Атеизмът не е контрапункт на вярата - "Аз вярвам, че няма Бог" е точно толкова силно и натоварено с вяра твърдение, колкото и "Аз вярвам, че има Бог".
Отнемането на дадено право изобщо не е целта на обсъждането - аз съм първата, която би застанала против подобен опит. Осъзнатото отказване от ползването на дадено право, обаче, е напълно възможно. Имаме ПРАВО да правим колкото си искаме (или колкото телата ни допуснат) аборти. И аз съм всячески ЗА това право. Редно ли е, обаче, да се възползваме от него? Според мен - не. Това си е убийство. Намирам за добро съзнателно да не го правим, не да ни бъде отнето като право. Имаме право да лъжем, да подмамване някого към нещо - означава ли това, че е морално да го правим? Бих казала, не. Имаме право да направим татуси или пиърсинги на децата си - но дали бива? По същия начин намирам за редно да оставим децата си сами да изберат вярата си (или липсата на такава) и религията си (или липсата на такава) в осъзнатите си години. Което няма нищо общо с изграждането на семейни традиции - такива, каквито са отговарящи на нашите разбирания - вкл. и традиционно съблюдаване на някакви религиозни ритуали - вкл. посещаване на храмове или маца за Песах, шарени яйца за Великден, курбан за Рамазан. Без, обаче, обвързващо приобщаване към религията - кръщене, причастие, изповед. Без действията, предполагащи интимно общуване с Господ (според избраната религия), на каквото малките деца, камо ли бебетата, не са в състояние. [/color]
Религията е идеология, базираща се на вярата. А човек, който е вярващ и има силното вътрешно убеждение в дадена идеология, няма как да не следва традициите и нравите, съпътстващи я. В този смисъл атеистите не вярват в нищо и е логичен въпросът как въобще знаят кое е добро и кое - лошо? Защото вярата, че доброто надделява над злото, е в основата на всяка религия. Но в основата на религията също много ясно е описано кое е добро и кое - зло.
Въпрос към теб, katiABV - след като си атеистка, как определяш кое е добро за теб, децата ти и обществото, в което живееш и кое - не? И ако за теб атеизмът е почитането на всички религии чрез толерантност, какво би правила, ако нямаше религии и всички хора бяха като теб?

А хората от различни религии как биват наказвани? Например мюсюлманин, който смята за редно да пребива жена си по различни поводи и това не е грях според неговата религия, но според християнството е. Тоест един християнин спокойно може да пребива жена си известно време и после да мине в исляма, за да бъдат опростени греховете му преди да умре.