Имат ли 10-годишните ви деца домашни задължения и какви са те?

• 32 216
  • 245
  •   1
Отговори
# 15
Не точно Simple Smile
Просто количественото натрупване доведе до качествено изменение.
Или казано по-просто - броят на децата е равно на повече хаос и работа в домакинството, което доведе до необходимост от въвеждане на ясни правила и проста система, чрез която хем работата да се свършва, хем да не тежи на никой, хем да се възпитава чувство за отговорност и прости ежедневни умения, без наличието на един, дето постоянно да дудне и напомня - направи това, свърши онова, аз казах ли, колко пъти ще напомням... Та тъй. Поглежда си човечето списъка и се сеща че днес май не е изхвърлило боклука и го свършва за половин минута, преди майка му да се е вкиснала.
Скрит текст:
Между другото, вече няколко немски семейства , идвали на гости у нас , са се впечатлявали от системата със списъците за разпределяне на домашните задължения и чавките и са "открадвали" идеята, прилагайки я успешно в къщи. При семейства с 2 и повече деца тая проста система работи добре.

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 18:43 от Анонимен

# 16
Тази система дъщеря ми сама я въведе, обаче при нея от мързел  Mr. Green само и само да отложи задачите колкото се може повече, си намира "важна" работа. А именно да напише какво има да прави на дъската си (от тези белите с маркер). Но щом работи нека го прави.

...преди майка му да се е вкиснала...
Тъкмо щях да кажа, че може да не е от климата, а от зла майка  Mr. Green
Шегувам се  Hug

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 13:41 от Не се сърди, човече

# 17
  • София
Май и аз трябва да въведа система. Че вече станахме доста и подреждането на дрехите страшно ми тежи.

# 18
Човече, не си далеч от истината Simple Smile

За системата дължа кредит на Контесата, тя прилага нещо подобно в къщи.

# 19
  • Бургас
Моята става на 11 г. през април.
Слага си масата, после прибира, оправя си леглото, може да си прави таратор и сандвичи, хвърля боклука, пазарува дребни неща, взима на малкия храната, гледа го понякога да свърша нещо или да отида до магазина. Случвал се е да простира и да събира пране, да пуска съдомиялната, но това е рядко. Прибира играчки, подрежда стаята само когато за хиляден път съм напомнила. Раница, учебници и т.н. са си само нейно занимание.
Не прави много неща, но пък ми помага много с малкия. Не се оплаквам за сега.

# 20
Момичета, чета как децата на някои от вас са толкова самостоятелни и функционални. Аз не мога да науча (или по-скоро се прави на луда) икономката (и детегледачка на 2 големи деца) да запомни 5-6 почистващи препарата с табелки и да ги използва по предназначение. Както и че йенската тенджера не се слага в предварително загрята фурна.

Тя боклук не изхвърля (трябва да се слезе до гаража), защото 'не може да свикне' да рециклира.

Ще попитате защо я държа. Все пак върши доста повече работа от предишните 3.

Удивително е как децата могат да свършат всичко, ако искат.

# 21
Ами то зависи от теб и границите, които поставяш. Не е луд този, който яде баницата Simple Smile
За всяко нарушение й удържай от възнаграждението и ще има резултати...

Последна редакция: вт, 17 яну 2017, 15:13 от Не се сърди, човече

# 22
За системата дължа кредит на Контесата, тя прилага нещо подобно в къщи.
Страхотна е системата! Дъщеря ми, която скоро ще стане на 11, има склонност към облейване и затова само желязна система и зла майка действат при нея.

# 23
Не познавам дете, което да не е блейка, ако има кой да го търпи такова.

# 24
Моите деца си подреждат стаите и гардеробите, почистват с прахосмукачка и изхвърлят боклука. Могат да си направят нещо за ядене не много сложно, като сандвичи и таратор (това е ядене номер 1 на сина) и горе долу с това им се изчерпват задълженията. Гледат също и малкото дете ама това е от време на време.

# 25
Грижат се за бюрата и учебниците си. Слагат мръсните дрехи за пране, когато отиват да се къпят. Там обаче са уникални, някое горнище, което само преди 30 минути е облечено примерно, хвърчи също в коша  ooooh! Тяхно задължение е да си сгъват и прибират изпраните дрехи. Преди това обаче аз трябва да им ги разпределя по леглата, защото половината си дрехи поне, не могат да разпознаят коя на кого е. Случвало се е да си разменят някоя дреха и се почва "това сега защо ми е малко/голямо", и въобще не се усещат, че дрехата не е тяхна.
Помагат в сервиране, отсервиране. Големият като малък обичаше да мие чинии. Сега не пипва, но пък ползваме миялна, така че и аз отвикнах от миенето. Другите неща са от време на време - прахосмукачка, помощ при готвене, чистене/хранене на котака. И двамата могат да си направят сандвичи, омлети, да си стоплят и да си сипят.

# 26
  • някъде
Чета, че няколко деца умеят да правят омлети....наистина ли ги оставяте да се справят сами с печката, или обикаляте около тях през това време?

# 27
Сам си е вкъщи и си готви сам, да. И на котлона (газов е). И фурната също сам си пуска/спира.
Ползва сандвич-преса, хот-дог машинка и сокоистисквачка също.
От 2ри клас контролирано докато съм вкъщи. Откак стана на 9 - 4ти клас - съвсем сам се оправя.
Понякога бъркотията, която заварвам след готвене е уникална  Joy но по-често вече в почти всичко оправил  Peace

# 28
Моето дете е първи клас. На този етап задълженията са му - да си слага дрехите за пране, като се прибере от училище, да си подрежда  стаята (оправяне на легло, прибиране и разтребване на играчките), след хранене, да си отсервира.

# 29
  • Sofia
Моите са на 8 и имат задължения отдавна.
- подреждат си стаята изцяло (легла, бюра, дрехи... всичко)
- зареждат пералня;
- местят дрехите от пералня в сушилня и вадят от сушилнята;
- слагат и вдигат масата;
- изхвърлят боклука;
- могат да си приготвят закуска, да си нарежат плод или смути;
- вадят и подреждат покупките;
- пазаруват дребни неща от магазина до входа;
- единият може да пусне прахосмукачка горе-долу добре;
Освен подреждането на стаята, което е изцяло и само тяхно задължение, другите неща не ги правят всеки път само те, а когато ги помоля. За напомнянето - напомням. И то не по веднъж. Диалогът "оправи си стаята - после - оправи си леглото - след малко - приберете си играчките - защо аз, защо не той...." ми е толкова омръзнал, че не мога да ви опиша...  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт