Нашите кухни - 66

• 114 085
  • 772
  •   1
Отговори
# 750
  • Sofia
Здравейте, ще си повторя въпроса, че май никой не го е видял...

Предстои ни правене на кухня и имам нужда от малко информация и споделен опит.
- Каква е разликата между естествен фурнир вратички и МДФ с естествен фурнир? (ако може и пример с картинка ще е супер).
- Ако е гланц покритието, МДФ ли е вратата?
- Какво покритие на вратичките е най-лесно за поддържане от вашия опит?

Кухните които показвате тук са прекрасни!

# 751
  • Раковски
Здравейте, ще си повторя въпроса, че май никой не го е видял...

Предстои ни правене на кухня и имам нужда от малко информация и споделен опит.
- Каква е разликата между естествен фурнир вратички и МДФ с естествен фурнир? (ако може и пример с картинка ще е супер).
- Ако е гланц покритието, МДФ ли е вратата?
- Какво покритие на вратичките е най-лесно за поддържане от вашия опит?

Кухните които показвате тук са прекрасни!

Естествен фурнир врати си го обяснявам като врати от чисто дърво, ако е така ето я разликата< при първата врата имаш врата от истинско дърво а при другата имаш имитация на дърво (мдф с 1мм фурнир).
Почти всички гланцови плочи са с основа МДф + покритието.

# 752
  • Countryside
Най-общо етествен фурнир е обработено дърво, а МДФ е пресовани дървесни частици с по-висока плътност от ПДЧ. По-влагоустойчиво е от ПДЧ, изглежда по-добре и е по-качествено. Обаче дори за кухни МДФ и естествен фурнир правят само вратичките на шкафовете и обкова. Гърба на шкафовете обикновенно е ПДЧ.

# 753
-Фурнирът е тънък лист, направен от по ценни дървесни видове, който обикновено се слепва към повърхността на различни плочи (ПДЧ, MDF и др.)
Фурнирът се произвежда чрез рязане или т.нар. развиване на предварително обработена секция от дървесен труп.
Може да бъде радиален или тангенциален в зависимост от посоката на рязане. При радиалното рязане на фурнира дървесината се реже под прав ъгъл спрямо годишните пръстени, създавайки правожилен ефект. При тангенциално рязане на фурнира рязът се прави по хорда спрямо центъра.
Ето нагледно как се развива фурнир - https://www.youtube.com/watch?v=kHW-rfispog

- ПДЧ: плочи от дървесни частици. Този материал е тип тръбен/дупчест/ и е издръжлив на усукване, притежава трислойна структура, като в средата има по-едри частици, а по-фината дървесина е във външните слоеве. Първоначално са се правели трислойни и еднослойни плочи. Най-често се използват трислойните, които представляват два по-тънки слоя, които са направени от фини и по-плътно пресовани частици, а между тях има по-груб слой. Ниската цена се постига точно от тази по-малка плътност по средата, а за по-голямата издържливост на материала спомага по-високата плътност. За спойката на ПДЧ плоскостите първо се  използват формалдехидни смоли. ПДЧ плоскостите се използват често, защото имат бърза и лесна обработка и са с ниска цена. Съществуват и ламинирани плоскости/ЛПДЧ/, които представляват ламинирани плочи от декоративен филм и дървесни частици, импрегниран със смоли. Съществува голямо цветово разнообразие.
Смолите са чувствителни към влагата и вратите, които са направени от тях са по-леки, и така по-лесно се огъват. Поради тази причина Ви препоръчваме да не ги използвате за места с висока влажност. Друг минус е, че не се обработват релефно/фрезоване/. Но пък съществува разнообразие от фурнири и цветове/фурнирът е лист от дървесина, който се слепва към повърхността на видове плочи/.
-МДФ/Medium Density Fiberboard/: МДФ е плоча от дървесни фини частици, пресована със смоли и лепила. Няма характерната и позната структура на дървото, а по-скоро е сравним с някои видове мека дървесина. Изработва се от фина консистенция и затова плоскостта е много гладка. Подбират се еднородни трупи, чиято кора се отделя, нарязват се и се обработват с пара под налягане. Процесът завършва, когато паднат в турбини с въртящи се дискове и се смилат. Дървесните частици се слепват с лиглин и парафин и това ги прави изцяло екологичен материал.
При мебелите се срещат 4 вида плоскости: „гол” материал без покритие; материал, покрит с ламинат; материал, покрит с естествен фурнир и МДФ профии/лайсни и первази/.
Материалът не е ронлив, което го прави добър за изработването на декоративни елементи на интериорните врати. МДФ плоскостите са влагоустойчиви, което спомага вратата да не набъбва.
Цялата кухня може да бъде от МДФ стига да можеш да си го позволиш
Гърбовете на шкафовете обикновенно се правят от МДФ 3 мм

# 754
  • Sofia
Много благодаря за отговорите особено от 4efits.

А между вратички с естествен фурнир / МДФ / гланцово покритие кои биха били най-практични и лесни за поддържане?

# 755
http://djiabg.com/bg/struttura/p208.html
Уникални плочки, ако сега трваше да избирам.......

# 756
  • In the shadows of my mind
Време е май за нова тема Simple Smile

# 757
  • Под Сините камъни
Време е май за нова тема Simple Smile
Май да  Grinning

# 758
# 759
Направих новата тема, заповядайте! Simple Smile

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=963983.new#new

# 760
Вмятам мое впечатление от Фат Гранит-а, понеже засекох по-назад в темата, че сте коментирали за мивките. Купихме бяла преди 5 месеца от ГЕРАКА. В момента изглежда все едно е ползвана 10 години. Чудя се и се мая с какви препарати да я чистя, петната въобще не мърдат. Хем го питах момчето като избирахме - да не попива разни цветове да стане на нищо и той ме успокои да не се притеснявам. Ей го на - положението е извънредно гнусно като я погледнеш. Ако някой е открил нещо вълшебно за чистене, да каже! Дадохме 300лв. и не ми се сменя на 5-тия месец мивката...

# 761
Единствено и само белина помага при мен.

# 762
  • София
Вмятам мое впечатление от Фат Гранит-а, понеже засекох по-назад в темата, че сте коментирали за мивките. Купихме бяла преди 5 месеца от ГЕРАКА. В момента изглежда все едно е ползвана 10 години. Чудя се и се мая с какви препарати да я чистя, петната въобще не мърдат. Хем го питах момчето като избирахме - да не попива разни цветове да стане на нищо и той ме успокои да не се притеснявам. Ей го на - положението е извънредно гнусно като я погледнеш. Ако някой е открил нещо вълшебно за чистене, да каже! Дадохме 300лв. и не ми се сменя на 5-тия месец мивката...
Как успяхте да го постигнете? Аз имам мивка на фат - най-прост полимермрамор, светла /не е бяла/, на 4г. не е мръднала.

# 763
  • Countryside
И аз имам Фат полимерна мивка - голям боклук, надраска се за по-малко от година. Лесно се цапа и много бързо се захаби. За мен са кофти техните мивки, но моята е вече на 8 години, може вече да са по-качествени, но аз лично приключих с тази марка.

# 764
  • Под Сините камъни
И моята мивка е на Фат граниксит.Светла е,ползва се  малко повече от2 години.Ами не е мръднала.Почиствам с веро и гъба

Общи условия

Активация на акаунт