Ноември 2016 - Тема 1

• 51 785
  • 697
  •   1
Отговори
# 615
  • Шумен
Кофичка, ние сме на 5 хранения по 150 мл.
Захранване ще започна след седмица, мисля да е с картоф. Засега съм се настроила да приготвям аз, но със сигурност няма да й се разминат и купешките пюрета, предвид че тиква примерно сега няма. Сега като отидем в Пловдив ще търся по книжарниците някакви книги с рецепти и съвети за захранване, много съм гола и боса, ама щом циганките се оправят значи не е нужно висше  Mr. Green

# 616
помбер бебчетата и като големите хора са различни, с различен метаболизъм. Според мен трябва да се водим по наддаването. Нито ненаяждането, нито преяждането са добри. Недостигът пречи на развитието, а преяждането създава основа за наднормено тегло в бъдеще. Храна изчислена според теглото също не е правилно и имам личен опит. Ние нали си имаме диетоложка. Тя така изчисляваше (АМ на каката). Колкото повече пълнееше, толкова повече АМ трябваше да пие. Детето на 2г тежеше 17кг. Докато един ден не казах на диетоложката, че не може така да продължаваме и тя се съгласи, защото знаеше, че съм права. Намалихме АМ и го сменихме с друго и до 4г не мръдна от 17кг.

Като говорим за хранене, последната седмица цока по 5мин и след 30мин пак е гладна. Сигурно ядем по 10 пъти на ден. Сигурно е период. Много се разсейва, чуе ли шум прекратява храненето. Ако не е сънена, е много нервна докато яде. Не знам дали е нормално, постоянно нещо прави с ръцете, я се чеше, я се опитва да си вкара пръста в устата.
За честото пиене, ако е топло може и да са жаднички.

Дадоха ми час за утре със сестрата. Тя ще ни тегли и мери. Може да поговорим за захранването. Във вторник имам час с педито. Освен за захранването и ще ни видят. Нали докторката на каката каза, че не било нормално на тази възраст на бебка да и треперят ръчичките. Ами тя все още го прави, като е нервна или развълнувана. Дано не се окаже проблем.  ooooh!

За захранването. Ще видя утре какво ще кажат. Едни картоф, морков, тиквичка ми се въртят в главата. Със зехтин задължително.
За кашички, днес гледах за брашно от ориз. Мисля с такова да почнем. Лошото е, че може да и се стори малко безвкусно и може да се наложи да слагам малко кърма вътре, което означава, че ще трябва да вадя помпата. Като дойде ред на глутена мисля да давам овесена кашичка. Да видим утре какви съвети ще получа.  Thinking
Забелязвам, че всички педиатри масово препоръчват захранване с готови пюрета. Не ми се струва нормално това. Сега ще кажете заради нитрати, ами то и в тях има, но всеки сам решава за себе си. Лошото е, че бебетата като свикнат с готовите може да не искат домашни.
Аз лично варя зеленчуците (необелени) и ги слагам в кутия. Съхранявам ги в хладилник. До 3 дни нищо им няма плюс това на всяко ядене се топли пюрето и няма опастност. Всеки ден вадя зленчуците които ще давам, беля, пасирам. Слагам да се топлят на водня баня докато парят леко (първия ден давам докато са топли). Най важното за съхраненеието е да не се вкарват живи бактерии, кутията за съхраненеие да е абсолютно суха, както и лъжицата с която вадим зеленчуците. Ако трябва да варим месо, може би е по-добре да го правим отделно и да го съхраняваме отделно, защото е по-краткотрайно.

И последно да ви се оплача. Тук от няколко дни ме болят яйчниците сякаш ще ми идва. С каката не ми дойде, докато не спрях да кърмя.

# 617
  • Казанлък
 Относно милилитри и порции, мисля, че и друг път съм споделяла, че синът ми докато пиеше АМ си беше направо дебеличък. И бабите му правеха паници супа надробени, колкото за двама възрастни. Ама понеже си беше яжничък и явно кеф им правеше да го тъпчат. За щастие вече е на 6 и си е абсолютно нормален. Понеже не съм го ограничавала никога от нищо и не е имал нещо, което да иска много, например шоколад, или нещо друго. Но сега, като е по-голям и съм му обяснила даже за купешките сокове и много рядко пожелава, НО голям проблем имаме с чипса. Показах колко съм против чипса и автоматично за него това стана най-вкусното нещо на света. Върти-суче, все търси начин да ме убеди да си изпроси чипс. Олях се. Продължавам.
 Лара, имам абсолютно същия проблем. Суче, чуе нещо и се обърне и край. Разсейва се и се получава едно такова-никакво ядене. И след 1ч вече ръцете са в устата. Спирам даже телввизора, като започна да я кърмя, но пак намира с какво да се разсея. Да не говорим ако има някой при мен.
 Това за ръцете ме притесни. И моята все ги лашка нещо.
 За приготвянето на храната и като цяло за средата около нея, честно ви казвам гледам постепенно да й въвеждам нестерилна среда. Един ден с биба(не, че много я иска), играчки не мия, спрях да гладя. Абе аз гледам да си я сблъсквам с някакви неща. Ще ви следя коя как и какво ще захрани за да съм подготвена, като й дойде времето.
 А за цикъла - на мен още 1-я месец ми прицапа. На 2-я си ми дойде абсолютен цикъл. По-скоро ме притеснява, че сега ми закъснява. Whistling

# 618
И аз като viki gudi, не държа стерилно, не е възможно просто, играчките, които се лапат нон-стоп изплаквам с гореща вода, ако и когато се сетя. Засега още гладя, докато мога, ще пробвам.
А за пюретата, аз нямам притеснения да давам, за тиквата ще е Хип пюре.
Четох една книга за храненето, ами там съветват до 3-годишна възраст да се готви домашна био храна на детето. Ако живеех в малка къща в прерията, съседка ми беше д-р Куин Лечителката и не трябваше да се връщам на работа след 7 месеца, сигурно щях да готвя Grinning Grinning Grinning

# 619
  • Бургас
И нашичкия много ги мята тея ръце, все трепери един такъв. Питах нашата педиатърка, каза че е нормално. После като лежахме в болницата питах още двама лекари, и те казаха че е нормално. Просто всяко дете по различен начин изразявало емоциите си - някои треперили така като нас, други си мяткали главата... И за яденето сме по същия начин - чуе ли шум и спира, почва да мрънка, да бута шишето, пръстите в устата и почвам да пея песничката за пръстите и някак си овладяваме положението с триста зора #Crazy

# 620
  • Варна
Здравейте, да се отчета и аз. От доста време не съм писала тук. Ния е на 5м. и 11д., тежи 8 600кг. и е 68см., от скоро е само на АМ, първо беше само на кърма, после на смесено и така. Има си един зъб, който ни разказа играта докато избие и още един на път. Захраних я  преди 3 дена с тиква. Успях да намеря от един дядо на пазара, бяха му останали 3-4 тикви, нарязах я на кубчета и я замразих. Доста и хареса, но аз имам опит с каката и знам, че тиквата е сладка и им харесва, а после по-лесно въвеждам другите зеленчуци, напр. картоф, който е много безвкусен. От лятото съм си замразила тиквичка и морков от градината на майка ми, та като свърши домашнтото ще и купувам. Приготвям храната на уреда на Авент, много съм доволна, купих го от ОЛХ на добра цена, но това беше преди 2,5години. Количеството АМ е различно, но сега стигнахме 180мл. 5 пъти на денонощие, често тя отказва да изпие всичко. Опитвам се да и давам вода, но ми е много трудно, не иска, трябва да и я затопля иначе плюе.
И аз се опитвам да я въвеждам в не толква стерилна обстановка, но шишетата от АМ стерилизирам, че остават едни мазни и ме е страх да не завъдят нещо, иначе играчките и бибите с гореща вода. Това е от мен, хубав ден и здрави бебоци ви пожелавам  bouquet

# 621
Здарвейте, да открием захранването, аз днес започнах на 5 месеца и един ден (6.500кг, 64 см) с тиква (Hipp).Едва изяде две лъжички, супер отвратена физиономия, утре пак ще пробвам с 4 Peace

Сам си заковава 5 х 150 мл, преди ядеше малко повече, ама сега толкоз.

Мисля да правя пюрета, като въведа повечето неща, не мога да намеря био тиква, която да знам, че наистина е био, а и толкова малко количество ще е този месец, че не мисля, че си струва.

# 622
Минаха прегледите.

Ще захранваме с кашичка, а като навърши 6м с пюрета. За кашичките открих една марка с доста добри отзиви. Казва се Holle и продуктите им са био. Харесах една кашичка с просо 75% и ориз 25%, само че се оказа, че вече я няма никъде и затова ще трябва да купувам просо и ориз пак от същата марка и сама да ги смесвам. Дано и хареса. Надявам се тези дни да захраня, защото ще ги поръчвам онлайн.

За ръчичките каза, че ако треперят, но като ги хванеш спират, не е било проблем и ако видя че треперят много да й снимам едно видео и на консултация на 6м да го покажа.

За наддаването за последния месец сме наддали 600гр, което не е зле. Все пак сме само на кърма.

За зеленчуците, имайте предвид, че при варене част от нитратите се отделят във водата. Хубаво е като приключите с варенето веднага да ги изкарате от водатa, защото съм чела, че ако стоят в нея нитратите пак могат да се върнат в зеленчуците. Хубаво е все пак да се започне с био продукти, някой производител на който може да се има доверие.

За стерилизирането, не гладя, а нещата които отиват в устата се минават с гореща вода, а тези които не могат, се гледа да се пипат с чисти ръце.

Hug  bouquet

# 623
  • Шумен
Привет момичета, и ние "открихме" захранването - силно казано 😁 Първо че от 9 малката не спря да мрънка и да търси внимание, а аз за първи път правя пюре та видях зор. Моя грешка, трябваше тези дни да направя няколко проби та да знам колко време отнема, колко да пасирам, консистенция... Към 11:30 ядем принципно, викам ще почна с пюрето в 11, нашата обаче изнервена и ревяща явно и огладня по-рано, едва смених памперса и да я слагам на шезлонга да ядем, леля ми звъни "аз съм долу, идвам да я видя". Побеснях. Давам лъжичката с малко пюре на връхчето, Рада обаче продължава да реве, устата отворена, дали изобщо усети нещо - не знам, дадох си й направо млякото, нямаше смисъл да се доизнервяме. Леля вместо да отиде в другата стая докато се нахраним се тупна при нас и "ох на баба ох ох" само я разсейва и доизнервя мен. Викам айде бабите да идат в другата стая докато се нахраним и уригнем - ей, нацупи се. Толкова ядосана и изнервена и от свекито не съм била #2gunfire

# 624
  • Някъде в Матрицата
Пак се позагубих, но ето ме пак тук. Във вторник, малко преди да тръгна за консултация, установих, че часът ми е бил за понеделник.  Crazy Е, имах късмет, докторът ни да ни вмести с графика си за днес. Беболина в момента е на 4 месеца и 10 дена и тежи 7080 грама. Висока е 66,5 см. Днес й боцнаха и двете краченца. При едната инжекция почти не реагира. Но при другата много се разстрои. Освен шествалентната и синфлурикса, днес й дадоха първи прием на ротавирусната ваксина. Тази ваксина вече била по здравна каса. Захранването ще го започнем следващия месец.
Иначе, когато времето е хубаво, ние по цял ден сме навън. Обикалям из софийските паркове. Все пак тез сланини трябва да изчезват. 😂😂😂😂 Когато времето беше много топло, Славяна си показа босите крачета, за радост на всички баби.  Mr. Green

# 625
Пак се позагубих, но ето ме пак тук. Във вторник, малко преди да тръгна за консултация, установих, че часът ми е бил за понеделник.  Crazy Е, имах късмет, докторът ни да ни вмести с графика си за днес. Беболина в момента е на 4 месеца и 10 дена и тежи 7080 грама. Висока е 66,5 см. Днес й боцнаха и двете краченца. При едната инжекция почти не реагира. Но при другата много се разстрои. Освен шествалентната и синфлурикса, днес й дадоха първи прием на ротавирусната ваксина. Тази ваксина вече била по здравна каса. Захранването ще го започнем следващия месец.
Иначе, когато времето е хубаво, ние по цял ден сме навън. Обикалям из софийските паркове. Все пак тез сланини трябва да изчезват. 😂😂😂😂 Когато времето беше много топло, Славяна си показа босите крачета, за радост на всички баби.  Mr. Green
При нас все още не е късно да сложим ротавирусната, но аз много, много, много се чудя... Ако я сложим сега, ще трябва да го боцнат в двете крачета и отделно прием през устата, на мен ми се вижда голям стрес за бебетата. Отделно си мисля и за страничните ефекти, ако има, как точно ще разбера от коя ваксина са? В голяма дилема съм, но и в голям страх. Sad  Ph0enix, как са при вас нещата с ваксините? Добре ли ги понесе бебчето? При моя първата ваксина беше без проблем, на втората вдигна малко температура и аз взех, че дадох панадол, а май не трябваше...
За захранването и аз обмислям кога и как. Сега виждам от каката до сега колко са се променили нещата, нея я кърмих до 6 месец, педи ме съветваше да давам сок, но аз и дадох оризова каша.  Laughing  Сега пък ми казва стига кърми, давай готови пюрета, не сок... Grinning Ще видим...
Чета ви, момичета, не пиша, ама ви чета, че сте ми много полезни...  bouquet

# 626
Ротавирусната ваксина не е никакъв стрес за бебетата. Дава се през устата, като аз гледах да е седмица след другата ваксина. Въобще не се замислих дали да я слагам, защото съм видяла как протича ротавирусната инфекция - диария, повръщане, отказ за храна, системи, обезводняване, температури, болници... Ужасно е. Още повече, че Ротавирусната ваксина  влиза в задължителния имузационен календар вече и дори е безплатна от 1ви април. Ние ще даваме втората доза след няколко дни и съм доволна, че я давам и по някакъв начин предпазвам беба.
За захранването нищо не ми е ясно, чудя се с купешки пюрета ли да почна, или да издирвам зеленчуци домашно производство... Пълна мъгла ми е.

# 627
  • Шумен
Днес по-добре мина с картофеното пюре, пробутах 3-4 лъжички 😁 Нямаше нацупени муцки, но и не даде вид да се впечатлява, близкаше лъжицата, каквото влезе в устата го примляскваше. До следващото хранене се изака, имаше малко слузесто. Обаче такава доволна муцка направи като си видя шишето с млякото, направо грейна 😁
Взех си днес две книги за хранене на бебето до 2 години, има и рецепти, ама кога ще ги чета  Mr. Green
Ротавирусна няма да слагаме, то вече е и късно май, на 5 месеца сме, първия прием май е трябвало по-рано..
Напъва се да сяда когато е легнала, все надига главата и мрънка докато не е поизправя.
А с това размахване на ръцете ме побърква, диригент ли ще става, на въже ли ще скача и аз не знам  hahaha

# 628
Ха и при моя голямо напъване става да седи, все едно коремни преси и се нервира,че не може Laughing
От понеделник почва морков, дано се услади.
И аз съм много ЗА ротавирусната ваксина, Шошии е писала достатъчно защо bouquet

# 629
И аз не съм слагала ротавирусната. Изпуснахме момента, а и ЛЛ искаше сама да я сложа, а аз не посмях...

За захранването - още не съм почнала, но мисля да ги приготвям. Когато сме навън или на път, мисля да давам готови, заради съхранението.

В специални съдове ли готвите на дечицата? Купих си книгата на Маги Пашова, има полезни неща в нея.

Общи условия

Активация на акаунт