Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се счита майчинството след 3-месечен живот и как изобщо да не ходя на работа?
Как ще бъде изчислена базата на обезщетението, ако периодът, който ще вземат предвид, обхваща изцяло периода на майчинството ми?
Може ли по време на 45-дневния болничен преди раждане да ми бъде прекратен договорът по взаимно съгласие?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се счита майчинството след 3-месечен живот и как изобщо да не ходя на работа?
-
Как ще бъде изчислена базата на обезщетението, ако периодът, който ще вземат предвид, обхваща изцяло периода на майчинството ми?
-
Може ли по време на 45-дневния болничен преди раждане да ми бъде прекратен договорът по взаимно съгласие?
-
Какви са изискванията за бащата да вземе отпуск след раждането?
-
Има ли други видове премии освен майчински по договор?

Имам дете на година и два месеца. Наскоро разбрах, че съм бременна с второ детенце, което се очаква да се роди в края на месец октомври. В момента съм във втората година от майчинството си. Имах намерение месец май да се върна на работа, когато детето е на година и 5 месеца, но предвид сегашното ми състояние ситуацията се променя. Искам да знам, дали е възможно все пак месец май да прекъсна втората си година от майчинството си, да пусна молба до фирмата, в която работя, за изчистване на натрупаните отпуски до този момент (т.е. за година и 5 месеца) и след това да си пусна болничен до края на бременността? Предполагам не звучи много коректно към фирмата, но така или иначе средствата са ми необходими, а доколкото разбирам по този начин ще взимам 170 лв. от втората година майчинство и средствата по болничния. Има ли риск да бъда уволнена (на този етап) и въобще възможно ли е да пристъпя към такива действия? Благодаря предварително за отговорите