Майчинството счетоводно-72

• 69 466
  • 767
  •   1
Отговори
# 480
  • В полите на Пирин планина
Чл.328 т.2 съкращаване на щата.  Фирмата няма дейност от около година, но управителя не мисли да я закрива за сега и ми внасяше осигуровките до сега.

Изчислява се на база предходните 24 месеца, като времето в отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст се взема с база МРЗ, която е действала към онзи момент.

Здравейте, моя въпрос се препокрива с този на Ich Bin, но ме интересува как точно стават нещата с връщане на работа втората година и пускането на болнични. Ако кажа на работодателя, че искам да се върна трябва ли да го уведомя, че ще взимам болничен или е по - добре да е "изненада" , ако им кажа директно какво искам, могат ли да ми откажат или да направят проблем ?

Принципно не е лошо да обясниш какви са ти намеренията. От друга страна отпуск по болест няма как да ти бъде отказан.

# 481
Чл.328 т.2 съкращаване на щата.  Фирмата няма дейност от около година, но управителя не мисли да я закрива за сега и ми внасяше осигуровките до сега.

Понеже аз съм в същото положение и в момента и мене това ме интересува - когато си съкратена по чл.328 т.2 трябва да се иска разрешение от ИТ

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 11:29 от jjjenq

# 482
  • София
Чл.328 т.2 съкращаване на щата.  Фирмата няма дейност от около година, но управителя не мисли да я закрива за сега и ми внасяше осигуровките до сега.

Изчислява се на база предходните 24 месеца, като времето в отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст се взема с база МРЗ, която е действала към онзи момент.

Здравейте, моя въпрос се препокрива с този на Ich Bin, но ме интересува как точно стават нещата с връщане на работа втората година и пускането на болнични. Ако кажа на работодателя, че искам да се върна трябва ли да го уведомя, че ще взимам болничен или е по - добре да е "изненада" , ако им кажа директно какво искам, могат ли да ми откажат или да направят проблем ?

Принципно не е лошо да обясниш какви са ти намеренията. От друга страна отпуск по болест няма как да ти бъде отказан.

Трябва ли да има отработени дни за болничния?

# 483
Здравейте!

Въпросът ми е кратък  -  за  болнични по време на бременност ( полагащите се 180 дни ) какви разходи има работодателят за служителката в болничен - само здравната осигуровка, нали?

А обещетението се изплаща изцяло от НОИ?

# 484
  • Пловдив
Първа година. А това с декларация 7 трябва да стане месец след края на трудовият ми договор? след като ти прекратят трудовия договор Или и по рано?
Да разбирам, че веднъж попълнена декларацията по чл. 50 - 51в НОИ, важи до края на периода, без значение дали има  промяна на обстоятелствата?Да,веднъж подадена,ще ти превеждат обезщетението,независимо дали останеш без работа.За втората година нещата обаче не са така

Здравейте!
Въпросът ми е кратък  -  за  болнични по време на бременност ( полагащите се 180 дни ) какви разходи има работодателят за служителката в болничен - само здравната осигуровка, нали?
А обещетението се изплаща изцяло от НОИ?

За всеки първичен болничен-първите 3 работни дни и месечно здравната осигуровка,са разходи на работодателя
Обезщетението се плаща от НОИ,да

# 485
Чл.328 т.2 съкращаване на щата.  Фирмата няма дейност от около година, но управителя не мисли да я закрива за сега и ми внасяше осигуровките до сега.

Понеже аз съм в същото положение и в момента и мене това ме интересува - когато си съкратена по чл.328 т.2 трябва да се иска разрешение от ИТ
Това разрешение се иска от работодателя, нали? А ако той не е поискал такова- какво следва? Ще мога ли да се регистрирам на борсата и да получавам обезщетение?

# 486
От работодателя се иска, да. Когато отидеш на борсата доколкото разбрах искат това разрешение. Има няколко други варианта, в които не се иска разрешение

# 487
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Това разрешение се иска от работодателя, нали? А ако той не е поискал такова- какво следва? Ще мога ли да се регистрирам на борсата и да получавам обезщетение?
Трябва не просто да се поиска, а от ИТ да дадат разрешение за съкращаването.Чак тогава то става факт и може да се запишеш на БТ.
При недействаща фирма е ок, но при действаща малко работодатели ще се хванат на бумащина и проверки.

# 488
Здравейте!
Моето питане е следното - бременна съм и ще ползвам обикновен болничен като последният ден се пада да бъде 13.04 - Велики четвъртък, денят преди Великденската ваканция. Мога ли да си взема следващ болничен на първия работен ден след Великден (18.04) или ще се брои за прекъсване, въпреки, че са неработни дни?
Благодаря Ви предварително!  newsm78

# 489

Трябва не просто да се поиска, а от ИТ да дадат разрешение за съкращаването.Чак тогава то става факт и може да се запишеш на БТ.
При недействаща фирма е ок, но при действаща малко работодатели ще се хванат на бумащина и проверки.

Реално фирмата няма дейност от края на 2015г., няма магазин - няма работно място за мен, колежката я съкратиха тогава, но аз бях в майчинство вече и не знам какво точно е ставало. Знам само, че аз съм съкратена от днес и идея си нямам дали са взели такова разрешение.... Ще разбера като отида да се запиша на борсата явно.

# 490
В такъв случай има други точки, по които да ви освободят без разрешение от ИТ

# 491
Но първо ще трябва да ме върнат на работа....
Благодаря ви за отговорите!

# 492
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни

тук не се изисква разрешение - не става ли?

прочететет кодекса по-внимателно, вижте кои точки са за закрила на майките на деца до 3г. и кои са по собствено желание. Остават няколко варианта, които биха свършили работа

# 493
Здравейте отново. По същество. Началото на 7 ми месец съм, имам и 24 м.стаж. Намерих си фирма, която другата седмица да ме назначи фиктивно на ТД. Консултацията ми при АГ е в края на този месец, още от 5 месец само ме пита за болничен, въпреки че се чувствам отлично. Счетоводителят на фирмата ми иска трудовата книжка, молба за започване на работа и цитирам "преглед за започване на работа" от личен лекар. Какъв е този документ, преглед? Питам, защото ЛК е вече много изкукала и възрастна и много пъти бърка какво ли не, а счетоводителят е извън Бг няколко дни. Това медицинско ли е? И вече в края на месеца при посещението на АГ какви документи му трябват, за да ме пусне реално в болничен? Благодаря Simple Smile

# 494
Здравейте болничният ми е до 10 април, а от 24 трябва да изляза 45дни преди термин, в този случай моето АГ ще издаде ли болничен само за 14 дни ?

Общи условия

Активация на акаунт