Есен е цветна, красива, септемврийче навън не се спира - тема 10

• 63 365
  • 696
  •   1
Отговори
# 540
  • Северо=Западналия край
Моят юнак не иска и да седне на гърнето, пищи щом го види Sad затова пък като го видя че върши нещо и го питам, той казва "ака".
Думички казва малко - тати, бати, баба, качи, цети (цвете), бау бау. Мама многооооо рядко когато е на зор.
За спането не мога да се оплача, спокоен е като изключим, че мислех че сме махнали окочателно бибата, но уви, нощем си я търси.
Много емоционален е станал, изразява с усмивка, с гримаси, с жестове. Много пищи напоследък, без причина просто му харесва. Често се случва да се бият с батко си което никак не е добре. И мен ме пошяпва.......

# 541
яху! Значи моето пищялче не е само в клуба! Пищи си, и си се кефи на суматохата, която създава!
Ако знаех как се качва видео клип щях да ви покажа какво се случи с едно парче еклер, нацапано отгоре с шоколад Wink)) Свинщина ви казвам, истинска 3Д свинщина, по миловидното му личице хах  hahaha hahaha hahaha

# 542
  • София
Хаха, дааа. И ние пищим. Но не без причина. Пищи когато кака му му вземе играчката, или когато той иска да й вземе играчката, но тя не я пуска, когато не му давам да вземе мопа и да „мие пода”, когато не му давам да „чисти” с прахосмукачката, когато го сваля от масата, или от шкафа или където се е качил, когато му взема лъжицата, понеже вече е достатъчно омазан, когато реша аз да му събуя/обуя панталона, а той иска самичък, изобщо, постоянно пищи и то с такива децибели, че на всички ни заглъхват ушите. И кака му гледа от него и тя започна да пищи. Не стига, че мрънка, а сега добави и това към репертоара.

Това, което описвате за ревящите деца, вероятно при нас е нещо подобно с мрънкането при Ели. Вече губя надежда, че може нормално да общува. Говори чудесно, но защо трябва говоренето да е придружено с това досадно мрънкане, незнам. Как ли не й обяснявах и не се опитвах да я отуча, ами не става и това е. ММ се шегува - „спокойно, ще ни мрънка само до университета, след това ще мрънка на някой друг”  Laughing

Дано и това да мине до 4 годинки, или до 4 клас, няма значение, само да знам, че в един момент ще мине и тя няма да мрънка, а ще иска нещата нормално.

Иначе ние преди няколко седмици взехме подарък за двамата - прахосмукачка. Много дърпат моята като чистя, а тя не е малка, понеже е с воден филтър и перящи функции, та обмисляхме да им вземем една детска. Обаче като видяхме на какви цени са детските и отидохме в кауфланд и взехме една супер мъничка, но истинска, 1200W. И без това постоянно правят трохи навсякъде, като имат желание да чистят, няма да им убиваме ентусиазма я  Joy Ииии сега ще се избият за тая прахосмукачка, голяма борба е.

За думички - много бързо се промени - както говореше 10-тина думи общо, изведнъж взе да прави съчетания - „ет там”, „ет ти” (като подава нещо) и хитовото - „коеуо каам” (колело карам). С това направо ни срази. Кака му много говореше (тя и сега не млъква дори за минутка  Tired), но той наистина си имаше само няколко думички до преди 2 седмици и изобщо не очаквах да започне така изведнъж. Това с колелото го каза, като се опитахме да го откопчим от едно колело, на което го бях сложила да го повозя. Явно стимулът е голяма работа. А при него странното е, че казва нещата в първо лице. Това е супер нетипично за децата на тази възраст - дори да говорят много, те говорят в трето лице. Ели ми казваше до доста късно неща като - „иска папка още хлебче”, „иска оди там” и други подобни. А той си казва - „акам”, „кокам” (това означава скачам, но понеже му казвахме скок при свалянето от стол и той затова сега употребява кокам като слиза от някъде), „икам” (искам), „каам” (карам), а ако иска да направи нещо сам (например да вземе лъжичката и да се храни той или да си обуе нещо) вика „асс”. Опитах се да разбера защо при него е така, въпреки по-бедния речник, а при нея първо лице дойде доста по-късно и установих, че аз на нея й говорех много, но основно в трето лице и вероятно това кара децата инстинктивно да си говорят и за себе си така: „Ето мама ще отиде да вземе чинийката и ще нахрани момичето”, „Мама е тук и ще ти изпее песен” ... При него общуването е основно с нея, а дори, когато някой от нас говори, забелязвам, че заради нея не си говорим в трето лице. Когато тя му взима играчка му вика - „Аз, аз ще я взема” или „Искам слончето да ми го дадеш на мен”. Той слуша всичко това и вероятно затова и неговите глаголи завършват с „м” и говори за себе си с „аз” форма, просто постоянно слуша нея.

Нови думички също има, основно за храните - „етита” (яйчица), „кокууа” (кашкавал, сирене), „окоуа” (шоколад). Обикновено само аз, баща му и кака му го разбираме с тези кодови названия  Joy

Лелее как се отплеснах ... извинявам се за дългия пост, имах нужда да споделя тези моменти, те са толкова за кратко, а са толкова забавни. Много скоро ще отминат и повече няма да се върнат, затова искам да им се насладя Simple Smile

# 543
Ехаааа! Ами че той вече проговорил! Уби ме с карането на колело Simple Smile Браво! Ако и наистина кара!

Аз се чудя дали да взема някоя тротинетка или баланс байк, но нямам представа дали не е прекалено малка все още. За сега се тътрузи из стаите с кола за бутане с крака и се забавляза много. Пълни си багажника с "материал" и го разнася насам-натам.

С прахосмукачката е много яка идея Simple Smile При нас обаче няма интерес за сега. Каката я мързи, а малката се страхува от бучененто, даже плаче понякога. Така че за сега аз оставам единственият джедай с прахосмукачка у дома  Laughing
Но наистина понякога истинските предмети са по-изгодни от играчките.

# 544
не ми е хрумвало за прахосмукачката Wink но и у нас никой не се интересува от това устройство. У дома са хит пушките и топките. На двора имаме 5 топки с рани цветове и размери, вътре по стаите - във всяка стая по една. И пак се карат за ... топка. Луда работа ви казвам Wink

имаме тротинетка - дори 2. Използва само тази, която е с 3 гуми: отпред 2, отзад 1. Предпочита да я бута, или да се качи на нея и аз да го бутам. Но може и да я кара - както нормално се карат. Е, малко мудничко и с падане, но - все пак това с падането беше есента, като беше и по-малък.

ТА, смятам, че е добра идея. У нас изгуби интерес към буталката, сега иска тротонетката и триколката.
Колелцето не го кара засега.

Мисля да му купя една тротинетка, която е със седалка. Ако не сте виждали - тъй като и аз наскоро видях за пръв път - седалката й се регулира височината, и после се маха.
Абе, нещо като триколка без педали, на която като махнеш седалката става обикновена тротинетка. Видях я тук в парка - 2-годишните буквално летяха с нея. Майката ми каза, че от година и половина я ползват.

# 545
Julieta, аз преди доста време бях напипала топченца на главичката на Вяра, отзад към тила. Тогава попитах ЛЛ и тя каза, че това са лимфни възелчета и докато й никнат зъбките мога навсякъде където има да напипам, но това не бива да ме притеснява.

# 546
  • София
Това за тротинетката е много добра идея. И аз съм ги виждала тези със седалката, които първоначално се ползват като триколка и много ми бяха харесали. Обаче после на Ели й подариха друга и така и не взехме. Тази която има е с две колела отпред и 1 отзад, но е доста голяма като размер и на кутията пишеше 5+ години. Опитваше да я кара миналото лято, но не успяваше добре да я контролира, защото й беше голяма. Това лято може и да става вече.
А малкия не може да кара колело.  Laughing Само желанието му е голямо, но са му още късички крачетата. Аз го качих тогава на обикновена триколка (не тези, които са съчетание с количка). На нея не стигаше педалите и аз го возех. На колелото за баланс на кака му също не успява още от седалката да стигне земята, за да се бута. Но лятото вече може и да успее.
Аз много се чудех дали да не вземем още едно такова, но ММ не иска, защото казва, че не ни трябва да трупаме две еднакви колела за баланс, по-добре да вземем направо и едно истинско с две гуми и педали. Още се чудя кое е по-добрия вариант. Наистина ако вземем още едно ще имаме две еднакви, но от друга страна колелото с педали и помощни колелета е по-тежко. Не ми се вярва дори кака му да може да го кара тази година, въпреки че лятото ще е на 3 и половина.

# 547
  • София
Катя, в Имахинариум има колелета, които се надграждат. Например вземаш сега баланс байк, но можеш после да му добавиш педали. Аз за малкия такова мисля да взема, че проявява голям интерес. Малко по-скъпи са, но иначе играчките са им качествени, а и често пускат кодове за намаление, ако си извадиш карта.

# 548
амии...с риск да ми се надсмеете, но едно втора употреба от продавалника ще свърши работа. Така съм обзавела моите с ролери, за по 20 лв. чифта. Много хубави. На малчо от там взех количката - също 20 лв. Не е кой знае какво, но новата, дето купих от магазина, ме изостави още на 7-8 месец. Та така.

# 549
Има някои много малки колелца, не знам колко инча се водят гумите, но на каката взехме такова като беше н 1г и 8м и веднага се научи да го кара. С педали и помощни колелца, а на 3г вече махнахме помощните.
За сега сме го дали на едни приятели с по-малко детенце, но като дойде лятото ще го вземем да видим дали и малката ще успее да го подкара на същата възраст.

Аз определено съм почитател на повторната употреба. Всичко, което сме си купили - количка, бебешко легло, бънджита, ролери и т.н., сме го давали на приятелски деца. Зимната ни количка е возила 4 бебета Simple Smile
За дрешки да не говорим.
И когато мога, купувам втора употреба.

# 550
и аз давам дрешки на приятелки, и вземам. И на снахата дадох толкова много, някои чисто нови, други почти такива. Тя нищо не използва, ама и не ми ги връща  Mr. Green Тя освен маркови скъпи неща, друго не купува. Количката - 900, буталка - 200, седалка за кола - 190 ... Ама карай, да сме живи и здрави, брата да се оправя с жена си Wink

# 551
Аз не бих дала на някой, който няма да оцени полученото. Дори на приятели като давам е с опцията да си изберат и ако нещо не им харесва, да ми го върнат, за да го дам на друг.
На мен ми е мъчно да хвърлям хубави или запазени дрехи и играчки, обичам всичко да се оползотворява Simple Smile

От дъщеря ми един кашон играчки дадох на един родителски кооператив.

# 552
  • София
Биби, благодаря ти, ще проверя там за колело.  bouquet

И аз съм събрала толкова много дрешки и се чудя дали не мога да ги дам в някой дом. Ако мога, ще ги раздам на приятели, но засега не се очертава някой да чака бебе Sad И на нас ни даваха някои дрешки и аз съм си ги ползвала - че те почти нови бяха. Но и да ви призная на моменти изпитвам голямо удоволствие да им купя някоя хубава новичка дрешка и да ги пременя Simple Smile Любими са ми от Окаиди, обаче са доста скъпички. И все пак този уикенд ходихме и хванахме някаква промоция на дънки (явно разпродават старата колекция), по 15 лева бяха. А са наистина страхотни там дънките. За сравнение в Лидл дънките за деца са по 15 лева в момента, а се води, че Лидл е много евтин магазин. Оо и да ви се похваля - точно от лидл купихме на малкия комплект слипове - 7 броя.  Laughing Много са хубви,но дано да му стават, когато започне да ползва  Laughing За момнта не се очертава да е скоро това

# 553
и аз го харесвам лидъла. Онзиден харесах чорапи - по 1 чифт за всеки ден от седмицата - надписани кой чифт за кой ден. Но нямаше номера за нито един от дамата. За третия изобщо не погледнах - забравих го  Embarassed Embarassed Embarassed

да, именно - бебельонските дрешки са много запазени. Особено на най-най-малките, под 6 месеца.
Аз не й се сърдя, но повече дрехи не купувам и не давам.
На моето малко, и на племенничето подарих еднакви пижамки. Нашата я спуквам от носене, тяхната е непипната.
Или не харесва моя вкус, или не знам.
За Коледа майка одари на всички внучета еднакви ботушки, отново непипнати. Отидоха неотдавна и ги смениха за пантофи.
Когато ми предложи да взема дрехи - пролетни на малкия, аз буквално изпаднах в шок! Че няма да ги хареса. Вместо това, дадохме с майка ми пари, за да вземат стол за кола. Нямам нерви да се ядосвам, да ви кажа.
Абе, как да е. това да е кусурът Wink

# 554
  • София
Даа и от чорапите взехме с дните от седмицата, самоче за каката Simple Smile
Не че неговия крак не е по-голям вече ...

Общи условия

Активация на акаунт