Испания

• 89 201
  • 792
  •   1
Отговори
# 750
  • Mediterraneo
Аз съм сравнително отскоро тук, но също не съм с чак толкова лоши впечатления. Ще повтарят, да, като не учат! Защо моето дете не повтаря?! За три години проговори по- добър испански от българския си, валенсиано и английски. Старае се, учи много, учителите са впечатлени. Какво да искам повече?!

Също срещам впечатляващи деца и постъпки. Учители- също! Особено в примария 5 и 6 клас голямата имаше прекрасен преподавател, страхотен просто, който така я мотивира и стимулира да учи, че сега всеки свой успех иска да сподели с него.
В България да сте чули някой да повтаря?! Излизат тотално неграмотни от училище и все по- зле ще става. До четвърти клас нямало право да повтарят, после никой не оставя повтарячи, за да не петни името на училището, на класния, на системата и пр. Ами мерси за такова образование!

# 751
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Вчера във врачанско родител е ударил учителка, след което и детето е последвало примера му.

Не знам какъв е манталитета на испанците още не съм живяла сред тях. Имахме учители от Испания, които идваха и ни преподаваха в гимназията. Една от тях беше потресена от късите поли + чизми, букли и дълги червени нокти на момичета в 9-ти/10-ти клас (а да и по това време имахме и бременна във випуска в 9-ти клас), та жената си ни каза направо, че изглеждаме като "леки" жени. Ами не знам защо тогава се обидиха някои.

Освен вчерашното посегателство над учител, вече както знаете е практика и посегателството в/у медици от спешна помощ. Преди дни ми се наложи да ползвам спешното с малкия - не видах причина да се сбия. Да, чаках, но вътре реанимираха човек, който в последствие почина. Държаха ни отвън и съм им благодарна, че за 10мин. в които чакахме спестиха на детето гледката.

И като казах личен опит от къде да започна ... преди няколко седмици отиваме с децата на кино, наредени сме по 2-ки: аз и моя приятелка и назад 2 по 2 децата. При което едно по-едно момче (да речем 8-ми клас) минава, застава кожа в кожа опряно до мен, докато баща му е на съседната каса, която не работи и т.к. трябва да въведе пин код за плащането, казвам учтиво "бихте ли се отместили, не стигам пос терминала, освен това не се чувствам комфортно, навлизате ми в личното ми пространство", при което "айде МА, кво толкоЗ, всички сме българи" ?!

Следващо кино, на следващата седмица, отново същата конфигурация сме с моята приятелка, само че този път кино по женски. За да ни пуснат децата сме обещали талисмани,т.к. от предният път имаме гривни  (вижте на сайта на синема сити, ако ви е любопитно за какво говоря) и при филм започващ в 21ч ние сме на касите в 20:30. Момичето ни показва талисманите и ние започваме да избираме, а отзад се чува "айде БЕ какво толкова се мотате, филма ми започна.! " питах го (не знам защо) в колко започва филма, отговори ми се "в 20:30, т.е. сега"
Казах на господина, че ще му се наложи да почака и че трябва по-внимателно да си планира времето, при което той се разкрещя, че ние сме му виновни, щял да си изтърве филма и т.н.

Много дълъг пост ще стане, но в общи линии - мен в България ме е страх за сигурността си - без да преувеличавам, преди 2 дни под прозореца ми в центъра на Бургас, в 10 сутринта имаше престрелка. На автобус не се возя, децата на екскурзии не пускам, защото всяка година без изключение, в обърнали се автобуси по магистралата загиват минимум 30 човека. Всяка година! И няма виновни! Тази година бяха 2 обърналите се автобуси, единият както стана ясно заради некачествен асфалт. Иначе контролни органи и администрация - бол.

Хората, българите - са станали супер озверели, всеки за нещо им е виновен, нямат капка възпитание. До някъде ги оправдавам, защото когато основните ти потребности не са задоволени и се бориш за всяка трошичка хляб, няма как да си супер мил и добър.

Мръсотията, кучешките изпражнения по улицата, липсата на контрол - всеки може да си прави каквото си иска - кеф ти 200 по магистралата, кеф ти да убиеш човек, много, много ме дразни.

Иначе в нашето училище госпожите са хора добри и с призвание, които искрено съжалявам...

И последно, и с извинение - вчера по новините даваха момчето на 14г, което уби момиче на 11г защото му е отказала секс. Според съдията момчето (убиеца) до ден днешен не може да осъзнае, че е извършил нещо лошо. Липсва му ценностна система.

В тази връзка, знам, че при вас има часове по религия. Във всяко училище ли ги има, или само в определени?
Не съм религиозна, но смятам, че всяка религия възпитава на основни ценности.

# 752
  • Mediterraneo
Моите не ходят на религия, ходят на алтернатива. Миналата година голямата ми подхвърли, че ще записва втори клас религия заради екскурзиите, на които ги водят, но бързо забрави за тази си идея. Като цяло нямам против.

# 753
  • Ispania
Големия като беше малък ходеше, в института вече се записа на Валорес.
Малките сега в училище ходят на религия , но като пораснат ако не искат да ходят , няма да ходят.
Те като толкова малки по религия пеят песнички 🤣 и рисуват.

# 754
Ще се включа и аз в дискусията.

Отчаяна съм от грубостта в България - тя е навсякъде и по всяко време. Цял месец сме в София и това е едно от първите неща, с които се сблъскахме веднага. Агресията тук е навсякъде. Как в Барселона веднъж не ми повишиха тон, как веднъж не ми свириха от кола, за да побързам с детето. Очарована съм от децата в нашия квартал, изчакват се културно на опашка за люлка,  няма стрес, няма препиране, няма грубост, за разлика от българските площадки...

Да, така е, има доза лицемерност и пресметливост. Предпочитам обаче любезно отношение, дори и да е лицемерно, отколкото грубиянското нахакано и бабаитско в България. Забелязвам също, че открити конфликти като цяло се избягват. Хората са в пъти по - спокойни от българите и много по - отзивчиви, емпатични, нищо че понякога стигат до тотален непукизъм.

Случка от мен: Тръгнали сме за плажа с дъщеря ми. По пътя има пейка, на която са се събрали тийнейджъри и подвикват разни странни звуци към гълъби и папагали. Когато минавахме покрай тях, едно от момчетата така изкрещя на птиците, че дъщеря ми подскочи и страшно се уплаши. Момчето стана, настигна ни и се извини. Това незнам кога би ми се случило в БГ.   

# 755
Вал, направо ти завидях за средата в която живееш. Синът ми изкара от пети до последният клас на бачелератото в различни училища. Местехме се за съжаление. В примария биваше горе-долу. В момента в който влезе в института нещата се скапаха. Учителите си изпяваха каквото имат да си пеят и си заминаваха. Кой разбрал - разбрал. Имаше и съвестни, но за всичките 6 години се броят на пръстите на едната ми ръка. До синът ми седеше един младеж на 15 който отвори очите на загубените хлапаци какво означава порро и за какво се ползва. Имаше едно приятелче, много приятно и възпитано момче, което заряза училището още след 2 ЕСО. Попитаха майката при положение, че учи с тях ( вечерно ) защо позволява на синът си да не учи. Ами лоша туториа в примарията, ненаваксан материал и .... трудно му било. После моят син превключи на испанска вълна и реши, че завършва ЕСО и приключва. Не стана точно както си го мисли. С разправии изкласи и бачелератото. Сега вече учи нещо което му харесва и го прави с мерак. За момента. като слушам какви ми ги разправя обаче хич не ми побира главата как уж пораснали младежи влезнали в университет са способни на такива тъпотии.
Малката е във втори клас. Ходи в държавно училище. Миналата година и преподаваше едно девойче, което имаше страхотен подход, но само до там. В класа и има дете с проблеми, мисля че е хиперактивно. Класната се съсредоточи в това да го вкара в колектива, а ученето остана на заден план. С моето дете и още няколко буквално никой не работи цяла година. Който можел да чете бивал отпращан да рисува или да се занимава с нещо докато другите се учат да сричат. Отделно цяла година имахме проблем с насилник и всеки път сушах, как ще се вземат мерки. Накрая попитах дали не е редно да се привикат родителите или да пиша денунсия. Все пак не пращам детето си на училище да търпи простотиите на разни невъпитани хулигани, че и не беше единствената му жертва. В парка пък е някакъв ужас. Миналата седмица едно 6-7 год. девойче я нарече путон и и показа среден пръст защото се опитала да се качи на люлката при него. Не му е пречила, люлката побира поне 5 деца с техният размер. Майката е колежка на мъжът ми и го попитах да ида ли да я питам знае ли какви ги дрънка отрочето и. И друг път съм писала. Като се преместихме тук бях потресена от атмосферата. Родители шамаросват децата си, децата посягат на родителите си, децата се бият между тях си и никой не се намесва. Дъщеря ми е учена да не удря и да не обижда. Като се отнасяха така с нея ме гледаше с въпроса - с какво заслужих това, какво да правя. Аз се чудех какво да правя аз - да я превърна в жертва учейки я да не отговаря или да я науча да се защитава. Все още не съм намерила отговора на този въпрос.
Не знам в България как е, но според това което чета тук, мястото на което живея по нищо не се различава от там.

# 756
Явно всичко зависи от мястото. От каталунци знам, че в нашия квартал е спокойно и приятно, но в други въобще нещата не стоят по този начин. И агресия има, и не толкова добре възпитани деца, и страшни проблеми в училищата...

# 757
  • España
И тук, както и в България, има всякакви хора. Не мога да слагам  под общ знаменател, нито са идеално добри и възпитани всички, нито са лоши и с ужасно държане. Синът ми имаше съученици, които пушеха трева в междучасието и ходеха само до задължителната възраст на училище,  обиждаха учители и постоянно бяха наказани с изключване за по седмица. Други пък си учеха прилежно и нямаше никакви проблеми с тях.

# 758
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Ще ви писне от мен днес Grinning

Преди 2 дни, спешното, за което ви говорех - синът ми беше приет, след като дете от по-горен клас го замери и учели с камък. В двора на училището. В едно от наистина добрите училища в Бургас.

Благодаря за отговорите за часовете по религия.

А за консертадо училищата какво ви е мнението? Аз малко четох по въпроса, признавам си, но основно разбрах, че са публични с частно управление. Какви са вашите наблюдения?

# 759
Две години в консертадо и две години в държавно - предпочитам консертадото и ако не беше станало недоразумение тази година щях да я преместя. За мен в консертадото има повече контрол и може би преподадането е по-добро и изискванията също. Тези училища са със силно религиозно влияние ( ако мога така да се изразя ) и религията е задължителна. За мен беше ок.

# 760
  • Spain
Незнам, аз съм страшно доволна от училищата и учителите на дъщеря ми. Не говоря за образователната им система..там е зле, но това което имаме в б-я не могат все още да го постигнат. С Вал съм на 100% съгласна, няма нужда да повтарям същите неща. Училищата ни е обществено, имам поглед само върху друго частно, където исках да запишадъщеря си. Доволна съм че не съм го направила, всичко им се дава на готово, и за да запазят бройката и парите явно и високите оценки. Които не изплати в публичното,  по заможните родители прехвърлят в частното. Дъщеря  ми учи разширено и френски и английски. Доволна съм от класовете им(защото вс година ги смесват). Деца има всякакви  , но са възпитани. Тази година в един клас обединиха вс отличници плюс тези , които са нямали изпити.. предполагам битката за оценки ще е жестока . Имаме доста от алтас капасидадес и изобщо отношението на вс деца към ученето е мн позитивно. Допълнително че ги награжда2ат с екскурзии, билети за театър и т.н. и децата ги виждам щастливи. Децата се учат да работят заедно, предлагат им се материали и учителите не им е все едно.. В общи линии явно е до училище. Нашето е едно единствено и съм мн щастлива , че не е някакво западнали

# 761
  • някъде под слънцето...
Виждам, че повечето са несъгласни с моето мнение.
То е базирано на личен опит .Представителната извадка за статистиката е качествена и отговаря на изискванията.В нея са включени хора от цяла Испания и от различни социални групи, от чистачи до мултимилионери.
Да има страхотни испанци възпитани, интелигентни, умни, хора на думата, широко скроени и личните ми контакти са само  с такива.Но те са изключения от правилото.
Около 16 години работя с хора.(кара публико) и мога да нсправя мастер по  особеностите на испанската народопсихология, като дори мога да маркирам разликите обусловени от географските области(не говоря за акцента, а начина на мислене).

Що се отнася до билингуе училищата   , има програма всички да станат.Но поне в институто има 3 фракции сексион(70% от пеесметите на англикски) програма алто(50%) и програма бахо(25%).
Дъщеря ми ходи и на академия.Няма нищо общо между двете.Винаги е била в една група с деца мимимум от 2 до 4 години по големи от нея В момента е в група с възрастни.
Няма как за 2 часа седмично да се постигне същотото като за минимум 4 часа ежеднвно.Освен това тестовете за ниво се
пеоверяват в Англия и резултатоте са реални.
А това, че  ако  не искаш да научиш език и родителите ти не са ти обяснили за какво ходиш на училище, разбира се , че  няма как да го научиш и разбреш защо точно трябва да учиш.
След като минлата година при платена услуга отказаха пеидружител на дтщеря ми с българските авиолинии, тази година взехме билет с прехвърляне на Луфтханса без придружаване.
На отиване към София всипко беше ок? въпреки, че в последния половин час са сменили ръкава.
Да но на връщане  загуби връзкара по вина на компанията.Е оправи се детето.Взела  си  е хустификант за пропусната връзка.билет за Мадрид на следващия ден, поискала  си е нощувката , която  и се по лага. в Дама е стигнала до Хилтън Франфуркт , който е в района на летището (трвбваше да подпишем съгласие по имейла) , регистрирала се , е поръчала събуждане, оправила се с вечреята в лоби бара и бюфета сутринта, . Съответно на сутринта  сама   от хотела,  до ръкава.Граничен полицай  германец и е поискал писмено разрешене от родителите  че може да пътува сама, при което тя му е обяснила, че според испанските закони, деца под 18 години , пътуващи  в Еврипейския съюз с испански паспорт, не се нуждаят от писмено рсзрешение, то е необходимо, ако се пътува без паспорт , а само с ДНИ.Не, че за всичко  това се изисква перфектен англйски, но  все пак говоеим за детв на 14 години.Ако не беше пътувала и не знаеше езика, едва ли щеше да се оправи.
А по принцип идеята на интеткамбиос не е да научат езика.Защото е невъзможно това да стане за месец.А по скоро  да се отпуснат , да придобият опит и да научат  нещо ново.
Добрият англикски англикски отваря много врати по света.
Но всеки родител сам преценя как и какво да учи дртето му.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2018, 10:57 от sl

# 762
  • Ispania
Вал, направо ти завидях за средата в която живееш. Синът ми изкара от пети до последният клас на бачелератото в различни училища. Местехме се за съжаление. В примария биваше горе-долу. В момента в който влезе в института нещата се скапаха. Учителите си изпяваха каквото имат да си пеят и си заминаваха. Кой разбрал - разбрал. Имаше и съвестни, но за всичките 6 години се броят на пръстите на едната ми ръка. До синът ми седеше един младеж на 15 който отвори очите на загубените хлапаци какво означава порро и за какво се ползва. Имаше едно приятелче, много приятно и възпитано момче, което заряза училището още след 2 ЕСО. Попитаха майката при положение, че учи с тях ( вечерно ) защо позволява на синът си да не учи. Ами лоша туториа в примарията, ненаваксан материал и .... трудно му било. После моят син превключи на испанска вълна и реши, че завършва ЕСО и приключва. Не стана точно както си го мисли. С разправии изкласи и бачелератото. Сега вече учи нещо което му харесва и го прави с мерак. За момента. като слушам какви ми ги разправя обаче хич не ми побира главата как уж пораснали младежи влезнали в университет са способни на такива тъпотии.
Малката е във втори клас. Ходи в държавно училище. Миналата година и преподаваше едно девойче, което имаше страхотен подход, но само до там. В класа и има дете с проблеми, мисля че е хиперактивно. Класната се съсредоточи в това да го вкара в колектива, а ученето остана на заден план. С моето дете и още няколко буквално никой не работи цяла година. Който можел да чете бивал отпращан да рисува или да се занимава с нещо докато другите се учат да сричат. Отделно цяла година имахме проблем с насилник и всеки път сушах, как ще се вземат мерки. Накрая попитах дали не е редно да се привикат родителите или да пиша денунсия. Все пак не пращам детето си на училище да търпи простотиите на разни невъпитани хулигани, че и не беше единствената му жертва. В парка пък е някакъв ужас. Миналата седмица едно 6-7 год. девойче я нарече путон и и показа среден пръст защото се опитала да се качи на люлката при него. Не му е пречила, люлката побира поне 5 деца с техният размер. Майката е колежка на мъжът ми и го попитах да ида ли да я питам знае ли какви ги дрънка отрочето и. И друг път съм писала. Като се преместихме тук бях потресена от атмосферата. Родители шамаросват децата си, децата посягат на родителите си, децата се бият между тях си и никой не се намесва. Дъщеря ми е учена да не удря и да не обижда. Като се отнасяха така с нея ме гледаше с въпроса - с какво заслужих това, какво да правя. Аз се чудех какво да правя аз - да я превърна в жертва учейки я да не отговаря или да я науча да се защитава. Все още не съм намерила отговора на този въпрос.
Не знам в България как е, но според това което чета тук, мястото на което живея по нищо не се различава от там.

Аз като чета през какви неща сте минали някои майки, направо осъзнавам че съм имала огромен късмет с училища/хора/деца/учители.
Не казвам че няма невъзпитани , лоши(което според моите виждания е различно от невъзпитани ) и неглиже родители и деца, доброто “из въздуха “ което съм видяла надминава в пъти останалите кахьри.
В трети клас имаше едно дете с еднакъв молив като на моя син (🤣🤣🤣), другото дете загубило моливи и обвинило моето че го е откраднал 🤣. Грозна постъпка на малко дете, но пък след това директорката на училището викна майката на детето(молива се намери в несесера на трето дете 😅, което даже не беше разбрало ), да и обясни какво е направил сина и, а тя ме чакаше пред училището в буквалния смисъл разплакана , за да се извини 🤔 от грозната постъпка. На мен ми беше смешно, това са наистина детски истории(и аз правя голямо разграничение между “детска история” и “лошо възпитание”), защото просто детето се е стреснало за любимия молив(имаше тогава мода с Гормити и продаваха моливи с Гормит отгоре) и несъзнателно е наранило моето, което пък от своя страна плачеше че му казали че е откраднал нещо 🤣.
Но това са недоразбирания свързани с възрастта. Друго обаче е когато някой ти тормози детето постоянно ,както в твоя случай 😔, това винаги ми е било едно голямо напрежение и страх. Не само за да не се случи на него, а да не го направи и той(всички знаем едно време ... е вие сте по-младички май 😅, в България как се подиграваха на дебелите деца-например. Аз още го помня 😈😈)

Ще се включа и аз в дискусията.

Случка от мен: Тръгнали сме за плажа с дъщеря ми. По пътя има пейка, на която са се събрали тийнейджъри и подвикват разни странни звуци към гълъби и папагали. Когато минавахме покрай тях, едно от момчетата така изкрещя на птиците, че дъщеря ми подскочи и страшно се уплаши. Момчето стана, настигна ни и се извини. Това незнам кога би ми се случило в БГ.  
[/
]

Много сладко 😍, мило..
Като прочета такива неща се разтапям 😅. И аз имам тийн и се надявам да е точно такъв, който да знае и може че трябва да се извинява винаги когато трябва.
И по този повод, от миналата година имаме анекдот🤣.
Отива отрочето на мама (мамин сладък/златен 😈- като чуе че го наричам така и полудява 🤣- голям бил🤣🤣) с други деца до супера и отпред едно момче жонглира , те като го видяли, отишли и му дали пари 🤣🤣🤣🤣🤣, а то момчето чакало  баща си(момчето е мъж на над 30 год.) отвън да излезне и се занимавало през това време 🤣🤣🤣🤣.
Той им казал че “света имал нужда от повече хора като тях” и влезнал с тях вътре и им купил за благодарение безалкохолно и чипс 🤣🤣.
А те пък почервеняли от срам че са го обидили , се извинили сто пъти (след няколко месеца случайно разбрах кой е мьжа 🤣, и каза че му станало много мило от случката).

Последна редакция: сб, 22 сеп 2018, 12:51 от Val

# 763
  • някъде под слънцето...
Една "детска история "от мен.
Дъщеря ми на 7 години остава след училище за комедор и екстраесколарес, та в почивката при  бясна игра  в двора съученик я блъска в гърба, докато тя е неподвижна  .Тя пада и се удря в металната чешма на училището.Отчупва се  парче от  постоянен преден зъб.
Следва рев от нейна страна и я
пращат да се измие и освежи.
Отивам да я взема след училище и тя излиза плачеща със салфетка в която е сложила парченцето от зъба, за да "го залепим".
Никой не ми се е обадил за инцидента.
Петък 17, в училище са само едукатодорас де екстраесколар....
Веднага я водя в стоматологична клиника.Преглед и започваме лечението.
В Понеделник отивам при директора.
Ами те били деца, Защо не са ме уведимили?
Ами не е опасно ,Счупен зъб, случва се.Какво толковаДеца са
Застраховката  на училището не покривала такива инциденти.
Ок.Последва оплакване в консехерия де едукасион.Проверка на случая разпореди  покриване на направените  разходи за зъболечение и   изграждане на зъба.
и извинително писмо от училището.
..Но нито дума от страна на родителите на детето блъснало  дъщеря ми.
Дори не попитаха как е малката , а за едно  "ло сиенто " да не говприм ., Уж свестни хора.И двамата функсионариос, той към министерио де интериор, тя в кметството.
Та "детски" му работи...
И безхаберие на учители и родители.....
Ако се беше случуло на техните деца, едва ли щяха да го приемат за нормално и в реда на нещата.

Последна редакция: сб, 22 сеп 2018, 19:37 от sl

# 764
Здравейте! Радвам се, че точно в "ученическата" част на темата попаднах Simple Smile
Има ли между вас живеещи в Алкала де Енарес? Трябва да намеря учител по ленгуа и математика за сина ми, но не познавам почти никой тук. Той е 2-ро ЕСО в билингуе, с английския е доста добре (така успя да изкара 1 ЕСО, въпреки че пристигнахме по средата на годината), но ленгуата е проблем (има 1 за миналата година). По математика също мина на косъм, защото тя също е на испански.
Всякаква информация и контакти ще са ми от полза, благодаря ви предварително!

Общи условия

Активация на акаунт