Не се издържа вече

• 30 276
  • 209
  •   1
Отговори
# 60
Аз продължавам да не разбирам какво прави точно детето и как до сега са реагирали родителите.
Тук има само едни не особено свързани и логически добре построени изречения, които са по- скоро емоционален израз на вътрешно напрежение на майката, но те информация не дават. Никаква.
Как се дават съвети и въобще как се комуникира при това положение, лично аз не знам.
Ако така се комуникира и вкъщи е ясно, защо се получават подобни сцени.

# 61
  • Русе
  бъръльо-бъръльо -за работата в къщи - поздравления. bouquet  За ученето ти пожелавам да си запазиш отношението и да не ти се налага да помагаш и да контролираш.  До пети клас нещата не са нито трудни, нито пропуските по някои предмети са трагични. По скоро е препоръчително да се развива интерес към предметите с филми, обиколки на забележителности, отколкото да се контролират подробности.

# 62
Ние учим по човек и общество и човек и природа само в събота и неделя. Колко научил толкова. Имам същите проблеми като при авторката, това което ни помага е че аз го питам когато си готов ела да учим. И той по някое време идва. Не съм доволна, че съм си поставила в центъра на живота големия син и целият ми живот е съобразен с него. Вероятно не му правя и добра услуга, но искам да има мир у дома. Все пак тези деца ще пораснат един ден и отново ще си подредим живота според нашите разбирания. Аз също се впечатлявам от семейства в които родителят казва и децата се съобразяват. При нас аз се съобразявам изцяло с децата. Иначе при нас тази година трети клас е по- лека от предходните две. Синчето получи тройки и четворки по математика децата му се подиграваха и видя къде зимуват раците. Иначе и моят ме обвинява, че не разбира нещо защото аз не съм му обяснила. Съгласна съм и с Вяра, че е много важно да разбереш дали се вписва в средата. Моят син не се вписва в квартала, но в училище има много приятели.

# 63
Нищо лошо не виждам, че се изпитва детето .
И аз изпитвам- като инициативата е от детето .
Знам на кой урок са почти по всички предмети  Simple Smile Снощи бяхме на "Малкия принц" по литература .
Въпроса е защо се получават драми с тези изпитвания при кокетна ...
Ако не го е научил урока добре , казваш да го прочете още веднъж или обясняваш спокойно
това което не е ясно на детето . Общуването трябва да е приятно и за двете страни .

# 64
  • София
A m b e r,  благодаря, ама не мисля, че правя нещо особено. За другото ще видим какво ще стане нататък. Идеята ми е да се възпита чувството за отговорност от рано, не да си кърша ръцете в последствие. Ясно е, че винаги има спадове и кризи някакви, но основите са важни. Аз сигурно единствения родител, който се молеше на учителката да пише забележки за не написано домашно. Защото моята се беше изхитрила в първи клас да лъже, че не е разбрала какво им дават. Аз обяснявам, че така не е редно, ама реакция в училище няма. Жал й било да се кара. И детето мисли, че реално аз преигравам, защото проблем няма.  Разбрахме се, де.

Така де, а не просто @Аз не ти вярвам!@

Скрит текст:
П.С. Къде ми избягаха кавичките и как да си ги върна?  Shocked

# 65
  • София
Знам на кой урок са почти по всички предмети  Simple Smile Снощи бяхме на "Малкия принц" по литература .
Ако не го е научил урока добре , казваш да го прочете още веднъж или обясняваш спокойно
това което не е ясно на детето . Общуването трябва да е приятно и за двете страни .

Защото има три деца - две от които са по-малки /може и да са близнаци не разбрах точно/. Как се гледат три деца само майка на три деца знае. Нормално е да е изнервена и да няма време да отделя специално внимание на всяко едно дете поотделно. Нормално е, ако не се е наспала или ако някое от малките е било болно да няма сили и нерви да изтърпи всичкото мрънкане и тръшкане на баткото. Тя е човек - не робот. Аз съм го минала това миналата година и напълно я разбирам. Не съм го гонила баткото от вкъщи, но ми е идвало аз да си хвана шапката и да изляза пред блока, за да се успокоят страстите
Казвате да го върне да доучва - и ако той се тръшне и не иска да си доучи хубаво урока как да го накара? Като каже, че не му пука и не иска да учи как да го остави сам са се оправя? Ако не се пребори сега, то с времето ще става още по-трудно

# 66
Изчетох абсолютно всичко много внимателно, имам детенце на годинка, но съм учител и реших, че всички ваши съвети може пък да ми помогнат и на мен и в работата, и във възпитанието на детенце. Няколко неща ми направиха много силно впечатление:
-не разбирам...защо учите с децата си?????????? Те СА в състояние да се справят сами, ако пък нещо не разбират, но искат да разберат, повярвайте ми всеки учител би обяснил отново. Днес никой учител няма за цел да хване детето неподготвено. Напротив. Толкова деца са незаинтересовани, че се радваме на интерес и въпроси
-аз също съм против материалните поощрения, децата днес имат всичко, всичко, всичко, НО......нямат време с родителите си (работя предимно с 8 и 9 клас), децата се отпускат и споделят доста лични неща, липсва им внимание. Една случка: влиза сутринта закъснял и сяда, казвам му Добро утро, а той отговаря: Аааа, даааа. Питам между другото: вечер като се приберете, не казвате ли добър вечер, отговор: ми то никой не ме вижда, че се прибирам. Затварям се в стаята си.
-дори и да не постъпвате по най-правилния начин, говорете много с децата си, има полза. Има деца, с които се общува трудно, но не е невъзможно, стига да поискате. Не бъдете много взискателни към детето, то не може да надхвърли себе си, не е добър по математика, ами няма как да има само 6, но пък е добър по история. Стига с тези шестици, те не са всичко.
-не натяквайте какво сте му дали, не сте длъжни, щом сте го дали, така сте преценили.
Прекарвате ли време петимата заедно, как се държи синът ви с другите 2 деца, чувства ли някаква заплаха, че той вече не ви е нужен, щом си имате други 2 деца. Не знам защо, но щом в училище няма проблем, все си мисля, че тук е проблемът. Има ли начин да оставите двете деца на някого и да излезете само вие тримата на разходка в парка, да му купите някоя книга и после да обядвате някъде САМО вие тримата.

На една родителска среща родителите ми казаха да им вземам телефоните преди час. Аз им казах: пуснете децата един ден без телефони на училище. Реакция: Ама как, то война ще стане у дома.

# 67
  • Sofia
 stambuli, ще ти отговоря по  първа точка. Аз уча с децата си, защото, въпреки че чудесно могат да се справят сами, няма да го направят. Ако седна да уча с тях, написваме 2 страници задачи за 45 мин. Ако учат сами блеят в тавана, ръчкат се един друг, разсейват се, стават и сядат по 100 пъти, ходят до тоалетна, пият вода... и още 1000 такива номера. И двете страници задачи се написват за цял ден. Което на мен ми струва безброй напомняния, нерви и накрая започвам да крещя естествено.  smile3511  Е, съжалявам, но нямам толкова излишно време и нерви, че да си причинявам ученето сами, колкото и да е възпитателно.
За повторното обяснение от учителя. Първо детето в ранна възраст (може би до към 4 клас) не знае какво не е разбрало, че да може да попита. Например наскоро бяха учили как се събират и изваждат двуцифрени числа с 1 на ум. Нищо не бяха разбрали в клас. Събирането някак си го нагаждаха по интуиция по-скоро, но изваждането беше пълна мъгла. Но те не знаеха, че не го знаят. Просто си го правеха по грешен начин, написват си грешния отговор и са "готови". И ако не им провериш и обясниш, те няма да те попитат. Да не говорим, че госпожата е страшно заета да препуска по материала (защото програмата е безумна) и не може да обяснява на всички 25 деца поотделно. Поне нашата не може.
Може би, защото работиш с големиш мислиш така. Но при малките е съвсем различно.

# 68
  • Куциндрел
Не съм вярвала, че ще препоръчам книга в този форум...
Към авторката - прочети книгата "Детето и ние". Там много добре е описано как да се справиш с подобни настроения, но трябва да има търпение и да следваш указанията.
Основното в тази книга е как така да си подбираш приказките и най-вече въпросите, че все едно детето да застане пред огледало и само да стигне до заключение къде е сбъркало.
А после прочети книгата - "Детето ти е страхотно, ти не ставаш".
От там ще видиш какво да не позволяваш като поведение и като твое възпитание.

# 69

Защото едно е детето самО да дойде и да каже:"Мамо, изпитай ме по ....., така по-лесно ще запомня!" и съвсем друго :"Като си научиш по всичко, ела да те изпитам!" и това да е ежедневие.
В първия случай на детето му е интересно и му е приятно, щом самО иска, във втория случай се чувства контролирано, напрегнато, стресирано...И аз да знам, че всеки ден някой ще ме "води на изпит", и аз ще се треса от нерви.
За мен, това е напълно излишен тормоз върху детето.

stambuli, ще ти отговоря по  първа точка. Аз уча с децата си, защото, въпреки че чудесно могат да се справят сами, няма да го направят. Ако седна да уча с тях, написваме 2 страници задачи за 45 мин. Ако учат сами блеят в тавана, ръчкат се един друг, разсейват се, стават и сядат по 100 пъти, ходят до тоалетна, пият вода... и още 1000 такива номера. И двете страници задачи се написват за цял ден. Което на мен ми струва безброй напомняния, нерви и накрая започвам да крещя естествено.  smile3511  Е, съжалявам, но нямам толкова излишно време и нерви, че да си причинявам ученето сами, колкото и да е възпитателно.
Как точно твоето свободно време страда от това, дали децата ще си научат за 1 час, или за 4 часа?
Ако искат, и цяла нощ да учат, защо това да взима от моето време?
Как процедирах аз?
Щом му се учи цял ден, о.к., няма проблем.Но, това отнема от времето му за удоволствия-игри, телевизия, срещи с други деца, кино....Имали сме подобни изпълнения.    Laughing   Учи, по-скоро мотае се докъм 19-20 часа, после вечеря, и към 21.30 в леглото."Ама не съм гледал еди какво си...!". "Ами, сори, мойто момче, ако си беше научил навреме, щеше да имаш време и за филма, и за ....(за каквото там мрънка).
А аз си гледам моята работа през това време.Щом има време да се мотка, загубите са изцяло в негова вреда.

# 70
Подкрепям Савина. Книги за възпитание отдавна не чета, не прилагам. Гледам да ми мине днешния ден по възможност без драма. Ей пък как ми омръзна все аз да не ставам.

# 71
  • Куциндрел
Кристина, ти си уникат някакъв. Надявам се поне другия родител да не е толкова черноглед. И да дойде вълшебната фея с пръчката да ти направи голямото дете прекрасно по твоите критерии, ти пак ще мрънкаш и страдаш колко са гадни всички и най-вече мъжа и децата ти. Laughing

Моето дете е малко, но ако започне да ми се тръшка и да ме заплашва със социалните и отиване в дом, първо ще му опъна кожичката с пердах, а после ще му кажа да си намери номера на социалните.
Има тръшкания и тръшкания. Като се толерират тръшканията за глупости, накрая се получава подобни ситуации.
Като се разсърди в процеса на учене, то нека постои малко в стаята си и да обвинява колко е несправедлив целия свят. После пак да продължи с ученето. И като цял ден си изгуби в учене и ревтунене, ще се светне, че така не става.

# 72
  • София
И до кога ще учите с децата си? После, ако не се справят по вашите критерии с живота, пак ли ще ги бутате? Това, което ви се струва по-лесно днес, ще ви се върне тъпкано утре.

И аз не виждам каква е драмата, ако загуби един ден в учене. Да не се е мотал. И ненаучил да иде е още по-добре, да му дойде акъла в главата. А дано и двойка да получи. По-добре днес като малки да разберат връзката действие - следствие, а не като по-големи да паднат шумно по дупе от небето. Познавам такова момче, вече отдавна мъж над 30, боля го много като се сгромоляса и видя, че светът не припира да му услужва ежечасно.

# 73
Всеки си преценява сам за себе си.  Аз не твърдя, че постъпвам правилно. Така го чувствам така правя.

# 74
  • София
christina1980, само не разбрах защо все да не ставаш?  newsm78 Ние ли нещо написхме, защото нямам такъв спомен.

Общи условия

Активация на акаунт