Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е средната цена на квадратен метър за дву- или тристаен апартамент в идеалния център на София?
Как да се справим с по-малка квадратура на жилището от действителната?
Какви са данъците върху имотите, когато е основно жилище?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е средната цена на квадратен метър за дву- или тристаен апартамент в идеалния център на София?
-
Как да се справим с по-малка квадратура на жилището от действителната?
Ако има разлика между квадратурата, посочена в НА (нотариален акт), и действителната, можете да измерите външните размери на фасадата за приблизителна оценка. Това може да помогне да се определи причината за несъответствието, особено ако е свързано с узаконени промени в блока. Ако разликата е значителна, помислете дали да не промените квадратурата в кадастъра преди сделката, за да избегнете бъдещи проблеми.
-
Какви са данъците върху имотите, когато е основно жилище?
Когато имот е основно жилище, данъците могат да бъдат намалени. Размерът на намалението може да бъде уточнен в местната данъчна администрация. Освен това, ако има ползвател, който не е собственик, но живее там като основно жилище, също може да се прилага намаление на данъка; трябва обаче да се консултирате с местните данъчни органи за конкретни подробности.
-
Как да се справим с шума от самолети и липсата на топла вода в новото жилище?
-
Каква е приемливата цена за подобен апартамент и какви са разходите за ремонт и обзавеждане?
Аз по темата
Цените в момента реални ли са? Имам съмнение, че статистиките в различните платформи за имоти, са изкривени (завишени). Моля запознатите, нека напишат, на какви цени реално се сключват сделките, като процент на долу или на горе от обявената цена. Конкретно ме интересува панел в Дианабад. Гледах един двустаен през 2014 г за 31000Е, а сега е 58000 Е. Още не е продаден, но кривата е в посока на горе и то драстично.Та въпросът ми е - това някаква заблуда на продавача ли е или той би могъл веднага да го продаде за 57000 Е (примерно), но държи на цената си от 58 000Е, при положение, че преди 2 г е бил склонен да го продаде за 31000Е? Има разлика 0т 17000 Е,