Пети клас

• 85 495
  • 734
  •   1
Отговори
# 285
Все си мисля, че в София са повече възможностите.
Вярно, че  и децата са повече.
Но пред всяко едно дете  стои достатъчно разнообразен избор.

# 286
Искам да попитам дали само на мен ми се струва, че препускаме жестоко по материала по БЕЛ?
В началото на срока тъкмо бяха взели второстепенните части на изречението (едва ли някой от нас е на мнение, че това е лека част от българската граматика), бяха направили по 3-4 упражнения в клас и за домашна работа в рамките на седмица, и хоп - тест с оценяване. Резултатът при целия клас беше плачевен. Сега - онзи ден взеха показателни местоимения, вчера - въпросителни и относителни, и отново ще имат тест с оценки. Нямам нищо против тестовете, напротив - това е начинът да се усвои добре материалът, но защо трябва да стресират децата с оценки върху материал, който все още не е добре затвърден? Това ли е целта, тотално да ги демотивират още в 5 клас?

# 287
На родителската всички г-жи се оплакаха, че няма никакво време за упражнение предвидено - по никой от предметите Sad
Даже сливат разливат уроци, че да има малко от малко преговор и упражнение..

Коментираха, че в 6 и 7 клас е доста по-спокойно от сегашния 5ти  ooooh!

# 288
Коментираха, че в 6 и 7 клас е доста по-спокойно от сегашния 5ти  ooooh!

дано е така. Не знам как ще издържим на това ниво на стрес още две години, още повече, че, живот и здраве, 7ми клас тепърва предстои. Дъщеря ми е от изпълнителните деца, не може да си представи да отиде на училище без домашно и заради този факт всички у дома сме нон стоп в истерия, тиха или не толкова. Учи буквално непрекъснато, вероятно при всички е така, не знам, но поне така се успокоявам. Интензитетът не намаля от началото на годината и за един ден. През ден стига до рев от невъзможността да смогне физически с времето, особено сега като е втора смяна. До 4ти клас се подготвяше по абсолютно всичко сама, събота и неделя минавахме за час-два по всички предмети да видим дали нещо не е пропуснала и това ми беше помощта. От тази година всички сме се включили в помощ, защото иначе просто не виждам как би могла да разбере и затвърди качествено нещо. Аз помагам по БЕЛ и АЕ, едната баба по математика, а другата й баба учи ежедневно с нея по 2-3 часа на ден (по скайп!) по разказвателните. Имат домашни дори по музика! Е ок, ами ако няма кой да помага? Направо съм в потрес...

# 289
Е стига де, изобщо не са такива драми.
Синът ми също е изпълнителен даже прекалено понякога (г-жата казва, че е като момиче в това отношение  Laughing). Подготвя се за 1-2 часа макс. на ден, без значение коя смяна е. Оценките са му 90% 6ци. Много рядко 5. Супер спокоен е, да не кажа и бавен (за моите разбирания) .. и изобщо не си го слага да бърза или да претупва нещата.. Просто ги прави и толкоз.

Само за уикенди и ваканции им дават малко повече домашни - да речем + още 2 часа...
Старая се да му помагам минимално, само ако наистина има нужда. Не защото не мога, или не искам, или нямам време - а защото така е много по-добре за него - иначе се оливаме и във времето, и в пространството.. и можем и цял ден да пишем  Crazy
Не съм чула и преди седмица като бях на родителска някой родител да се е оплакал, че не им стига времето за домашни..
Училището е едно от най-добрите в града и се влиза с изпити след 4 клас. Така че не е като да не ги стягат.
+ ходи допълнително на програмиране, английски, електоника, роботика и народни танци...
И пак има време бол да ме юрка, че не сме правили нищо като се прибера от работа.. и пак сме я с ролерите, я с колелата навън  Crazy

Учене постоянно, ако тръгне да му се случва, значи наистина е мега втасал  Crazy

# 290

ми ок браво.

# 291
Оценявам, че като цяло щерката случи на учители, но времето е напълно уплътнено като учене и допълнителни занимания, чакаме си ваканциите за малко почивка.

# 292

ми ок браво.
Ми не е "ок браво"
Щом виждате проблем, чак детето да реве - говорете с класната, вземете мнение от други майка в класа и вижте къде може да е проблема.
Не е нужно да се тормози детето - ако може да се намери решение.

# 293

ми ок браво.
Ми не е "ок браво"
Щом виждате проблем, чак детето да реве - говорете с класната, вземете мнение от други майка в класа и вижте къде може да е проблема.
Не е нужно да се тормози детето - ако може да се намери решение.

тук не питам какво да правя. Въпросът ми е дали натоварването в други училища в 5 клас е подобно.
Ок, браво, че при вас не е натоварено. Явно учителите, на които сме попаднали в нашето училище, са с по-високи изисквания.
Бих искала да чуя и други мнения за сравнение.

# 294
Когато времето реално не достига, помагаме.

# 295
Няма как да разбереш дали е натоварено или не в други у-ща.
По-добре си свери часовника най-първо с родителите от класа и от другите паралелки във вашето у-ще...
За да видиш за еднакъв материал детето ти как се справя..

Не можеш да сравняваш хем различен материал, хем различни деца. Поне едната променлива трябва да е що-годе константна.. И ако проблемът е всеобщ - си говорете с преподавателите..

Не виждам защо се засягаш.

# 296
Няма как да разбереш дали е натоварено или не в други у-ща.
По-добре си свери часовника най-първо с родителите от класа и от другите паралелки във вашето у-ще...
За да видиш за еднакъв материал детето ти как се справя..

Не можеш да сравняваш хем различен материал, хем различни деца. Поне едната променлива трябва да е що-годе константна.. И ако проблемът е всеобщ - си говорете с преподавателите..

Не виждам защо се засягаш.

духи пухи, не се засягам, разбира се. На 40 години съм, не съм на 10 Wink
Преди да дадеш съвет какво да правя, допускаш ли, че не съм питала родители на съученици? Положението е подобно. Има напрежение при всички.
Разбира се, че мога да си направя сравнение. Базата за сравнение е елементарна - настоящ 5 клас. Както казах, благодаря ти за мнението, ще чакам и други мнения.

# 297
Да кажа за нашето училище.
Натоварването идва от факта, че децата учат два езика.Така видът на предметите с увеличава, ако и броят на часовете да е сходен с други училища.И най- добрите ученици ходят на уроци поне по два предмета, а често и на повече.В началото на учебната година учителите почти по всичко заявиха, че часовете не стигат за предвидената прорама.

Като добавим разпиляната и твърде нелогично подредената Програма/ не съм педагог, но по някои предмети много смело мога да споря/ Като добавим и безумните притурки, съвсем логичен резултат е едно по - чувствително и амбицизно дете да е притеснено и объркано.

Но наистина, трудно се прави сравнение между различите училища, а между градовете още повече.

# 298
В началото на учебната година учителите почти по всичко заявиха, че часовете не стигат за предвидената прорама.

при нас не са го заявили, но точно това отчитам като проблем.
Относно сравнението между училища и градове - не би трябвало да има разлика спрямо учебния материал, всички са под шапката на МОН. В изискванията на конкретни учители вероятно обаче би имало, да.

# 299
  • гр.Варна
При нас  е натоварено. Напрежение има постоянно. Няма достатъчно време за упражнения , препуска се по материала ,контролните са трудни. Уж след реформата трябваше да има повече упражнения ,но не виждам да е така. Разбирам защо се отчайват  децата, невъзможно е да усвоиш целия материал Crossing Arms  Имаха контролно по музика на неравноделни размери и метроритмични примери. Защо просто да не попеят?!? 
За съжаление от опита ми с по-големия ми син , в 6 и 7 клас не е по-лесно Cry

Общи условия

Активация на акаунт