Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 497
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Кажи и цената на която брокерката го е продала и цената на която е седял 9 месеца в нета  Simple Smile

# 361
Кажи и цената на която брокерката го е продала и цената на която е седял 9 месеца в нета  Simple Smile

Освен това зависи и от периода на двете действия - в момента пазарът е изцяло на продавачите, дори наддавания се организират за даден имот и се продава на по-висока от исканата цена, а до преди година не беше така. Така че до преди година нещо седяло на пазара 9 месеца, сега предложено на същата цена ще замине бързо, защото цените се вдигнаха с около 20 % за една година.

В момента ако има продавачи, които са съгласни имотът им да се продава "на ушенце", това си е тяхно право, но почти сигурно са ощетени. И вече го дискутирахме  назад Peace  

Като цяло рецепта няма, според мен. И да е работело нещо при един, при друг няма да работи. И да е работело в един момент, в друг няма да работи. Но ако човек иска да вземе нещо добро, трябва да положи усилия и да има търпение, а и късмет, независимо дали е с брокер или не. Парите са само необходимо, но не и достатъчно условие, защото хубави имоти трудно се намират и трябва дебнене и
търсене, и преценяване, и бърза реакция.

На питането на Алексей Иванов - човек като се захване с тази работа и бързо разбира какво и как трябва да прави Simple Smile killpop добре го е казала  Peace

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 09:42 от Анонимен

# 362
      И моята цена и тази,за която го продаде брокерката ми беше една и съща. Юли 2016 й го дадох да го продава, октомври бяхме готови!

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 11:36 от Gabriele07

# 363
       И моята цена и тази,за която го продаде брокерката ми беше една и съща 78000евро. Юли 2016 й го дадох да го продава, октомври бяхме готови!

Значи потвърждаваш казаното от мен за времето. Цените между 2015 (когато твоят имот е стоял  на пазара) и октомври 2016 се качиха с около 20 %, тоест, имотът ти вече е стигнал приемливата за пазара цена. Това, според мен, е причината за случката, а не брокерът. Просто имотът е бил надценен през 2015 и вече е станал на пазарна цена през октомври 2016 заради променената конюнктура.

# 364
  • София
Аз се опитвам да следя имотите напоследък малко по-сериозно, но наистина цените са скочили сериозно последната година. Дотук сме ходили на един оглед на съседен апартамент, предлаган от частно лице, който ни беше скъп. Друг апартамент на който звъннах по обява, брокера така и не благоволи да ме заведе на оглед и вече не ми вдига и телефона. Трети апартамент на който звънях тези дни и който също е от частно лице и който ми харесваше, но мясото където се намира не толкова и ми беше важно да разбера къде е също отпадна. Причината е че частното лице има възможност за оглед само в понеделник и петък до обяд, конкретно тази седмица и петък няма възможност. Явно няма голямо желание да продаде апартамента към момента, а аз също нямам въможност точно понеделник за оглед и реално това ме отказа да се занимавам повече с тази обява.
Приятелка ми прати координати на брокер с който е работила и може би това ще е следващата стъпка да опитаме и да видим с брокер какво ще се получи.

# 365
      И моята цена и тази,за която го продаде брокерката ми беше една и съща. Юли 2016 й го дадох да го продава, октомври бяхме готови!

Значи потвърждаваш казаното от мен за времето. Цените между 2015 (когато твоят имот е стоял  на пазара) и октомври 2016 се качиха с около 20 %, тоест, имотът ти вече е стигнал приемливата за пазара цена. Това, според мен, е причината за случката, а не брокерът. Просто имотът е бил надценен през 2015 и вече е станал на пазарна цена през октомври 2016 заради променената конюнктура.
Когато пиша тук не влизам в спорове,а само споделям опит или искам съвет. Но, ти не ме разбра! Абсолютно не потвърждавам казаното от теб! Имотът ми беше в сайтовете половин година през 2016г. (до май 2016г.), когато го продавах сама. Само след няколко месеца :август 2016г.-го харесаха клиентите, а октомври 2016г.- бяха готови всички документи и финализирахме сделката с   брокерката. Но фактор тук не е цената, защото тя си беше една и съща,а става въпрос и за една и съща година и разлика от 3-4месеца. А каналите и връзките,които  имат брокерите (за добрите и доказаните говоря, не масовката). Тоест, една голяма част от имотите, не достигат до интернет. Моят имот беше "заразена обява", тоест копирана и представяна от много агенции и хората,които следят в сайтовете имоти, като гледат едно и също да се предлага от много места, са убедени,че има нещо гнило в цялата работа. Пак казвам, моето условие към брокерката,която наех,беше имотът ми да не се рекламира в интернет.

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 11:52 от Gabriele07

# 366
  • София, Bulgaria
Пазарът не недвижими имоти е като една нива. Не е все едно как я обработваш и какви инструменти използваш. За това дори и да ползват едни и същи семена резултатът е различен.

П.С Брееейй.. каква метафора ми дойде...

# 367
Вярна е метафората!  bouquet

# 368
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Следя и аз темата от доста време...Кажете ми как може да се предотврати това разни агенции да слагат обявата от тяхно име? Че дори фиксират и кога могат да се правят огледи...Лъжлива информация и крадени снимки...Как се процедира при такова положение? Обаждания, разговори ,сигнали към администратори на сайтове за обяви нямат ефект... По какъв начин човек може да разбере коя от всички обяви с един и същи имот е реалната?

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 16:05 от betray

# 369
Добре, бихте ли купили жилище(ако ви харесва състоянието и ви устройва горе долу цената му), чиято обява е от месец-два в нета, но вие го виждате за първи път, и на което са му направени вече 50 огледа(примерно)? Няма ли да се запитате "какъв му е проблемът на имота" щом при това невиждано, огрооомно търсене се премята, та чак стига до мен?

# 370
aleksei.ivanov, няма да се запитам какъв е проблема на имота, ако ми харесва ще го купя  Simple Smile

моя близка продаваше голям апартамент, чрез 1 агенция го пусна само, доста хора идваха да го гледат и няколко месеца нищо не се случи
беше се притеснила, че жилището не се харесва и искаше да намалят цената, но брокерката я убеди да изчака и да не сваля цената
беше и омръзнало от огледи и един чудесен ден пристигнал потенциален купувач, харесал го, уговорили 2-ри оглед за вечерта, за да го види и съпругата и на следващия ден направиха предварителен договор
и така

# 371
Добре, бихте ли купили жилище(ако ви харесва състоянието и ви устройва горе долу цената му), чиято обява е от месец-два в нета, но вие го виждате за първи път, и на което са му направени вече 50 огледа(примерно)? Няма ли да се запитате "какъв му е проблемът на имота" щом при това невиждано, огрооомно търсене се премята, та чак стига до мен?

Да, разбира се, че бих купила.Според мен най-важното е да е с изрядни документи. Имаше един апартамент, преди време,който толкова много харесах, направо като от мечтите ми. Но имаше толкова възбрани и ипотеки, че се отказах на секундата, като разбрах. Ако на теб ти харесва жилището и цената те устройва, какво те инрересува кой и колко го е гледал. Ами то тези преди теб може да са искали друга гледка, етаж, разпределение и т.н.

# 372
Да. Тук обаче има един момент, че е имало 50 човека преди теб(които дали са представителна извадка или не, не знам), които са преценили, че не си заслужава да се платят тези пари, един вид пазарът(в лицето на 50-те човека)казва че имотът е надценен, заради изложение, състояние, заради стотици фактори...И ако аз купя, ще излезе че купувам надценен имот. Обратното е за продавача, ако му се продаде имотът бързо значи цената му е била ниска и е бил подценен. Иначе да, земята е ограничен ресурс, бройката на жилищата е изброима и крайна, цената в много дългосрочен план ще расте номинално, няма да остане неизкупен имот, просто е въпрос на време и търпение.

# 373
Понякога брокерите водят клиенти и в жилища, които не покриват изискванията им.
Надяват се, че може пък да склонят.
Та от 50 огледа поне 20 сигурно са такива.

# 374
Добър ден!
Ако е удобно да се включа в темичката, тъй като от скоро с мм решихме да си потърсим имот.
Прочитайки последните няколко страници ми изникнаха няколко въпроса, ако може да споделите мнение:

Харесахме си една обява в имот.бг, еднин и същи имот се продава от няколко агенции, дали е възможно да са копирали обявата и как се процедира в този случай?
Въпросния имот гледайки обявите има голям времеви диапазон- една обава е от април 2016, а другите са от 12.2016,

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт