Отговори
# 390
  • München, Deutschland
И извън темата – наистина намирам цинични теми като тази. Продължавам да се питам самоизтъкването от типа на "ах, аз колко много пари имам, вашето не е живот", просто са ми непонятни като човешка патология. Нека всеки си гради легендата за себе си, но толкова наистина да нямаш, ако не самокритичност, то поне емпатия към хора, които нямат и вероятно не са виновни за това, това ме е изумявало винаги тук...
Сори за офф-а. Peace
Донякъде го разбирам, за хора, които са тръгнали и сами са постигнали такъв стандарт, без помощ от родители, без наследствен имот, без да са се родили деца на султана на Бруней, защото именно те доказват какво може да постигне един човек. Такива хора може би за някого звучат арогантно, но за мен са стимул с това, което са постигнали. Познавам хора, които, като им дойде времето, по всяка вероятност ще поискат и проимат деца. От същите тези хора обаче, единици биха били в състояние да постигнат финансова независимост без мъжете си, която да включва един "добър стандарт на живот", докато обратното и към момента е валидно - мъжете се самоиздържат, издържат и жените си. Затова разбирам фукащите се с парите - в крайна сметка последните не растат по дърветата, ако изключим групите от първото ми изречение. Със сигурност емпатията не е висока в тези изказвания. Аз обаче си задавам въпроса, трябва ли попринцип да бъде.

И съм си задавала същите въпроси като на автора също, защото и аз не съм почитател на идеята, че откъм финанси, дете се гледа с "още една чаша вода в супата".

# 391
Ами да си направят тема "Кой е по-по-най"
Аман!Във всека тема се намират няколко големи бели птици да обяснява на другите,какви са простакеси с разглезени деца и тн...
Та заключението е:Ако нямате доход над три бона ,деца ще гледате само на картинка Joy

Аз в тия теми не влизам, за да набивам канчета кой е некадърен или няма хъс. По-скоро да си сверя часовника. За мен е съвсем ненормално нещата в България да се случват толкова свито и провинциално, че да не може един млад човек да разгърне съвсем нормални дейности. Факт е, че за да има деца, трябва да има някакво общо ниво плюс индивидуално ниво. А тук има токсичен микс от бизнес-тарикати на дребно, плюс не особено ориентирани и квалифицирани хора, които са съгласни на малко и дори да имат способности, няма кой да ги оползотвори.

Имаме не знам колко ВУЗ-а, но все още нямаме развит финансов сектор, да завъртим някакви пари като хората, в нормални количества, а не оборот на БФБ колкото цената на едностайна панелка в Младост. Просто липсва размах и фантазия. В същото време се пънем за ненужно големи проекти на безсмислени места.

# 392
Любимата реплика на педиатъра на сина ми е "Моля ви се, не му давайте нищо, направете му супа."

Simple Smile А нашата лична казва "каква бележка, младеж, ефизола в джоба и на училище!".

# 393
Aз също писах тук, преди дискусията се измести към съвсем друга тема, но не мисля, че ако някой изкарва честно някакви пари, трябва да се срамува от това. Нито моята лична идея е била да избия комплекси. Както и не следва някой с по-малки доходи да се срамува от това. Парите са нещо временно, както днес имаш, може утре да нямаш. Срамен е мързела. Срамно е да пуфтиш и да обясняваш кой колко пари взима..глей го ся тоя, кво е седнал да ми обяснява на мен. Защото покрай мен такива хора бол. Които мислят, че някой работодател просто така дава заплата. Всичко, както вече няколко пъти написах, идва със своята цена.
Деца може всеки да роди. За мен е важно човек да помисли все пак как ще отгледа и възпита тези деца. Но факт, че живота е много шарен и понякога ни поднася изпитания, за които дори не сме помислили.

# 394
  • München, Deutschland
А, Захир, ти го каза по-директно. Не ми беше удобно да кажа, че някои просто си ги мързи...

# 395
  • София
Aз също писах тук, преди дискусията се измести към съвсем друга тема, но не мисля, че ако някой изкарва честно някакви пари, трябва да се срамува от това.
Никой не казва такова нещо. Просто човек не бива да губи връзка със света и да се потриса гласно – ах, как сте живи само с 1000 лв на месец. Това ми се струва цинично, да не кажа нещо повече. Иначе е чудесно човек да има пари. Както и усещане къде се намира и с кого разговаря. Поне в общия случай.

# 396
Деца може всеки да роди. За мен е важно човек да помисли все пак как ще отгледа и възпита тези деца. Но факт, че живота е много шарен и понякога ни поднася изпитания, за които дори не сме помислили.

Първо не е вярно, че деца може всеки да роди, все повече са двойките, които имат репродуктивни проблеми, така че когато всичко си го измислил идеално, може да се окаже, че нероден Петко ще си остане нероден и тогава язък за двете коли, частната градина и наследство от половин царство. И второ - винаги се случват точно тези неща, които не сме предвидили, не понякога.

# 397
  • София

Първо не е вярно, че деца може всеки да роди, все повече са двойките, които имат репродуктивни проблеми, така че когато всичко си го измислил идеално, може да се окаже, че нероден Петко ще си остане нероден и тогава язък за двете коли, частната градина и наследство от половин царство. И второ - винаги се случват точно тези неща, които не сме предвидили, не понякога.

Тук съм съгласна. Даже по- скоро мисля, че всеки може да изкара пари, но не всеки може да се сдобие с дете за съжаление.

# 398
Aз също писах тук, преди дискусията се измести към съвсем друга тема, но не мисля, че ако някой изкарва честно някакви пари, трябва да се срамува от това.
Никой не казва такова нещо. Просто човек не бива да губи връзка със света и да се потриса гласно – ах, как сте живи само с 1000 лв на месец. Това ми се струва цинично, да не кажа нещо повече. Иначе е чудесно човек да има пари. Както и усещане къде се намира и с кого разговаря. Поне в общия случай.

За мен е още по-цинично, когато бива казано от хора, които биват издържани от други и в добавка, говорят за хипотетичните си възможности спрямо реалните такива на други.

# 399
Защо, толкова ли е чудно, че може една жена да избере да си стои у дома, но въпреки това да има и други качества и да няма никакви проблеми когато реши, да се влее в света на работещите?

# 400
Продължавам да се питам самоизтъкването от типа на "ах, аз колко много пари имам, вашето не е живот", просто са ми непонятни като човешка патология. Нека всеки си гради легендата за себе си, но толкова наистина да нямаш, ако не самокритичност, то поне емпатия към хора, които нямат и вероятно не са виновни за това, това ме е изумявало винаги тук...

Аз досега не съм се сблъсквала с истински заможни хора, които да се изтъкват чрез парите си. Напротив, прави ми впечатление, че са съвсем земни и скромни хора, които не обичат да парадират с финансовите си възможности. Околните се досещат за тях по други признаци.
Също така и не обичат да пилеят пари за глупости, особено ако са от рода на "да покажа на Пена колко съм важна и да ѝ натрия носа".
Ако съм виждала на живо някой пример от "парадиращата" порода, то това са били или пресни новобогаташи, още неуспели да се нарадват на парите си, или обикновени комплексари, които компенсират разни дефицити чрез снобизъм и арогантност.  Simple Smile

# 401
Защо, толкова ли е чудно, че може една жена да избере да си стои у дома, но въпреки това да има и други качества и да няма никакви проблеми когато реши, да се влее в света на работещите?

Явно пишеш по-добре от Шекспир на английски, но пропускаш четенето: писах "хипотетични"! Когато ги постигнеш тези успехи и се "влееш в света на работещите", може да ги обсъдим.

# 402
Аз тия неща "какво трябва да има човек" го пиша от друга гледна точка- да може максимален брой млади да си калибрира критериите за нормалност и да гони някакво ниво, защото доста хора си саботират живота по различни начини и не е само защото живеят в Северозапада.

Била съм в света на работещите. Все още искам да видя какви са тия големи женски успехи, ама не просто "работи и е динамична". Всеки може да стане работохолик, да се върти на пета, да функционира на високи обороти и да му плащат пари в някакъв период. Може да е полезно, може и да е голяма житейска бомба. Във всеки случай не е стопроцентова добродетел, гарантираща успех и щастие. Трябва баланс.

На мен примерно ми е било странно как млади хора, на около 26, са се вкопчили в една държавна работа. Вярно, малък град, но също така сравнително жизнен, с наличие на частни фирми. Обаче тия младите първо учат някакво висше до магистър, ама супер измислена специалност...след това вместо да си седнат на задника и да научат език поне, те почват да се записват по политически партии и да търсят чадъри и назначения в администрацията. Губят си времето, стоят на супер смешни пари, младостта им минава в глупости и непродуктивен кипеж на дейност. За мен е по-нормално мъжът примерно да стане келнер, а не да кисне на държавна работа и да чака кога неговата партия ще е на власт, за да му дадат по-хубав пост.

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 16:07 от The Siren of Titan

# 403
За децата съм съгласна, трябва да има една златна среда между гонене на кариера и създаване на семейство. Аз съм на 29. Добре съм в някои отношения, повече от доста мои връстници, но деца все още нямам. Стремежа ми никога не е бил да постигна еди какво си преди да родя просто така се случи по ред причини. И никой не ми гарантира, че не дай си Боже, няма да имам някакъв проблем. Но имам приятелки, познати..народили по 2 деца, стоят си вкъщи, без един ден нормален трудов стаж. То си е чудесно, ама ...са напълно зависими от мъжете си. Ако нещо стане и се наложи да се оправят сами, с две малки деца на гърба, не ми се мисли.

Иначе...хипотетично всеки може да се наложи в корпоративна среда. Реално обаче е малко по-трудно.

И да, много е грозно някой да се "гнуси" едва ли не как може семейство да преживява с Х пари. Познавам прекрасни, образовани хора, които в по-малките градове взимат по-малко пари. Ама си гледат деца, възпитават ги и са прекрасен пример.

# 404
Как` Сийка, много точно казано.
Най-богатите хора, които познавам с нищо няма да заподозреш, че са такива, много земни и нормални, включително децата им.

Общи условия

Активация на акаунт