Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 34/

• 81 428
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
  • в полите на Балкана
Тази сутрин беше -6 при нас, всичко беше обледенено. Има поражения, но ще ги броя след края на студовете.

# 556
Имам приятелка-украинка и днес ми показа 2 снимки (за съжаление не знам как да ги кача от телефона)- едната е градина с цъфнали лалета и побелели от сняг, а на другата снежен човек с букет лалета в ръка. Много готини снимки по принцип, но си представям какво им е на хората..

# 557
  • тук, на мястото си
И при нас сланата си беше хубава. В оранжерията поражения няма,  но картофите тук-там са попарени и някоя асмичка имаме пострадала.
Една праскова започва да закъдравява.  #Cussing out

# 558
Куркума, стискам палци за пчелите. Peace
При нас вчера имаше слана. Свекърва ми е покривала тези дни тунелите с покривки, черги (домати има сяти там), картофите още не са поникнали, чесънът тук-там се разваля, но свекърва ми него и лука не ги пръска с нищо, любимата ми бакла изглежда добре, ягодите са започнали да цъфтят.
Ремонтирахме лятната кочина на прасчо, другата седмица ще го преместим там, отрязахме една стара джанка и ни закука кукувица докато работим (както всяка година  Laughing).

# 559
Тази сутрин беше -6 при нас, всичко беше обледенено. Има поражения, но ще ги броя след края на студовете.
А ти къде си? При нас вчера в оранжерията (поликарбонат) минималната нощна е била -3,1*. Бях завила всичко (почти) с един кат агривело и мисля, че няма поражения. Картофите ми са поникнали, но не ги завивах и са попарени. Надявам се да изкарат наново. Дръвчетата са си с цвят, но дали ще завържат? По какво се познава дали ще имат плод? В района на Драгоман сме. Миналата година в Драгоман имаше плодове по дръвчетата, за разлика от нас.

# 560
При нас е било минус 5 вчера сутринта. Един млад орех е с попарени листа. Цветовете на млада кайсия и череша също са отишли. В оранжерията всичко е наред.

# 561
  • в полите на Балкана
Алис, аз съм тук. Казах на мъжете да завият тунелчето с краставици и да метнат нещо на тиквовите. Тунелчето беше добре завито от северната страна и отгоре, но от юг си беше само на наелона от късата страна. Там виждам повехнали растения.  Тиквовите не виждам от прозореца, а не съм излизала. Аз съм със счупен крак и оставих градината и младежа в ръцете на мъжете. Ще видим какво ще произведат тази година.

# 562
  • на пъпа на Златията
Мхъ,
В Златията всичко си е наред.
Сутринта даже беше топло. После задуха студен вятър.

Рекох че се е разминало.Препръсна дъждец , та отвих тунелчето да не поливам.Щото не може да се полива. Вятърът отвява водата.
Требе да завивам 
Възстанових един ред , хамбурски мискет, на бодни пръчка и няколко главини врачански мискет. .
Отвратителен вятър.Днес пак полудя,  Имах само един ден да оплевя чесъна.
Тази година не му върви.   

# 563
  • София
Чакам да пишете кога и какво ще правите срещу къдравост при овошките.
То и аз днес правих нещо. Късах засегнатите листа и ги навирах в миша дупка. А отгоре с много чувство затъпквах пръст. И няколко гъсеници натиках в миши дупки.
Калемите ни се повредиха първо от жегата, после от студа...
Махай се, студ!

# 564
  • на пъпа на Златията
http://www.agronet.bg/agro/4450-kadravost-po-praskovata-naj-razp … o-praskovata.html

Ето тук за къдравостта .
Моята кайсия умира,
Половината клони са изсъхнали. По тях има дупки .
Другата половина цъфтя , но и при нея завяхват листата.

Най приемливото е  бордолезовия разтвор.
Повредените листа се горят , не се заравят.

# 565
  • София/Варна
Имам въпрос за едни странни доматени растения с огромни листа дълги по 45-50 см.
Доматките са сортове прекос,рила и николина.
Останалите сортове в парника са ръгби, розов блян,трапезица.
Всичките домати не са торени.
Сяти са средата на януари и засадени в парника към края на март.
В парника имам висока леха под формата на буквата Ш, с височина около 60см.
Въпросните домати са засадени е средното вертикалче на Ш-то
От към основата на Ш-то има прозорци,които се отварят сами,като стане топло в парника и от там влиза студен въздух.
Т.е. доматките обект на настоящата приказка са в най-изгодни условия.
Сандъците са пълни с останки от косенето на тревата и всякакви други треволяци-т.е. беше наченки на компост,после нарязана на ивици хартия,пепел от пелети и отгоре почва. Почвата се състои от 2/3 земя/при мен е глина/ и 1/3 кравешка тор, преместена е то сандъците в които садих миналата година домати. Т.е. торта е добре угнила и добре размесена с глината.
И накрая въпроса- никога не съм виждала толкова буйно растящи растения, да не би да имат азотно преторяване.
Искам да махна примерни 20 см. от долните листа, че стана джунгла и ме е страх да не се спарят и да се разболеят. Удачно ли е?
Да торя ли с някакъв друг вид тор, ако са азотно преторени,предполагам, че нещо друго им липсва.
Много дълго стана, но ще съм благодарна,ако дадете съвети.

# 566
  • Перник
При нас имаше лека слана тази сутрин. Не навсякъде даже. Надявам се растенията да не са пострадали.

# 567
  • София
Рорик, благодаря Simple Smile (заравях, щото беше на тръгване, нямах никакво време)
 "Нападнатите от болестта клонки трябва да се изрязват и изгарят."

# 568
Искам да ви питам как поливате и колко често краставиците и тиквичките ? Моите са в оранжерия, но ми изглеждат клюмнали,, а ги поливам през ден. Малко ли е, много ли е  newsm78

# 569
  • София/Варна

kristalina04 според мен през ден в този студ е много. Имат някакъв проблем за да са оклюмали.

Общи условия

Активация на акаунт