Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 31 080
 • SE
 • Мнения: 8 531
Факт е, че турска реч в Доспат не чух никъде, и български байраци се веят навсякъде. Е, и плакати на ДПС има, разбира се...

Помаците точно в тази община никога не са се припознавали в ДПС и съответно не гласуват за тази партия. Гласуват за ГЕРБ.

Ето например на последните общински избори кандидатът на ДПС е трети по вот след кандидатите на ГЕРБ и Реформаторския блок.

https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/2110.htmlМоите лични наблюдения показват, че тези хора са такива каквито са открай време с техните обичаи, бит и традиции.   Нито забелязвам да са станали по-религиозни, нито да се радикализират, нито да се забулват повече, нито са тръгнали да ви колят, взривяват и изнасилват. Това е смесен регион (област Смолян) с помашко, турско, християнско и ромско население, което население си живее в мир, разбирателство и толерантност откакто се помня. Неслучайно точно този регион се дава като пример за етнически мир.

Наистина не разбирам защо в тази тема се надъхвате против българските мюсюлмани, които съставляват 10-12% от българското население, които открай време живеят в България и които нямат нищо общо с тези от MENA?! Rolling Eyes

# 31 081
 • Чужбина
 • Мнения: 7 149
Това е някакъв изолиран случай, OnDine.

Моето семейство даваше под наем етаж от къщата ни в провинцията на помаци. Прекрасни хора. А децата им - много добре възпитани.

# 31 082
 • Varna
 • Мнения: 2 423
Ондинче,
кофти късмет си имала душко за съжаление.
Другият път ела при нас в село Косово. Християнин до християнин душа, ама сами за себе си казват, че са дръпнати за разлика от другите родопчани.

# 31 083
 • София
 • Мнения: 4 356
Наистина не разбирам защо в тази тема се надъхвате против българските мюсюлмани, които съставляват 10-12% от българското население, които открай време живеят в България и които нямат нищо общо с тези от MENA?! Rolling Eyes
Ако имаш предвид мен - аз съм последната, която би "надъхвала" някого против българските мюсюлмани или въобще против които и да е религиозни малцинства. Просто споделих неща, които ми направиха впечатление, без грам идея да критикувам хората там - те си живеят така, както са свикнали и както им харесва, не пречат на другите и не искат и на тях да им пречат, което си е нещо нормално. Тези хора не са пришълци тук, а са българи и си живеят в родината - както и ние, разликите в бита и религията са без значение.
Във всички най-известни религии има заложени общочовешки ценности и правила - не кради, не убивай, помагай на другите и още много такива подобни, необходими за нормалното функциониране на всяко общество. Когато тези религиозни догми изпълняват ролята на морален стожер за хората и по този начин обслужват интересите на обществото - всичко е наред, без значение кой точно бог повелява да не престъпваш тези табута и да живееш почтено.  Когато не се използват религиите за противопоставяне на хората едни срещу други - проблеми няма, живеят си мирно, черпят се едни други на Коледа,  Великден и всички там байрями и през ум не им минава да се колят заради някакви си там богове.
Лошото идва, когато религията се използва за политика. Според мен това е недопустимо в 21-ви век, това тласка развитието на обществото векове назад. Безумие е да се вадят ножове и да гърмят взривове заради богове и пророци - религията става оръдие в ръцете на мръсни политикани и точно това е най-отвратителното и най-плашещото за мен.

# 31 084
 • Street of Dreams
 • Мнения: 8 376
Това е някакъв изолиран случай, OnDine.


Точно така съм го приела и аз и мислех, че така съм го описала. Стечение на обстоятелствата и споделяне на случай от многото ми ходения в Родопите. Нищо повече не съм искала да кажа, освен това, което съм казала.

# 31 085
 • Мнения: 830
По повод на Доспатско - всичките са помаци, с матерен език български. С изключение на едно село, високо горе на баира, май беше между Тешел и Триград - Гьоврен.
С престилки и забрадки помакините си ходят от край време. Само по татово време покрай многобройните възродителен процеси и това не им даваха да обличат. На автогарата на Гоце Делчев имаше един голям надпис - Не се допускат в автобусите жени в непрятно облекло! Явно думата е диалектна, но съм я запомнила. Забраната беше за престилките, правите панталони под тях и забрадки те, които не бяха мюсюлмански.
За съжаление в Сърница положението е зле - имаше имам или чужденец, или нашенец, но от обучените в арабския свят. И насаждащ доста радикален ислям.
В Рибново положението е трагично, явно там се наливат яки пари от вън - огромни строежи, като зандани почти без прозорци. Всички жени и момичета зачулени!
Външният ислям настъпва сред циганите и помаците, за сега не закачат турците, или те не се поддават.
Не съм имала никакви проблеми при комуникацията с тях. Единствено понякога не мога да разбера нещо от местния диалект, но същото ми се е случвало и при разговоре с християнските баби (западнячка съм и родопското.наречие ми е далечно).
Ондин, от дете обикалям по диви места в Бг (което значи 50 години). Много голямо значение имат тона и думите, с които се обръщаш към обикновените хора в селата.
Нум, не съм била последните няколко години в този край, може да са се влошили нещата. Черни роби никога не съм виждала.

# 31 086
 • София
 • Мнения: 4 356
Стотици мигранти окупираха за кратко Пантеона в Париж
Около 700 мигранти и техните привърженици се присъединиха към демонстрацията, като някои от тях влязоха в историческия комплекс около обяд.
Така наречените "черни жилетки" е базирана в Париж асоциация на мигрантите, която е взела името си от антиправителствено протестно движение на "жълтите жилетки". Докато влизаха вътре, туристите бяха евакуирани от Пантеона, където са погребани някои от най-големите личности на Франция, включително писателите Волтер, Виктор Юго и Емил Зола.
В изявление протестиращите „черни жилетки“ заявиха, че искат "документи и жилища за всички", описвайки се като "нелегалните, безгласните и безправните от Френската република".

ВИДЕО и ВИДЕО
Каква стана тя - уж идват молби за убежище да подават, а всъщност изискват, че и жилища да им се предостави претендират, щото били безгласни и безправни, направо са жертви на Френската република.  Shocked ooooh!
Този цирк би трябвало да имитира нещо като революция - Liberté, égalité, fraternité, такива ми ти работи. Пълна пародия. Няма ли полиция в тая държава?
Заблудените европейци първо ги вадят уж давещи се от лодките им - спасяват ги, а после "страдалците" им се качват на главите. Волтер, Юго и Зола са се обърнали сигурно в гробовете...

# 31 087
 • Мнения: 8 382
Ако ще раздават жилища на нелегалните, да отиваме и ние, защо пък да не ни дадат и на нас...

# 31 088
 • Мнения: 1 343
Много ми хареса това с "Под игото" и разказите на Йовков!
Кънев от БХК не разбрал какво е искал да му каже Гешев... Цяла България разбра, само БХК не разбраха. Joy

Всъщност в доклада им за състоянието на правата на човека дали са изследвали правата на здравеопазване на българите? Дали има думичка за инвалидите, за децата инвалиди, за хората с ментални заболявания и условията за тях, за възрастните пенсионери и ниските пенсии, които са много под екзистенц минимума, за още по-ниските пенсии на инвалидите, които никога не са работили. Защото как се живее със 138 лв. месечно? Кое по-напред да си купиш и кой да ти го купи? Кой да ти помогне?

Хайде стига! Мигрантите да си ходят у тях, че от помагане не останаха пари да се помага за на нашите местни нуждаещи се.
В този смисъл, много ми хареса изказването на Тръмп - като не им харесват условията, да не идват.

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 10:06 от Diorela

# 31 089
 • Мнения: 16 012

Всъщност в доклада им за състоянието на правата на човека дали са изследвали правата на здравеопазване на българите? Дали има думичка за инвалидите, за децата инвалиди, за хората с ментални заболявания и условията за тях, за възрастните пенсионери и ниските пенсии, които са много под екзистенц минимума, за още по-ниските пенсии на инвалидите, които никога не са работили. Защото как се живее със 138 лв. месечно? Кое по-напред да си купиш и кой да ти го купи? Кой да ти помогне?


За тези неща има други доклади. България е на първо място по смъртност в света, главно заради лошо здравеопазване и мръсен въздух. Само че тази работа няма общо с малцинства и мигранти.

# 31 090
 • Мнения: 1 343
Аз коментирам човешките права, а такива имаме всички, не само малцинствата и мигрантите.

Доколкото чета заглавието, този доклад касае човешки права, би трябвало да е в тяхната съвкупност :
http://glasove.com/categories/novini/news/ivan-geshev-pratil-ekz … xOystHlUlTL_3ZHpM

И от извора - сайта на БХК:
https://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/20190703-press … hc-annual-report/
Цитат
Независима неправителствена организация за защита правата на човека

... годишния доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България

На човека! Не на малцинствата или на мигрантите!

Щом претенциите им са да защитават всички човешки права, то моля да го правят. За всички хора!
Нима пенсионерите, инвалидите, децата-инвалиди, хората с ментални заболявания, социално слабите  българи у нас не се нуждаят от защита?! Нима няма дискриминация срещу тях?!  Нима основното им право им на живот се зачита и е защитено със социалната пенсия от 138 лв.?!
Като ще защитават само малцинствени групи, да си се регистрират като малцинствена организация, а не да развяват гръмки фрази.
----------------------------------------------------------

ПС Току що гледах по ТВ поредицата "Да хванеш гората". Пак даваха англичани, заселили се в България. Хората казаха, че ако трябва да избират, ще изберат българския паспорт. Защото тук още можеш да си сложиш бг знаме, а в Англия вече имало много обидчиви и не можеш да развяваш английското знаме, а старата песничка (от 1731г.!)  "Baa Baa Black Sheep", вече не можело да се пее така, не можело да бъде черна овца, трябвало да бъде многоцветна овцата - Rainbow.
https://www.couriermail.com.au/news/breaking-news/racist-baa-baa … 67a3c7616af62f48f

Ама то пък дъгата едни други са си я присвоили, та от цялата работа ще излезе, че овцата в песничката е гей. Да не вземат и те да се обидят, че ги сравняват с овце....
Малиииий, размножаването на овцете отиде на кино. Joy

ППС
Чудя се, нег***е, тези, с тъмния цвят на кожата, не са ли се сетили още да се обидят от черния цвят на дрехите на забулениете ??? Що в Англия, щом вече знамето обижда обидчивите, а черните овце са проява на расизъм и обиждат другите обидчиви, не вземат да забранят въобще черния цвят? Вкл. и на бурките и разните там други облекла?!  Ще стане голям майтап.  Joy
А какво ли би станало, ако белите вземем да се обиждаме от белия цвят, жълтите - от жълтия, червените - от червения...

Последна редакция: сб, 13 юли 2019, 12:41 от Diorela

# 31 091
 • Чужбина
 • Мнения: 7 149
България е на първо място по смъртност в света,

Ъъъъ ... Къде е тази статистика?

# 31 092
 • Мнения: 16 012
България е на първо място по смъртност в света,

Ъъъъ ... Къде е тази статистика?

И аз като теб запецнах като го прочетох, но е истина.

http://worldpopulationreview.com/countries/death-rate-by-country/

https://www.worldatlas.com/articles/measuring-conflict-and-disea … tality-rates.html

... както и според много други източници. Има и подробни доклади, в които е обяснено защо е така и според тях главната причина е здравеопазването или липсата на такова.
Според ЦРУ през 2017 сме на трето място, като Лесото и Латвия ни изпреварват с малко.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rank … der/2066rank.html

# 31 093
 • Мнения: 2 489
Не разбирам, защо ви стряска таблицата.
Най-ниска смъртност имат бедняшките и ислямските държави с деца, колкото бог дал.  
Много висока смъртност в западна Европа.
Най-висока в източна Европа.
Причина?
Mortality rate е колко души от 1000 са починали.
Ако населението е младо, естествено, че този процент е нисък. (масово млади хора)
Ако няма млади (западна Европа) или ако младите масово са емигрирали (източна Европа), много ясно, че сред въпросните 1000 (масово възрастни) човека ще има много повече починали.
Няма нищо общо нито с условия, нито със здравеопазване, а само с броя на млади хора.

# 31 094
 • Чужбина
 • Мнения: 7 149
България е на първо място по смъртност в света,

Ъъъъ ... Къде е тази статистика?

И аз като теб запецнах като го прочетох, но е истина.

http://worldpopulationreview.com/countries/death-rate-by-country/

https://www.worldatlas.com/articles/measuring-conflict-and-disea … tality-rates.html

... както и според много други източници. Има и подробни доклади, в които е обяснено защо е така и според тях главната причина е здравеопазването или липсата на такова.
Според ЦРУ през 2017 сме на трето място, като Лесото и Латвия ни изпреварват с малко.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rank … der/2066rank.html

Това са глупости. Как се изчислява този коефициент на смъртност?

Това е на 1000 човека - много ясно, че сме напред, при положение че нямаме деца, а само старци.

Този коефициент просто показва, че старите хора са много, а младите малко.


Моля ви, нека бъдем коректни и да не заблуждаваме хората, които четат тази тема, с изкривена интерпретация на данни.

Общи условия

Активация на акаунт