Пети клас

• 86 406
  • 734
  •   1
Отговори
# 480
  • Бургас
Аз пък се чудя дали ще връщаме учебници.Те са стари и нали догодина ще имат нови.Е,предпочитам да ги върнем а не да ги хвърляме.

# 481
  • София
Аз пък се чудя дали ще връщаме учебници.Те са стари и нали догодина ще имат нови.Е,предпочитам да ги върнем а не да ги хвърляме.

Нашите на 09/06

Голям зор точно накрая. След мързела през Май.

# 482
Ще ги връщат на 15ти Simple Smile
За догодина предпочитам да си останат на pdf  Blush

# 483
  • София
Ще ги връщат на 15ти Simple Smile
За догодина предпочитам да си останат на pdf  Blush

Егати лудницата. Явно направо за рециклиране ще отидат....

# 484
Здравейте!
Включвам се в темата, затова ще ви се представя. Имам дъщеря в пети клас, от София сме.
Бих искала да ви задам един въпрос, може и да сте коментирали по-назад в темата.
Известно ми е, че през септември е приета наредба, средноаритметичният резултат от балообразуващите предмети (бел, мат) в свидетелството за основно образование да участва в балообразуването след 7 клас. Което, обаче, има различни тълкувания и срещнах спорове по темата дали, всъщност, е прието оценките по МАТ и БЕЛ от 5, 6 и 7 клас да участват във формирането на бала. Някой запознат ли е категорично с тълкуванието на въпросния текст и знае ли дали засяга набор 2005?
Ще добавя също, че миналата седмица записах дъщеря си на школа по двата предмета. Там разбрах, че в новите
учебници по математика за 6 клас ще бъде включен нов материал, което значи по-тежка програма, нови сборници и т.н.

Последна редакция: ср, 07 юни 2017, 23:52 от Анонимен

# 485
Да, наредба 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците е в сила за нашите деца, които са по новата програма. Не зная какво точно трябва да се тълкува, то си е написано в чл. 28:

"Чл. 28.
(1) Оценките по всеки учебен предмет при завършване на прогимназиалния етап на основното образование са годишните оценки по учебния предмет, изучаван във всеки от класовете – V, VI и VII, от прогимназиалния етап в задължителните и в избираемите учебни часове, а в спортните училища – и във факултативните учебни часове по учебен предмет от специализираната подготовка.
(2) Когато ученикът е освободен по здравословни причини от изучаването на учебния предмет физическо възпитание и спорт или на учебен предмет от специализираната подготовка в спортно училище и през двата срока на определен клас, срещу учебния предмет за съответния клас в задължителната училищна документация се записва „освободен“.
(3) Оценките по ал. 1 се записват в свидетелството за основно образование."

А както знаем, оценките по някои предмети от свидетелството за основно образование влизат в балообразуването - БЕЛ, математика и което още си изберат съответните училища.

# 486
  • Бургас
Здравейте,

искам да попитам дали има някакви законови нормативи за формиране на  годишната оценка.
Примерно първи срок-6, втори срок 5.За годината -5. Rolling Eyes  Имам ли право да оспорвам или е нормално щом така е преценил учителя?

Другия ми въпрос е смятате ли в 6ти клас да ги записвате на уроци или направо в 7ми? Дали има нужда, в предвид сложността на материала или е излишно?

# 487
Здравейте,

искам да попитам дали има някакви законови нормативи за формиране на  годишната оценка.
Примерно първи срок-6, втори срок 5.За годината -5. Rolling Eyes  Имам ли право да оспорвам или е нормално щом така е преценил учителя?

Другия ми въпрос е смятате ли в 6ти клас да ги записвате на уроци или направо в 7ми? Дали има нужда, в предвид сложността на материала или е излишно?
Според мен зависи това 5 каква оценка е всъщност. В някои училища оценките от контролни се изписват до стотни - например 4,51 , 4,98 , 5,49. И срочната оценка се формира като средно аритметично. Всички те са петици, но разликата между първата и последната е почти единица. Аз бих се поинтересувала защо учителят поставя такава годишна оценка.  
Наскоро обсъждахме темата с курсовете за подготовка за НВО. Може за прочетеш мнения няколко страници назад.

# 488
  • Бургас
Той си е за 5 втори срок.Тя му е дала шанс, но не е могъл да де справи за 6.Въпреки това, средно аритметично е 5,50, което е 6, но явно не са длъжни да закръглят към по-високо.Ако не беше тази тъпотия с бала, изобщо нямаше да се занимавам.Предполагам, че защото си е влошил успеха, затова му оставя 5, защото и с другите деца е постъпила така.

# 489
  • нейде там, където ....
Вписват се оценките през трите години поотделно, няма да има средноаритметична оценка в свидетелството за основно образование.

При различни оценки през двата срока учителите не са длъжни да поставят средноаритметичната от двата, още по-малко - непременно в полза на ученика. В края на втория срок се прави и преговор върху целия материал, затова ми изглежда логично да е с по-голяма тежест.
В нашия клас има дете с шест първия срок, но текущи оценки 4 и 5 през втория. Ако на изходното ниво по предмета има 6, учителката е казала, че ще го изпита, за да му оформи годишната оценка ... ако иска да е шест. При друго - 4 за първи срок, само шестици през втория - 6 за втория срок, 6 и за годината. И двете решения ми се струват в полза на децата, които полагат усилия.
При нас по всички предмети нещата са с доста ясни и конкретни критерии - за 3, 4, 5 и 6. Който иска повече - покрива нивото и получава. Нито една оценка не е подарена. При колебливо представяне дават шанс да покрият горното ниво.  Peace

П.П. Винаги мога да попитам учител за това, какво не стига на детето ми, за да получи по-висока оценка, къде са силните и слабите му страни, какви грешки допуска и т.н. Правила съм го веднъж за първото, ще го направя веднъж и за второто. Поради лиса на текущи оценки, ме изненадваха годишните. Не съм ги оспорвала, просто питах какво да направим през лятото, та следващата година резултатът да е по-добър.   Peace

# 490
  • гр.Варна
Няма общ успех от диплома за основно  образование,както и средноаритметична оценка по БЕЛ и Математика.  Ще бъдат записани оценките от трите години в дипломата,но не е казано, че ще участват в балообразуването при кандидатсване.  Най-вероятно ще се вземат оценките от 7 клас. Те са  достатъчно показателни за усвоения материал от 5 и 6 клас. Засега е така :
Чл. 57. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017
г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Балът за
класиране на учениците след завършено основно образование с
изключение на случаите по чл. 56, ал. 2 и 3, за които се провежда
изпит за проверка на способностите, се формира като сбор от
следните елементи:
1. броя точки от националното външно оценяване по български
език и литература и по математика, като педагогическият съвет на
приемащото училище може да определи в балообразуването да
участват и резултатите от един или повече допълнителни учебни
предмета, за които се провежда национално външно оценяване в
съответната учебна година;
2. оценките от свидетелството за основно образование по два
учебни предмета, изучавани в раздел А от учебния план в VII клас,
определени от педагогическия съвет и превърнати по скала в точки в
съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на
учениците.
Разбира се, МОН могат да променят по всяко време. Wink

# 491
Благодаря ви!

# 492
Няма общ успех от диплома за основно  образование,както и средноаритметична оценка по БЕЛ и Математика.  Ще бъдат записани оценките от трите години в дипломата,но не е казано, че ще участват в балообразуването при кандидатсване.  Най-вероятно ще се вземат оценките от 7 клас. Те са  достатъчно показателни за усвоения материал от 5 и 6 клас. Засега е така :
Скрит текст:
следните елементи:
учениците.

Това не е ли за сегашните седмокласници? И евентуално за сегашните шестокласници. А те не са по програмата, влязла в сила за нашите деца, при тях оценките от 5 и 6 клас няма да фигурират в свидетелството за основно образование...

# 493
Скрит текст:
следните елементи:
учениците.

Това не е ли за сегашните седмокласници? И евентуално за сегашните шестокласници. А те не са по програмата, влязла в сила за нашите деца, при тях оценките от 5 и 6 клас няма да фигурират в свидетелството за основно образование...
Не, това е за всички. И в удостоверението за завършено основно образование няма да има окончателни оценки, ако нещо не променят до момента на тяхното кандидатстване. Наличието на оценки по някои предмети за 5-6-7 клас в удостоверението не означава, че и трите ще са балообразуващи.

# 494
  • София
Дидева ето от това разяснение имах нужда!Дали важи само за настоящите шестокласници и седмокласници или и за петокласниците.Не,че не могат да го променят...
А някой наясно ли е децата ни като учат по нова програма,дали в шести клас ще учат по нови учебници?

Общи условия

Активация на акаунт