Майчинството счетоводно-72

• 69 377
  • 767
  •   1
Отговори
# 555
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Самоосигуряващо се лице на свободна практика съм и имам дете на 3г. Имам ли право да ползвам петмесечен неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. от бащата (той е назначен на постоянен трудов договор)?
Благодаря предварително!
Не, нямаш право на такъв тип отпуск щом си СОЛ.

Благодаря ви много!А в НАП освен Декларация-7, някакви други документи необходимо ли е да подавам за да ми продължат майчинството или не?И има ли срок ,който трябва да спазя ,считано от датата на освобождаване?
Не, няма друго за НАП.Гледай до края на месеца, в който те освободят.

# 556
  • София
Благодаря още веднъж !  bouquet

# 557
Здравейте! Искам да попитам, ако някой е запознат, докато съм в майчинство, може ли да ми бъде актуализирана заплатата? В бранша са вдигнати процентно заплатите, но аз не мога да получа това увеличение, вярно ли е това или има възможност да преподпиша договора си на новата заплата?

# 558
Здравейте, момичета, имам въпрос относно болничните, тъй като ще вземам за един месец за април. Как ми е по-изгодно да започва болничният от 03.04 (понеделник) или от събота (01.04), от гледна точка на болничния и парите, които ще получа от работодателя. Тоест ако болничният ми е от 03.04, ще получа ли нормална заплата за двата дни (събота и неделя, т.е 01.04 и 02.04). Благодаря за отговорите ви!!!

Ако на 01.04 и 02.04 работиш, ще получиш нормална заплата за тея дни.Явно си на смени.Така или иначе първите 3 работни дни от първичен болничен са за сметка на работодателя.

Здравейте! Искам да попитам, ако някой е запознат, докато съм в майчинство, може ли да ми бъде актуализирана заплатата? В бранша са вдигнати процентно заплатите, но аз не мога да получа това увеличение, вярно ли е това или има възможност да преподпиша договора си на новата заплата?
Актуализацията на заплатата влиза в сила, когато имаш поне един работен ден.В майчинство няма как да стане.

# 559
Здравейте, още един въпрос - сега през март синът ми навърши 2, след което аз не се върнах на работа и ми беше прекратен трудовият договор по взаимно съгласие. Скоро ще бъда назначена на трудов договор за определен срок, за да мога да се запиша на бюрото по труда за нормалното обезщетение (не минималното 7.20 ден за 4 месеца). Обаче вчера една счетоводителка ми каза, че между двата договора не трябвало да има прекъсване, че нямало да ми го признаят. Аз не знам за такова условие, но да не би да пропускам нещо - вярно ли е? Според мен срочният трудов договор дори и 1-2 месеца след това да епуснат трябва да важи пред бт

# 560
Може да има прекъсване.Не трябва да е повече от 3-4 месеца обаче, за да може да имаш осигуряване за фонд Безработица през 9 от последните 15 месеца, каквото е условието за получаване на обезщетение.

# 561
Здравейте, момичета.
Да попитам - аз съм от град П.. а имам временна регистрация в Б. С бащата на бъдещата бебка нямаме брак, ще я припознае. Той по лична карта е с регистрация също в друг град.
Чета, че за 15-дневния отпуск на бащата трябва да сме в едно домакинство, тоест и двамата трябва да си сменим личните карти,така ли? За еднократната помощ от 250 лева пак ли важи това изискване?
Ако не си променя ЛК, всички документи в родния си град ли ще подавам, че далече ми идва?
И последен въпрос, станаха много - ако реша да се правя на циганка, което няма да стане, но..., ако реша да живея като самотна майка  и си променя ЛК, а той неговата - не, какви помощи ще получавам?
 #Crazy

# 562
Може да има прекъсване.Не трябва да е повече от 3-4 месеца обаче, за да може да имаш осигуряване за фонд Безработица през 9 от последните 15 месеца, каквото е условието за получаване на обезщетение.

Simple Smile bouquet Благодаря, това го бях забравила наистина, но аз мисля прекъсването да месец, максимум 2, така че май ще ми се случат нещата

# 563
Здравейте, момичета.
Да попитам - аз съм от град П.. а имам временна регистрация в Б. С бащата на бъдещата бебка нямаме брак, ще я припознае. Той по лична карта е с регистрация също в друг град.
Чета, че за 15-дневния отпуск на бащата трябва да сме в едно домакинство, тоест и двамата трябва да си сменим личните карти,така ли? За еднократната помощ от 250 лева пак ли важи това изискване?
Ако не си променя ЛК, всички документи в родния си град ли ще подавам, че далече ми идва?
И последен въпрос, станаха много - ако реша да се правя на циганка, което няма да стане, но..., ако реша да живея като самотна майка  и си променя ЛК, а той неговата - не, какви помощи ще получавам?
 #Crazy
За да ползва той 15-е дни не е нужно да сте с един адрес, а детето да е припознато.
Документите за еднократна помощ/детски обаче трябва да подадеш по адрес по лична карта.
Самотна майка се води, когато детето не е припознато.Не вижда подобно нещо във вашия случай.

# 564
Здравейте, момичета.
 #Crazy
За да ползва той 15-е дни не е нужно да сте с един адрес, а детето да е припознато.
Документите за еднократна помощ/детски обаче трябва да подадеш по адрес по лична карта.
Самотна майка се води, когато детето не е припознато.Не вижда подобно нещо във вашия случай.

За 15-те дни, ако няма брак, се попълва декларация, че родителите живеят на един адрес  Peace

# 565
Здравейте! В майчинство съм на детенце на 6 мес. - роден септември 2016 г. В края на януари работодателят ми обяви несъстоятелност  Shocked От днес съм съкратена! Знам, че трябва да се запиша в Бюрото по труда, но имам още няколко въпроса, които не знам към кого да отправя.
1. Кой трябва да ми изплати натрупания отпуск?
2. Имам ли право на обезщетение за предизвестието, което имам по договор?
3. Доколкото успях да разбера от КТ, до края на първата година ще си получавам сегашното майчинство. Така ли е, защото синдикът твърди, че майчинството се прекратява, защото нямам работодател, който да ми го плаща  #Crazy
4. Кой ми плаща здравните осигуровки от днес нататък?
Благодаря предварително на момичетата, които се грижат да отговарят в темата  bouquet

# 566
Здравейте! В майчинство съм на детенце на 6 мес. - роден септември 2016 г. В края на януари работодателят ми обяви несъстоятелност  Shocked От днес съм съкратена! Знам, че трябва да се запиша в Бюрото по труда, но имам още няколко въпроса, които не знам към кого да отправя.
1. Кой трябва да ми изплати натрупания отпуск? Работодателят, чиято фирма е обявена в несъстоятелност.
2. Имам ли право на обезщетение за предизвестието, което имам по договор? Имаш право на обезщетение по чл.222 от КТ
3. Доколкото успях да разбера от КТ, до края на първата година ще си получавам сегашното майчинство. Така ли е, защото синдикът твърди, че майчинството се прекратява, защото нямам работодател, който да ми го плаща  #Crazy Моите извинения, но синдикът е юрист и както в повечето случай хич не са наясно със счетоводните въпроси (и тук се вижда).Имаш право и ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-е дни, ако не се запишеш на борса.
4. Кой ми плаща здравните осигуровки от днес нататък? Отиваш в НАП (или ако имаш ПИК към НАП, не е същия като към НОИ) трябва да подадеш декл.7 и да си плащаш сама здравните, за да не ти прекъсват здравноосигурителните права.
Благодаря предварително на момичетата, които се грижат да отговарят в темата  bouquet

Един съвет от мен, получавай си обезщетението до изтичане на 410-я дни, после намери познат с фирма, за да си вземеш и втората година, та след това отиди на борса  Peace

# 567
1. Кой трябва да ми изплати натрупания отпуск? Работодателят, чиято фирма е обявена в несъстоятелност.
2. Имам ли право на обезщетение за предизвестието, което имам по договор? Имаш право на обезщетение по чл.222 от КТ
3. Доколкото успях да разбера от КТ, до края на първата година ще си получавам сегашното майчинство. Така ли е, защото синдикът твърди, че майчинството се прекратява, защото нямам работодател, който да ми го плаща  #Crazy Моите извинения, но синдикът е юрист и както в повечето случай хич не са наясно със счетоводните въпроси (и тук се вижда).Имаш право и ще получаваш обезщетение до изтичане на 410-е дни, ако не се запишеш на борса.
4. Кой ми плаща здравните осигуровки от днес нататък? Отиваш в НАП (или ако имаш ПИК към НАП, не е същия като към НОИ) трябва да подадеш декл.7 и да си плащаш сама здравните, за да не ти прекъсват здравноосигурителните права.

Един съвет от мен, получавай си обезщетението до изтичане на 410-я дни, после намери познат с фирма, за да си вземеш и втората година, та след това отиди на борса  Peace
А няма ли да е по-добре да ползвам борса няколко месеца, после да ме назначат и съкратят и пак борса? Идеята ми е, че понеже ме осигуряваха на тавана досега и много ще ми падне дохода за борса, ако ползвам втората година майчинство  newsm78
А относно първия въпрос за плащането на отпуск - тя фирмата е толкова дълбок фалит, че няма как да ми плати каквото и да е Simple Smile Та нямам ли право да си ги искам от фонда за гарантиране на вземания?

# 568
Ти си решаваш какво правиш.Второто "ходене' на БТ ще ти е минимално за 4 месеца, да знаеш.Може да се обърнеш и към фонда, в нета имаше някаква декларация, която се попълва за него.

# 569
От фонда няма да ти платят неизползвания отпуск, защото не е начислен към датата на вписване на съдебното решение. Ще си го търсиш от синдика.

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 20:13 от wixi

Общи условия

Активация на акаунт