Морски свинчета (тема 6)

• 58 165
  • 812
  •   1
Отговори
# 435
По принцип, ако давате качествени пелети, а не насипни смески, вероятно свинчето получава достатъчно витамин С. Вярно, че с времето концентрацията му намалява, но добрите марки влагат по-качествени суровини и по-добри (т.е. добре стабилизирани и с добра усвояемост) витамини и антиоксиданти. Например, Versele Laga ползват витаминна заготовка на Roche, в която витамин С-то е добре стабилизирано. Другите пелети, които аз лично ползвам, Oxbow, ползват формула на Merck, за тях не знам как точно си стабилизират витамините, но предполагам имат своите методи. При правилно съхранение на пелетите и редовно даване на зеленчуци, които съдържат витамин С, допълването е излишно, освен ако свинчето не е болно или е на диета, състояща се основно от сено.

Витамин С-то, противно на всеобщите схващания, нито е пенкилер, нито е нещо, което трябва да се дава за почерпка.

Иначе и аз съм давала преди, свинчетата много го харесват на вкус.  Laughing

За подстригването - аз подстригвам редовно едното ми прасенце, защото е с много дълга козина. Особено около дупето много се мокри. Ползвам машинка за подстригване и ножици за подстригване на животни, защото са със затъпен връх, а тя много мърда.

# 436
Много ви благодаря на всички,ще дам всичко от себе си да му е добре,защото много го обичам.

# 437
  • Бургас
О, голяма любов са ми и на мен моите свинчета.Често като ме видят да мъкна сено и стърготини, съседите ме питат за какво са ми тези животни,не давали ни мляко,ни вълна...Аз отговарям,че дават любов и щастие.Да не говорим,че детето до голяма степен заради общуването с тях се попрестраши да общува и с други животни.А имаше буквално ужас от кучета,котета и каквито и да е животинки.
За сега отложихме вземането на коте,но Пуци си е гальовен като коте.

# 438
 Laughing Гальовни са много, да. На мен ми е много интересно да им наблюдавам груповото поведение, доколкото три свинчета са "група".
Мая и Алиса са много зависими от хормоните си, циклично ту подивяват, ту са много гальовни. В общи линии в дните преди и докато са разгонени не стават за гушкане и са много диви, скокливи и се карат те двете. В момента, в който им мине, настава едно сдобряване - те двете се гушкат по цял ден, вървят една след друга, ближат си муцунките и очите в знак на любов. И така до следващия път.  Laughing

Рози (за новите хора в темата, Рози всъщност е мъжки, който първоначално мислех за момиче, а после си научи името  Laughing) ги гледа отстрани и току почне да прави кррррр и да ги наобикаля с танцова стъпка и поклащане, един вид вижте ме колко съм мъжествен. Като петле е покрай тях. А иначе е толкова гальовен с хората, като котенце. Като бяха на гости на свекърите ми, само Рози не беше ухапал и/или напишкал свекър ми, Мая и Алиса явно не са били в настроение. Пък Рози цяло ниво минал на някаква си игра, без да пожелае да го върнат в клетката.  Laughing

# 439
  • Бургас
Макарон,Мая и Алиса хапят ли?Аз май съм останала с грешно впечатление,че свинчовците не хапят,освен някакви изключения,които са единични случаи.
Да не се хваля много,но моите до сега не са проявили интерес да хапят.Е,за напишкването- случвало се е.

# 440
Мая имаше период като тийнейджър, в който хапеше, когато не искаше да бъде пипана. До ухапване се стигаше, когато не се съобразя с желанието й да я пусна и продължа да я държа - примерно за да й изрежа ноктите. Сега само хапе и тегли блузата ми, когато й се допишка. Обаче свекър ми го е ухапала  Mr. Green Тя като цяло не обича непознати и се страхува, не реагира добре на силен шум, а свекър ми е играл с нея някаква игра със стреляне, така че не е трудно да си представя защо се е стигнало до там.

Алиса хапе още, макар че вече понамалява честотата на инцидентите - мисля, че е фаза, защото хапе не като Мая с желание да ухапе, а някак проучвателно - първо обдушва пръста ми, поблизва го, накрая гризва и се опитва да дъвче. Теорията ми е, че тя мисли, че всичко, което поднеса до устата й, е храна, а пък има зверски апетит. Като разбере, че не съм храна, пуска и започва да квичи да й дам все пък нещо, годно за ядене. Laughing

Рози не е хапал, както и пъврите ми две свинчета. Не знам дали женските свинчета са по-темпераментни, или просто такива са ми се паднали. При всички положения, ако свинчето хапе, то си има някаква причина.

# 441
Нашият също хапе при изброените по-горе от Макарон причини - при рязане на нокти, къпане и други подобни посегателства над него според разбиранията му, като беше ухапал и един ветеринар, който му взе проба от козинката, когато имаше проблем. Иначе гърка и не е особено гушклив, но личи, че се радва да ни види, като се прибираме, поне докато си изпроси почерка с нещо свежо

Последна редакция: вт, 15 авг 2017, 22:26 от MianaNia

# 442
  • Бургас
Пуци е много гальовен и много се гушка,Квики не обича така и дори понякога се отдръпва като опитам само да го погаля.Но не е посягал да хапе,а и аз като го видя,че не е в настроение,не го закачам повече.
Иначе е опасен,научи се ако му е свършила водата да ме гледа право в очите за малко и после да отиде да ми покаже,че няма вода.Специално се изправя на решетката,за да ми привлече вниманието.За вода не квика,успя да ме научи да разбирам какво иска.

# 443
Здравейте! Чета ви с интерес от известно време, та реших да се запиша в тази темичка. Нашето морско свинче вкъщи се казва Доналд и е на 10 месеца без 2 дена. Розетка е-бяло и черно, адски сладур. Прилагам снимков материал-сега е доста по-голям (на снимката е на 3 месеца мисля). Като се разпъне, изглежда доста големичък.
Преди беше по-гальовен, сега не толкова, но пак обича да го галят и милват. Сърди се като малко дете понякога. Когато съм забравила сутринта, като тръгна на работа да му дам вода, вечерта не ме поглежда, не ми обръща внимание. А когато мъжът или синковецът си дойде, той се изправя в клетката, почва да ги гледа и да прави мили очички и да квика колкото му душа дава.
С мъжа ми специално си имат специална връзка. Той може да си лежи на дивана и дори да не вижда Доналд, но когато започне да му вика "Куик, уик, уик, уик...." и свинчето му отговаря със същите звуци и са големи образи.
Скрит текст:
Ето това е истинска любов! Smiley Satisfied
Дони също така е голям скачач. Когато някой застане до клетката му и започне да му говори известно време и му привлече вниманието, когато каже "Скок!" и нашият вече скача едни дълги скокове, понякога и двойни, абе, страшна работа Simple Smile.
Много е добър и игрив, но когато има непознати хора в стаята, все едно не съществува-омълчава се и започва да се движи по-малко. На моменти имам чувството, че е плшена играчка. В момента, в който "чуждите" си тръгнат, си става отново същия стар Доналд.
За храната-обожава марули-буквално би умрял за тях (не се шегувам-веднъж го сресвах в скута си на един стол и той видя едно паднало листенце отдолу от салатка и така смело скочи от стола, че се убедих, че марулята за него значи много Simple Smile). Също така сред любимите му храни са: магданоз, морков и, изненадващо, диня. Към насипната храна е по-скоро безразличен-яде я, но не с особен ентусиазъм, докато, ако яде маруля, когато му я дам, толкова се радва, че започва да подскача и да квика Heart.
Та, това беше накратко за нашия Доналд...

# 444
  • Бургас
Монтис,добре дошла в темата Hug
Много е сладичко свинчето и ми стана много мило как си говорят мъжът ти и Доналд.
Всеки си има любима храна,моите най- много обичат краставица,а с най-голямо нежелание похапват ябълка,нещо не я харесват,Пуци даже не си я доизяжда и рядко им давам ябълки.Марули никога не са оставяли,обичат ги,но от краставици както се казва,им плющят ушите.И моркови не връщат.
Вашият Доналд е щастливо свинче,да ви е живо и здраво.

# 445
Значи да споделя и аз за нашето хапване..
Миша хапка много леко, когато не харесва нещо - да бъде държана на ръце, да я галиш по гушата, коремчето или да ѝ пипаш лапичките.
Тони за сметка на това си е едно тийн момче, което започва да усеща хормоните и с тази женска наоколо е опасен Simple Smile  Факт е, че го провокираме, но ни е адски интересно. Например днес ММ започна да скърца с нокът по завивката, на която ги бяхме събрали на ежедневната им среща и Тони се ослуша, приклекна и с грациозен подскок се хвърли на ръката. Гризна леко 2 пъти, но тъй като лошата ръка не престана да скърца по завивката и не се подчини, Тони захапа до кръв и спечели битката. Ръката се махна, а момчето победоносно се върна към ухажването Simple Smile

# 446
  • Бургас
Направо не мога да повярвам,че свинче ще скача и напада.
Аз избрах да взема свинчовците,защото четох,че са възможно най-миролюбивите домашни любимци.Имам една книга:" Енциклопедия на младия природолюбител",в която пише,че изобщо не хапят.Синът ми хем искаше животинче,хем умираше от страх като видеше дори коте.Аз взех първото свинче с мисълта,че кротко и добро животинче ще премахне страховете на детето.
Втори свинчо не беше заплануван,но със сина ми решихме,че Квики е най-красивото и мило свинче на света и купихме и него.Може би защото беше много,много мъничък,бързо свикна с нас и не е посягал да хапе.
Май имам късмет и с двамата,Пуци също дори леко не ме е гризвал по пръста,но в началото много ме беше страх да не ме захапе.Чопли ми ноктите понякога,но е много нежно и го приемам като израз на любов,дано аз не бъркам.
Едно време като имах папагали,също така с любов ме попощваха.Е,имах и една много зла папагалка,която хапеше с яд и злоба,както казвате,до кръв.

# 447
Далеч съм от мисълта, че свинчо е злобен. Дадох пример как може да бъде провокиран, което с женската няма как да се случи  Simple Smile

# 448
Монтис, добре дошла. Много е сладък Доналд.
Нашият не е злобен, той се опитва да хапе от страх и за защита на своята неприкосновеност.

# 449
2 мл витамин С е прекалено много! Особено пък за ежедневен прием.
Дават се по 2 деления на спринцовката - 0,2 мл. Имайте го предвид!
В редки случаи се дава по 1 мл на болно свинче, което не се храни нормално, и то не повече от 5 поредни дни.

Общи условия

Активация на акаунт