Приготвяне на храна в чугунени съдове?

  • 10 534
  • 21
  •   2
Отговори
# 15
  • Мнения: 80
chefИскам да възродя старата тема, която е заключена. Имам такава тенджера от година и искам  да я  ползвам по-добре. Това няма да стане без Вашата помощ.

Доста домакини си купиха такива съдове. Нека пообщуваме за това, какви са особенностите при готвенето в такива съдове, освен ниската температура.
Гледам, че е възможно да се пекат цели пилета в такива тенджери. newsm78

Ако считате, че е може да качите рецепта, която си заслужава, да дадете съвет, благодаря предварително.



Тази рецепта нее моя, но за сметка става вкусно:
1 пиле
1 глава чесън разрязана през средата
1 глава лук
2 чушки
Пресен розмарин
1 лимон
Прясна салвия
олио
сол
червен пипер
дафинов лист

Лимона се слага в корема, останалото се поставя около пилето. затваря се с капака и се пече на 200 градуса с вентилатор. после се отваря и се допича до коричка.

# 16
  • here and now
  • Мнения: 5 435
200 градуса не е ли множко за чугунен съд?  Четох, че идеята е да се пече малко по-дълго на по-ниска температура.

# 17
  • София
  • Мнения: 12 213
200 градуса не е ли множко за чугунен съд?  Четох, че идеята е да се пече малко по-дълго на по-ниска температура.
Не, не е.

# 18
  • Мнения: 1 110
marchеva14, може ли да дадеш линк към рецепта за някои от прекрасните хлебчета, които си показала?

Имах две касероли, едната подарих на сестра ми. Готвя всичко в чугунчето. Неизменно по-добър резултат и наситен вкус на храната. Не съм пекла само хляб и ще ми е интересно да разбера как става.
Миналата година си купих и чугунен сач - приказка. Палачинки, зеленчуци, месо - всичко става бързо и лесно.

# 19
  • София
  • Мнения: 12 213
marchеva14, може ли да дадеш линк към рецепта за някои от прекрасните хлебчета, които си показала?
........................
Що да не мога, мога разбира се.  Simple Smile
Хляб с коричка от сирене Чедър.
ТЕСТОТО НЕ СЕ МЕСИ, А СЕ РАЗБЪРКВА САМО С ГОЛЯМА ЛЪЖИЦА
Скрит текст:
500  г брашно
1 ч.л. сол
„1/2 ч.л. чесън на прах
100 г Чедър настърган
360 мл вода
1/4 ч.л. суха мая
допълнително царевично брашно
допълнително за поръсвате настърган Чедър
1. В купа се смесва брашното, солта, сух чесън и настърганото сирене. Разбърква се.
2. В 60 мл се разтваря маята и се добавя към брашното. Добавят се и другите 300 мл вода. Разбърква се докато се комбинират съставките.
3. Купата се покрива с фолио и се оставя да втаса 16-18 ч или 1 нощ  на стайна температура.4. Набрашнява се повърхността, изсипва се тестото и с широка шпатула започва да се прехвърля от края към средата , т. е. от всички страни към центъра. Така се прави, защото то е силно лепкаво. С набрашнени ръце се оформя на топка. В/у чиста кърпа се поръсва с царевично брашно, а отгоре и с малко бяло брашно. Поставя се тестото  , завива се с кърпата и се оставя да втаса за още 2 ч. на стайна температура.
5. Фурната се включва на 240 градуса заедно с чугунената тенджера без капака. Оставя се така за 30 мин.
6. Тестото се изсипва в горещата тенджера, поръсва се с още Чедър, похлупва се с капак, така с капака се създава конденз и е добре за тесдтото и се пече за 25-30 мин. След това се маха капака и се пече още 15-20 мин на 230 -220 градуса.
.......................
Работя го само с ъс суха мая - френската. Когато трябва да го поставиш тестото в купа за да втасва намасли купата с малко зехтин предварително и го обърни няколко пъти за да се получи маслен филм отгоре, иначе при свалянето на фолиото много ще ти е залепнало.
Източник: Home Cooking
Този хляб може и за се направи и без сирене, а може и да се направи и с Пармезан и Чедър, или само да се поръси с Пармезан. Вариации по желание. Пускам и линк където съм го публикувала, но ако не ти се отваря, не зная защо в повечето случаи не се отваря, напиши в Гугъл, Хляб с коричка от  сирене Чедър, и ще го отвориш.
[urlhttp://recepti.gotvach.bg/r-53774-Хляб_с_коричка_от_сирене_Чедър][/url]

# 20
  • Мнения: 1 110
 Hug Много благодаря!

# 21
  • Мнения: 1 232
 Rianonr,
Само не разбрах, лимона обелен ли е?

Общи условия

Активация на акаунт