Не се издържа вече

• 30 267
  • 209
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Лично аз предпочитам да развивам отговорността на децата си със задачи, които са за тяхната възраст, а не да им възлагам личните си задължения и отговорности. Има си достатъчно възможности за това и без да поемам рискове точно в насока, свързана с живота и здравето на малко дете или да тормозя хлапе с грижи за бебе или друго хлапе.
Който иска - нека си рискува, предоставяйки грижите за бебе или малко дете на 9 годишно. Както казах - всеки сам си избира. Но трябва да си поеме последиците той, възрастният, а не да държи "отговорно" /с тази дума започнахме дискусията по този въпрос точно, а дори по закон едно дете не отговаря за други деца/ за последиците. Отговорност означава поет ангажимент за изпълнение на задължение. Като при неизпълнението му се налагат и санкции. Меко казано неразумно е точно такава отговорност възрастен да възложи на дете, ако самият той е разумен. Не случайно и законът не го предвижда и дори забранява сключване на брак от деца, т.к. се предполага че на свой ред и те ще раждат такива. А не е по силите им да полагат адекватни грижи. Непълнолетни и малолетни имат други отговорности и ангажименти.

Напълно подкрепям  Peace

# 166
Честита и успешна Нова година!

Значение на думата отговорност

отговорността, мн. отговорности, ж.
1. Само ед. Съзнание за дълг, за поет ангажимент, за изпълнение на задължение. Проявявам голяма отговорност. Отнасям се с отговорност.
2. Задължение, натоварване с важни задължения. Поемам отговорност.

Синоними на думата отговорност

(същ.) ответственост
(същ.) вина, риск
(същ.) задължение
(същ.) наказание
(същ.) ангажимент, обвързване
(същ.) наблюдение, надзор, грижа
(същ.) поръчение, опека, управление, контрол

Мое мнение, децата още от малки трябва да се научат на отговорност, съответно за тяхната възраст. Да отговарям за обидните си думи към съученици или деца, с които си играят. А не родителите да се успокояват, че са още малки и не разбират. Това много често го чувам и от родители на по-големи деца - например 12 годишни. Ако не я знаят думата, трябва да попитат за значението й, а не да я използват.
Когато играят с по-малки, да ги пазят. Да им се обясни, ако не знаят как.
След 6-7 годишна възраст, според мен трябва активно да се възпитават в поемането на отговорност.
Не споря с никого.

# 167
  • София
Каква връзка има смисъла на думата отговорност, с оставянето на малки деца да гледат на други малки деца?? (освен очевидното, разбира се, безотговорно е от страна на родителите).

# 168
Значи нашите родители са били много безотговорни. Аз никога не съм ходила на занималня. Ами просто, тогава нямаше целодневно обучение. Занималнята беше само за изоставащите ученици. След училище съм се връщала в къщи и сама съм учила. Така са били и моите братя. Това е от седемгодишна възраст.
Ей, колко безотговорни хора. Оставят си децата сами да се гледат!

# 169
Честита и успешна Нова година!

Значение на думата отговорност

отговорността, мн. отговорности, ж.
1. Само ед. Съзнание за дълг, за поет ангажимент, за изпълнение на задължение. Проявявам голяма отговорност. Отнасям се с отговорност.
2. Задължение, натоварване с важни задължения. Поемам отговорност.
Аз мога да ти дам и правно понятие за отговорност. Което включва точно санкция за неизпълнение. Иначе какво означава "поет ангажимент" или "задължение"? Ми поемам го, после си правя каквото искам.  Laughing Или, по- точно, каквото мога, според възрастта и уменията си. Пък който е бил толкова раж да ме задължава с неспецифични неща поне по закон си носи сам отговорност, ако нещо се случи.

Значи нашите родители са били много безотговорни. Аз никога не съм ходила на занималня. Ами просто, тогава нямаше целодневно обучение. Занималнята беше само за изоставащите ученици. След училище съм се връщала в къщи и сама съм учила. Така са били и моите братя. Това е от седемгодишна възраст.
Ей, колко безотговорни хора. Оставят си децата сами да се гледат!
Това е нещо различно - до тук си говорехме за бебета и малки деца до три години. И отговорност за тях да се поема от по- големи братя и сестри в начална степен.
Съмнявам, че дори и по времето на върлия соц, когато доста хора наистина се чувстваха развързани откъм отговорности и се надяваха на държавата и какви ли не още структури да помагат в отглеждането и възпитанието, да са оставяли деца до 3- годишна възраст масово сами. Аз лично един такъв случай не знам. Обаче, както споделих опит, знам за такива, при които на 7-8 годишно дете се връчваше едно 2-3 годишно. И бели са ставали, и неприятности, най- общо. Пък и това не е помагало кой знае колко във взаимоотношенията.
Учениците масово си се гледаха наистина сами. И аз намирам, че това действително не е нещо ужасно.

# 170
  • Бургас
Дискусията става безумна. Както и обвинението, че родителите са безотговорни, защото са оставили децата да си играят сами.
Явно не сме се разбрали нещо. Естествено, че не можем да искаме от децата да се грижат за малко дете като възрастен и не очакваме това от тях. Както не бихме имали и основание да ги наказваме, ако нещо се случи. Тук такова мнение не видях, затова не разбирам защо изпадате в крайности.

# 171
Ако обичате не извъртайте темата.
Става въпрос за игра на деца, които са сами в стаята, но майката е в къщи.
Ами сами си намерете думата, в който искате печатен речник, пак е същото.
Във върлия соц, както вие го наричате и сега при демокрацията, родителите трябва да работят за да може да издържат семейството. И това са клишета, че хората във върлия соц. са се осланяли на държавата. Държавата не им е гледала децата. Ами ако е така, тогава е трябвало в пълна сила да работи целодневното обучение. Защо в момента го има? Нищо не пада от небето! И тогава е имало една прослойка и сега я има, на която всичко е позволено и граби с пълни шепи. Но това е друга тема.
Безотговорността на родителите в соц-а и отговорността на родителите при демокрацията, това ли ще съпоставяме.
Правното понятие на думата отговорност се прилага при лица над 18 години, това е ясно.
Масовото възпитание е това, поемам ангажимента и след това си правя каквото си искам!

# 172
  • София
Нещо объркахте нещата. В единия случай става въпрос за това децата да играят заедно в едната стая, а в другата стая да са родителите. В другия случай става въпрос за това двете деца - едното на 9-10 годинки и едно на около три да бъдат оставени сами вкъщи за кратък период време.
И в двата случая голямото дете има отговорност да пази по-малкото. Но в първия случай е правилно, а във втория е неправилно от всякаква гледна точка - дори и от заковава!

# 173
Нещо объркахте нещата. В единия случай става въпрос за това децата да играят заедно в едната стая, а в другата стая да са родителите. В другия случай става въпрос за това двете деца - едното на 9-10 годинки и едно на около три да бъдат оставени сами вкъщи за кратък период време.
И в двата случая голямото дете има отговорност да пази по-малкото. Но в първия случай е правилно, а във втория е неправилно от всякаква гледна точка - дори и от заковава!
Peace

Нека правим разлика между различните неща, все пак.
Иначе става една безсмислена говорилня. А на мен в такъв миш- маш не ми се участва.
Та аз говоря за това, което цитирах преди няколко страници - доколко и на какво основание малолетно дете следва да отговаря за бебе или малко дете. Отвсякъде е безотговорно. И не само че е такова, ами е и законово нарушение подобно незряло родителско отношение. 
За играта друго писах, пак в самото начало - нека играят, лошо няма.  Grinning Но родителят следва да е наясно, че все пак е оставил бебе /малко дете/ без надзор от страна на възрастен, ако не е при децата и е редно да /писах така/ обезопаси максимално средата. И пак той си носи отговорност, ако се случи нещо лошо.
Айде за трети път, че тук се налага:

Цитат
Няма нищо лошо в това, от време на време да си играе с малките деца и да отговаря за тях.
Да си играе с по- малките братя и сестри - да.
Да отговаря за тях - не.
Има си кой да отговаря за малките и това не са малолетни деца, па макар и с някоя и друга година по- големки.
Какви крайности?
Обсъждаме често срещани родителски грешки. Ако някой ги приема за норма- кофти. За яснота и да няма спорове си има закони.

# 174
Когато обмислям нещо дали е правилно или грешно, изхождам от това доколко е естествено по принцип. Например много психолози се изтрепват да обясняват, че било много вредно за психиката на бебето да спи в една стая с родителите си, ако е на повече от 6 месечна възраст. Това няма как да е вярно, предвид, че противоречи на човешката биохимия. Не е естествено бебетата да са отделени, следователно няма как да е правилно. Не е това оптималният начин, по който функционира човешкото тяло и по който се случва детското развитие.

По същия начин подхождам и по отношение на участието на по-големи деца в отглеждането на по-малките. В разширеното семейство, в каквото са живели хората до скоро, всички по-големи са се грижели за по-малките и точно затова, когато е идвал техният ред да са родители, са били вече изключително опитни и буквално е нямало какво да ги изненада.
На съвременните родители им е толкова трудно и много неща им идват като гръм от ясно небе, опират до психолози и се чудят какво да правят в твърде много ситуации, точно защото първият им досег с отговорност по грижа за деца е върху техните собствени. Вече има нужда от (и се намират купища) курсове и училища за родители, защото връзката с придобиването на опит е напълно прекъсната и хората буквално не знаят как да си изкъпят бебето.
Затова сме заляти с толкова книги, инструкции и за всякакви щуротии се пита по форумите, защото родителите стават родители тотално невежи и се учат в крачка.
И не че не се справят. Не че не могат да се справят и така, просто когато се питаме кое е естественото, е ясно, че на големите деца не им е противоестествено и са в пълна способност да полагат частични грижи за по-малките.
Вманиачавания по темата са си лични решения. Може някой да не иска детето му никога да не докосва нож, преди да навърши 18, защото има риск да се пореже. Може някой да не иска детето му никога да не се къпе само, преди да навърши 18, защото може да се удави във ваната. Това не значи, че като навърши 18 няма да се научи на тези неща. Но не значи и че преди 18 при никакви обстоятелства не би могло да ги направи и че ако опита, се подлага на сериозен и неоправдан риск.

Днешните деца по отношение на някои отговорности биват третирани като малоумни, а за други задълженията им са твърде високи за възможностите. Сигурно не им е лесно.

# 175
  • София
Е, то и лятото имаше една лекарка - педиатър, която беше решила, че е съвсем нормално да остави малкото си бебе в колата на 40 градусовата жега за някакви си там 30 - 40 минути, но социалните нещо не споделяха нейните решение и опит. И ей така от едното грешно решение остана без детето си за няколко месеца  Rolling Eyes
И по принцип, ако някой съсед съобщи на социалните, че има две деца оставени сами в дома им, родителите ще имат сериозни проблеми след това. И ще им е много трудно да обяснят, че така учат децата си на отговорност  Peace Защото едно е да се оставят деца на 16 и 10 години сами за малко, друго е да са на 9 и 3 годинки.

# 176
  • Бургас
Съгласна съм, че децата не е нормално да се оставят системно сами.
Но вие не бихте ли ги оставили, за да отидете да купите хляб например? Не? Защо?

# 177
  • София
Съгласна съм, че децата не е нормално да се оставят системно сами.
Но вие не бихте ли ги оставили, за да отидете да купите хляб например? Не? Защо?

Твърдо не!!!  Naughty

По тази причина

Скрит текст:
Децата бяха в хола - ние с ММ в кухнята. Играеха си кротко и тихо докато не се чу едно голямо туп, след което последва жесток писък на малката и викове от страна на баткото - крещеше "кръв, кръв". Влизаме в хола и заварваме малката обляна в кръв. Облегнала се на батко си да го гледа как си играе на таблета, на него нещо не му било удобно и се дръпнал рязко в следствие на което тя полита и си разбива главата в ръба на масата. Резултата е - изплашен батко и 6 шева на челото на малката. Ами, ако бях решила, че е достатъчно отговорен, за да ги оставя сами и да отскоча до магазина какво ли щеше да стане, докато се върна???

Или ще се обадя на ММ да мине да напазарува на връщане, или ги обличам и ги взимам с мен  Peace

# 178
Не разбирам лудата от Русе какво общо има с темата. Има всякакви луди, които правят щуротии във всички крайности. Техните действия не могат да ми бъдат отправна точка.
Също и крайностите. Както се говореше за оставянето на децата в другата стая, така се мина на излизане за пазаруване, очаквам в следващия пост вече да се говори за оставяне на децата сами вкъщи, докато родителите са на почивка за две седмици или защо не да са заминали да работят в чужбина. Не преувеличавайте.

# 179
Хубава и полезна дискусия се заформи. На мен ми е интересна.
Но Авторката нещо не се включва.  Започнало ли е подобрение в отношенията?

Общи условия

Активация на акаунт