли, желе, смесвам ябълки и дюли, правя и от вишнап. От круши също става много приятен конфитюра. Изхитрих се аз и дюлите ни ги стържа на рендето, ами ги пускам през сокоизстисквачката, а после изсипвам сока и стърготините във врящия захарен сироп и става добро. Помня как баба ни мобилизираше всички да стържем дюли и то бързо, че да не потъмнеят и сладкото да е ''тъмно". Аз и качамак като правя го разбърквам с миксера, вместо с точилката. Ех, само ако ме видят моите баби, как съм модернизирала процесите. Бая има да се чудят newsm78

Хайде сладурчета, изоставям ви, че имам работа в КПП-то. След обяд съм на тръстиката. Няма да скачм като Сад уоман Mr. Green, а елегантно, с балетна стъпка и чупка в кръста ще се придвижвам tiptoe. А може и така  afwitch

АЛБЕНЧЕ, хубаво сте си изкарали в детската градина. Наистина заслужават похвала учителките  bouquet

# 128
  • Пловдив
Лунно цветенце, честит празник на патерици  bouquet

Димитрова, благодаря за кафенцето Heart Eyes

Албенка, адмирации за тези учителки  bouquet
Аз съм от хората, които празнуват Halloween (от 19 години, преди малко направих справка Mr. Green), но това ни най малко не ми пречи, да почитам и уважавам нашите си празници. И децата възпитавам така - да празнуват това, което им е на сърце, независимо дали празника е "наш" или "чужд".
С баткото говорим за традициите на празника, от къде произлиза, какво символизира. Малката разбира само от веселата част hahaha И все пак - опитвам се и нея да включа в разговорите ни. Покрай Еньовден беше много заинтригувана от това, че "цветенцата се берат по тъмно" hahaha На мнение съм, че всяко нещо идва с времето си Simple Smile
Айде стига с лирическите отклонения Whistling

По въпроса за зимнината - от 2011 правим вкъщи - кисело краставички, лютеница, кьопоолу, една зеленчукова подправка... Свеки се грижи за туршията Blush Правя сладко и компот единсвено от боровинки, а и мед от борови шишарки Simple Smile
Това ядем, това правя hahaha
Кисело зеле яде само мм, та разчитам на свеки - като готви тя му праща hahaha

Отивам сега да шия едни филцови плодове и зеленчуци, че времето си минава, а трябва да помогна на джуджетата hahaha

# 129
  • Пловдив
И аз да се доредя до темата. Гледам зимнината обсъждате. У нас почти нищо не се прави. Няма кой да яде.
Компоти не правя - само като си представя колко захар се слага в един буркан ... У нас се ядат плодове според сезона. Сладко правя, ако ми изпадне някой плод отнякъде. Примерно вишни - баща ми е засял няколко дръвчета до блока си и там си ги бера. А и дзверът най-много тях обича. Другото си стои. Майка ми прави по малко туршия, аз избягвам да ям заради солта. И слагаме зеле. Тази година още не съм свършила тази работа, няма да казвам защо, че голям срам ще падне.

Фло, котаната все още не е направила някоя грандиозна беля. Спря и да дере, нали й направих маникюр.  Mr. Green Пада луда игра, ама тя си е бебе, нормално е да играе. И ще ни изяде ушите. Няма изхранване.  Laughing
Ето я в действие
Скрит текст:
а девойките се забавляват с това:
Скрит текст:

Пробвах я рецептата със сушените смокини и млякото върху дзвера, ами какво да кажа ... освен ефектът да е бил, че положението не стана по-лошо. Абе то за хремата си е казано - 7 дни с доктор, една седмица без доктор.  Laughing Че и мен ме дере гърло. Аз пък си правя експерименти с индийски подправки. Последните опити са кафе с кардамон /ама вариш кафето със стритата подправка/ и чай с мед, джинджифил и кардамон. Добре е. Аз обичам такива аромати.

Албенка, в много детски градини учителките вече правят такива неща, което е похвално. Работи се с децата много активно. Моят дзвер правеха цирк, карнавал с герои от приказки, бъдни вечер, цяла детска оперета /е тогава ни скриха шапките/, състезание Фор Боаяр /когато беше актуален/, винаги облечени с костюми, добре подготвени. важното е учителките да вършат с желание работата си. Добре че имате късмет да сте точно с такива.

Лек ден на всички. А аз да поработя малко.  Laughing

# 130
dundi73 много си права важното е, учителят да обича децата и професията си, за да даде максималното от себе си! Винаги е имало и ще има такива учители, убедена съм. А моето дете не е случайно в тази група, аз избрах така. Котката е голям сладур!
Мъниче  дай ми някоя идейка за детски игри на рожден ден (в къщи). Знам, че ти си точният човек за това!

# 131
Хоп и аз в разговора за зимнината. Преди 2 или 3 години се пробвах да направя кисело зеле по много лесна рецепта-лъжица сол на литър вода, нарязаното зеле се запива до горе и се захлупва с голяма чиния. Слага се на студено и след около месец вече е готово. Първия път ми се получи и вдъхновено пробвах пак. Тотален провал! На същия принцип правихме карфиол. Пак така-първия път стана, втория път не. Оттогава съм само консуматор. И от двете страни родителите правят все по нещичко и пращат, да са живи и здрави. Я туршийка, я доматен сок, я други зеленчуци. Не съм голям фен, но като има, не отказвам. Най-най много ми липсва на баба лютеницата. Беше уникална. Правеше поне по три дози и никога не оставаше до края на зимата. Никога повече не случих на лютеница като нейната-нито домашна, нито купешка.
Ние сме с нова класна от вчера. Довечера очаквам първите впечатления, че вчера момченцето беше болно и не ходи на училище. Била пенсионерка, която по необходимост са върнали на работа. Дано да се окаже свястна жена, че спомените ми от досегашната не са много добри. Както каза Албенка-да обича децата и професията си-това е най-важното, няма значение на колко е години.

# 132
  • Пловдив
Фло видях я рецептата но още му е рано за прясно мляко и смокини.
Ъмм за тези коледни картички ще се пращат ли или не сте решили още. В чуденка съм дали да не си направя тази година сама картичките и украсата. Ейй тресе ме майчинството на макс  Grinning

Ухууууу връщам се да допиша имаме резервация за Пампорово за 03/03 Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 ное 2016, 16:16 от Lady_

# 133
  • Пловдив
Албенка, колко горе-долу деца ще са?
И с какво пространство разполагаш, защото това е съществено hahaha

На първо време:
1. "топло-студено" - разделяш децата на два отбора, единият крие даден предмет, а другия търси. Криещият отбор насочва с "топло" или "студено"
2. да закачиш носа на клоун (примерно, тук вариантите са много) - предварително принтираш клоун и го залепяш на стената. От тампоните за грим изрязваш клоунски нос и го боядисваш червен. Всяко дете с вързани очи се опитва да постави носа на клоуна на мястото му
3. кой ще изпусне балона - нареждаш децата в кръг и им даваш един балон, целта на играта е, да не пада балона на земята. Ако им е лесно - на всеки 5 минути примерно, добавяш по още един балон Mr. Green
4. съчини приказка - принтираш различни картинки. Залепяш ги на еднакви картончета и ги нареждаш на маса. Всяко дете си тегли карта, като разбира се - започва рожденичката. Та тя започва приказката като условието е, това, което разкаже, да е свързано с картинката, изтеглена от нея. Следващият участник продължава приказката, като той пък трябва да включи изображението от своята карта и така Simple Smile
5. гатанките винаги са хит, но за целта всички деца трябва да са в близка възраст Peace
6. мумия - излиза едно дете (обикновено рожденичката) и прави смешки на останалите. Целта е никой да не се засмее. Който не устои, я заменя и така докато им омръзне (много е интересна на 4-5-6 годишните)
7. познай животното - две или три деца си измислят едно животно. Останалите трябва да го познаят като за целта задават въпроси на двамата (тримата), на които може да се отговаря само с "да" и "не"
8. танци на "остров" (харесва се повече на момиченцата) - на голямо парче вестник (двойна страница) застават по две деца. Пуска се музика и всички двойки танцуват. Когато свърши песента, се къса по малко парче от всеки вестник. Пуска се нова песен и така, докато някой не стъпи извън вестника.
9. творчески занимания - на бели листове А4 се нарисуват по две очи, Дава се един такъв лист и маркер на всяко дете и после се показват резултатите.
10. пукане на балони - предварително осигуряваш стабилно количество балони (тези за водните бомби са идеални за целта). Всяко дете получава определен брой балони и трябва да ги спука, като за целта не използва ръцете си. Печели този, който пръв си спука всички балони.
Дискотеката си е забавление за всички Simple Smile
Ако РД си има някаква тема, може да се направят и тематични игри Simple Smile

Ако искаш - пиши ми на ЛС и ще обсъждаме там, да не досаждам на останалите тук, че аз мога дисертация да пиша за организацията на детски партита hahaha

Днес започнах коледния подарък на малкия звяр - доволна съм от себе си, въпреки че с иглите на машината нещо не можем да се разберем hahaha Счупих всички налични, та производството е в застой, но в понеделник отивам да набавя материали и продължавам Joy

# 134
  • София
Я да ви нагледам спите ли, будувате ли...
Аз днес потръстичих, ама какъв случай имах...40 години съм в бранша, такова нещо не ми се е случвало.
Направих на роднина от Брезник протеза. Обадих му се, че е готова, та да дойде да му я сложа. Той ми предложи да не идва, а да я изпратя по дъщеря му, и сам да се обслужи... hahaha tooth
Случвало ми се е да ми предлагат да ми разкажат по телефона какво виждат на зъбна снимка, а аз да позная какво му е на зъба... Mr. Green Е аз да не съм човекът рентген...
Случвало ми се е да иска един дядо протезите на починалата си съпруга, която така и не успя да дойде, за да ѝ ги сложа, защото и той имал нужда, та да не губи време и пари...  rotfImbo
Случвало ми се е два пъти мъже, мои пациенти да минат през кабинета и да поискат да ги намажа с " онова лекарство, дето мирише на зъболекар". Ами казвах на сестрата: Намажи ги яко сестра, да си личи от километър, че са били на зъболекар. Спасила съм две семейства от разпадане ( оправдавали са се с мен, а кой ги знае къде са били Joy Едно време се чакаше с часове пред кабинета на зъболекаря.)
Та такива ми ти работи.

ДУНДИ, голяма сладурана е вашата писана. А може пък млякото със смокини да не помага на Дзверове Mr. Green Гушни я от мен. Не котето, а детето Simple Smile. а защо не и котето...
АЛБЕНЧЕ, добре, че попита за домашните игри.
МЪНИЧЕ, благодаря за идеите. И моля те, споделяй тук, в темата, че така и ние се обогатяваме.
САД УОМАН, как е новата класна? Какви са първите впечатления?
ЛЕЙДИ, и аз мисля, че му е рано за прясно мляко и смокини Simple Smile

Хайде, лека нощ newsm46

Общи условия

Активация на акаунт