Киста на яйчника – 2

• 94 154
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Нямам спомен за точната дозировка - по схема, изписана от лекар, го приемах.

Относно редовния цикъл - това, за съжаление, не може да е никакво успокоение, защото и моят идваше навреме, а същевременно съм носила огромна (10-сантиметрова) киста, в продължение на месеци, ако не и години.

# 451
Нямам спомен за точната дозировка - по схема, изписана от лекар, го приемах.

Относно редовния цикъл - това, за съжаление, не може да е никакво успокоение, защото и моят идваше навреме, а същевременно съм носила огромна (10-сантиметрова) киста, в продължение на месеци, ако не и години.

Леле много голяма .мойта е 4 см. И 10 см ви се спука с лекарства без операция така ли ?

# 452
Не, не, това е друга киста - тя не беше фоликулярна и минах през лапароскопия.
А фоликулярната, за която писах, спукахме с препарат, но тя беше малка, сантиметър-два най-много, по спомен.
Киста с размер от 4 см. не се счита за толкова малка, даже отива към голяма, ако мине 5 см. Но ти недей да се притесняваш, няма място за тревога към момента.
Просто се консултирай и с друг специалист. Simple Smile

# 453
Не, не, това е друга киста - тя не беше фоликулярна и минах през лапароскопия.
А фоликулярната, за която писах, спукахме с препарат, но тя беше малка, сантиметър-два най-много, по спомен.
Киста с размер от 4 см. не се счита за толкова малка, даже отива към голяма, ако мине 5 см. Но ти недей да се притесняваш, няма място за тревога към момента.
Просто се консултирай и с друг специалист. Simple Smile
благодаря ви ще отида и при друг лекар

# 454
Здравейте, за съжаление през последните три седмици преминавам през този кошмар свързан с кистите. Историята ми е следната, преди малко повече от три седмици започнах да изпитва прерязващи болки от дясната страна на корема , както и в кръста, отидох при личната и тя се усъмни че вероятно става въпрос за бъбрек или жлъчка. Пуснаха ми кръвни изследвания и ехограф, на който се видя ,че нямам проблеми с коремните органи, но десният ми яйчник бил увеличен. Веднага след това си записах час при гинеколог ( уж специалист, работи на частно) , за да разбера какво не е наред. След първият преглед ми каза, че яйчника е с около два см по-голям от нормалното и е почти сигурен, че имам поликистозни яйчници (на ехографа не се видяха нито кисти,нито спомен от пукнали се такива, а само голям брой фоликули). Разбира се, притесних се, тъй като до сега не съм.имала никакви проблеми с яйчниците, не бях добре запозната с това какво изобщо са ПКЯ , а болките ми не спираха, като дори ги усещах доста по-високо от самия яйчник. След седмица отидох отново при същия лекар, тогава той каза, че ПКЯ отпадат като диагноза, нещата били съвсем различни, защото ми показа образувала се киста на яйчника, не каза размерите ,на снимката която ми даде пише диаметър около 5 см или нещо такова. Изпрати ме да изследвам прогестерон и туморни маркери, като още на следващия ден имах резултатите. Чухме се по телефона, каза ми ,че било лутеинова киста и трябва да я наблюдаваме, но аз му обясних, че не спира да ме боли, при което ми заръча да започна да пия Оргаметрил, да внимавам да не спукам кистата и да му се обадя след пети октомври, защото тъкмо заминавал на почивка. Няколко дни не намирах лекарството, но в крайна сметка успях да го купя и започнах да го пия. Изминаха още няколко дни, болките ми не спираха и се уплаших, защото ми беше казал, че ако ме боли, това означава, че кистата расте. Личната разбира се, беше отпуска и не ми дадоха направление, за да отида на второ мнение и си останах с болките. Онази вечер едва се прибрах до вкъщи, не можех да си седя на краката, и понеже не знаех към кого да се обърна , вчера отидох в Пирогов, за да ме видят и там ,защото ме беше страх ,че болките не бяха само от яйчника, но и в областта на апендикса. След 5 часа чакане по кабинетите и преглед от гинеколог , ми казаха следното - имам киста с размер почти 6 см , ерозирала матка, имам нужда от приемане в болницата за наблюдение, защото състоянието ми било животозастрашаващо, обясниха ми как всеки момент може да се спука и да увреди яйчника, като може да го загубя . Шашнах се , не знаех къде се намирам .. по кофти стечение на обстоятелствата бях сама през цялото време, нямаше кой да остане с мен. Отказах хоспитализация и се обадих  на една позната докторка семейна приятелка просто за съвет. Тя ми каза да отида в Майчин дом, за да видим какво ще кажат лекарите там, тъй като е специализирана болница. Два часа по-късно влязох за преглед в Майчин дом през спешния кабинет, от там.пък ми казаха, че нищо ми няма , имала съм функционална киста ,която е няма и 3 см и щяла да се махне сама. Казаха ,че оргаметрила изобщо не е трябвало да почвам да пия, било пълна грешка (ртй като съм го почнала 4 дни преди да трябва да ми дойде МЦ) , казаха ,че излишно са ме наплашили,всичко било наред , матката била в чудесно състояние и да си почивам. Честно , щях да се разрева след това .. Споделям ви цялата тази дълга история,защото съм много уплашена и не знам вече на кого да се доверя . Имам и двата ехографа , от Пирогов и М.дом , и на двата измерванията са тотално различни, и двамата доктора убедено заявиха, че чисто и ясно се вижда и да не слушам друг какво ми говори. Все пак в петък ще отида при четвърти доктор, за още едно мнение. Моля някой който е минал през подобно нещо, да ме посъветва на кого от двамата да се доверя, защото съм ужасно уплашена, че тази киста може да се спука. Усещам постоянен дискомфорт и болки (от тъпи до по-остри зависи от това дали седя или се движа).На 23 години съм и не съм раждала, много ме е страх,че може да ми се увреди яйчника и да се стига до операция по спешност. Знам, че тук няма лекари и не мога да искам от вас да ми кажете какво точно се случва с меннего, но ми стига поне, че мога да си споделя с хора, които са минавали или в момента минават през същото.

# 455
Единственият съвет, който мога да дам в тази ситуация, е да направите консултация с добър гинеколог, с добра техника и да следвате лечението, което той ще ви назначи.
За Майчин дом - Славчев, Славов, Дяволов. За Шейново - Велев. Щерев - Димитров.
Моите кисти съм следила във Вита при Кълвачева, като там е и Карагьозов, който по принцип е страхотен и откакто имам проблеми от друго естество, се следя при него. Ако момичетата могат да препоръчат други - нека пишат.

# 456
  • София
Аз се доверявам на Попов във Вита, като преди него минах през Майчин дом и съм категорична, че на Майчин дом за подобен въпрос не бих се доверила по никакъв начин. Може да са най-добрите в акушерство и натална медицина, но според мен извън тези специалности не са компетентни.
Търси гинеколог, който е специализиран в това, за Кълвачева съм чувала много добри думи и предното мнение ги потвърждава. Аз давам глас за Попов. Знам за момичета, на които са им помогнали много в "Надежда", но там за имена нямам никаква идея.

# 457
  • вкъщи
В момента пак съм с киста и я усещам, най-вече по време на овулация е много болезнено.
Докторът ми изписа само Кистоп, аз добавих и Инозитол.
Струва ми се недостатъчно...А операция не искам, януари ми махнаха 2 кисти с лапароскопска операция, първите дни бяха доста тежки заради упойката. Дано този път се размина без операция.

# 458
Здравейте!
През август ми откриха киста 4/4 см. Не съм имала болки, за цикъла не знам понеже имах само един след раждането. Докторката каза, че я проследяваме и оперираме октомври, ако не се махне. Беше ми странно, че отрича лечението с лекарства, при положение, че смята, че е фоликуларна.
Отидох при друг, изписа ми Примолут Нор. Пих ги вече 3 месеца, кистата не мърда. Според него също е функционална, бистра изглежда, еднокамерна е. Отново нямам болки и дискомфорт. Туморните маркери са в норма. На 26г. съм. Той казва, че ако и след този цикъл няма промяна, ще ме оперира (лапароскопски).
Как мислите, да му се доверя ли? Имам 2 деца, притеснява ме възстановиителния период. Малката е на 1г. Мъжът ми и майка ми трябва да пускат отпуски, ако нещо се наложи. Разбира се, че здравето е на първо място, но просто се чудя дали е толкова наложаща още сега операцията или мога да почакам още няколко месеца... Не искам и да си прецакам органите, искаме да имаме още едно дете в бъдеще.

# 459
  • София
Здравейте!
През август ми откриха киста 4/4 см. Не съм имала болки, за цикъла не знам понеже имах само един след раждането. Докторката каза, че я проследяваме и оперираме октомври, ако не се махне. Беше ми странно, че отрича лечението с лекарства, при положение, че смята, че е фоликуларна.
Отидох при друг, изписа ми Примолут Нор. Пих ги вече 3 месеца, кистата не мърда. Според него също е функционална, бистра изглежда, еднокамерна е. Отново нямам болки и дискомфорт. Туморните маркери са в норма. На 26г. съм. Той казва, че ако и след този цикъл няма промяна, ще ме оперира (лапароскопски).
Как мислите, да му се доверя ли? Имам 2 деца, притеснява ме възстановиителния период. Малката е на 1г. Мъжът ми и майка ми трябва да пускат отпуски, ако нещо се наложи. Разбира се, че здравето е на първо място, но просто се чудя дали е толкова наложаща още сега операцията или мога да почакам още няколко месеца... Не искам и да си прецакам органите, искаме да имаме още едно дете в бъдеще.

Ммм, две мнения вече сочат към операция, което е показателно. Колкото до възстановителния период от лапароскопия, нещата са строго индивидуални, но обикновено се влиза доста бързо във форма, буквално за дни. Аз имах леки болки в първите 3-4 дена, които минаваха от Но-шпа. С движенията почти не съм имала проблем.
Съветът ми е да не отлагаш, щом и двама лекари съветват за максимално бърза операция. За органите пък въобще няма какво да се притесняваш, лапароскопията е щадяща в това отношение.

# 460
Благодаря! Имах в предвид да не сгреша и чакайки да се наложи после и нещо друго да се маха...

# 461
  • София
Благодаря! Имах в предвид да не сгреша и чакайки да се наложи после и нещо друго да се маха...

Моля! По-добре е да не се чака за такива неща, особено след като двама независими специалисти са на еднакво мнение. За възстановяването - страхът е голям, казвам го от опита на човек, минал през лапаро. Още ме е яд колко нерви потроших, сигурно си скъсих живота с години от страх...

# 462
Пак съм с въпрос. Изчетох и двете теми, но не открих подобно нещо. При тези от вас, при които кистата се е прибрала/спукала/свила или каквото и да е... Кога е станало (по отношение на цикъла) и с какви симптоми? Зная, че спукана буквално киста много боли. Пукала ми се е, наясно съм.
Приемайки таблетките, се очаква да 'изтече' с менструацията, нали така?
Обаче на мен в петък ми беше последния ден от менструацията, снощи усетих болка (не особено силна), а днес имам някакво течение - прозрачно с доста неприятна миризма. Възможно ли е това да е гадината?

# 463
  • София
Не. Ако киста се спука се "излива" в коремната кухина, няма за изтече през влагалището. Приемайки таблетките се очаква да претърпи обратно развитие като намали размера и постепенно се резорбира. Понеже от синтетичния прогестерон се образува по-дебела маточна лигавица, менструцията може да е по-обилна ,след която на ехогравски преглед може и да не се открие повече, но това не означава, че е "изтекла". Проследи я още в един месец и ако няма промяна не отлагай операцията. Защото ако не се влияе от хормоните друг начин няма.
По принцип функционалните кисти трябва да се повлияят от хормонално лечение в рамките на 3м.
Лапороскопията е нищо работа, на другия ден си на крак.

# 464
  • вкъщи
И аз си имам киста пак, в петък ще я видим, но си е там, усещам я. Пия само Кистоп и не мисля, че ще ми помогне. Януари минах през лапароскопия, махнаха ми 2 кисти. Тежко преживях упойката, хванах и грип и първите 5 дни ми бяха кошмарни. Не искам пак операция, но и докторът не ми изписва по-сериозни лекарства. Ако и сега не го направи ще потърся и друго мнение. За противозачатъчни съм стара, гоня 40.

Общи условия

Активация на акаунт