Отговори
# 15
На летището във Виена са ми взимали картата за да я сложат в пос терминала. Аз работя с клиенти, но на касата нямаме камери, пос устройствата ни са безжични, изважда се пред клиента, въвежда се сумата и следва пин и ако е нужен подпис. Това е. Никога не съм въвеждала грешна сума, но съм безкрайно концентрирана, когато иде ред на плащане, тъй като през нашите терминали са минавали суми и над 3000 лв.
Има много клиенти обаче, които не са технически грамотни и не умеят да боравят с пос устройства, поради тази причина не виждам нищо лошо в това касиера да извърши процедурата, но на напълно видимо за клиента място. Аз всеки ден пазарувам във Фантастико- взимат ми картата, въвеждат сумата, която се изписва на екрана и въвеждам пин. И аз си следя стриктно плащанията.
За плащане с карта на терминал на която и да е банка не са ми удържали такса.

# 16
Плащам с карта по магазините от както я има услугата.
Плащам и в сайтове за пазаруване от лаптопа. А той и антивирусна няма.
До сега 1 лв. не ми е източен от никъде.
Следя си плащанията в сайта на банките и винаги знам кое къде е похарчено.

# 17
Цитат на: Emi Daniel
Винаги се вижда мястото на което слагат картата. На високо е, до кутията с лотарийни билети.
Няма как да и направят магия и да я източат. По друг начин става лошото.
Уж сте млади, модерни хора, а все световни конспирации са ви в главите.
Ти я виждаш, но и касиерката вижда цялата информация, която й е нужна за онлайн плащане - номер на картата, име на притежателя, докога е валидна и кода отзад. Нито пин и трябва, нито нещо друго.

Да, обикновено касиерките само това чакат да запомнят - всички данни от една карта. Въобще не са омотани до шия от клиенти, проблеми, нови цени и глупави фирмени политики. Ако е по-голям магазин, касиерката е забравила, че въобще сте идвали там точно 15 секунди след като сте излязли от магазина.

Както и за камерите. Това не е CSI Маями, да ви доближават винтчето на бронята на паркиралата кола в съседния щат. Камерите в по-голямата част на такива места са черно-бели, не толкова добре калибрирани и горе-долу се различава лицето на купувача, а кодовете отзад и валидността на картите ако не ги доближите до камерата челно никой няма да види.

И още. Кабелите реално са къси. И реално често не могат да бъдат извадени толкова напред, че да е удобно на клиента. Да не говорим за улеснението - касиерката знае какво къде и как да въведе, как да пусне бележката и какво пише на нея. На вас може и да ви е странно, но много голяма част от хората нямат никаква идея какво трябва да направят. Като съм работила като касиерка съм имала стотици случаи, в които хората са ми казвали пин-кода си, за да го въведа аз, защото те се притесняват да не направят нещо на пос-терминала. Съответно съм имала и стотици случаи, в които клиентите наежено искат сами да си правят всичко, и накрая докарват само проблеми, като неправилно въведени суми (трябва да анулираме плащанията в банката) забиване на пос-терминала, откъсване на кабела заради придърпване и т.н.

# 18
На мен в магазин за дрехи ми източиха двойна сума. Касиерката каза, че първото плащане не е минало. Аз нямаше как да видя, че не е минало, защото кабелът й беше къс Laughing след жалба ми ги върнаха, но ако бях плащала с друга карта, с която имам повече транзакции нямаше да забележа.

Не са малко и случаите, в които хора откриват, че картите им са източени, без да имат представа как се е случило и при положение, че са си при тях.

# 19
Ако ми кажат, че плащането не е минало веднага си искам бележката.
На нея пише - неизпълнена транзакция или нещо подобно беше.
След като я взема тогава бих въвела пин-кода втори път.
Ако не я дадат/напр. свършила хартията/ просто си тръгвам.
Магазини много.  Колко пъти съм зарязвала пълна количка на касата - да се оправят.

# 20
Когато не се изпълни транзакция, бележка не излиза. Има опция за повторна разписка, на която се вижда сумата от последната успешна транзакция.

# 21
На мен ми обясниха, че въобще не е зацепил апаратът и нищо не е отчел, въобще че е задавана транзакция, съответно няма какво да излезе.

В крайна сметка не разбирам дори вероятността да е минимална, какъв е проблемът всеки да си поставя картата?

И друго искам да попитам - касиерките оператори на лични данни ли са? Имат ли право да ми искат лична карта?

# 22
Да, имат. Ако не я предоставиш може да откажат плащане. Те не са буквално оператори, просто сравняват имената от картата, с тези на разплащателната такава.

# 23
  • при късмета

Мислиш, че си много наясно, но в предаването дадоха жена, ужилена с голяма сума, която е била с твоята нагласа преди това. Проблема ѝ беше не, че не е знаела къде са ѝ парите, а, че не можеше да докаже, че едната плащане не го е направила тя. При предишно плащане е била заснета картата ѝ от двете страни и от там за онлайн пазаруване не ти трябва дори пин код, за да наредиш плащане. Достатъчен е 4 цифрения код от задната страна. Жената е хванала източването именно защото си е следяла плащанията, но не е могла да докаже, че за най-голямата сума плащането не го е направила тя.
От банката са ѝ казали, че според тяхната система е тя, всичко, което се изисква като информация от картата е налично. За тях или е тя или си е дала картата сама.
А тя просто е била снимана при предишно плащане. А камера има на всяка каса, която работи и с пос терминали

# 24
Теичка, има си определени условия, за да станат оператор на лични данни. Ако не са нямат право да ми искат документ за самоличност. Следващия път ще питам като ми поискат.

И защо това не е практика в чужбина?
Както писах там платих с карта на мъжа ми.
Тук като видят, че е женско име в 99% от случаите не ми искат карта, мога да платя с всяка, намерена карта на улицата (има и такива без пин). Но не и с тази на мъжа ми. Желязна логика  Crazy

# 25
Имат право. Без лична карта имат право да не приемат картата ти. Не са оператори на лични данни, защото не записват или складират данните ти, просто правят сравнение дали картата е твоя.

# 26
Дали ги записват с камера аз не мога да знам. Но щом извън границите на България не ми я искат, намирам за дискриминация това, което се случва тук.

# 27

Мислиш, че си много наясно, но в предаването дадоха жена, ужилена с голяма сума, която е била с твоята нагласа преди това. Проблема ѝ беше не, че не е знаела къде са ѝ парите, а, че не можеше да докаже, че едната плащане не го е направила тя. При предишно плащане е била заснета картата ѝ от двете страни и от там за онлайн пазаруване не ти трябва дори пин код, за да наредиш плащане. Достатъчен е 4 цифрения код от задната страна. Жената е хванала източването именно защото си е следяла плащанията, но не е могла да докаже, че за най-голямата сума плащането не го е направила тя.
От банката са ѝ казали, че според тяхната система е тя, всичко, което се изисква като информация от картата е налично. За тях или е тя или си е дала картата сама.
А тя просто е била снимана при предишно плащане. А камера има на всяка каса, която работи и с пос терминали

Значи банката няма добра система за следене на плащанията. Плащането на източената сума към какъв търговец е било?
Щото на мен редовно ми звънят от банката да проверяват извършени плащания онлайн дори към онлайн магазини, от които пазарувам редовно и се виждат на история на плащанията.

# 28
В HM най-редовно ми я изкат, при все че плащам с дебитна. Аз работя с чужденци най-вече, винаги ми дават картата си и дори не поглеждат какво правя, докато не поискам пин код (ако е изискуем). Смятам, че малко се преекспонира в предаването.
На мен ми е интересно как се подскача за по-високо ниво на сигурност, а в същото време се сърдите, че касиера иска да сравни имената ви с тези от разплащателното средство ?! Ами ако някой скорострелно ви открадне картата след като е видял пина докато пазарувате пред него, а след това я използва за користни цели пак ли ще бъде виновна касиерката, че не я е задържала ? Никой не ви е умрял за личните данни и никой не може да злоупотреби с тях без копие на ЛК.

# 29
  • Sofia
Заключвам по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт