Математически турнири - 39

• 130 217
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
  • В офиса
Ако ти знаеш истината - разкажи. Аз споделих какво съм чела. Преди няколко години под някаква статия имаше коментари, както аз останах с впечатление, от бивш участник в тази олимпиада. После попаднах и на други такива мнения. Само преразказвам, Сава Гроздев съм виждала преди едни 25 години, когато аз бях дете. Каквото и да е станало на олимпиадата, обаче, и който и да го е направил, не искам да мисля как е натоварило психиката на тези деца.

# 316
  • Sofiq
Относно зад.8 за 3-4 клас. Мъжът ми е инженер и каза, че дигиталните часовници  нямат циферблат, а имат дисплей. А понятието цифров часовник е неправилно. На български е "електронен".

# 317
Ако ти знаеш истината - разкажи. Аз споделих какво съм чела. Преди няколко години под някаква статия имаше коментари, както аз останах с впечатление, от бивш участник в тази олимпиада. После попаднах и на други такива мнения. Само преразказвам, Сава Гроздев съм виждала преди едни 25 години, когато аз бях дете. Каквото и да е станало на олимпиадата, обаче, и който и да го е направил, не искам да мисля как е натоварило психиката на тези деца.

Няма откъде да знам истината, не съм била там. Може и да е вярно, но може и да не е, няма доказателства, нито един от участниците не е потвърдил обвиненията. В такъв случай не е етично да се хвърлят обвинения в публичното пространство. Ами, ако отборът е бил добре подготвен, работено е върху задачи, подобни на тези от олимпиадата? Проф. Гроздев е бил ръководител на нац. отбор 1999–2003 г. През последната година от мандата му отборът е на първо място. През 1998 г. ръководител е Олег Мушкаров. Отборът ни е на второ място. И тогава ли на състезателите са дадени предварително задачите?  През 2004 г. ръководител на отбора е Емил Колев – 5-то място. Пак ли е имало измама? Или, ако не е първо място, може без подозрения и обвинения? Когато китайци, американци и руснаци са на първо място, никой не ги подозира в измама. Българчетата по-глупави и незнаещи ли са? Двама от участниците през 2003 г. са медалисти и през следващата година (златен и сребърен медал), когато Емил Колев е бил ръководител на отбора. Той ли им е дал задачите? Ако не е, как тогава са се справили, щом са толкова тъпи, че предната година се е наложило да използват нерегламентирана помощ? Въпроси, въпроси... А всичко май се свежда до българския ни манталитет.
На мен пък ми се иска някой доц. или проф. да подпише писмо до МОН, касаещо конфликта на интереси, в който са част от членовете на комисии. Ама това не се забелязва, нали? Кой се интересува от някакви си членове, че да им чете имената в края на протокол, в който са и техните собствени ученици? Етично ли е преподаватели в училищна школа по математика да проверяват работите на учениците си на важни състезания? Кой ги предлага, кой ги назначава, те самите нямат ли съвест, за да откажат,  или тя е заслепена от хонорара? Сега очаквам и имената на участниците в комисии да изчезнат от протоколите.

# 318
  • София
Дали някъде ще има рейтинг на 4-токласниците? Защото на http://alekdimitrov.com/klasacii/2016-2017/default.asp няма 4 клас от тази година

# 319
Дали някъде ще има рейтинг на 4-токласниците? Защото на http://alekdimitrov.com/klasacii/2016-2017/default.asp няма 4 клас от тази година
Там е работата, че не е ясно какво трябва да съдържа този рейтинг. Ако търсите рейтинг за кандидатстващите в СМГ (какъвто беше този на Крис), то вече има много публични неизвестни (НВО, оценки) и е невъзможно да се даде точен такъв. Или търсите рейтинг от състезанията, какъвто има за по-големите в посочения сайт?

# 320
  • София
За състезанията по принцип, така или иначе рейтингите и на по-големите ученици не служат за кандидатстване...

# 321
За състезанията по принцип, така или иначе рейтингите и на по-големите ученици не служат за кандидатстване...
С резултатите от ЧХ, ЕК и Салабашев на 2-6 клас рейтинг прави всяка година Академия 21 век.

# 322
Няма откъде да знам истината, не съм била там. Може и да е вярно, но може и да не е, няма доказателства, нито един от участниците не е потвърдил обвиненията. В такъв случай не е етично да се хвърлят обвинения в публичното пространство. Ами, ако отборът е бил добре подготвен, работено е върху задачи, подобни на тези от олимпиадата? Проф. Гроздев е бил ръководител на нац. отбор 1999–2003 г. През последната година от мандата му отборът е на първо място. През 1998 г. ръководител е Олег Мушкаров. Отборът ни е на второ място. И тогава ли на състезателите са дадени предварително задачите?  През 2004 г. ръководител на отбора е Емил Колев – 5-то място. Пак ли е имало измама? Или, ако не е първо място, може без подозрения и обвинения? Когато китайци, американци и руснаци са на първо място, никой не ги подозира в измама. Българчетата по-глупави и незнаещи ли са? Двама от участниците през 2003 г. са медалисти и през следващата година (златен и сребърен медал), когато Емил Колев е бил ръководител на отбора. Той ли им е дал задачите? Ако не е, как тогава са се справили, щом са толкова тъпи, че предната година се е наложило да използват нерегламентирана помощ? Въпроси, въпроси... А всичко май се свежда до българския ни манталитет.
На мен пък ми се иска някой доц. или проф. да подпише писмо до МОН, касаещо конфликта на интереси, в който са част от членовете на комисии. Ама това не се забелязва, нали? Кой се интересува от някакви си членове, че да им чете имената в края на протокол, в който са и техните собствени ученици? Етично ли е преподаватели в училищна школа по математика да проверяват работите на учениците си на важни състезания? Кой ги предлага, кой ги назначава, те самите нямат ли съвест, за да откажат,  или тя е заслепена от хонорара? Сега очаквам и имената на участниците в комисии да изчезнат от протоколите.

Аз не забелязах в писмото да има обвинения в мошеничество по време на конкретна МО. Има съвсем конкретни обвинения:
- липса на научен принос (публикации, цитирания);
- доказан факт, че проф. С. Г. е обявен за персона нон грата в организацията на ИМО.

Няма съмнение, че учениците ни са били много добре подготвени по онова време спрямо общото ниво и изобщо не става дума посредствен отбор с качества за след 20-място да стане първи. Нещата явно опират до нюанси и явно е имало съмнения и улики, а защо не се е стигнало до официални обвинения не знам. Но знам, че когато уличат някой дипломат в шпионаж тихо и кротко го обявяват за персона нон грата и потулват случая, защото един скандал би донесъл още повече вреда. Най-вероятно е това.

Факт е обаче, че от онова време насам нашите ръководители на отбори много често се презастраховат и не отиват "до границата" в защита на представянето на отборите ни, а може би това важи и в подготовката с определени задачи за да не бъдат обвинени в нечестна игра. Неоспорим факт е, че има олимпиади, когато българският отбор се е представял най-зле на българската задача, а за мен това не е нормално. Не става въпрос да им се казва задачата, но да предлагаш задача и после в подготовката нарочно да изпускаш този раздел за да не те обвинят вече е малко прекалено. По същата причина на една балканиада, състояла се в България, след като медалите са били разпределени и единодушно одобрени, българският представител проф. Х от престараване е предложил промени, които са довели до това, че златният ни медал е станал сребърен, а сребърният/сребърните - бронзов/бронзови.
Т.е. все още си плащаме за онзи "връх" в представянето си с престараване и прекалена праведност и от това страдат следващите поколения.

Факт е също така, че в борбата между двете лобита проф. С. Г. си е позволявал да пише меко казано неетични статии в списание Математика, в които оплюва не съперниците си професори, а децата състезатели. Те какво са му виновни? И защо трябва да им скапва психиката, след като се знае, че на една олимпиада психиката е поне 50% от представянето?

Що се отнася до конфликта на интереси - няма как да сложиш най-добрите в комисиите, а да им забраниш да си упражняват професията, нали? Това не би било добре и за професорите, и за учениците. Но то пък затова нещата са анонимни и комисията не проверява работата на Иванчо или Марийка, а нечия анонимна работа. Повече от това според мен трудно може да се направи. Не сме САЩ или Китай, че да имаме кохорти от кадърни преподаватели и да можем да плащаме на тези в комисиите достатъчно, че да не се занимават с друго. Впрочем не съм сигурна, че и там даже има такава забрана.

Според мен от цялата работа страда представянето ни и в днешно време отборите ни вече не са толкова конкурентни като преди спрямо другите отбори. Според мен това е, защото ние си стоим на едно място, а другите се развиват. А ние не се развиваме, защото хем все същите стари муцуни водят всичко, хем на всичкото отгоре са и заети  с вътрешни борби и не им е до иновации и модернизиране на подготовката. Та след като има такъв конфликт май най-добре ще е не да се търси кой крив и кой прав, а всички професори да отидат на заслужен отдих да си пишат мемоарите и да се нападат в тях колкото искат, а на тяхно място да дойдат доцентите, пък на тяхно място млади и напористи математици. Май само така можем да си върнем донякъде позициите. Казвам "донякъде", защото според мен никога вече няма да сме в първата петица. Не, понеже са ни глупави децата, а понеже хем са много малко (как от 20 човека да изберем отбор равен на китайския, селектиран от 20 000???), хем вече не можеш да накараш днешните деца да решават толкова, колкото се е правело преди. Нямат мотивацията за това, защото какво толкова е един медал в края на краищата и струва ли си всички лишения?  Но да не би да не е същото и с художествената гимнастика, щангите, леката атлетика и какво ли не? Но място за подобрение все пак има, убедена съм.

# 323
  • София

Мисля, че беше въпрос на време за такава реакция на останалите математици. Даже я намирам за закъсняла.

Абсолютно на същото мнение съм.
След Токио 2003 не се раздуха скандал само защото издаването на задачите е било лична инициатива на Гроздев, а негативите биха паднали върху целия отбор, дори цялата математическа общност в България.
Но липсата на професионална етика си е негова запазена марка и до сега. Най-редовно първите места на състезания под негово ръководство се заемат от никому неизвестни деца с традиционно посредтсвени резултати, които после изчезват от хоризонта. Последният случай беше Националният кръг на ЕК за четвърти клас, мисля, че беше обсъждано и тук. Повече от един път се е случвало на студенстска олимпиада подготвеният от него отбор да реши задача, която журито е възнамерявало да даде, но накрая не е дало.
Показателни са коментарите във фейсбук на много международни олимпийци, няма да цитирам имената им.
Голяма част от несправедливостите по състезанията у нас биха си заминали с евентуално негово оттегляне. А дано  Praynig

# 324
Резултати от Черноризец Храбър в СМГ
http://www.smg.bg/news.php?id=299

Последна редакция: сб, 05 ное 2016, 22:04 от Mnogodetna mama

# 325
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Благодаря  Hug

Blush на другите места май бяха разделени по класове   Blush

# 326
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Cz-dNpHgDMBqXGQSO8-ZcfnZ … /edit?usp=sharing
Позволих си да отделя трети и четвърти клас и да ги сортирам по резултати. Допускам, че към тях има най-голям интерес.
Само ми кажете дали се отваря.

# 327
  • София
 Peaceотваря се.

# 328
Благодаря. Тогава след малко ще добавя и останалите класове.

# 329
Благодаря и аз
Мислех че много се е изложил моят син, но се оказа добре на фона на останалите. Явно са им дошли трудни задачките на децата

Общи условия

Активация на акаунт