Искам да кажа ... (100)

• 50 870
  • 782
  •   1
Отговори
# 405
Аз меденките ги обичам хрупкави с орехи.Изяждат се веднага , любими са на всички.
Имам рецепта, ако някой пожелае.

# 406
  • дядовата ръкавичка
Не си пропуснала времето за меденките, Мър. Аз моите коледни сладки в понеделник ще ги почвам. На меденките им трябват два дни, не повече. Ако внимаваш с печенето, даже и след два часа са хубави.

Какви ти два часа  Simple Smile, вкъщи изчезват максимум до час.. Няма кой да ги чака с часове и дни  Wink.
Толкова ми се доядоха тези сарми, ама само възрастните  май ще ги ядем. Децата не обичат кисело зеле, а са мнозинство  Crossing Arms, с тях се съобразява готвенето.

# 407
Аз меденките ги обичам хрупкави с орехи.Изяждат се веднага , любими са на всички.
Естествено!

# 408
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Давай рецептата, Кате.
Дори само двете думички "хрупкави" и "орехи" стигат, за да я харесам.

# 409
  • югозапад, под "Марков камък"
И аз днес сготвих първите сарми за сезона. Детето не вкусва,но тя така или иначе е на гости у майка ми за събота и неделя.
Имам да купувам още няколко падаръка за Коледа, а нямам никакво време. Мечтая идните почивни дни да се наспя и напочивам.

Черното коте май не е писала отдавна, дано е добре!

# 410
  • Mediterraneo
Сърмите и киселото зеле са сигурно единствените неща, които ми липсват. Продават зелки, продават и листа, но в буркани или вакумирани, не мога да улуча точните за нашия вкус. Друго си е от бидона  Whistling

Меденки правих вече, смятахме днес да украсяваме, но моите искат и фондан, а забравих да купя. На 22-ри е коледният базар, дотогава все ще ги изрисуват.

Раздигна се малко времето. Надолу сякаш потоп е имало, а чак към плажа нещата са ужас, има затворени улици заради отичащата се вода.

Кучката ми отвори работа точно в това дъждовно и влажно време, иде ми да я удуша, но даже не се развиках; много е малтретирано животното преди да го вземем и не смея да я травмирам. Изпика се на дивана нашата! На дивана! Изключително рядко прави бели вкъщи, явно се изпусна животното. Чудя се кого да удуша първо- дъщеря ми, че не я изведе навреме, или горкото животно, че трябва да пера калъфа на дивана  Thinking  Crossing Arms  ooooh!

# 411
Ох, сърми, меденки....лоши хора  Cry А днес си купих рокля, по тялото  Wink

Светлчо, аз ги правя в гювеча, на бавен огън, баба ми ме е учила, заливам ги с малко олио със запържен червен пипер, вода + зелева чорба 1 пръст над тях, докато се сварят си я изпиват  Peace
Но...като нейните моите никога няма да станат  Naughty, тя ги прави мънички като локумчета, за една хапка. Аз нямам толкова нерви  Naughty  А другата ми баба, лека  и пръст, ги правеше един лист- една сърма. Веднъж пита брат ми колко да му сипела, и той казва- десетина  Shocked Ха ха, различни стандарти  Laughing

И аз чакам меденките с орехи  Heart Eyes

# 412
При нас продават и вакуумирано от бидон. Ама само аз си ги ям. Вчера мъжете в къщи ходиха да пазарят и се върнаха с зелка кисела. Отиде във фризерът. Казаха за Коледа искали сърми, та ще правя. Миналата година правих пържоли увити е листа от кисели зеле. Стана много добре, а и вкуса същия....като казаха, не го бром за сърми. Те да се благодарят, че бях взела в самолета зелето с мен Mr. Green, добре, че полетът беше до съседен щат .

Меденки ще правя, да видим кога обаче. И рецепта нямам, но имам  материали за украсата им.

( как се пише думата сърми...чудех се дали е с а или ъ, пуснах проверка правопис, не ми го корегира когата е с ъ)

# 413
  • Euskal Herria
Ох, сърми, меденки....лоши хора  Cry А днес си купих рокля, по тялото  Wink
Ух, лоша жена! Ако си взема такава, моментално ще ме спазарят за рекламно лице на Мишлен  Joy.
От вчера съм на вълна коледни сладки. Да ги довърша и ще се поФаля  Joy.
Кисело зеле - цели зелки, вакуумирани, купуваме от румънски магазин тук. Хубаво е, доволни сме. И тази година пак ще вземем.

# 414
  • Телиш/Плевен
( как се пише думата сърми...чудех се дали е с а или ъ, пуснах проверка правопис, не ми го корегира когата е с ъ)
Сарми.
https://kaksepishe.com/sarma/

И аз чакам рецептата на Екатерина. Heart Eyes

# 415
Мисля с "ъ" се пише  newsm78

Срам  Embarassed, признавам си без бой

# 416
  • Ямбол
сарми е правилното: https://kaksepishe.com/sarma/

И аз ще правя меденки днес, след малко, че децата ме врънкат отдавна. Веднъж им направих, станаха хубави и сега пак искат.
Сарми не съм правила още. Свекървата прави, понякога са хубави, друг път - не. Някаква подправка слага, която не ми допада.
Татко ги правеше много вкусни ...

П.П. Докато си напиша поста, вече е пуснат линка, но в новата версия не се виждат новите постове и щях да редактирам, нищо.

# 417
Етооо мее с рецептата:

Хрупкави меденки с орехи

1 чаена чаша орехи /аз ги нарязвам с ножа, защото ми е по-вкусно да ги хрускам и да ги усещам/
125гр. масло + 3 суп.лъжици олио
1 чаена чаша кристална захар
3 суп.лъжици мед неразтопен
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 яйца

Смесвам содата и меда, хубаво разбърквам и прибавям мекото масло и олиото+ яйцата, разбити със захарта, ръся обилно с канела отгоре и хомогенизирам.Брашно, колкото поеме сместа за меко тесто.Като омеся тестото прибавям и орехите и меся още малко.
Разточвам, с формичките притискам и получените фигурки редя в тава, покрита с пекарска хартия без да я омазнявам.Пека на 180 градуса до покафеняване.По желание могат да се изрисуват, но ние ги обичаме натурални  Grinning
Да ви е сладко, надявам се да ви харесат  Hug

Аз ще правя Суфлето, че много се тачи у нас Heart Eyes

# 418
Кати, мерси  Heart Eyes Звучат страхотно  Crazy

Яна, то и аз бе, ама тази рокля просто ме чакаше- черна, твърд, стегнат плат...една единствена, мой номер. Съдба значи  Mr. Green А влязох за панталон де  Laughing

Лили, аз само чубрица и чер пипер слагам, какво друго   newsm78 А, много хубави стават с 2-3 сушени чушки между тях. Но никога като на баба, що тъй  newsm78

# 419
С какво гасиш содата, като няма кисело мляко newsm78, с меда ли newsm78.Моето зеле е почти готово, но не става за сърми още. Тъкмо тикнах една тава с ребърца във фурната. За Коледа правим в големия гювеч - сармяци от долу, от горе ребро до суров суджук, и на бавен огън. Зелевият еликсир става за пиене вече.

Общи условия

Активация на акаунт