Шаферки

• 17 842
  • 68
  •   1
Отговори
# 30
  • Down south

И аз се чудех същото, но реших да не коментирам, да не ме изядат с парцалите  hahaha
Ходила съм на няколко сватби последните години и никъде го нямаше това животно "шаферката". И се чудя каква му е ролята, че е толкова модерно, пък да са и 5-6 newsm78.

Това с животното много грубо  Stop
Тук (САЩ) това са традиции.

# 31

И аз се чудех същото, но реших да не коментирам, да не ме изядат с парцалите  hahaha
Ходила съм на няколко сватби последните години и никъде го нямаше това животно "шаферката". И се чудя каква му е ролята, че е толкова модерно, пък да са и 5-6 newsm78.

Това с животното много грубо  Stop
Тук (САЩ) това са традиции.
Тук (България) не са. За това питам.

# 32
  • Down south
Явно има хора, на които им допада. Освен това  се празнува Valentine's Day, а гледаам, че и Halloween, също.

# 33
Е, не са традиция, но се въвежда като практика.
Ние общо взето се суетяхме около булката. Laughing
Като "крадяха" булката, я пазихме заедно с най-близките от семейството. През целия ден помагахме с каквото можем. На снимките от фотосесията бяхме за ефект.  Laughing
Общо взето - шаферките са близки на булката, които развеселяват допълнително обстановката и й помагат с каквото има нужда. Пък децата се кефят на "какичките с роклите". Mr. Green
В интерес на истината, се сетих, че като съм била много малка (разбирайте още в ДГ) съм била шаферка. Нищо не помня и не знам каква ми е била ролята, ама пак нещо за ефект ще да е било. Като 90% от елементите на сватбите. Wink

# 34
Явно има хора, на които им допада. Освен това  се празнува Valentine's Day, а гледаам, че и Halloween, също.
Вярно е. Свети Валентин от години, а Хелоуин набира скорост последните години, но май повечето хора го правят само за да се маскират, без да им е ясна идеята за какво го празнуват хората, като част от традициите ми.

emerald_eyes, благодаря за разясненията. Явно зависи какви са хората около нас. Около мен никога не е ставало дума за това - имало го е това с открадване на булката и другите неща, но всички бяхме само гости и мисля, че кумата беше тази, която оправяше всичко и беше в услуга на младоженката. И мен сега ме поканиха за кума, не ми се мисли  Mr. Green

# 35
Голямо бранене на честта на шаферките. Laughing "Такова животно няма" (или "Те такова животно нема" в оригинал) си е най-обикновен лаф, добил популярност от виц и в случая далеч не означава, че шаферка=животно. Хубаво е освен внесените обичаи и традиции, да не забравяме местния колорит, част от който е и шопският диалект, обект на присмех във въпросния виц.

Шаферки нямах, но долу лапите от Halloween! Laughing Моля да няма засегнати заради лапи, и това е израз.

# 36
Edеn, моля! Peace
Ами решение на булката е. Шаферките са по-ефектни за видеото и снимките после. Иначе същите "длъжности" (без сватбената фотосесия) ги изпълнявахме няколко момичета и на последната сватба, но не сме били шаферки - и булката пазихме, и й угаждахме, и помагахме като се наложеше. Имаше си иначе две големи шаферки и две малки.  Simple Smile

Едит: Аааа, аз чест не браня. Само отговарям на въпроси. Преди да бъда шаферка и аз не схващах въобще за какво са. После разбрах, че са ей тъй - за красота. Laughing

# 37
Е, хайде сега пък намесихте и Хелоуин и Св.Валентин  Joy ooooh!
знам, за какво се празнуват и двата празника, лично аз, и да-обичам да се маскирам. Simple Smile Wink

# 38
  • Down south
Намесих ги, защото и двата празника, както и шаферките са внесени в България.
Защо те да се приемат, а шафрките не. Риторичен въпрос.

ПП Мащехата ми скоро спомена, че била поканена на Baby shower, което я беше хвърлило в потрес, въпреки че често е тук (САЩ) и съм я водила на няколко. Ако тя се е потресла, какво ли остава за останалите, за които това е нещо ново  newsm78

# 39
Daylily, а от любопитство да питам:
Имат ли някакви специални задължения шаферките в Щатите? Освен снимките и вървенето преди булката до олтара (ако информацията от филмите е коректна де.  Laughing )

# 40
  • Down south
Има, да помагат на булката и да направят живота и по-лесен. Общо взето помагат във всичко от което се нуждае преди и около сватбата Simple Smile На теория нямат право да взимат отношение във връзка с приготовленията.
Шаферките са най-близките приятелки на булката, може и близки роднини, ако булката се случи да се превърне в чудовище, нещата могат да станат доста грозни.
Доста изтощтително, защото тук сватбите се планират поне година в аванс. Не знам как е в България към днешна дата.
"Нашата" булка беше ОК Simple Smile

# 41
Моите шаферки бяха 2. Най-близките ми приятелки от деца. Преди и по време на цялото събитие бяха около мен и бяха подготвени за всякакви издънки. Единственото нещо, което ги отличаваше като "шаферки" бяха еднаквите рокли във винтич стил. Дори и да не беше въведено това с шаферките у нас, те пак биха имали същата роля ( помагаха с прическа, обличане на рокля, воала и т.н. и преди самата сватба заедно планирахме всичко свързано със събитието, бяха с мен за избора на рокля и т.н.) и пак биха били плътно до мен ( вероятно без еднакви рокли, но това стои толкова прекрасно на снимките).

# 42
Считам за изключителна наглост някой да ме покани на сватбата си за шаферка, да ми избере рокля - модел и цвят, да ме задължи да я облека и накрая ... да ме накара да си я платя.

Като цяло не бих облякла нещо, което ми налагат.
Да ми го купят и връчат все едно съм пластмасов манекен, също, няма начин.
Има модели, материи и цветове, които няма да сложа за нищо на света  Peace

От името на шаферка говоря - сори, ама не се сдържах ...

Пуууу зе ми думата докато я смилах : D Затова аз нямам шафери и нямам дрескод. Само без анцузи ще съм щастлива. Не обичам да ангажирам хора. Затова и танца с пернатите т.нар. кумова ръченицс също ще я прпусна.

# 43
Аз ще имам шаферки, не съм им задавала модел на рокля, който да е еднакъв за всички. Помолих ги да си изберат рокли в цвета на сватбата като не съм ги ограничавала в нюансите. Всяка сама си търси модел, което според мен улеснява процеса Simple Smile

# 44
Шафер и шаферка си има от край време по нашите сватби. Помня като малка в гражданското как стояха младоженците с кумовете и до тях двойка шафери.
Различното последните години е броят на шаферите/шаферките.
Аз съм се спряла на два варианта: класическия - с една двойка или 6 двойки шафери като единственото ми изискване за дамите ще бъде да бъдат в нюансите на цвета, в който ще е бъде сватбата и по възможност роклите да бъдат дълги. Мъжете искам да са с черни костюми.
Много държа на облеклото на гостите като цяло, затова и в поканите ще уточня, че има дрескод.

Общи условия

Активация на акаунт