Зяпат мънички устенца, Августинче хапва си пюренцa

• 32 620
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
  • София
ЯННА, в началото пробвахме със салфетки и домакинска хартия да почистваме, но определено не е ефективно. Сега купихме лигавници, които са като мушама или някаква подобна материя, стигат до пъпа и след хранене просто се измиват. Около 4 лв. от Хиполенд. Не знам как е при вас (явно нещо подобно), но при нас половината лъжичка се преглъща, половината се изплюва (ако съм я препълнила). Имало и някакви лигавничета като с легенче в долната част, в които се събирала храната, но не съм ги виждала.

# 316
И аз тези имах предвид Simple Smile Тези с легенче съм ги виждала и мислех да ги взимам, но при ЗВБ не трябва бебето да е ограничено откъм движения... ooooh!  А миризливото ако е още една причина да отлагам захранването  Rolling Eyes Като ви чета и ме изпълва егоистична радост, че няма само ние да се цапаме  Grinning Поне на теория бебето цапа много само в началото.

На мен сливиците ми са слабо място и при първите симптоми реагирам. Като малка ми бяха дали диагноза хроничен тонзилит, защото просто не знаеха какво да ме правят. Чак когато се преместих в София като студентка и тръгнах да карам ски, да ходя без шапки и всичко останало, от което майка ми изпадаше в ужас, спрях да страдам от ангини и пневмонии. Биозин Мама тук няма, отскоро пия витамини за кърмачки, но във формат специално адаптирано мляко. Засега се оправих, имам много силна клеева тинктура, домашен мед и джинджифил Simple Smile

Хич не ме бива да пиша кратичко и интересно, за което се извинявам...и сигурно много от нещата ги знаете, но аз да си ги споделя, пак по темата за кърменето.

Докато бях бременна, се запознах с една преводачка от скандинавски езици, която се оказа консултант по кърмене. Препоръча ми една книга на д-р Грю Нюландер. При първоначален прочит ми се стори тъничка и чак месеци по-късно, сравнявайки я с доста популярни съвети, оцених колко е изключителна. И 5 литра вода да се пият на ден е вече доказано, че не действа, най-много да се наруши електролитният баланс. Вода се пие при жажда, а когато се броят литри, се смятат всички течности. Малцът в бирата стимулира лактацията. С лактогонните средства трябва да се внимава. Те действат малко като кремчетата за зърна, тялото свиква с тях, което не е в услуга на кърмачката. Пример за това е хлепенето с ланолин. Това намалява естествената секреция на жлезите. Ако едновременно с това гърдите се и мият проблемът се задълбочава. Разранените зърна и болката са знак, че бебето не засуква правилно. След като това се коригира се оставят на въздух и слънце, намазани с кърма и с оставена слюнка от бебето. Е, много странно ми звучеше, но така се спасих от наранявания и то в период, в който трябваше да я приучвам да засуква правилно и беше кошмарно и за двете ни. Не че нямах PureLan на Медела - слагах го само след къпане.
Най-бързият начин да си спреш лактацията е да следваш съветите на лекарите - по 10-20 минути на всяка гърда. Това са пълни глупости. Ако пък бебето суче много продължително и заспива, отново проблемът е в неправилно засукване - това се получава именно ако е плитко. И най-лошото е, че гърдите са си пълни. На здравите кърмачета им трябват няколко минути, останалото е за успокоение.
Вчера ми попадна и статия за късата юздичка, след като в юнската групичка го коментираха и бях ужасена колко не разбират нашите педиатри, че това подлежи на корекция, и то без отлагане, както и че не е толкова лесно да се забележи, понеже са различни типове.
Днес моята щуря, вика, рита и аз веднага реших, че са зъбите. Но не. Разплака се като я тупнах върху възглавницата. Почнах да масажирам венци, резултат никакъв. Казах си, че сигурно е недоволна, защото сутринта я изпръсках. Не - дребното просто искало да се изака. Вече почват да разбират, че е волеви процес и като усетят позиви и започват сцени. От друга страна всичко им е интересно и признаците на глад не са очебийни въобще. Та трябваше да я гушкам с буза, опряна на гърдата, след 5-10 минути отново я сложих и изсука цялата гърда, изака се и сега е спокойна. Има едни моменти, в които интуицията ми подсказва, че трябва гърдата да се предложи. Като не ми подсказва - пак я предлагам Simple Smile Ако не я иска, след известно време може да си е променила мнението. И добрата връзка осигурява страшно много мляко и с течение на времето бебето се научава и само започва да си иска и буквално да си намира гърдата и да си суче - при липса на алтернативи, естествено  Simple Smile  Само че е лесно да се каже добра връзка...например при рефлукс бебето колкото повече пораства и поумнява, толкова повече се дразни и трябват свръхусилия, за да се преодолее това и да си хапва често - това е един от начините и да се намали. В противен случай става омагьосан кръг - няма стимулация, бебето се дразни, отказва да суче често, още повече намалява, бебето още повече се дразни... Така че прекрасно разбирам Линуша, това си е истинско изпитание. Биологично гърдите ни са създадени за близнаци и даже тризнаци и изключително малък процент от жените имат реален хормонален проблем. Повечето не се хранят и не спят добре или пък са емоционални и депресията си казва думата - тук съм напълно съгласна. Общо взето всичко трябва да е естествено, но докато го разбереш бебето и то взело, че се променило...израснало рефлукса, но се появили зъби...Няма спор обаче, че здравото бебе изключително рядко само се отказва от гърдата преди да е навършило една година.
Повече за Гру в едно вдъхновяващо за мен видео: https://www.youtube.com/watch?v=9oO3YkdRHew

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 16:15 от Allistra

# 317
Страхотно видео!  smile3501
В началото, където разясняват защо преди години масово не са кърмели бебетата.. историята много ми прилича на тази на моята майка, мен ме е кърмила месец, брат ми - 3 .  Същата история, бебетата отделени от майката, хранене на 3-4 часа, а вечер - вода  Confused Като се сетя колко ме убеждаваха в началото, че е правилно това, особенно след навършен 1 месец на бебето  ooooh!

# 318
Поне човек си дава сметка, че е доста трудно без добро начало. Много съм сантиментална, все едно вчера раждах...Simple Smile
Ама и аз да не знам, че Ла Лече такива хубави клипове имат Simple Smile
https://youtu.be/vKOVA2hozYc

# 319
Вижте какво открих Simple Smile Нарича се feeding teether. Слага се храна вътре и бебето го дъвчи и се успокояват венците при зъбоникнене:
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B01LT49CPY/ref=mp_s_a_1_2?__mk_de_ … aL&ref=plSrch
Може дори да се сложи замразена кърма вътре за още по-голям ефект и въобще каквото ви дойде наум.

# 320
Вижте какво открих Simple Smile Нарича се feeding teether. Слага се храна вътре и бебето го дъвчи и се успокояват венците при зъбоникнене:
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B01LT49CPY/ref=mp_s_a_1_2?__mk_de_ … aL&ref=plSrch
Може дори да се сложи замразена кърма вътре за още по-голям ефект и въобще каквото ви дойде наум.
Виждала съм в хиполенд подобни, но с мрежичка. Мисля като започнем с плодовете да взема едно такова да си ги смуче Simple Smile
Малкия отнякъде се научи да блъска с ръце по всичко. Блъска по пода като е по корем, блъска по играчките, най-лошото е, че когато го взема да го храня, ако не е много гладен блъска и мен. И никак не е приятно между другото аз да се мъча да го хране, той да ме удря в гърдите  Laughing

# 321
Оо, ясно за какво служи това. Няколко пъти съм го виждала в сайта на хиполенд и се чудех какво представлява. Идейно е, ще хвана да поръчам заедно с лигавника. Аз имам такъв с джобче отпред, но нищо не пада в него, всичко е около лигавника, даже имаше тиква в носа и по веждите.

Аз много се ядосвам за това кърмене, защото както знаете свеки постоянно ми натяква, че кърмата ми не е хранителна и трябва да спирам вече с това кърмене, а като им кажа, че това са остарели вярвания, които нямат нищо общо с реалността ме гледат лошо и никой не си прави труда да прочете и един ред... много се ядосвам така.

А с Дамян напоследък не мога да се оправя, в момента, в който го оставя на шезлонг, в леглото или на дивана и се започва мрънкане, след мрънкането следва рев... като го вдигна спира, а не беше така Sad не искам да е от онези деца, които само на ръце искат, няма пък  Cry

# 322
Линуша, аз съм от Варна. И аз събирам мнения сега. Ще ти пиша!

# 323
Това с мрънкането ще е някакъв нов период. Мони и той цял ден мрънка, обръща се по гръб, по корем, вири ги тия крака и все мрън, мрън. Добре, че удари два съня по час и половина, че вече се чудех с какво да го занинавам. А с какво натърпение чаках ММ да се върне, не мога да ви опиша... Сега заспа доволен след като изсука гърда и половина 😀. Дано не е дълъг тоя период 🤔.

# 324
Аз имам такъв биберон. Подариха ми го малката като се роди. Честно казано огромен е. Не знам дали ще е много функционален. Иначе изглежда страхотно, особено като си представя с малинка вътре или диня, охххх обожавам и пъпеш  Hug
Имам този : https://www.olx.bg/i2/ad/posledni-broyki-biberon-za-plodove-ID6b1gC.html

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 21:55 от ansy81

# 325
Тези биберони и на мен ми харесват. Ще ги погледна на живо и сигурно ще взема и на мойто бебче.
Алистра, тези видеа, които си постнала направо ме просълзиха.. и аз съм изключително сантиментална и с умиление се сещам за първите си моменти с него. Да ви кажа, че откакто съм родила и си го имам това човече, съм станала много чувствителна, особено на тема бебета и деца. И като гледам такива работи или от тези призиви за зов за помощ например, всичко ми се преобръща...

# 326
И аз ще взимам такъв биберон, нп силиконов, че четох, че тези с мрежичката се мият много трудно. Дея също мрънка ако я оставя да си играе сама. Днес започна да се набира и на играчките, които съм закачила над кошарата, явно скоро ще трябва да я сваля на долното ниво.
Стасси и аз като теб, видя ли нещо лошо свързано с малки деца и ми става много кофти..
ММ сега я видя, че като спи, си се обръща настрани и му стана много чудно 😀

# 327
Стаси и аз така. Може и от хормоните да е, може и от факта, че вече сме родители и много лесно може да се поставим на мястото на друг родител с проблем.
Алистра качва толкова много неща и пише, че просто е невероятно как успява.

Анси, на мен ми казаха д-р Стефанов от майчин дом и д-р Лисичкова. От Стефанов били по-доволни майките ми каза личната. Не е лошо да се запише час от сега, че доста се чака при него.

Бях пуснала въпрос и тук. Може да видиш отзивите.
http://m.bg-mamma.com/index.php?topic=539373.1890

# 328
Момичета аз имам осанит розов .
Пламен е 7.600 кг,наддал е едва 100гр а е на АМ и си хапва.Много е бял и докторката каза да давам желтък варен по 1/4 през ден със зел.пюре.Ма 6 мес изследвания кръв и урина + ваксини

# 329
  • Перник
И ние си имаме зъбче вече, но хъркащото носле не спира. Утре ще слагаме 3-та ваксина/отлагахме я заради грипната епидемия/ и ми е страшно притеснено да не е проблем при хриптящо насле. Иначе и ние мрънкаме много. Бързо и омръзва всичко. Пишете, че вашите дечица се въртят, Мария не иска, до страни се върти, но от корем на гръб или обратно абсурд, имам си мързеланка май Wink
Със захранването сме минали тиква,картоф,пъщарнак, морков, ще продължим с тиквичка.

Общи условия

Активация на акаунт