Майчинството счетоводно-72

• 69 414
  • 767
  •   1
Отговори
# 510
  • Свищов
Да попитам по-запознатите преди да звъним/пишем на НОИ каква според вас е причината за следния казус:

През 2016-та родих като бях с термин 5.02.2016. На 6.01.2017-та прехвърлих остатъка от 410-те дни на съпруга си до 3.02.2017 г. включително (заради високосната година), а след това и 2-рата година от отпуска. По настоящем му е изплатено обезщетението, което трябва да януари, както и частта за февруари от втората година, т.е. от 4-ти до 28-ми, но не и частта от 410-те дни за първите 3 дни от февруари, т.е. изплатено е по-новото, но не и по-старото обезщетение.

На какво според вас може да се дължи това. При проверка с ПИК на НОИ първият документ от 6.01 до 3.02 излиза че е в процес на обработка.

Благодаря предварително.

# 511
  • Стара Загора
Да попитам по-запознатите преди да звъним/пишем на НОИ каква според вас е причината за следния казус:

През 2016-та родих като бях с термин 5.02.2016. На 6.01.2017-та прехвърлих остатъка от 410-те дни на съпруга си до 3.02.2017 г. включително (заради високосната година), а след това и 2-рата година от отпуска. По настоящем му е изплатено обезщетението, което трябва да януари, както и частта за февруари от втората година, т.е. от 4-ти до 28-ми, но не и частта от 410-те дни за първите 3 дни от февруари, т.е. изплатено е по-новото, но не и по-старото обезщетение.

На какво според вас може да се дължи това. При проверка с ПИК на НОИ първият документ от 6.01 до 3.02 излиза че е в процес на обработка.

Благодаря предварително.
И аз имам подобен казус. Изплатиха ми частта от 45-дневния болничен за февруари, който започва от 11.02.2017 до 28.02.2017, а предишния ми болничен (10 дни) от 01.02.2017 до 10.02.2017 г., все още стои "в процес на обработване" и не е изплатен.

# 512
Здравейте момичета! Извинявам се ако задавам въпрос който вече е обсъждан. Та въпроса ми е бремена съм в 4месец от миналия месец съм в болничен,колко пари ще получавам  докато изляза по майчинство? Брутната ми заплата е 900 лева. Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете

Можеш да си вземеш ПИК от НОИ (става много лесно и бързо) и да си следиш изчисленията. По принцип ти изчисляват средна работна заплата за ден и 80% от нея получаваш, като дневно обезщететние за работните дни от периода на болничния. Май заплатата я делят на 22. Което в твоя случай 80% от заплатата ти е към 32-33 лв.на ден. Ако този месец има 20 работни дни ще вземеш 640 лв горе долу.

# 513
  • Свищов
tani_sz, и за друг сходен на моя случай знам, но каква ли е причината се чудя...

# 514
  • Стара Загора
tani_sz, и за друг сходен на моя случай знам, но каква ли е причината се чудя...
Ще следя темата, защото нямам възможност да отида на място да разпитам ( очаквам всеки момент да родя), а по телефон е небъдна мисия. Дано се включи някой, който е наясно.

# 515
Здравейте момичета! Извинявам се ако задавам въпрос който вече е обсъждан. Та въпроса ми е бремена съм в 4месец от миналия месец съм в болничен,колко пари ще получавам  докато изляза по майчинство? Брутната ми заплата е 900 лева. Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете

Можеш да си вземеш ПИК от НОИ (става много лесно и бързо) и да си следиш изчисленията. По принцип ти изчисляват средна работна заплата за ден и 80% от нея получаваш, като дневно обезщететние за работните дни от периода на болничния. Май заплатата я делят на 22. Което в твоя случай 80% от заплатата ти е към 32-33 лв.на ден. Ако този месец има 20 работни дни ще вземеш 640 лв горе долу.
ooooh!
Обезщетението се изчислява на база дохода от предходните 18 месеца и се изчислява среднодневно обезщетение за този период, като се изплаща 80% от него. После се умножава по броя на работните дни, за които се ползва болничен. Ако за тези 18 месеца има чувствителни промени в осигуровките, обезщетението й няма да е 32-33лв на ден.

# 516
Благодаря ви за отговорити!

# 517
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Благодаря предварително.
В твоя случай и на момичето коментирало след теб вероятно има проблем с данните подадени от счетоводството.
Пишете мейл до НОИ с ЕГН и ще ви пишат защо се е получило така.По телефона не дават такава информация обикновено.

# 518
Здравейте! Имам следния въпрос или по-точно въпроси Simple Smile Имам дете на година и два месеца. Наскоро разбрах, че съм бременна с второ детенце, което се очаква да се роди в края на месец октомври. В момента съм във втората година от майчинството си. Имах намерение месец май да се върна на работа, когато детето е на година и 5 месеца, но предвид сегашното ми състояние ситуацията се променя. Искам да знам, дали е възможно все пак месец май да прекъсна втората си година от майчинството си, да пусна молба до фирмата, в която работя, за изчистване на натрупаните отпуски до този момент (т.е. за година и 5 месеца) и след това да си пусна болничен до края на бременността? Предполагам не звучи много коректно към фирмата, но така или иначе средствата са ми необходими, а доколкото разбирам по този начин ще взимам 170 лв. от втората година майчинство и средствата по болничния. Има ли риск да бъда уволнена (на този етап) и въобще възможно ли е да пристъпя към такива действия? Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

Можеш да прекъснеш майчинството, за да ползваш отпуск и после излезеш в болничен.Ако си на постоянен трудов договор, не могат да те съкратят без твое съгласие.

А, излизайки в болничен, той на каква база ще се изчислява - на 340 лв., колкото е сумата за 2-та година от майчинството или в размер на заплатата, по която се осигурявам? Благодаря Simple Smile  bouquet

# 519
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Болничвн за ОЗ се изчислява на база предходните 18 месеца.Месеците на 340лв влизат на база МРЗ към момента.

# 520
Болничвн за ОЗ се изчислява на база предходните 18 месеца.Месеците на 340лв влизат на база МРЗ към момента.

Много благодаря за информацията! Simple Smile

# 521
https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
Здравейте, като използвам този линк, и е калкулатор за майчинство трябва ли да цъкна до всички редове накрая 90% бременност и раждане ? Или се има предвид точно в този месец в миналото дали си била в болничен или си била на работа ?

# 522
Здравейте,
скоро изтича отпуска ми за раждане и майчинство от 410 дни. Възнамерявам да ползвам част от втората година, засега ще трябва да се върна на работа някъде към м.октомври т.г.. Доколкото разбрах трябва да попълня Приложение 7. От работа са ми изпратили и една молба за платен отпуск по чл.164 за гледане на дете до 2 години, където трябва да посоча период на отпуска до навършване на втората годинка на детето - това така ли е, защото аз все пак планирам да се върна по рано, или може би трябва да посоча датата на която планирам да се върна? И втори въпрос през м.октомври планирам да се върна независимо дали детето е прието на ясла - ще го гледа баба му, която е пенсионер. Доколкото разбрах на нея няма да мога да й прехвърля майчинството (защото не е на трудов договор), но в този случай какво декларирам пред работодаделя, за да се върна по рано на работа?

# 523
Здравейте, момичета, знам, че този въпрос е коментиран, но искам да съм сигурна. Бременна съм в 6г.с. и планирам в началото на април да изляза в 180 дни болничен, който да продължи точно до 45-дневен болничен. Осигурявам се от 8 години на постоянна работа. Въпросът ми е ползването на 180дни болничен ще намали ли майчинството ми през първата година след раждането. Благодаря ви много за отговорите!

# 524
  • Свищов
pantera666, в случая счетоводството е баща ми. Имаше друг проблем с данните, които бяха вписани в системата за проверка с ПИК и той се обажда да свери при тях дали са коректни датите - всичко беше точно като дати и като основание, а и все пак постъпи по-голямата част от плащането по този документ. Ще кажа на мъжа ми да пише до НОИ. Не, че сумата е особено голяма, но все пак всеки лев е добре дошъл.

Благодаря за указанието.

Общи условия

Активация на акаунт