Септемврийски бебета 2016

• 40 924
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Така, дайте да видим кой ще започва захранване началото на другия месец, та да разменяме информация и рецепти.  Mr. Green

Акушерката вчера ме посъветва, да започнем с морков с малко кокосово масло (ама той нали запича, та още не съм много убедена, че ще е той. Освен това прави ужасни петна!  Crossing Arms ), да караме 3 дни с него, после да смесим с картоф и след това който зеленчук си избера.
След като сме хапвали около 3 седмици зеленчуци, да въведем месо, по около 30гр. на ден.
След това безглутеновите каши, плодовете и глутена след 8ми месец.

Зеленчуците да са био (няма кой да ни снабдява с домашни зеленчуци и плодове, за съжаление) и месото да е качествено. При нас такова е теоритично от месарниците.
Та днес ще се информирам какви био зеленчуци предлагат в съответните магазини по това време.  Crazy

Ще опитваме и от готовите пюренца, но в началото мисля, аз да им ги приготвям.
Аз пък знам,че се дава зеленчук,после се въвеждат каши и плодови пюрета и чак към 8-9 месец, май беше,се вкарва месото.Можеш да започнеш с морков,картоф,пъщърнак,те май са подобни и могат да се смесват без проблем.Аз мисля поне 2 седмици да му отделя на тиквата и после да вкарам картофа и после ще го мисля.Не мисля да бързам със заместването на хранене,но пък няма и да му дам всички възможни пюрета и да няма заместено,просто ще го карам по-бавно

# 376
  • София
Аз днес му давам 4-ти ден картоф - и вече изяжда едно ядене - около 120 гр, така че на обяд сме вече само на пюренца. И страшно много му харесва. Утре ще започна с морковче.
Педито каза 3-4 седмици да ядем пюрета на обяд от различни зеленчуци. Изчаквам разбира се 3 дни преди да въведа нов зеленчук. Simple Smile
Искам да ви кажа, че следобедният му сън след обяда с пюренце е уникален - 3 часа. Той никога не е спал толкова много през деня откак навърши 2 месеца.

# 377
Аз днес му давам 4-ти ден картоф - и вече изяжда едоно ядене - около 120 гр, така че на обяд сме вече само на пюренца. И страшно много му харесва. Утре ще започна с морковче.
Педито каза 3-4 седмици да ядем пюрета на обяд от различни зеленчуци. Изчаквам разбира се 3 дни преди да въведа нов зеленчук. Simple Smile
Искам да ви кажа, че следобедният му сън след обяда с пюренце е уникален - 3 часа. Той никога не е спал толкова много през деня откак навърши 2 месеца.

Аз давах 5 дни пюре от ябълка малко по 5-6 лъжички и след това я кърмех също спеше дълго наобяд.После и давах 2 дни картофче обаче педи ми забрани.. Crossing Arms а от днес вече се дохранваме с адаптирано Sad

# 378
  • София
Не знам, може би защото си го кърмиш бебчето, затова не иска да бърза със захранването, може и да има причина. Всяка майка си преценява. Но личното ми мнение, че е по-добре да се захранва първо със зеленчуци, за да не се окаже после че не му харесват зеленчуците, заради сладостта на плодовете. Моя приятелка имаше такъв проблем с бебето си след захранване с плодови пюрета.

# 379
Неее тя си папка и картофче и ябълка няма проблем с това.

# 380
Може би педиатъра ти работи по новите как да кажа - правила ли и аз не знам. Захранването да е от 6-ти месец. Много родители го предпочитат вече, но моята дъщеря е само на АМ и в постоянно гладна. Така че ще се захранваме няма как, млякото не стига.

# 381
Има 1001 плана за захранване. Нямам намерение да ги чета всичките, а ще действам така, както ми се струва на мен лично правилно.  Peace
Идеята на тази схема, която ми даде акушерката е, нещата, които принципно се ядат сурови (именно плодовете) да са почти накрая, защото стомаха още не е развит и могат да предизвикат неразположения във всяка степен. Така погледнато, има логика.  Simple Smile
В крайна сметка, едва ли ще остане незахранено бебче.  Hug

# 382
  • София
Същата работа и при нас, млякото не е достатъчно хранително вече.

Както казах - съвсем по-спокоен спи, откакто се храним с пюре.

# 383
Мокка схемата за зеленчуците е съвсем ОК, обаче месо  Shocked - много рано. Ако не искаш да започваш с морков (който освен, че запича е и силен алерген според последни проучвания), дай тиква. Аз така започнах с големия, мисля и сега пак така - тиква, картоф, морков, пащърнак, тиквичка и т.н., като новия зеленчук го давах добавен към стария, увеличавайки количеството. След 7-8 зеленчука, започнах да давам и плодове - примерно в една седмица давам един нов зеленчук и един нов плод - през 3-4 дни. Плодовете в началото също са термично обработени, така че не са толкова тежки за коремчето.
Количеството детето само си го показва, в началото разбира се са 1-2-3 лъжички, после - колкото поиска. След това давам да суче. И така си идва момента, в който детето си изяжда цяла порция и не иска кърма/АМ.
После идват каши - безглутенови и безмлечни, чак тогава ми е месото, млечни каши и после глутен, започвайки от "най-лекоглутеновите". И млечни - масло, сирене, кисело мляко.
И понеже подобни теми обикновено презизвикват много спорове Simple Smile, уточнявам, че това е схема, която избрах след мнооого много четене на всякакви автори и според мен е доста добра. НО нсеки си има право на избор  chef

# 384
Аз не споря, просто споделям информация.  Peace
Ето тук подобна схема и в картинков вариант, за заинтересованите: http://www.baby-und-familie.de/Beikost/Uebersicht-So-fuehren-Sie … t-ein-163073.html

Обмислях и за тиква, но тя е сладка и ме притеснява, да не приемат вкуса й като "задължителен" и да се инатят на по-безвкусните зеленчуци.  Thinking
Иначе теоритично почти всичко може да предизвика алергия. И пащърнака бил алерген, а тук много се предпочита за захранване, именно защото е по-безвкусен.

Разбира се, че в крайна сметка всеки сам си преценява, какво и кога да даде на детето си.

# 385
Аз само се застраховах, да не каже някой, че си натрапвам схимата за най-правилна Simple Smile
Иначе тиквата като е само сварена с вода или на пара не е чак толкова сладка, че да ги откаже от другите зеленчуци. То и моркова и пащърнака ги дават за сладки. А и за мен лично в началото всичко е толкова безвкусно, че е трудно да се изразят предпочитания Simple Smile За мазнината - аз слагах рапично олио, тогава го даваха за най-полезно (да уточня, че "тогава" е само преди 2 години, не е някяква ретро информация Simple Smile  chef
А за идеи за захранване може да се ползва сайта на Хип - там са дадени всякакви видове зеленчуци и плодове в една табличка, както и кой е запичащ или разхлабващ, за да може да се правят правилни комбинации  Peace

# 386
  • Пловдив
Момичета, не хранителн кърма няма,тя си променя състава според нуждите на бебето. Педиатърката на малкия,която е детски гастроентеролог,каза че се захранва между 4 и 6 месец.Захранването преди 4 и след 6 месец било еднакво грешно и вредно за бебешкото стомахче.Оптималното време било към средата на 4ти месец.
Моя син е на почти 5 месеца (без 2-3 дни) и от вчера го захраних с тиква.Много му хареса и после мисля да мина на картоф,че е по-блудкав и като го смеся с тиква дано го приеме.Мислих да изчакам още,но малкия от няколко дни проявява огромен интерес към лъжичката за капките, нашата храна и само мляска и ни гледа в устите,та за мен детето е готово за захранване.

# 387
Акушерката също ми каза, че  кокосово масло или олио от рапица може да се слагат от началото. Масло към 8 месец, защото е животински продукт все пак. За модерното Ghi не каза нищо, но направи странна физиономия.  Mr. Green

# 388
За модерното Ghi не каза нищо, но направи странна физиономия.  Mr. Green

Е то си е краве масло, пак животински продукт, и май само в БГ е много модерен Simple Smile

# 389
оооо аз съм изпуснала драмата със захранването  Laughing Laughing Laughing Laughing

Ние  направо си започнахме от понеделник с тиква по препоръка на педиатъра. И на мен приятелка,захранила с морков, ми каза,че тиквата била сладка и класиката  била  морков-дръжки. 3 дни зор  с тази "сладка" тиква(поне тиквата на Хип,подозирам,че домашната ще сладнее наистина). На 4ти и 5ти ден дадох пащърнак-- не  можеше да спре да яде,въпреки ,че киселее. За съжаление нашето захранване е съпроводено с много напъване и едно минимално изхождане  за седмицата и  се радвам страшно много,че не  започнах с морков. За утре обмислям какво да дам-имам само тиква и морков вкъщи. И аз имам голямо желание  сама да приготвям всичко,но засега максимално съм дала 70 гр и след това винаги я кърмя и за такива количества нямам намерение да се занимавам с приготвяне на пюрета. Схемата по-нататък ще я обсъдя с педиатърката във вторник,но и нямам намерение да бързам да изключвам цели млечни хранение,тя ще си покаже  кога.

Общи условия

Активация на акаунт