Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 209
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Дааа, и в 133-то са сменили допълнителните критерии след писмо на РУО и педагогически съвет с днешна дата.

# 1 126
  • София
Здравейте, на сайтовете на няколко училища се появи съобщение, че според писмо от РИО, допълнителните критерии са отменени. Някой знае ли подробности. Пример - 38 училище.

Чудесно, най-чисто ще е а няма допълнителни  критерии Дано са отменени за постоянно. Нека критериите са еднакви за всички децаи наистина да им се осигурят равни условия, поне доколкото е възможно. Simple Smile
Съмнявам се да няма допълнителни критерии, по-скоро ще синхронизират нещата и, надявам се, ще премахнат някои откровени недомислици.
Аз ще драсна на РУО два въпроса - за документите, подавани при кандидатстването и за това, може ли детето да се запище в училището, в което е прието на първо класиране и да участва във второ класиране в друго училище, в което е подало документи, но не са го приели на първото. Мисля, че няма никакъв проблем, но някой по-напред беше питал.
Аз, ако съм на мястото на РУО, ще събера всички запитвания, ще отговоря в общо писмо и ще задължа училищата да го качат на сайтовете си с информация за приема. Така и те ще си спестят десетки обаждания и отговори.

# 1 127
  • София
Дааа, и в 133-то са сменили допълнителните критерии след писмо на РУО и педагогически съвет с днешна дата.
Аз не виждам нови критерии, само писмо, че старите ще бъдат променнени.
Цитат
В Руо София не можах да намеря, но може и в мен да е грешката
И аз не го намерих, много е секретно.

# 1 128
Здравейте, на сайтовете на няколко училища се появи съобщение, че според писмо от РИО, допълнителните критерии са отменени. Някой знае ли подробности. Пример - 38 училище.

Браво!

# 1 129
73 су също си е сменило допълнителните критерии и то от 17 март
Допълнителни критерии:
1. Деца на педагогически специалисти, работещи в системата на средното образование със стаж повече от 6 месеца - 15 точки - удостоверява се с трудова книжка.
2. Деца, посещавали детска градина в:
2.1 прилежащите части на 73. СУ - 5 точки - удостоверява се със служебна бележка от детската градина;
2.2 ж.к. Гоце Делчев - 3 точки - удостоверява се със служебна бележка от детската градина.
Забележка: В случай на равен брой точки се приемат децата, които живеят по-близо до главния вход на 73. СУ. Измерването се осъществява с GoogleMaps.
Но остава, че трябва да живееш на централния вход и мереното с Google Map

# 1 130
Според мен това писмо касае само критериите на въпросното 38 СОУ. Вероятно ще сложат нови.

# 1 131
на 133 СОУ писмото е друго: "Във връзка с писмо  №РУО-4124/16.03.2017 на Началника на РУО София...."

# 1 132
  • София
В 22 СУ три пъти сменяха допълнителния критерий, а сега го махнаха съвсем.

# 1 133
  • София
Хъмм, освен да пишат на училищата, за който са получили сигнал и са успели да го разгледат?

На нашето у-ще допълнителните критерии са смислени, подобни са на новите на 73-то. Ама ме дразнят, че искат удостоверението преди да е излязло класирането. Хубаво, те искат да си сметнат 'сигурните' и да си спестят малко работа.
Но това на мен това ще ми е допълнително ходене, а и влизат в 'пререкание' с наредбата за прием...

# 1 134
Хъмм, освен да пишат на училищата, за който са получили сигнал и са успели да го разгледат?

Така изглежда.
Има много сменени критерии в резултат от въпросите и/или сигнали. Не навсякъде са написали че е във връзка с писмо на РУО, но това не е важно.

# 1 135
  • София
Е, добре, не можеше ли да има списък с допълнителните критерии и точките, които носят и училищата да си избират от тях. А не такава боза- измислят, преправят, махат.

# 1 136

Така изглежда.
Има много сменени критерии в резултат от въпросите и/или сигнали. Не навсякъде са написали че е във връзка с писмо на РУО, но това не е важно.

Да се надяваме на най-доброто - Да си упражнят контрола за всички училища, но това ще се разбере до края на седмицата.
Иначе е работа на парче, от което аз лично се притеснявах

# 1 137
Излиза, че нашите писма някой ги чете. Дано да е така и да регулират и допълнителните критерии, да са по ясни и по-малко дискриминиращи. Simple Smile

Ако изобщо няма допълнителни  критерии, би било най-добре и ако има равен брой точки, вх. номера да се разиграват в томбола, като при детските градини.

# 1 138
Няма да оставят без допълнителни критерии. Има голям натиск от определени групи родители, служители, интереси и т.н. Но поне да ги направят разбираеми и ясни. Училищата, които не се влияят от такъв натиск, не са добавили допълнителни критерии.  Peace

# 1 139
  • Sofia

Ооо, на мен това ми е любимият критерий: " Деца в родствена връзка с педагогическия персонал в 38 ОУ - 22 точки."
На 129 ОУ е подобен: "Деца в родствена връзка със служители на 129 ОУ – 15т"

До къде стига тази родствена връзка, никой не пояснява...
38-мо са го махнали, да, но в 129-то си стои... Thinking
Щом един критерий е неприемлив, защо просто не го забранят за всички у-ща? А с това отпадане на критерии у-ще по у-ще става голяма неразбория.

Общи условия

Активация на акаунт