Безумно кръщаване

• 54 044
  • 1 155
  •   2
Отговори
# 915

Атеизмът не е контрапункт на вярата - "Аз вярвам, че няма Бог" е точно толкова силно и натоварено с вяра твърдение, колкото и "Аз вярвам, че има Бог".

Скрит текст:
Децата могат да бъдат възпитавани и без религия, могат да бъдат учени на морал, на добро и зло - а също и на толерантност и приемане на различните. Религията по-скоро пречи на последното, отколкото да способства за него. Могат да бъдат учени на традициите, на това коя какво означава и от къде е произлязла - религията не е необходима по какъвто и да било начин за целта.

Отнемането на дадено право изобщо не е целта на обсъждането - аз съм първата, която би застанала против подобен опит. Осъзнатото отказване от ползването на дадено право, обаче, е напълно възможно. Имаме ПРАВО да правим колкото си искаме (или колкото телата ни допуснат) аборти. И аз съм всячески ЗА това право. Редно ли е, обаче, да се възползваме от него? Според мен - не. Това си е убийство. Намирам за добро  съзнателно да не го правим, не да ни бъде отнето като право. Имаме право да лъжем, да подмамване някого към нещо - означава ли това, че е морално да го правим? Бих казала, не. Имаме право да направим татуси или пиърсинги на децата си - но дали бива? По същия начин намирам за редно да оставим децата си сами да изберат вярата си (или липсата на такава) и религията си (или липсата на такава) в осъзнатите си години. Което няма нищо общо с изграждането на семейни традиции - такива, каквито са отговарящи на нашите разбирания - вкл. и традиционно съблюдаване на някакви религиозни ритуали - вкл. посещаване на храмове или маца за Песах, шарени яйца за Великден, курбан за Рамазан. Без, обаче, обвързващо приобщаване към религията - кръщене, причастие, изповед. Без действията, предполагащи интимно общуване с Господ (според избраната религия), на каквото малките деца, камо ли бебетата, не са в състояние. [/color]

Религията е идеология, базираща се на вярата. А човек, който е вярващ и има силното вътрешно убеждение в дадена идеология, няма как да не следва традициите и нравите, съпътстващи я. В този смисъл атеистите не вярват в нищо и е логичен въпросът как въобще знаят кое е добро и кое - лошо? Защото вярата, че доброто надделява над злото, е в основата на всяка религия. Но в основата на религията също много ясно е описано кое е добро и кое - зло.

Въпрос към теб, katiABV - след като си атеистка, как определяш кое е добро за теб, децата ти и обществото, в което живееш и кое - не? И ако за теб атеизмът е почитането на всички религии чрез толерантност, какво би правила, ако нямаше религии и всички хора бяха като теб? newsm78 Кой щеше да определя моралът и по-точно кой щеше да казва на хората кое е добро и кое - лошо? Thinking
Аз имам въпрос. След като религията казва на хората кое е добро и зло как точно биват наказвани хората, вършили зло (например през Средновековието Инквизицията) в името на религията? По онова време горенето на набедени вещици не е било грях, а от днешна гледна точка е абсурдно. Значи следва, че тогавашните инквизитори не би трябвало да горят в ада, защото са изпълнявали дълга си.
А хората от различни религии как биват наказвани? Например мюсюлманин, който смята за редно да пребива жена си по различни поводи и това не е грях според неговата религия, но според християнството е. Тоест един християнин спокойно може да пребива жена си известно време и после да мине в исляма, за да бъдат опростени греховете му преди да умре.

# 916
Скрит текст:

Атеизмът не е контрапункт на вярата - "Аз вярвам, че няма Бог" е точно толкова силно и натоварено с вяра твърдение, колкото и "Аз вярвам, че има Бог".

Скрит текст:
Децата могат да бъдат възпитавани и без религия, могат да бъдат учени на морал, на добро и зло - а също и на толерантност и приемане на различните. Религията по-скоро пречи на последното, отколкото да способства за него. Могат да бъдат учени на традициите, на това коя какво означава и от къде е произлязла - религията не е необходима по какъвто и да било начин за целта.

Отнемането на дадено право изобщо не е целта на обсъждането - аз съм първата, която би застанала против подобен опит. Осъзнатото отказване от ползването на дадено право, обаче, е напълно възможно. Имаме ПРАВО да правим колкото си искаме (или колкото телата ни допуснат) аборти. И аз съм всячески ЗА това право. Редно ли е, обаче, да се възползваме от него? Според мен - не. Това си е убийство. Намирам за добро  съзнателно да не го правим, не да ни бъде отнето като право. Имаме право да лъжем, да подмамване някого към нещо - означава ли това, че е морално да го правим? Бих казала, не. Имаме право да направим татуси или пиърсинги на децата си - но дали бива? По същия начин намирам за редно да оставим децата си сами да изберат вярата си (или липсата на такава) и религията си (или липсата на такава) в осъзнатите си години. Което няма нищо общо с изграждането на семейни традиции - такива, каквито са отговарящи на нашите разбирания - вкл. и традиционно съблюдаване на някакви религиозни ритуали - вкл. посещаване на храмове или маца за Песах, шарени яйца за Великден, курбан за Рамазан. Без, обаче, обвързващо приобщаване към религията - кръщене, причастие, изповед. Без действията, предполагащи интимно общуване с Господ (според избраната религия), на каквото малките деца, камо ли бебетата, не са в състояние. [/color]

Религията е идеология, базираща се на вярата. А човек, който е вярващ и има силното вътрешно убеждение в дадена идеология, няма как да не следва традициите и нравите, съпътстващи я. В този смисъл атеистите не вярват в нищо и е логичен въпросът как въобще знаят кое е добро и кое - лошо? Защото вярата, че доброто надделява над злото, е в основата на всяка религия. Но в основата на религията също много ясно е описано кое е добро и кое - зло.

Въпрос към теб, katiABV - след като си атеистка, как определяш кое е добро за теб, децата ти и обществото, в което живееш и кое - не? И ако за теб атеизмът е почитането на всички религии чрез толерантност, какво би правила, ако нямаше религии и всички хора бяха като теб? newsm78 Кой щеше да определя моралът и по-точно кой щеше да казва на хората кое е добро и кое - лошо? Thinking

Аз имам въпрос. След като религията казва на хората кое е добро и зло как точно биват наказвани хората, вършили зло (например през Средновековието Инквизицията) в името на религията? По онова време горенето на набедени вещици не е било грях, а от днешна гледна точка е абсурдно. Значи следва, че тогавашните инквизитори не би трябвало да горят в ада, защото са изпълнявали дълга си.
А хората от различни религии как биват наказвани? Например мюсюлманин, който смята за редно да пребива жена си по различни поводи и това не е грях според неговата религия, но според християнството е. Тоест един християнин спокойно може да пребива жена си известно време и после да мине в исляма, за да бъдат опростени греховете му преди да умре.

Тук говорим за вътрешно убеждение, за морал. Точно затова казвам, че децата се възпитават от малки в моралът на съответната религия. Ако човек сменя вярата си, разбирай религията си както му скимне означава, че не е убеден, че тя е правилна. Означава, че не вярва искрено и убедено и означава, че има проблем със себе си - несигурен е, страхува се от живота. Това води до стрес, а стресът отключва агресия като защитна реакция на страха. Не се учудвам, че има толкова много хора в стрес в днешно време. Те нямат на какво да се опрат, нямат сигурност, нямат корени. Ако вярваш само в материалното, имаш проблем, защото изражениетео на (материално) благополучието са парите. Не доброто, което вършиш, а парите. А както знаем, пари днес има, утре няма. Това води до несигурност и стрес. Обаче ако вярваш, че си добър човек и поради това Бог ще ти помогне да се справиш с всичко, то това дава спокойствие на духа и липсата на пари се преживява по-лесно, защото щастието не се купува с пари - щастието е състояние на духа. Peace Човек може се почувства щастлив от нещо дребно, от нещо дори незабележимо като да види едно шарено птиче, примерно.

П.С. И да, инквизиторите са били убедени, че ще отидат в рая. Крайностите в религията се наричат фанатизъм и не мисля, че са богоугодни. Никоя крайност не е богоугодна. Християнството се е реформирало през вековете и независимо, че различията са били поливани с кръв, в крайна сметка е довело до световен прогрес. Защото самото естество на християнската религия не е агресивно. Нещо, което не може да се каже за други религии.

# 917

Не, Елора, атеизмът всъщност не е отсъствие на вярата - неутралната позиция е допускащата всеки изход от експеримента. Атеизмът е по-скоро отрицанието - т.е. вярата в отрицателния изход от хипотетичния експеримент.

За атестите думата вяра не значи нищо. Тя значи нещо за вярващите и религиозните.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%8F%D1%80%D0%B0

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Всеки може да отрича каквото си иска. Едни отричат карането с колани, други отричат съществуването на свръхестествени сили. Няма проблем стига да не налагат субективната си гледна точка на останалите хора.
 Кои са атеистите, че да се изказват като последна инстанция?
 Нито знаят дали Бог съществува, нито знаят какво има след смъртта, нито някога ще узнаят.
 Не искам да ми натрапват техните глупости, че били се пръкнали от някакви шебеци, ей така от нищото по невероятна случайност, че нямало нищо извън материализма, че ако не са видели с очите си нещо/някой, значи не съществува и прочее тъпотии.

Кои са вярващите, че да се изказват като последна инстанция? - така обърнато как ти звучи?
Колкото ти имаш право, толкова и те.

# 918
  • инфантилно и разглезено хлапе
Атеистите нали вярват, че Бог и свръхестествени сили не съществуват. Те вярват само в материализма и са заменили Господ с разнообразни идоли. Един вид атеизмът е религия почитаща материализма и нищо друго.  Laughing

Атестите не вярват. Те отхвърлят и отричат  Wink
Атеизмът е отсъствие на вяра.
След като стана ясно, че атеизмът не е нищо освен сляпо отричане, тогава с чиста съвест можем да го пратим в 3-та глуха, където му е мястото.

# 919

Няма сляпо отричане. При атестите важи приказката "око да види, ръка да пипне". Трябват им доказателства. Така че не можеш да ги пратиш в трета глуха.

# 920
 Една маймуна в джунглата може сляпо да отрича съществуването на Лувъра, щото не го е виждала, не го е пипнала и няма доказателства за съществуването му. Е и, това какво променя?
 Затова питам, кои са атеистите, че да дават акъли на останалите?

# 921
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:

Отнемането на дадено право изобщо не е целта на обсъждането - аз съм първата, която би застанала против подобен опит. Осъзнатото отказване от ползването на дадено право, обаче, е напълно възможно. Имаме ПРАВО да правим колкото си искаме (или колкото телата ни допуснат) аборти. И аз съм всячески ЗА това право. Редно ли е, обаче, да се възползваме от него? Според мен - не. Това си е убийство. Намирам за добро  съзнателно да не го правим, не да ни бъде отнето като право. Имаме право да лъжем, да подмамване някого към нещо - означава ли това, че е морално да го правим? Бих казала, не. Имаме право да направим татуси или пиърсинги на децата си - но дали бива? По същия начин намирам за редно да оставим децата си сами да изберат вярата си (или липсата на такава) и религията си (или липсата на такава) в осъзнатите си години. Което няма нищо общо с изграждането на семейни традиции - такива, каквито са отговарящи на нашите разбирания - вкл. и традиционно съблюдаване на някакви религиозни ритуали - вкл. посещаване на храмове или маца за Песах, шарени яйца за Великден, курбан за Рамазан. Без, обаче, обвързващо приобщаване към религията - кръщене, причастие, изповед. Без действията, предполагащи интимно общуване с Господ (според избраната религия), на каквото малките деца, камо ли бебетата, не са в състояние. [/color]

Тук говорим за вътрешно убеждение, за морал. Точно затова казвам, че децата се възпитават от малки в моралът на съответната религия
.....

Не се учудвам, че има толкова много хора в стрес в днешно време. Те нямат на какво да се опрат, нямат сигурност, нямат корени. Ако вярваш само в материалното, имаш проблем, защото изражениетео на (материално) благополучието са парите. Не доброто, което вършиш, а парите. А както знаем, пари днес има, утре няма. Това води до несигурност и стрес. Обаче ако вярваш, че си добър човек и поради това Бог ще ти помогне да се справиш с всичко, то това дава спокойствие на духа и липсата на пари се преживява по-лесно, защото щастието не се купува с пари - щастието е състояние на духа. Peace Човек може се почувства щастлив от нещо дребно, от нещо дори незабележимо като да види едно шарено птиче, примерно.

П.С. И да, инквизиторите са били убедени, че ще отидат в рая. Крайностите в религията се наричат фанатизъм и не мисля, че са богоугодни. Никоя крайност не е богоугодна. Християнството се е реформирало през вековете и независимо, че различията са били поливани с кръв, в крайна сметка е довело до световен прогрес. Защото самото естество на християнската религия не е агресивно. Нещо, което не може да се каже за други религии.
С една дума вътрешно убеждение и морал се придобиват само ако човек вярва искрено в дадена религия. В обратния случай той е лишен от вътрешни убеждения и морал, не може сам да преценява кое е добро и зло, не може да съблюдава обществено приетите норми, не може да има духовен живот. Просто е едно тяло, което яде и с*ре. Значи му трябва религия, за да му каже кое е добро и зло, но пък има крайности в религията, фанатизъм, но те са оправдани, защото рано или късно ще доведат до световен прогрес. Сега разбирам, че джихадът също е оправдан в днешно време. Той е нещо като Инквизицията в Средновековието. Ще почакаме да се трансформира, но дотогава вярващите джихадисти ще бъдат богопомазани от техния бог, защото в момента това е нивото на развитието на религията им, така, както инквизиторите навремето са отишли в рая, защото по това време религията е проповядвала, че това е доброто, че се прави в името на борбата с ересите, а жените, набедени за вещици, изцяло са си заслужили изгарянето на клади. Хубавото от цялата работа е, че вещиците очевидо драстично са намалели и почти не се срещат в наши дни. Изключение прави баба Яга, която се крие в гората.
Ако човек сменя вярата си, разбирай религията си както му скимне означава, че не е убеден, че тя е правилна. Означава, че не вярва искрено и убедено и означава, че има проблем със себе си - несигурен е, страхува се от живота. Това води до стрес, а стресът отключва агресия като защитна реакция на страха.
Аха, в такъв случай е добре, че много малко ислямисти приемат християнството, защото току виж станали още по-агресивни. Така поне избягват увеличаването на стреса, че не се знае на какво ще ги избие.
Но аз пак се чудя кой човек отива в рая според религията? Защото ето дори и в християнството има различни течения. Едно забранява контрацепцията, друго не. Как ще съм сигурна, ако ползвам контрацепция, че ще отида в рая и най-важното, че живея праведно след като на друго място това е осъдително? А все пак няма как да преценявам сама, защото моралният ориентир може единствено да бъде предоставен от религията. Както се разбра вече, хората без религия нямат морални ориентири.

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 13:31 от Пролетен дъждец

# 922
Аха, в такъв случай е добре, че много малко ислямисти приемат християнството, защото току виж станали още по-агресивни. Така поне избягват увеличаването на стреса, че не се знае на какво ще ги избие.
Но аз пак се чудя кой човек отива в рая според религията? Защото ето дори и в християнството има различни течения. Едно забранява контрацепцията, друго не. Как ще съм сигурна, ако ползвам контрацепция, че ще отида в рая и най-важното, че живея праведно след като на друго място това е осъдително? А все пак няма как да преценявам сама, защото моралният ориентир може единствено да бъде предоставен от религията. Както се разбра вече, хората без религия нямат морални ориентири.

Виж, далеч съм от мисълта да те убеждавам в каквото и да е.
Имаш право да мислиш и вършиш каквото си поискаш. Наясно съм, че атеистите наричат Бог с различни имена - някои му казват природа, други - късмет, трети - сила, четвърти - извънземни и пр. Но така или иначе едва ли ще отречеш, че каквито и планове да си правиш, те могат да рухнат за една секундичка само. И то не по твоя воля. Peace

Последна редакция: сб, 04 фев 2017, 13:53 от DeltaAzimut

# 923
Една маймуна в джунглата може сляпо да отрича съществуването на Лувъра, щото не го е виждала, не го е пипнала и няма доказателства за съществуването му. Е и, това какво променя?

Сравнението ти не е на място. Защото маймуната не знае какво е Лувър.
Пък и да се сравняваш с маймуна не говори добре за вярващ.
А да те питам. Кой си ти, че да даваш акъл на атеистите?

Иначе е много тъжно и жалко, че е единственото което спира вярващите да вършат престъпления е някакво наказание там горе. Но е факт, че има много вярващи, които и това не ги спира. Това са хора си изкуствени принципи и морал. Ако евентуално се докаже, че няма Бог, не ми се мисли какви простотии ще свършат вярващите, защото вече няма да има кой да ги шляпа.

# 924
Да бе, а атеистите сигурно знаят какво има след смъртта. Shocked

# 925

Иначе е много тъжно и жалко, че е единственото което спира вярващите да вършат престъпления е някакво наказание там горе. Но е факт, че има много вярващи, които и това не ги спира. Това са хора си изкуствени принципи и морал. Ако евентуално се докаже, че няма Бог, не ми се мисли какви простотии ще свършат вярващите, защото вече няма да има кой да ги шляпа.
Ех, Елора ! Какви си ги писала бе симпатяго .
Нима си представяш някакви страхливи овце, които следват нечии заповеди
само от страх пред наказание . Ето, това е тъжното според мен -вашите повърхностни и елементарни разбирания . Искали доказателства , искали да видят, да пипнат ..още.нещо друго да искате ...
така да ви се появи като с вълшебната кърпичка пълна маса със печено прасенце ...

# 926

Пък и да се сравняваш с маймуна не говори добре за вярващ.
А да те питам. Кой си ти, че да даваш акъл на атеистите?

Те не могат да докажат произхода и целта на египетските пирамиди, ти за доказателство, че няма Бог говориш....Ние сме толкова дребни и незначителни на фона на Вселената, че направо ми иде да се смея с глас на това твое твърдение...но няма да го направя, от уважение към теб. Peace И само още нещо - дори учените вярват в Бог, просто защото знаят, че всъщност нищо не знаят.

# 927
Може да направи обратното - да потърси доказателства, че има Бог - има си начини ...
Ако нещо силно желае, ако е добър човек, ако направи и други неща ...то ще го получи...
аз вярвам че тя е добра.

# 928
  • София
Те не могат да докажат произхода и целта на египетските пирамиди, ти за доказателство, че няма Бог говориш....Ние сме толкова дребни и незначителни на фона на Вселената, че направо ми иде да се смея с глас на това твое твърдение...

Произхода и целта на египетските пирамиди се знае много отдавна, всъщност винаги се е знаела.
Това са гробници на фараони. Знае се и кой ги е строил, и кога са строени, и за какво са служили.
И ние, няма как да сме дребни и незначителни на фона на вселената, при положение че цялата вселена е създадена заради нас. Ако вярваш в Бога, би трябвало да го знаеш.

# 929

Ех, Елора ! Какви си ги писала бе симпатяго .
Нима си представяш някакви страхливи овце, които следват нечии заповеди
само от страх пред наказание . Ето, това е тъжното според мен -вашите повърхностни и елементарни разбирания . Искали доказателства , искали да видят, да пипнат ..още.нещо друго да искате ...
така да ви се появи като с вълшебната кърпичка пълна маса със печено прасенце ...

Василена, за съжаление много такива овце съм срещала. И тук в темата се появиха не един и двама, които в прав текст си казаха, че точно това ги спира.
А моите разбирания не са такива. Мен живота ме е научил да не правя на другите това, което не искам на мен да се прави. Елементарно.
Доказателства за имането на Бог или нямането му не могат да се намерят.
Всеки си е прав за себе си. И е в правото си да има своите убеждения.

Може да направи обратното - да потърси доказателства, че има Бог - има си начини ...
Ако нещо силно желае, ако е добър човек, ако направи и други неща ...то ще го получи...
аз вярвам че тя е добра.
Или обратното. Да потърси доказателства, че няма Бог. Който търси-намира.  Mr. Green

Да бе, а атеистите сигурно знаят какво има след смъртта. Shocked

А ти като вярващ знаеш  Joy
Кога се върна? Я разкажи.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт