Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 окт. 2016, 16:45 ч.

Електронните учебници

 • 6 869
 • 45
 •   1
Отговори
# 30
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 4 384
Най главната цел на електронните учебници е те да заменят хартиените.
Това не настъпва ако съществуват паралелно.
Толкоз Simple Smile

# 31
 • София
 • Мнения: 12 298
На мен ми е през плитките дали са електронни или хартиени. Интересува ме само дъщеря ми да може да си носи раницата без да получи гръбначно изкривяване Simple Smile

# 32
 • Мнения: 3 896
И аз си мечтая за истински електронни учебници, но да не се ползват на таблет, а на четец. Таблетът товари очите, четецът не. В момента, ако кача наличните електронни учебници на някой от четците вкъщи, няма да се разчита почти нищо, защото файловете не са пригодени за четец.
Мечтая си за електронна книга, размер А4 ще е чудесен, цветна с електронно мастило. Там да са всички учебници, справочници, "тетрадки". Да се пише освен с клавиатурата и с електронна писалка. Нищо друго няма да им трябва тогава. Отваря си устройството, разписва си задачите и си ги запазва в "тетрадката" по математика. Там са му домашните, там си прави контролните, от там си учи уроците, пак там си води бележки и така. Ама засега мога само да си мечтая. Може пък за внуците да видя нещо подобно.

# 33
 • Мнения: 16
Вариантът е хубав за това, че няма да се налага да се товарят с тежки учебници, раници и така нататък.

Но определено не е хубаво за здравето и очите да бъдат толкова много време натоварени.

# 34
 • Мнения: 532
Мисля че и Просвета и Клет - Булвест имат вариант за сваляне на учебниците и ползване офлайн.
Но ние ползваме онлайн учебниците в къщи на лаптоп. Проблемът идва оттам, че като му кажа на моя син остави си хартиените учебници в шкафа в училище, той решава че всичко ще си остави и тетрадките и работните листове. И след това в къщи се чуди какво е домашното и къде да го пише. Та затова питах има ли възможност да е някакво устройство, в което да си пише и домашните и така да не се налага ползване на хартия и за тетрадки. Също се интересувам дали помагалата, които се купуват допълнително имат електронни варианти (то е ясно че ще се закупуват и те ако има), аз бих закупила електронния вариант на сборници и учебни тетрадки. Въобще не знам какъв е проблема да се направи всичко електронно, особено за 5 клас, когато учат за електронна поща и т.н. и така може да упражняват знанията си като напишат домашното да го пратят на учителя по мейл или през система.

# 35
 • София
 • Мнения: 3 651
Сина ми е ми клас и техния клас учи изцяло дигитално.
Освен ,че се отъра от тежката раница,предиствата са много.
Имат страшно много допълнителни материали , които могат да ползват по всяко време.
В случайте когато ученикът отсъства вижда точно и ясно какво са правили в час без да е необходимо да иска тетрадката на съученик.
Контролните са електронни и се проверяват почти веднага след като са направени Simple Smile
Учетелите работят отлично с електронни дневници и други уеб приложения и , за да попитам за прогреса на моето дете не е необходимо да притеснявам човека по телефона или да ходя до училището.

Определено виждам повече предимства отколкото недостатъци.

# 36
 • София
 • Мнения: 22 005
Получих код на Клет и ще тествам.

# 37
 • Мнения: 532
slan4ogled в коя държава сте?

# 38
 • Мнения: 3 896
Слънчоглед, стана ми интересно. Как правят електронно контролни по математика, химия, физика, където има да се пишат формули, да се разписват задачи, да се правят чертежи?
И нашите имат електронни контролни, но основно по английски, по-рядко по история и география.

# 39
 • София
 • Мнения: 3 651
Сина ми е подготвителен клас във 2 английска.
Сега учи предимно английски,но предвиждат догодина отново да продъжат изцяло електронно.

# 40
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 4 384
Слънчоглед, стана ми интересно. Как правят електронно контролни по математика, химия, физика, където има да се пишат формули, да се разписват задачи, да се правят чертежи?
И нашите имат електронни контролни, но основно по английски, по-рядко по история и география.
Не съм Слънчоглед, но когато дъщеря ми беше с електронни учебници всички  упражнения , контролни и домашни бяха онлайн.
На момента  знаеш дали си решил правилно задачата или не и оценява, това, което си написал без възможност да се поправи.
Дъщеря ми е в двуезично (70% от материите се изучават на английски) и дори за изпитите за ниво се подготвят онлайн.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 15:54 от sl

# 41
 • Мнения: 883
Работя в учебно учреждение тук в Германия от много години, и непрекъснато ни "натискат" от Министерството на Образованието да се дигитализираме, тоест да въведем медии и Апликации за обучение. Даже бях през юли на един семинар в Малта по програмата Еразмус в тази насока. Направихме го, да- въведохме много учебни интернет-платформи и ползваме апликации. Най-напред в тази насока за сега си остават Норвежците, които имат и нужните средства за това. Но електронните учебници и начин на учене си остава за мен просто ДОПЪЛНЕНИЕ към книгите и тетрадките-електронната форма за обучение не може според мен пълноценно да замести писането и четенето по традиционният начин.
Дъщеря ми е в Гимназията тук в 7ми клас. По математика Работят с Беттермаркс, програма за упражниения по математика. На родителската среща всички родители бяхме категорични, че това е добър ДОПЪЛНИТЕЛЕН метод, но само чрез ползването на Беттермаркс децата изпускат много често важни стъпки в решаването на задачите,  или се пробват просто да "налучкат" решението.uзпускат минуси, забравят част от уравнението- все дребни на вид грешки, при които резултатът накрая е грешен и точките за цялата задача отиват на кино. Може да се коригира, да- но още след първата корекция, тоест ако първото въвеждане на резултатът не е било правилно , детето не можe да събере всички точки за оценката или звездичката, даже и само да си коригира резултатът.  Май много не му хареса това на учителят, който е млад и новатор, но това е истината. Търсенето на пътят за решаване на задачи в Беттермаркс, колко и добро да е обяснението там, не може да измести нагледното обяснение на дъската.

Последна редакция: ср, 13 ное 2019, 17:01 от Mam4e Bandit

# 42
 • някъде под слънцето...
 • Мнения: 4 384
Интересна информация за Германия.
Испания не в богата страна, но е въвела  използването само и  единствено на електронни учебници в много училища.Ако на някого не му харесва, мести детето си в училище с хартиени учебници.Обратното също е валидно.
Но няма в училище в което едноврвмвнно да се учи по електроннини и хартиени учебници.
Или е едното  или е другото.

Последна редакция: чт, 14 ное 2019, 07:35 от sl

# 43
 • Мнения: 3 896
Специално по математика за да се реши една задача то тя трябва да се разпише. Трябва да си направиш чертеж, ако е геометрична. Ако е алгебрична пък имаш степени, дроби, разкриваш скоби, чертаеш по числова  ос решенията на неравенства. Всичко това се прави на лист с химикал. Как ще го направиш на електронна платформа?
Да, последната може да е добро допълнение, но не и основно средство за обучение.

# 44
 • София
 • Мнения: 4 614
Може би е добре при писане в тази тема да се посочва държавата във всеки пост. За Бг - град, училище. Някои мнения ми звучат категорично като да не са от Бг Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт