Математически турнири - 39

• 130 170
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Най-редовно първите места на състезания под негово ръководство се заемат от никому неизвестни деца с традиционно посредтсвени резултати, които после изчезват от хоризонта.

Бихте ли подкрепили твърдението си с примери? Вярно е, че учениците от СМГ не винаги са на първите места, но това е нормално, все пак и в други училища, и в други населени места, има умни и талантливи деца. Предполагам (няма как да съм напълно сигурна), че може да са трън в учите на някои свръх амбициозни преподаватели, които търсят оправдание за недоброто (според тях) представяне на своите възпитаници. (Е, друго си е първо място!)

Голяма част от несправедливостите по състезанията у нас биха си заминали с евентуално негово оттегляне. А дано  Praynig

Мисля, че грешите, но Вие си го знаете. Фактите са си факти, каквото и да си пишем, нередности на математическите състезания винаги ще има – при всяка една комисия. И конфликт на интереси ще има (все пак става въпрос за пари), и "грешки" при изчисляване на рейтинг, и грешни отговори, и орязани резултати преди контестации (навярно сте виждали протоколи преди и след контестации)... – такъв ни е манталитета български (Що да се свърши работата качествено и съзнателно, след като може и по друг начин?).

С написаното за Националната студентска олимпиада направо подценихте интелекта на четящите темата.

# 346
  • София
Цитат
Бихте ли подкрепили твърдението си с примери?  Вярно е, че учениците от СМГ не винаги са на първите места, но това е нормално, все пак и в други училища, и в други населени места, има умни и талантливи деца.

Примерите неминуемо означават да назовавам конкретни деца, което не бих искала да правя. А и не е необходимо - за хората в общността са ясни.
И кой изобщо говори за СМГ???  #Crazy Тези оси на противопоставяне СМГ-други училища, София-провинция, ти си ги измисли. Никой не отрича, че умни деца се раждат във всички населени места и учат в различни училища. Това, което твърдя е, че когато дете, което почти не се явява на състезания или явявайки се, изкарва посредтсвени резултати, изведнъж стане първо на някое тежко състезание (като национален кръг на ЕК), има сериозни основания за съмнения, че е изтекла информация.

Цитат
нередности на математическите състезания винаги ще има – при всяка една комисия.
Аз за скандали и нередности в голямата комисия от поне 5-6 години насам не съм чувала, а ти? При малката съпътстват почти всяко състезание.

Цитат
С написаното за Националната студентска олимпиада направо подценихте интелекта на четящите темата.
Жалко обаче, че написаното е самата истина. При това се е случвало поне два пъти (единият - когато аз бях студентка).

Както и да е, не ми се влиза в спор, тъй като конкретни имена не бих назовавала.
Но ти можеш да се разровиш във фейсбук, да прочетеш коментарите под писмото на СМБ и да си зададеш въпроса защо момчета, носили златни и сребърни медали за България от МОМ от различни випуски във въпросните коментари го наричат "мошенник", "измамник" и т.н. Peace

# 347

Мисля, че отлично разбирате какво искам да кажа. Не става въпрос за противопоставяне на училища, деца..., а за пагубни свръх амбиции. Вероятно всеки учител, отдаден на професията си, би искал възпитаниците му да са винаги на призови места, но всички знаем, че това е невъзможно – децата не са машини. Не винаги първите са най-добри и обратно, даже при напълно безпристрастно оценяване. Не е задължително да има измама. А "най-редовно" означава винаги, тоест всеки път, когато въпросният професор е председател на комисия.
Да, забелязвала съм в протоколите във възрастова група 9-12 клас неочаквано високи резултати на ученици, които не са редовни състезатели. Нито за миг не съм изпитвала съмнение. Защо им е да злоупотребяват? Вероятно са имали ден, били са подготвени, имали са късмет със задачите.
За нередности в "голямата комисия" и аз не съм чувала от други лица, но пък съм ги констатирала, гледайки протоколи, регламенти,...
Не заставам на ничия страна, в няколко поста си разсъждавах върху някои факти за МОМ и математическите състезания. Не ме интересува кой кого и как нарича. И Христос е имал врагове и е предаден от свой ученик.

# 348
# 349
Защо наши известни математици изпратиха остро писмо до МОН и подадоха оставка?
Това не е нещо ново. Въпросът е коментиран в темата от известно време.

# 350
  • Sofiq
Интересно, защо не се проведе и в други градове? Състезанието е според мен по силите на повечето ученици и би било хубаво да се провежда навсякъде. Дано се намерят организатори и за другите класове.

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 10:56 от elica1051

# 351
# 352

А точки на конкретно  дете няма ли да видим ? Каква е практиката,за първи път участваме?

# 353
  • София

А точки на конкретно  дете няма ли да видим ? Каква е практиката,за първи път участваме?

Точките може да  ги видите от училището (мястото), където се е явявало детето.

# 354
Точки може да видите, евентуално там където сте се явили.

# 355
Благодаря!

# 356
  • София
Тази година явно задачите са били по трудни и има медали за доста ниски точки от МБГ.
Сега имам малко странен въпрос. Моята дъщеря сега ей така между другото каза нещо странно.
На бланката с отговори на ЧХ е имало отпечатано място където трябва да си напишеш учител по математика. Казали им, че децата от Питагор задължително трябва да напишат кой е учителя им, за останалите не било задължително. Може ли някой да ми обясни смисъла на това и това практика ли е по принцип? Много се озадачих. Сигурно аз пропускам нещо.

# 357
Малко статистика - МБГ , 3 клас

София - 12 златни медала;
Пазарджик - 34 златни медала( от 64 явили си деца);
Кърджали - 14 златни медала

Изводите всеки сам може да си ги направи...

# 358

Сега имам малко странен въпрос. Моята дъщеря сега ей така между другото каза нещо странно.
На бланката с отговори на ЧХ е имало отпечатано място където трябва да си напишеш учител по математика. Казали
 им, че децата от Питагор задължително трябва да напишат кой е учителя им, за останалите не било задължително. Може ли някой да ми обясни смисъла на това и това практика ли е по принцип? Много се озадачих. Сигурно аз пропускам нещо.
Дъщеря ми също каза, че трябвало да напишат учител. За Ямбол става дума. Аз си го обяснявам с или с участието на училищата в програми на МОН или пък с новите изисквания към учителите, напр  досиета, каквито разбрах, че им искат. И на мен ми е интересно каква е точно идеята.

# 359
Тази година явно задачите са били по трудни и има медали за доста ниски точки от МБГ.
На бланката с отговори на ЧХ е имало отпечатано място където трябва да си напишеш учител по математика. Казали им, че децата от Питагор задължително трябва да напишат кой е учителя им, за останалите не било задължително. Може ли някой да ми обясни смисъла на това и това практика ли е по принцип? Много се озадачих. Сигурно аз пропускам нещо.
И моето дете ми каза, че е трябвало да пише кой му е учител по математика. В Пловдив това. До сега на състезанията на които се ходил батко му, не ми е споменал подобно нещо. И ако е с цел някакво проучване, да кажем специално за моето дете не е много коректно, понеже той ходи на математика отделно, а е посочил класната си в бланката. Не, че няма принос жената, много сме доволни от нея, но самото дете не се е сетило, че всъщност учителя му по математика е от школата, конкретно за подготовката за това състезание.

Общи условия

Активация на акаунт