Безумно кръщаване

• 54 023
  • 1 155
  •   1
Отговори
# 930
Уха, че сте написали сума ти неща, но темата не е за това дали религията е истина, или не е. В случая става дума повече за социални модели, базирани на съответен религиозен бекграунд, дори ако хората не са религиозни във фанатичния смисъл на думата. Феноменът в настоящето е повече културен и социален, отколкото чисто религиозен. Имам предвид, че голям процент от хората не правят кръщене заради дълбоката си вяра, а по-скоро като традиция- т.е. културен феномен повече, отколкото религиозен. Не искам да отнемам на атеистите гордостта им от самоинспирираната ценностна система, но тя не е самоинспирирана. Независимо от вида възпитание- традиционно-религиозно или атеистично, моралната система, както и законовата е повлияна силно от характерния за региона религиозен кодекс от морални норми. Просто в един момент светския морал се е отделил, запазвайки същността и изключвайки Бог. Премислете собствения си морален модел и сами преценете, доколко той е съвпадащ с религиозната традиция, и доколко би се различавал, ако местната религиозна традиция бе друга. Защо моралния ви кодекс не допуска някои неща, които са нормални за светски хора/дори атеисти с друг религиозен бекгроунд?
Организацията на обществото, нормативната уредба на вътрешните отношения е започнала точно с религиозни закони и норми - преди това е съществувало само правото на по-силния. В началото на развитието на обществото, ниското ниво на развитие е изисквало налагане на закони, подкрепени с по-силен авторитет, от този на отделен човек - от там е започнало и формирането на моралната и правна система. Разбира се понастоящем не се нуждаем наистина от този авторитет- имаме други механизми за нормотворчество и регулиране на отношенията, но това е грубо последните 2 века. Наслоенията от хилядолетия еволюция, базирана на религиозна регулация не могат да бъдат преодоляни и изхвърлени за няколко години. Та, традиционна религия, ритуалността на миряните е културен феномен, който не е необходимо да бъде заличаван. Това е самоопределителен механизъм, инструмент за формиране на принадлежност към социалната група, на която традиционно принадлежиш. Разбира се изкукалите фанатици трябва да бъдат контролирани- радикализациите в никоя религия не са полезни за обществото.

# 931

Василена, за съжаление много такива овце съм срещала. И тук в темата се появиха не един и двама, които в прав текст си казаха, че точно това ги спира.
А моите разбирания не са такива. Мен живота ме е научил да не правя на другите това, което не искам на мен да се прави. Елементарно.
Доказателства за имането на Бог или нямането му не могат да се намерят.
Всеки си е прав за себе си. И е в правото си да има своите убеждения.

А, не знам за другите, аз съм по стария завет- "око за око, зъб за зъб" Whistling
на всеки му -своето ...душманите трябва да се мачкат ...аз ако не ги мачкам, ще съм баламурник който използват . Виж невинните страдащи никога не трябва да се подминават ,  
Ако някой няма милост , то не може и да очаква такава ,когато има нужда ...просто е ...

# 932
Те не могат да докажат произхода и целта на египетските пирамиди, ти за доказателство, че няма Бог говориш....Ние сме толкова дребни и незначителни на фона на Вселената, че направо ми иде да се смея с глас на това твое твърдение...

Произхода и целта на египетските пирамиди се знае много отдавна, всъщност винаги се е знаела.
Това са гробници на фараони. Знае се и кой ги е строил, и кога са строени, и за какво са служили.
И ние, няма как да сме дребни и незначителни на фона на вселената, при положение че цялата вселена е създадена заради нас. Ако вярваш в Бога, би трябвало да го знаеш.

Не е вярно - не са гробници на фараони. Wink
И въобще, в светлината на новите изследвания, май ще се окажат нещо, което никой не е предполагал. Хипотези всякакви. Гледайте научно-публицистични предавания бре, хора, бъдете в крак с НТП.

# 933

Василена, за съжаление много такива овце съм срещала. И тук в темата се появиха не един и двама, които в прав текст си казаха, че точно това ги спира.
А моите разбирания не са такива. Мен живота ме е научил да не правя на другите това, което не искам на мен да се прави. Елементарно.
Доказателства за имането на Бог или нямането му не могат да се намерят.
Всеки си е прав за себе си. И е в правото си да има своите убеждения.

А, не знам за другите, аз съм по стария завет- "око за око, зъб за зъб" Whistling
на всеки му -своето ...душманите трябва да се мачкат ...аз ако не ги мачкам, ще съм баламурник който използват . Виж невинните страдащи никога не трябва да се подминават ,  
Ако някой няма милост , то не може и да очаква такава ,когато има нужда ...просто е ...

Ама разбира се, че и това трябва да се прави. Не правя лошо никому, ама ако някой ми направи - вече ставам гадна.

# 934
  • София
Организацията на обществото, нормативната уредба на вътрешните отношения е започнала точно с религиозни закони и норми - преди това е съществувало само правото на по-силния.

Естествено, това не може да го отрече и най-големия атеист. Ако го отрича, е не само атеист, а и пълен невежа. "Не убивай, не кради, не лъжи, не прелюбодействай.....", първо е съществувало единствено като Божа заповед, и едва впоследствие, някой се е сетил да го впише в законодателството.
Корените на всеки всеки морал и на всяко право са религиозни.

# 935
  • София
Скрит текст:

Атеизмът не е контрапункт на вярата - "Аз вярвам, че няма Бог" е точно толкова силно и натоварено с вяра твърдение, колкото и "Аз вярвам, че има Бог".

Скрит текст:
Децата могат да бъдат възпитавани и без религия, могат да бъдат учени на морал, на добро и зло - а също и на толерантност и приемане на различните. Религията по-скоро пречи на последното, отколкото да способства за него. Могат да бъдат учени на традициите, на това коя какво означава и от къде е произлязла - религията не е необходима по какъвто и да било начин за целта.

Отнемането на дадено право изобщо не е целта на обсъждането - аз съм първата, която би застанала против подобен опит. Осъзнатото отказване от ползването на дадено право, обаче, е напълно възможно. Имаме ПРАВО да правим колкото си искаме (или колкото телата ни допуснат) аборти. И аз съм всячески ЗА това право. Редно ли е, обаче, да се възползваме от него? Според мен - не. Това си е убийство. Намирам за добро  съзнателно да не го правим, не да ни бъде отнето като право. Имаме право да лъжем, да подмамване някого към нещо - означава ли това, че е морално да го правим? Бих казала, не. Имаме право да направим татуси или пиърсинги на децата си - но дали бива? По същия начин намирам за редно да оставим децата си сами да изберат вярата си (или липсата на такава) и религията си (или липсата на такава) в осъзнатите си години. Което няма нищо общо с изграждането на семейни традиции - такива, каквито са отговарящи на нашите разбирания - вкл. и традиционно съблюдаване на някакви религиозни ритуали - вкл. посещаване на храмове или маца за Песах, шарени яйца за Великден, курбан за Рамазан. Без, обаче, обвързващо приобщаване към религията - кръщене, причастие, изповед. Без действията, предполагащи интимно общуване с Господ (според избраната религия), на каквото малките деца, камо ли бебетата, не са в състояние. [/color]

Религията е идеология, базираща се на вярата. А човек, който е вярващ и има силното вътрешно убеждение в дадена идеология, няма как да не следва традициите и нравите, съпътстващи я. В този смисъл атеистите не вярват в нищо и е логичен въпросът как въобще знаят кое е добро и кое - лошо? Защото вярата, че доброто надделява над злото, е в основата на всяка религия. Но в основата на религията също много ясно е описано кое е добро и кое - зло.

Въпрос към теб, katiABV - след като си атеистка, как определяш кое е добро за теб, децата ти и обществото, в което живееш и кое - не? И ако за теб атеизмът е почитането на всички религии чрез толерантност, какво би правила, ако нямаше религии и всички хора бяха като теб? newsm78 Кой щеше да определя моралът и по-точно кой щеше да казва на хората кое е добро и кое - лошо? Thinking

Аз имам въпрос. След като религията казва на хората кое е добро и зло как точно биват наказвани хората, вършили зло (например през Средновековието Инквизицията) в името на религията? По онова време горенето на набедени вещици не е било грях, а от днешна гледна точка е абсурдно. Значи следва, че тогавашните инквизитори не би трябвало да горят в ада, защото са изпълнявали дълга си.
А хората от различни религии как биват наказвани? Например мюсюлманин, който смята за редно да пребива жена си по различни поводи и това не е грях според неговата религия, но според християнството е. Тоест един християнин спокойно може да пребива жена си известно време и после да мине в исляма, за да бъдат опростени греховете му преди да умре.

Тук говорим за вътрешно убеждение, за морал. Точно затова казвам, че децата се възпитават от малки в моралът на съответната религия. Ако човек сменя вярата си, разбирай религията си както му скимне означава, че не е убеден, че тя е правилна. Означава, че не вярва искрено и убедено и означава, че има проблем със себе си - несигурен е, страхува се от живота. Това води до стрес, а стресът отключва агресия като защитна реакция на страха. Не се учудвам, че има толкова много хора в стрес в днешно време. Те нямат на какво да се опрат, нямат сигурност, нямат корени. Ако вярваш само в материалното, имаш проблем, защото изражениетео на (материално) благополучието са парите. Не доброто, което вършиш, а парите. А както знаем, пари днес има, утре няма. Това води до несигурност и стрес. Обаче ако вярваш, че си добър човек и поради това Бог ще ти помогне да се справиш с всичко, то това дава спокойствие на духа и липсата на пари се преживява по-лесно, защото щастието не се купува с пари - щастието е състояние на духа. Peace Човек може се почувства щастлив от нещо дребно, от нещо дори незабележимо като да види едно шарено птиче, примерно.

П.С. И да, инквизиторите са били убедени, че ще отидат в рая. Крайностите в религията се наричат фанатизъм и не мисля, че са богоугодни. Никоя крайност не е богоугодна. Християнството се е реформирало през вековете и независимо, че различията са били поливани с кръв, в крайна сметка е довело до световен прогрес. Защото самото естество на християнската религия не е агресивно. Нещо, което не може да се каже за други религии.

Като Ричард II ли? Той е бил адски убеден, че е любимецът на Господ и не е нужно да се притеснява за последствията от действията си... понеже е добър християнин.

Липсата на религия НЕ води до стрес. Нито пък има отношение към наличието или липса на корени. Смяната на религията говори само за това, че в ранното детство е била наложена чужда на детето религия. След което му е трудно да приеме себе си.

Елора, думата "вяра" не значи нищо само за хората с беден речников запас. Но дори и те могат при нужда да погледнат в тълковния речник и да научат значението й.
Убедеността - без доказателства - в нещо е именно вяра.

Аха, в такъв случай е добре, че много малко ислямисти приемат християнството, защото току виж станали още по-агресивни. Така поне избягват увеличаването на стреса, че не се знае на какво ще ги избие.
Но аз пак се чудя кой човек отива в рая според религията? Защото ето дори и в християнството има различни течения. Едно забранява контрацепцията, друго не. Как ще съм сигурна, ако ползвам контрацепция, че ще отида в рая и най-важното, че живея праведно след като на друго място това е осъдително? А все пак няма как да преценявам сама, защото моралният ориентир може единствено да бъде предоставен от религията. Както се разбра вече, хората без религия нямат морални ориентири.

Виж, далеч съм от мисълта да те убеждавам в каквото и да е.
Имаш право да мислиш и вършиш каквото си поискаш. Наясно съм, че атеистите наричат Бог с различни имена - някои му казват природа, други - късмет, трети - сила, четвърти - извънземни и пр. Но така или иначе едва ли ще отречеш, че каквито и планове да си правиш, те могат да рухнат за една секундичка само. И то не по твоя воля. Peace

Глупости. Атеистите не наричат Бог с каквито и да било имена, те не вярват в съществуването на такъв - или по-скоро са убедени в не-съществуването му. Очевидно с "природа" наричат природата, а с "късмет" благоприятния изход от вероятностен експеримент.

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 19:05 от katiABV

# 936

Елора, думата "вяра" не значи нищо само за хората с беден речников запас. Но дори и те могат при нужда да погледнат в тълковния речник и да научат значението й.
Убедеността - без доказателства - в нещо е именно вяра.

Именно.  Peace
Точно това не могат да възприемат повечето атеисти. Как може да се вярва в нещо за което няма доказателства.
Но не бих казала, че става въпрос за беден речников запас, а по-скоро за различни убеждения и възгледи.

# 937
  • инфантилно и разглезено хлапе
 Еми като няма доказателства, атеистите откъде знаят дали съществуват свръхестествени сили?
Значи и те вярват сляпо, следователно атеизмът им е религия. Точно това обясних на предната страница.

# 938
Глупости. Атеистите не наричат Бог с каквито и да било имена, те не вярват в съществуването на такъв - или по-скоро са убедени в не-съществуването му. Очевидно с "природа" наричат природата, а с "късмет" благоприятния изход от вероятностен експеримент.
[/color]

Wink

Вероятностен експеримент... Laughing Демек, атеистите нон стоп експериментират с живота си. Пък после се чудиш откъде трупат стрес.

Сега, като се замисля, добре, че хората са имали ВЯРА в божията помощ в начинанията си. Че ако чакахме на атеисти да прогресираме, още в каменната ера щяхме да сме. Щото нали, ако начинанията са вероятностни експерименти, то въобще не е необходимо човек да се захваща с тях. Нямаш ли вяра, че Бог ще ти помогне в това, в което се захващаш, по-добре недей. А ако разчиташ на късмета, казах ти, дали ще го наречеш късмет или Бог, резултатът е един и същ - разчиташ на нещо необяснимо за теб самата. Sunglasses

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 20:38 от DeltaAzimut

# 939
Еми като няма доказателства, атеистите откъде знаят дали съществуват свръхестествени сили?
Значи и те вярват сляпо, следователно атеизмът им е религия. Точно това обясних на предната страница.

Айде пак да обърнем писаниците ти.
Ами като няма доказателства за Бог и отвъден свят, вярващите що вярват.
Това си е пак вяра на сляпо.
Атеизмът не е религия.
Беден ти е речниковия запас. Прочети за определението религия, вяра и атеизъм. Излагаш се.

# 940
  • MI
Щях да пиша, но Диана е казала всичко по-добре от мен.  bouquet
Пролетен дъждец продължава да подскача да доказва че никой няма право да вярва, но говори за морал, който със сигурност налага на децата си. Кати не се и разбира защо смята за неморално кръщението освен защото е полуеврейка, но в крайна сметка и тя налага съзнателно или не своята вяра и морал на децата си. Но виж остсналите нямат право да го правят, защото имат друго мнение. Почна пак да става скучно.

# 941
Вярата дава опора на човека и за мен тя е по присъща на слабите и на нуждаещите се от опека . Атеистите и агностиците са реалисти, те нямат нужда от покровителство и държат сами в ръцете си, своята съдба и живот .

nelig, каква е тая неприкрита неприязън към авторката, само защото е задала една доста сериозна за размисъл тема . Много детински подход .

# 942
Вярата дава опора на човека и за мен тя е по присъща на слабите и на нуждаещите се от опека . Атеистите и агностиците са реалисти, те нямат нужда от покровителство и държат сами в ръцете си, своята съдба и живот .

Наистина ли? А ако вземе да ги сгази кола или пък...да хванат рак? newsm78

# 943
  • инфантилно и разглезено хлапе
Държат, държат, направо са безсмъртни... някой атеист както си върви по улицата, ако го тресне една саксия по главата, съдбата и животът му набързо ще приключат. Mr. Green

# 944

Наистина ли? А ако вземе да ги сгази кола или пък...да хванат рак? newsm78
Не разбирам въпроса, наистина . Логично е тези неща да не зависят от човек, независимо вярващ или не .

Общи условия

Активация на акаунт