"До живот" - нов сериал по ATV с Фахрие Евджен и Енгин Акюрек - тема 3

• 83 230
  • 732
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте )
Интересна новина, която, уви, засега не ни върши работа ))

Çok iyi bir Haber(İddia), inşallah doğrudur:
Благая весть для сильных фан-клубов. С 2018 года, помимо рейтинговых исследований, будут учитываться просмотры в интернете.
---- В дизи анализи са публикували новината, че от 2018-а ще се отчитат и интернет гледанията, освен обичайните рейтингови изследвания...

И едно по-различно мнение за нашия сериал от страна на рускоговоряща зрителка, която е гледала маса турски сериали )))
Скрит текст:
Выше прочитала - многие пишут, что 1 и 2 серия лучше последующих, и опасаются, что дальше мы будем смотреть сериал, снятый под вкусы заштампованных турецких зрителей…
Я в чём-то согласна, в чём-то нет.
По поводу 1 и 2-й серий у меня сложный букет впечатлений. Очень многое понравилось, но в чём-то я почувствовала себя обманутой. Долго размышляла, в чём не оправдались мои личные ожидания, сейчас думаю, что это сценарий.
С самого начала сериал позиционировали как сериал с серьёзным социальным посылом. Судебная ошибка, 11 лет в тюрьме, в мире заключенных со своей иерархией и необходимостью оставаться человеком, потом реабилитация, социальная адаптация и т.д.- чем не социальные посылы? Но… годы заключения вообще не показали, мы только поняли, что он там приобрел хороших друзей. От социальной адаптации Дагхан отказался сразу и к концу первой серии подался в мстители. Судебные ошибки были, есть и будут во все времена и во всех странах, это не та тема, которую можно назвать социальной, это человеческий фактор. Так что надежды на социальный посыл не оправдались.
Потом прочитала – психологическая драма. Ага, значит герои должны стоять перед моральным выбором, принимать сложные психологические решения. Но и этого в 1-2 сериях нет! Сценаристы и режиссер рисуют всё происходящее с героями крупными, быстрыми мазками, не вдаваясь в их психологическую мотивацию Зрители сами пытались осмыслить их поступки и вкладывали в них кто как понимает.
С другой стороны, уже к концу первой серии нам выложили про героев все интриги. Главный злодей известен, подручные его и исполнители известны, главная подлость бывшей невесты известна, обе загадки адвокатессы – сердце и оговор на следствии - известны. Мы не знаем только детали.
Ситуация главного героя удручающе безнадёжная. С одной стороны – бывшая невеста, вышедшая замуж за заказчика убийства отца и новая девушка, скрывающая свою вину, делающая всё чтоб её исправить, но своей ложью опять провоцирующая его на опасные для жизни действия. Обе лгут Дагхану, и впереди у него – очень тяжелое осознание их лжи и последствий лично для него. Будет ещё правда про брошенного ребёнка. Возможно, Севги умрёт на руках Дагхана – пересаженное сердце – не шутка.
Безнадёга точка Ту - вот именно так пессимистически я восприняла 1 и 2 серию.
Мне кажется, не я одна.
При этом завязка всей истории полна клише.
Есть сериалы, где практически такая же завязка – невинноосуждённый вышел на свободу и ищет ребёнка ( вот только полгода назад – сериал «Рукоять», Пока герой сидел, его сестра выросла, выучилась на адвоката и в пол-щелчка освободила брата).
Про детей, которых скрывают девушки от своих пропавших на несколько лет возлюбленных, или приёмных матерей, воспитавших чужих детей, даже говорить не стоит . По сути, неизбитым явился только факт отказа от ребёнка – вот такого я ещё не видела.
Про девушку с тайно пересаженным сердцем, резво бегающую за героем на каблуках и временами напивающуюся до нестояния на ногах – это просто полный треш.
Просто оторопь берёт от этих режиков и сценаристов. Прочитала в сети:
Основная опасность для таких пациентов – отторжение пересаженного сердца. Чтобы сердце не отторгалось, врачи подавляют его иммунную систему ядовитыми препаратами. Подавляется иммунная защита не только против пересаженного сердца, но и против микробов — возбудителей заразных болезней.
За каждый день, неделю, месяц жизни таких пациентов идет борьба. Поэтому больной находится постоянно под наблюдением. Ему постоянно делаются тесты. Опасна передозировка — сердце будет чувствовать себя лучше, но больной в любую минуту может умереть от инфекции. Опасна недодозировка — сердце может отторгнуться. В любую минуту готов арсенал лекарств и средств, поддерживающих их неустойчивое балансирование между жизнью и смертью.
Жизнь вне клиники заключается в приеме иммунодепрессантов, регулярного посещения кардиолога, физиотерапии. Для прооперированного на всю оставшуюся жизнь останется необходимость ограничения физических и нервных нагрузок, исключение травмоопасных ситуаций, запрет на приём лекарств, конфликтующих с иммунодепрессантами, алкоголя, наркоза и наркотических веществ.

Т.е фактически придумали героине историю в прошлом, совершенно несовместимую с её сегодняшним поведением и внешним видом. В этом смысле Бериль намного больше похожа на "сердечницу" - несколько вялая, анемичная, даже "прозрачная" девушка, плавающая в своём доме-аквариуме как серебряная рыбка, против энергичной, "кровь с молоком" Селви.
В общем, набор всех этих душещипательных ситуаций в завязке сериала вызвал у меня впечатление какого-то мелодраматичного продукта, который призван давить из меня слезу любой ценой. И всё это в обстановке искусственно созданной безысходной депрессивности. Извините, девочки, но это мои личные ощущения.

Мне кажется, и съёмочная команда поняла, что где-то перебрала с тёмными красками, зря раскрыла все крупные интриги в самом начале. Могли бы, например, отдельно показать девочку, отдельно – адвокатшу, и только потом вывести зрителя на понимание, что это одно лицо.

Сейчас съем. группа пытается выйти их этой ситуации, «оживить» героев, добавить тонуса в их жизнь, накрутить новых интриг. Вот вы пишите – СЦ сменили…

Но я уже в 4-й серии увидела перемены к лучшему ( в моём восприятии сериала).
Конечно же, клише есть и будут дальше – и недопоцелуи, и недокасания, и укрывание одеялком, и обнюхивание одёжек, и, наконец, турецкая трепетная мама, для которой любые переживания выливаются в генеральную уборку.
Но я согласна с Тиной – если от всего этого дергаться, то лучше вообще не смотреть турдизи. Для турецких зрителей это вешки, обозначающие направление развития чувств и отношений между героями, это их навигация в сериалах, нас тут не стояло. Я уже поняла – турки настоящие символисты, такова их ментальность. Мы ещё увидим и запускание змеев, шариков или голубей, и кормлене оранжевым супом...

Про исполнение роли Энгином. Писала уже - оно выше всяческих похвал, это несомненно. Я давно хотела посмотреть, как Энгин справится с ролью сдержанного, мрачноватого, замкнутого человека. Прекрасно справился. Но есть у меня мнение, что в этом образе ему не было комфортно. Он против его органики. И вот только с 3-й и 4-й серии он «нашёл» образ и играет его легко и с удовольствием. И я любуюсь на похорошевшего, улыбчивого, мягкого, доброжелательного, но проницательного и умного парня. ИМХО, опять же.

Вот по этой совокупности причин мне 4-я серия понравилась больше начальных. Хотя непоследовательные виляния сюжета и тут не миновали.

tina.k писал(а):
    Источник цитаты Да и не заметила я на нем таких кричащих ультра-модных шмоток, как на "Гюзельке", да и на Селви тоже, и на Бериль... Ничего из серии "вырвиглаз"!

Ой, про одёжки! Писала выше – мне нравились они в первых сериях именно своей незаметностью. Боюсь,что это позади. Селви сейчас точно начнут «наряжать от тур.кутюр». Предпосылки к этому уже есть. За 2 дня она поменяла 2 модных кашемировых пальтеца – розовое и белое. Красное кружевное платье… кхм… насколько оно было уместно на семейном ужине? И что означали эти шишки на плечах? Но я понимаю продюсеров – не использовать такую шикарную фигуру для продакт-плейсмента, и, следовательно, пополнения бюджета сериала, просто грешно. Лишь бы не переборщили...
Здравейте! bouquet
Хубава новина ,но да беше за 2017г.
Благодаря за мнението на фенката,макар че не схванах много от него Peace
Какви са тези''шишки на плечах'' newsm78 hahaha hahaha

# 466
Не са и харесали подплънките на раменете на роклята ))))))))))))))))))))))) Много и здраве! Да не си купува такава, тогава! )))))))))))))

Тук други рускини са се постарали "да представят" роклята ))) По странния метод на обсъждане на сериали на комшиите, в пресата им излезе даже статия, обсъждаща тоалета )))))
Пояснявам: отдясно наляво са моделът, представящ роклята, Фахрие в ОК и водещата, получила наградата, облечена в тази рокля.
Скрит текст:
Сибель Арна: Фахрие и диктор оделись одинаково

Когда смотрела новый сериал Фахрие Эвджен "До смерти", мой глаз зацепился за бордовое кружевное полупрозрачное платье. Я потратила несколько минут, думая, где я его видела, не могла найти.
Как всегда, часами позже оно появилось перед моими глазами безо всякой связи. Неожиданно я сказала "кузина"... Моя кузина - ведущая NTV Gece Bülteni Букет Айдын. На прошлой неделе на церемонии награждения она была назвала лучшим диктором, и собираясь на церемонию, надела в точности такое же платье.
По семейным соображениям не могу подвергать критическому анализу, но должна сказать, что двум красивым брюнеткам идет бордовое. Платье Raisa Vanessa из коллекции Trendyol, цена 299 TL.
ooooh! ooooh! ooooh!

И още пояснения по представянето на костюмите в сериала ))) Не знам да се смея ли, да плача ли... Само това ли може да се обсъжда в дизитата, които правят?????

Скрит текст:
Выдержка из заметки о костюмах для 4- й серии сериала

"Кружевное платье Селви
Среди всех костюмов 4-й серии всеобщее внимание привлекло очень красивое платье Селви. Всех интересует марка этого бордового кружевного платья. По ссылке внизу вы сможете узнать марку платья, а также ознакомиться с ассортиментом и ценами этого производителя.

Дагхан
Зелёная клетчатая рубашка: пока что нам не известна фирма, но позднее для всех интересующихся мы сообщим на нашей странице марку и цену рубашки.
Комплект из куртки цвета хаки, полупальто и пиджака. Все оценили эти модели на "отлично". Марка моделей верхней одежды Дагхана- Morhipo.

Бордовое полупальто с меховым воротником (Селви)
Поклонники сериала заинтересовались им особо. Марка пальто- Morhipo, цена- от 900 тур. лир (но сейчас на пальто скидки 80%)."

Да им имам проблемите  Joy Но това са зрителите, които гледат сериали заради скритите реклами в тях  ooooh! Кой как е облечен/обут/какви аксесоари ползва и какво ли не! Направо превръщат дизитата в рекламни клипове (((( Нещо, което безкрайно ме дразнеше в КРА... Странна тенденция у комшиите... Не съм я забелязвала в латиноамериканските сериали, например... не, че съм гледала много от тях... ))) Но турците определено наблягат на рекламата, което се вижда и от обвързването на рейтингите на тези сериали с подаването на реклами... и което обяснява "слабата популярност" на Енгин, който отказва да прави реклами ))) Ами няма да го знаят, щом се интересуват основно от лицата, които всяка вечер зяпат в рекламите ))))))) Явно рекламата им е предпочитания жанр за гледане  Joy затова е толкова дълга и напоителна в турските тв-та по време на излъчване на сериалите ))))))))

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 12:10 от marytza

# 467
Пресата им как не написа един ред за сериала ,ами цяла статия за роклята и рубашката съчинила Peace
Явно е ,че рекламите им са номер 1 за комшийте PeaceЩо да се напрягат да мислят hahaha
Малко за рекламите hahaha
Скрит текст:
От рекламите на Космодиск:
"Сложих си го на дълго, почувствах парене, но след малко болката премина."
"След като си го сложих отзад, започнах и да се навеждам."
"Откакто съм с него мога, да се наведа и да си подпирам ръцете на мивката."
"Ходих дълги години по доктори, но само той ме задоволява напълно и вече не ме боли."
"От две седмици съм с него и вече съм оправена, но няма да го вадя."
"Сложиха ми го и след малко болката премина."
"Изпитвах невероятни болки отзад, но след две седмици, откакто си го сложих, почувствах облекчение."
"С него съм дори и на вилата."
"По-лесно се качвам по стълбите, когато ми е отзад."
"Първо бях с тънкия, но откакто видях, че ми харесва си сложих и дебелия."
"Синът ми, който живее в САЩ каза, че и в други страни го правят."
"Отзад ми е вече пет години."
"Бях свикнала с болката, но след като си го сложих, тя премина."
"Останах много доволна - дори и мъжът ми си го сложи."
"Става и за мъже."
"Когато ми е отзад, се навеждам с удоволствие."
"Когато бях без него, трудно ходех до тоалетната."
"Дълги години ги работех седнала, но на старини си го сложих и аз."
"Една приятелка ми каза, че я е оправил за кратко време."
"Ако не те оправи, ти връщат парите."

# 468
  • София
Момичета  Hug Hug Hug

Напълно е нормално да се пишат статии за облеклото, не го правят само в ТР, правят го и в САЩ и Европа, от модните журналисти, защото хората много често подражават на показаното във филми и сериали "уж" модни тенденции. А и все пак това е начин да се отправи критика към стилистите.  А статии за сериала/епизода рядко ще видите след първите два/три и е нормално, защото продукцията ни не е с висок рейтинг, само за сериалите с висок рейтинг се пише статия всяка седмица.

# 469
Момичета  Hug Hug Hug

Напълно е нормално да се пишат статии за облеклото, не го правят само в ТР, правят го и в САЩ и Европа, от модните журналисти, защото хората много често подражават на показаното във филми и сериали "уж" модни тенденции. А и все пак това е начин да се отправи критика към стилистите.  А статии за сериала/епизода рядко ще видите след първите два/три и е нормално, защото продукцията ни не е с висок рейтинг, само за сериалите с висок рейтинг се пише статия всяка седмица.
Тогава от какъв зор ще нищят стайлинга на нискорейтингов сериал newsm78
Статии няма ,ама що да не си поплюем на воля newsm78
То пък едни високи рейтинги  newsm78

# 470
ГБУ, не знам каква им е практиката (по време на онлайна на КВФ не съм била във форума, не съм следила как отразяват този рейтингов сериал), но докато течеше КРА не видях ни една свястна статия))) Всичко си беше алабализми и представяне на актьорите, които се снимат в продукцията. Единствините наистина информативни статии бяха с интервюта - със СЦ, режисьор, актьори. Всичко останало беше просто бошлаф... никакви анализи, мнения, предложения... затова пък - специално внимание на феновете )) Силно бяха впечатлени, че сериалът се гледа и поддържа от толкова много и различни страни )) Ей това им беше всичкото писане...

# 471
  • София
Дочи - Не съм съгласна с това, че е плюене всичко това, по-скоро обсъждане, а колкото до това защо нищят стайлинга, стилистите не се интересуват от рейтинги и прочие, те се интересуват от това какво точно да обсъдят - дали прегрешение или нещо, което им харесва, но те си коментират и в предаванията и в списанията. Статиите критическите за филми и сериали се пишат само срещу хонорар, а никой не би се навил да изложи мнението безплатно, а за съжаление при ниско рейтингова продукция, никой вестник/списание няма да даде хонорар за написване на статия. Можем да се надявам само на списвания от блогъри и в разни сайтове.

Колкото до рейтингите, този сезон е един от сезоните с най-високи рейтинги през последните три четири години, има продукции с рейтинги над 10/11% което е повече от идеално.

Марица - КПА се водеше също ниско рейтингова продукция.

# 472
Пак стигаме до това: Да им имам рейтингите! )))))))))))) Вчера някаква от рускините се беше присетила, че висок рейтинг имал някакъв сериал - Селската госпожа... (не го знам, ама вие си знаете, че аз само тези с Енгин гледам - не съм капацитет). Та рускинята вика: Е, кой си спомня сега за този високорейтингов сериал? Затова пък сериалите с Енгин се продават... и гледат с години...

# 473
ГБУ, не знам каква им е практиката (по време на онлайна на КВФ не съм била във форума, не съм следила как отразяват този рейтингов сериал), но докато течеше КРА не видях ни една свястна статия))) Всичко си беше алабализми и представяне на актьорите, които се снимат в продукцията. Единствините наистина информативни статии бяха с интервюта - със СЦ, режисьор, актьори. Всичко останало беше просто бошлаф... никакви анализи, мнения, предложения... затова пък - специално внимание на феновете )) Силно бяха впечатлени, че сериалът се гледа и поддържа от толкова много и различни страни )) Ей това им беше всичкото писане...
Ти да не си мислиш ,че те гледат сериалите и тогава пишат newsm78
Следят СМ и правят свободни съчинения по картинки hahaha
КПА не беше с висок рейтинг,но е един от най-продаваните в чужбина Peace
Представям си какво им е било нивото на високорейтинговите hahaha

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 14:03 от dochi55

# 474
  • София
Тъй като от години се занимавам основно с преводи на сериали и следене на социални мрежи и новините около сериали мога да кажа, че изключая двама/трима журналисти, които са поръчкови и го знаят всички, то другите в сектора са напълно обективни и мога да го твърдя почти на 100%. И гледат и правят истински анализи и статии, но го правят само за продукции с рейтинг минимум 5/6, дори и да им харесва даден сериал, няма да пишат за него, защото няма да привлекат публика и съответно списанието/вестника няма да се продаде. Все пак за тези хора това е бизнес.

Маричка
Скрит текст:
- предполагам, че става въпрос за сериала "Hanımın Çiftliği", които и до днес е доста обсъждан сериал, даже преди няколко месеца имаше голяма и обзорна статия за него в едно от известните ТВ списания, и там обсъждаха, че през последните години са излъчвани две повторения на сериала и всичките са били с рейтинг 3/4, също така гугъл го показвало като един от първите резултати когато се напише турски сериал. Та рускините да не коментират много, защото те са популярно със своите измислици и незнание от години...

# 475
Интересна статия за рейтингите, писана през 2014-а, но според мен, все още актуална )))

https://mediananny.com/raznoe/2303608/

Дългичка е, но дава интересна информация)

Скрит текст:

Телевизорами в Турции обладают 15 млн домохозяйств, а в пиплметрической панели до скандала участвовало 2500 семей, смотрение которых отражало предпочтения всего населения страны.
.....

Разговоры о семьях из панели AGB Nielsen, которым предлагают деньги за просмотр «правильных» программ,
начались в Турции еще в июне 2009 года - после того, как директор местного AGB Nielsen признался местному отраслевому комитету TIAK в наличии проблем с панелью. Дескать, семьи рассказали измерителю, что на них вышли определенные лица, предлагавшие до 300 лир (около $150) в месяц за просмотр конкретных программ. Но имена таинственных лиц директор AGB Nielsen так и не назвал, аргументировав свое решение тем, что не собирается спекулировать на этой теме.

Само мъничка извадка за това за какво иде реч )))

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 14:27 от marytza

# 476
  • София
Здравейте  Hug
Да ви остави за малко човек и вие ще се хванете за гушите Joy за статии, тоалети и рейтинги. И публика си имате даже. Я успокойте малко топката.
ГБУ  bouquet Дочи  bouquet Маричке bouquet

# 477
Ба! Никакви гуши, Шатци ))) Още повече, че тук на гушите не се прави реклама - не висят по тях всякакви бижута и бижутища )))))))))))

Един от любимите ми моменти в 4 еп. )
Диалогът беше супер просто! Малко реплики, но с богато съдържание, благодарение на играта на Енгин и Фахрие... Има да си го гледам... и ми дреме какви са им рейтингите на комшиите! Те губят, не аз! )))))

# 478
  • София
Марица - Това отдавна не е актуално, през последните две години, всички приемници телевизионни отчитат рейтингите, затова се направиха и групите.

# 479
Здравейте  Hug
Да ви остави за малко човек и вие ще се хванете за гушите Joy за статии, тоалети и рейтинги. И публика си имате даже. Я успокойте малко топката.
ГБУ  bouquet Дочи  bouquet Маричке bouquet

Шатци Hugнищим рейтинги и преса,ама керванът си върви,пък кучетата нека си лаят  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт