Сватба 2017 II част

• 54 922
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Някой има ли отзиви за сладкарници Чочко? Там май цените са доста ниски, но не знам как е вкусът. Simple Smile
Аз си харесах тази с пингвините  Joy
Чакаме отзиви за вкуса на Чочко, дами.

# 91
Точно сватбена на Чочко май не съм яла, но като цяло са им хубави  Peace

# 92
И аз се чудех дали са хубави тортите на Чочко.
Искам да ви попитам за съвет - при нас кумовете не са двойка, но кумата си има приятел, а кума не. За кумовете има покани персонално за тях, но не искам да обиждам приятеля й, който също е поканен. За него отделна покана ли да има?  newsm78  И когато им ги даваме, (което ще стане на вечеря в заведение) да му дадем и на него? Много се чудя как е най-подходящо,за да няма обидени...

# 93
И аз се чудех дали са хубави тортите на Чочко.
Искам да ви попитам за съвет - при нас кумовете не са двойка, но кумата си има приятел, а кума не. За кумовете има покани персонално за тях, но не искам да обиждам приятеля й, който също е поканен. За него отделна покана ли да има?  newsm78  И когато им ги даваме, (което ще стане на вечеря в заведение) да му дадем и на него? Много се чудя как е най-подходящо,за да няма обидени...
Хмм това е деликатна ситуация. Тъй като не знам какво е да си в подобно положение, предполагам че лично аз щом съм си избрала рази кума, бих разчитала на нея да обясни на приятеля си предварително и официалната част да е просто формална. На пръв поглед звучи лицемерно, но реално е най-добрият за всички вариант, ще бъдат подготвени и адекватни в реакциите си.

# 94
Да, би трябвало кумата да е подготвила приятеля си и да няма обидени. Simple Smile Peace
Ние, обаче, останахме без кум, защото приятелката му се обиди от факта, че няма да ни е кума /той е най-добрият приятел на ММ и щеше да кумува с моя близка приятелка, необвързана/.
Та.. впоследствие решихме кумовете да са ни двойка и сега сме в процес на избиране..
Вариант 1: перфектна семейна двойка с две деца Simple Smile Жената ми е приятелка сравнително от скоро /около година и половина/, прекрасен човек, всеотдайна, мила и добра.. Не се виждаме много често, защото сме много ангажирани, но изпитваме много топли чувства една към друга. Проблемът е, че съм виждала мъжа й само веднъж, но и той е много чаровен и със страхотно чувство за хумор. Наистина семейство все едно от каталог! Simple Smile
Вариант 2: семейна двойка от скоро, с едно дете. Жената ни е малко по-близка от мъжа. Готини са, приятно ни е да си излизаме заедно, но някак не сме съвсем във възторг от идеята да са ни кумове.
Вариант 3: бъдещи младоженци, много симпатични, мъжът ни е по-близък, но пак не си ги представяме много в тази роля.
Има и други резервни варианти. Simple Smile
Ако гледаме на кумовете като на съветници, пример, идеал и т.н., то най-добрият избор е 1. Но се притеснявам дали няма да е странно да ги поканим, като ММ и потенциалният кум дори не се познават още.. Принципно и те, и ние, сме хора, които бързо скъсяват дистанцията, и съм сигурна, че за кратко време ще се сближим, но все пак се питам дали е уместно и дали няма да ги притесним, ако отправим подобна покана към тях.. На ММ вече му е все едно кой ще му е кум, след като най-добрият му приятел му отказа..
Какво мислите, момичета, дайте съвет!:)

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 01:41 от Алиса_в_страната_на_чудес

# 95
Аз съм поръчвала от Чочко торта за рождения ми ден. Беше невероятно вкусна! Харесаха я всички, включително и тези, които не обичат шоколад.
http://www.chochko.com/wp-content/uploads/2014/02/Torti-Chochko_06-300x300.jpg
Мисля да си харесам няколко торти и да ги пробвам. Аз честно казано хич не обичам сметанови торти и такива с бели кремове, а шоколадови, ама не върви цветово на сватбата. Thinking

Sania07, предполагам той е наясно, че тя ще ви е кума, а той ще е гост. Така, че едва ли ще се обиди от това, че ще има отделни покани за двамата. Още повече, може поименно да му подготвите и на него поканата. Най-добре да дадете на всички поканите едновременно.

Алиса, аз мисля, че кумът трябва да е близък на младоженеца. Ролята му е такава, че предполага близост между тях - като например речта и т.н.
Аз лично също бих се обидила много, ако някой покани само единия от нас за кум или кума.
Поради тази причина, писала съм и по-назад в темата, аз реших кум да ни е един от най-добрите приятели на ММ, а приятелката му да ни е кума. С нея не сме много близки. Да се сближиш с кумата, в последствие, е по-приемливо, отколкото да се сближиш с кума.
Самият кум може  да се чувства неловко в ситуацията.
За мен най-удачният вариант е кум и кума да бъдат приятелят на бъдещия ти съпруг и неговата приятелка (ако, разбира се е удачно след случилото се, да ги поканите двамата). Можете да им обясните, че ти много си искала твоята близка приятелка да бъде кума (защото много хора го правят това в днешно време) и не сте преценили, че от това може тя да се обиди, за което се извинявате. Но държите той да ви е кум и следователно сте преосмислили нещата, че наистина е добре да бъдат двойка и сте решили, че искате да са си те. Може да изглежда тъпо за някои, но по този начин ще затоплите отношенията, защото със сигурност на нея ще й остане горчив привкус и това в последствие може да ви отдалечи взаимоотношенията, а и нали така или иначе ще бъдат на сватбата. Това, разбира се, е моето мнение (спрямо това как аз виждам нещата, без да знам подробности и да познавам хората), може да не кореспондира много със ситуацията.
Другите варианти са много компромисни, щом не сте и във възторг от самата идея, как ли точно ще се чувствате и вие, и те на сватбата? Защото това усещане се предава на хората отсреща. Успех! bouquet

# 96
Шакри, аз пък не бих се обидила, ако някой покани само мъжа ми за кум, ако не съм близка на младоженците. Не знам, не го разбирам така и за мен не е въпрос на живот и смърт, щом мъжът ми е кум, аз задължително да съм до него в ролята на кума. Simple Smile А въпросният сценарий с нова покана и към двамата няма как да се случи по ред причини. ММ е много разочарован, че е оказал голяма чест на приятеля си, а той един вид го е предал заради един фасон. Втори път според мен не се кани за такова нещо, лично разбиране. Peace Второ, имаше момент, в който бяхме взели решение въпросната жена да е наша кума като някакъв реверанс и голям компромис от наша страна, но като я опознахме малко повече, и двамата с ММ бяхме категорични, че не искаме този човек да изиграе толкова голяма роля в нашия живот. Не искам да навлизам в подробности, но тя със сигурност няма да ни е кума, още повече след тръшкането и номерата, които накараха най-добрият приятел на мъжа ми да се откаже, при положение, че са приятели от детинство /познават се от детската градина/ и от сто години си говорят как ще му е кум един ден.
Та това е, няма шанс да са ни те. Ако изберем вариант 1, може кумата да произнесе речта. Защо не?! Simple Smile
Благодаря за мнението! bouquet Има ли други?

# 97
Алиса, според мен е по-важно кумовете да са ви приятели, с които ви е приятно и се разбирате, а не толкова да очаквате напътствия и съвети от тях защото са дългогодишна двойка. Все пак и вие ще се чувствате по-спокойни на сватбата с хора, които харесвате. Ние също решихме така, кумовете да не са двойка, но да се познаваме и разбираме. Иначе приятелят на кумата е интелигентен и много приятен човек, но почти не го познаваме. Аз съм го виждала няколко пъти, а годеника ми само веднъж. Затова решихме кумовете да са наши приятели, с които ще се чувстваме добре Simple Smile

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 08:23 от Sania07

# 98
Темата за кумувете е..хм.  Ние имахме две двойки предвид:
н.1-и двамата поотделно сме приятели с кума и кумата много отдавна, те са тези които ни запознаха, близки сме и от самото начало на връзката ни се шегувахме, че ще са ни кумуве;
н.2-мъжът е приятел на ММ от детството(на мен не особено близък), неговата приятелка не ни допада много и на двамата. Тази двойка по-скоро щеше да бъде компромис.
Проблемът произтече от това, че двойка н.1 се раздели преди няколко месеца. След дълго умуване решихме, че все пак ще си поканим тях-заради символиката, че се познаваме и ще се женим благодарение на тях Simple Smile , а вече те ще преценят дали ще приемат.
Е, в крайна сметка приеха, даже много се зарадваха. Сигурно ще им е неудобно, но пък така или иначе и двамата щяха да са поканени като наши гости.
Тук според мен има друг фактор-ние няма да изпълняваме повечето от ритуалите, които включват и кумувете, та дори може би няма да сме на отделна маса в ресторанта.
Аз може би не бих поканила някого да кумува не с половинката си, на мен също не би ми било хубаво ММ да кумува без мен  Confused

# 99
Алиса, разбирам те, това си е ваше решение, щом така сте си преценили. Хората са различни.
Кумата може да държи реч, но заедно с кума, т.е. един след друг. Но само тя, без кумска реч, не знам, малко ми е странно. Все пак не трябва да се изземва ролята на мъжа от жената. Пак казвам, мое мнение.
Но съм съгласна със Саня, че кумовете трябва да са ви близки (особено кумът на младоженеца).
Разбира се, има всякакви варианти. Не винаги се случва така. Можете и да си изберете една от посочените двойки, но трябва внимателно да го обмислите. Не е изключено и бъдете приятно изненадани bouquet

# 100
При нас кумовете също не са двойка. Кумът е брат на ММ, а кумата ми е най-добрата приятелка. И двамата са необвързани  Mr. Green така че 'горчивото' няма да им е спестено.

# 101
Привет  Peace след известно отсъствие да се запиша в новата тема и аз  Simple Smile

# 102
Относно темата за кумовете - да се включа и аз. И ние доста умуваме за това, защото нямаме двойка, в която и двамата да са ни еднакво близки, а мисля, че на сватбата наистина е важно не просто кумът и кумата да са двойка, а да са хора, с които се чувстваме добре, близки са ни и държим на тях. Та затова и ние сме се спрели на варианта кум и кума, които не са заедно, но пък и двамата си имат половинки, което прави нещата една идея по-лесни Grinning Дори мислим на младоженската маса да сме не 4, а 6 човека - заедно с кумовете и техните половинки. Така няма те да се чувстват изолирани и кофти, защото и на мен не би ми било приятно приятелят ми (бъдещият ми мъж - как звучи само Laughing) да кумува без мен

# 103
  • London, UK
И ние имаме голяма дилема за кумовете. Аз исках или да са двойка или ако не са, нито един от двамата да няма гадже, за да не е неприятно за половинките им. Поради тази причина се бяхме спрели на много добра приятелка на мъжа ми и нейния приятел, но се оказа, че той не е кръстен, а ние ще имаме църковна сватба и не става. Момичето е съгласно да е кума и без него, понеже той е бил кум без нея 2 пъти, но идеята не ми допада особено, защото сега трябва да намерим кум който да си има приятелка, а ние май нямаме такъв от близките ни хора. Освен това аз не съм особено близка с неговата приятелка и ще ми е малко странно. Винаги съм си представяла, че кумата ще ми е много близка приятелка. Даже много исках да ми е най-добрата приятелка, но тя се омъжи миналата година за човек който не харесваме особено, освен това имат много проблеми с брака и даже може да се стигне до развод и не мисля, че като двойка са подходящи, а тя без него не иска. Така стигнах и до третия вариант - двойка която също миналата година се ожени, много приятни, но понеже ние живеем в чужбина, а те в България не сме ги виждали от много време (даже не ни поканиха на тяхната сватба, което мъжа ми отдава на това, че живеем в чужбина, но според майка ми въпреки това можеха да ни поканят, ако ни смятаха достатъчно близки)  което ме навежда на мисълта, че и те не са много добър вариант. Доста ще е странно да не сме се виждали от близо 2 години и изведнъж искате ли да сте ни кумове. Пробвахме да измислим и вариант без да са двойка, но моите приятелки или са обвързани, но не познаваме много добре гаджетата им, или не са, но не мога да си ги представя в ролята на кума (не ме питайте защо, просто не смятам, че са подходящи). В един момент започнах да мисля вариант с 2 куми, моята и негова най-добра приятелка и двете с половинките им на масата, всичко точно, но не мисля, че в църквата този вариант е разрешен. Колкото до това дали ще има обидени от това единия да е кум, а другия не, смятам, че е до човека. Аз лично не бих се засегнала, ако са негови приятели. В крайна сметка стига да са на една маса не смятам, че е такъв проблем. Вие какво бихте ме посъветвали?
Като най-краен вариант можем да вземем приятелката на мъжа ми и един негов много добър приятел, но той е необвързан и според мен ще е малко неприятно на масата да са 5 човека, понеже нейния приятел ще е малко изолиран докато те двамата правят нещата за кумовете. Ако бяха 6 е различно, поне според мен, някак по-приемливо е.

# 104
Била съм преди около 5 ,6 години на сватба,на която речта беше на кумата!Толкова хубава,смислена реч каза жената,че аз поне лично обърнах внимание само на думите й,въобще не ми направи впечатление на самата сватба.
После /след сватбата чак/ се замислих над въпроса....И си казах какво пък,тя е по сладкодумна,той може би е притеснителен,тя може би е по-близка на младоженците и е държала речта да бъде нейна...Какво пък .
Та варианта кумата да държи реч не ми е странен и лош !!! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт