Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 12

• 82 766
  • 782
  •   1
Отговори
# 150
Хора, да ви се похваля - днес си взех практическия, макар и от трети път. Радвам се много. Сега чакам с нетърпение книжката и самостоятелното шофиране, разбира се под зоркият поглед на съпруга ми в началото.

Честито.
И аз бях писала в темата ако си спомняте. Да ви се похваля, че и аз си взех макар и от третият път изпита по кормуване. Трудно е момичета, но не се отказвайте.

# 151
  • на Мелмак
Честито  Hug
Браво момичета!

# 152
  • Sofia, Bulgaria
Честито на Пепина и на Светла Simple Smile

Аз, след месец самостоятелно каране, установявам, че още ми е проблем преценяването на близостта с обектите около колата - има ли още място назад към колата зад мен като паркирам, ще мина ли или ще закача огледалото в съседната лента на светофара, тази колона в подземния паркинг от къде се взе та потроших предната броня отстрани  newsm78  Cry

Иначе ми е много добре БЕЗ да ми обяснява някой отстрани. Както писаха по-горе - сам да си усещаш колата, ситуациите, да се научиш да излизаш от тях, да си правиш сам изводите за друг път и т.н. "Стига с тая трета" нечии придружител дуднел Simple Smile Аз също установих вече, че може и градско на четвърта и колата си се търкаля с достатъчна скорост по инерция и не си постоянно на педала на газта да 'абиш бензин. Та наистина е по-ефективно сам да стигнеш до тези неща.

# 153
  • София
Честито момичета pepina812 , Светла-75 и само така  Hug На всички не дейте да се отказвате, живота е прекалено кратък за да се пилеее и да давате крачка назад.
Cornelia84 правилни са ти изводите, всички сме минали по тоя път, само че ако имаш като моите шофери няма да разсъждаваш, че не ти трябва учител. Моите бяха супер спокойни и ме научиха на такива тънкости, че съм им много задължена. Шоферлъка не е само умение да караш, а доза усет към самата кола. Нещо с което се раждаш и развиваш както дишането и храненето. Всеки може да изкара книжка/ дори и да я купи/, но от всеки шофьор няма как да стане.
Проблема на повечето жени е, че се отказват след като вземат тапията, не знам защо ама дават заден ход. Тате ми го доказа по много начини, дори и тук чета взела съм книжка и не съм карала 10 години  ooooh! за какво я изкарахте бре хора за украса ли ?
Аз се чудя-на мене си как съм търпяла 36 години без книжка, кукавица ви казвам, сега всички мъже се избиват аз да карам, а те да пият  Whistling И да горда съм от този факт и всеки път ми е под лъжичката като карам чужда кола, но я карам пък.
Стегайте се момичета, няма да се излагаме я и ние можем  Peace

# 154
  • на Мелмак
Корнелия, след още два месеца примерно, вече ще имаш усета и точната преценка.
Няма да те изненадват колоните и тесните пространства.  Hug

# 155
Честито и от мен на взелите книжка. Успех в самостоятелното шофиране.
Много ли се чака за дата,за практическия изпит? Аз съм на финалната права вече и ме тресе треска. Моля ви разкажете подробно за изпита. Според вас какво наблюдават най-много изпитващите? Всякаква информация ми е от полза. Много ми е притеснено.

# 156
Здравейте!
Първо към  неуспелите , но временно.
Никакво отказване!
Трети, пети изпит , не е важно. Следвайте мечтите си. Всичко, което се случва има за цел да послужи за урок. Когато вземете книжка никъде няма да пише от кой път е взета, а ще си личи какво сте научили.
Аз се отказах да си слагам стикер за начинаещ шофьор. Онази вечер  карах с мъжът ми вечер и то доста време. Накара ме да пусна дълги светлини защото нямаше движение и естествено, че забравих да превключа на къси после. Embarassed Но такава толерантност не бях виждала. Карах поне през 4-5 улици и никой шофьор не ме подсети по никакъв начин как карам. Grinning
Похвали ме за уменията, но и аз вече не се качвам притеснена да карам.
Помня как споделях с колежка за страховете си от шофирането след взета книжка и тя по едно време не се стърпя и ми каза " Стига де, какво толкова ще стане? Нали спирачката е в краката ти." И е права.
Преди 2 седмици пак бяхме с половинката на обиколка и колата започна да се държи много странно. Тя и преди това правеше гадости със съединителя, но този път не зачиташе полусъединител. Тресеше, гаснеше, с една дума пълен резил. И разбира се , мъжът ми реши, че аз съм започнала да карам зле, което ми дойде в повече. Казах му, че повече няма да се кача на тази трошка и , че си знам възможностите. Качи се той-същата работа. hahaha  Закара я на сервиз, смени съединителя и тампоните и от онзи ден си имам супер количка. Пълзи си спокойно и не тресе след превключване на друга скорост.
Преди ремонта, на едно много стръмно изнанагорнище със знак Стоп, за първи път разбрах какво е да пилиш гуми и купето ти да замирише на изгоряло.  Laughing Ама той си е виновен. Ръчната не работела, съединителя зле и аз два-три пъти вместо напред, все назад. Добре, че нямаше коли зад мен. Учи ме с петата да натискам спирачка а с пръсти газта.  Еееее, ама за един ден се не става обигран шофьор. После ми каза, че с неговата кола никога не е правил така и съм го изкефила. Отговорих му, че ако не ми оправи колата, която еднолично е закупил за мен , ще си й търси скоро пазар, а аз ще се прехвърля на семейната. Mr. Green Взе си поука и сега си карам кола, която реагира като учебната и аз съм спокойна, че няма да ми изгасне някъде и да се червя.
Малко дълго стана , но имам въпрос. Днес на една мадама й изгасна колата пред пешеходна пътека. Зад нея имаше друг автомобил. Редно ли е да включи аварийните за да предупреди този зад нея или не?

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 14:38 от МАРИ77

# 157
Честито и от мен на взелите книжка. Успех в самостоятелното шофиране.
Много ли се чака за дата,за практическия изпит? Аз съм на финалната права вече и ме тресе треска. Моля ви разкажете подробно за изпита. Според вас какво наблюдават най-много изпитващите? Всякаква информация ми е от полза. Много ми е притеснено.

Трябва само спокойствие за да можеш да прецениш правилно нещата. Ако искаш намери моите отговори в тази и предишната тема. Там съм описала подробно всичко за моите изпити. Laughing   2 на брой.
Задължително подчертавай знак Стоп. Така ми се е набило в главата, че когато возя мъжът ми , той се шегува как спирам на този знак. " Сега пеша ли ще отидеш след знака, че от тук нямаш видимост?" Ама като са ти го набивали в главата, какво да правиш. Гледам, че и другите коли спират след знака за да виждат добре, но на изпита това е изключено.
Поглеждай достатъчно пъти в огледалата, на пешеходна пътека също ще се огледаш няколко пъти. То си остава после навик за цял живот. Не да хвърляш поглед, а да завъртиш глава в двете посоки. Следи брояча на светофара от далеч и преценявай навреме дали можеш да минеш. Още повече, ако правиш ляв завой-трябват ти повече сек. в зелено. Ако видиш, че няма да минеш за това време, убивай леко скоростта и се повлачи до червено, но го прави уверено. Аз така реших, че няма да мина ляв завой за оставащите секунди и от трета минах на втора, но бавничко и така спрях на червено. Бях първа кола за ляв завой и си имах време. Wink
Успех, каквото е писано ще става. Важното е , да се учи и кураж след това. После няма кой да натиска резервните педали. Hug

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 14:41 от МАРИ77

# 158
  • Варна

Малко дълго стана , но имам въпрос. Днес на една мадама й изгасна колата пред пешеходна пътека. Зад нея имаше друг автомобил. Редно ли е да включи аварийните за да предупреди този зад нея или не?

Не е редно,а задължително,защото иначе започва едно свиркане от разни пишман каскадьори и още повече се ошашкваш. В такава ситуация просто ти трябват 30сек. да изключиш от контакт и да запалиш отново спокойно.

Според мен за начинаещ шофьор е абсолютно задължително автомобилът да е в перфектно техническо състояние. Може да е очукан и да не е лъскав,но ходова,част,спирачки и светлини трябва да са без забележки.
   Това с петата на спирачката и пръсти на газта го практикувах навремето на ладата на тате  Joy. Тоя руски кошник винаги гаснеше на баир като се опита да потегли човек.
   Аз снощи по неволя се качих на лъскавото возило на мъжо. Мам.....му и дизел. Това си потегля без газ на баир   #Crazy. После ми беше обяснено,че така трябвало да бъде и се потегляло без газ иначе гаснела/не,че не я угасих два пъти докато схвана де  Laughing/.

# 159
  • Пловдив
И аз да се похваля - днес взех практическия от 3-ти път.  Simple Smile

# 160
И аз да се похваля - днес взех практическия от 3-ти път.  Simple Smile
Браво! Честито и безаварийно!

# 161
Здравейте и от мен. Аз карах шофьорски курсове преди години, 4 пъти се явявах на изпит и така и не успях да го взема. Листовките ги минах от първия път, но на практическия изпит все едно нещо ми прищракваше в главата и не успявах. Сега по настояване на мъжа ми ще опитам отново да взема книжка. Дано успея.  Praynig

# 162
  • Варна
 Не е трябвало да се отказваш. Давай смело.

# 163
Не е трябвало да се отказваш. Давай смело.
Точно така!
Честито на преборилите се.
Това за аварийните и аз мисля, че трябва да се прави. bouquet

# 164
Днес или утре ще ходя да се запиша на курса, но искам да, попитам откъде се готвехте за листовките? Предния път само решавах примерни листовки в интернет, но сега не знам дали това ще е достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт