Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12

• 64 595
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
И моето прояде на около 10 месеца като само замести 1 или 2 хранения, не помня много добре, и после след годинката изведнъж се отвори апетита. Така че спокойно, никой не е останал на кърма цял живот, а кърмата е най-доброто и е само сега. На детските консултации едно си знаят, не ти познават детето, гледат само таблиците. С пролазването, прохождането и т.н. е нормално детето да не може да качи толкова много, защото вече не лежи само, а се движи.

# 586
  • София
Погледнах картона на сина ми
На 3м и половина е бил 6110, на 4м. и половина-6650.
На 5м. и половина-7200, но след това на 6м.и малко е премерен 7260, т.е. е качил 60гр за около 3седмици.
и после се почва
7.300
7535
след месец -7600
8300
8600
8850
9250
9600 и т.н.
Та няма някаква забелязваща се тенденция, освен че е намаляло наддаването.След годинка става още по-малко. От годинка до година и 3 месеца беше качил 300гр и това е единствения момент, когато имаше здравословен проблем и беше разбираемо.Но те и тогава стандартно качват малко.
При по-големите бебета за нахранването се съди по общото състояние.При мъничките може да си вадиш изводи от наддаване, накани пелени...големите трудно се успокояват ако са гладни и чудесно знаят как да си поискат.

# 587
Благодаря, момичета Hug

# 588
И моята около 6тия месец започна да качва много по-малко, като един от месеците не качи нищо, а през другото време качва по около 200гр. Движи се много и предполагам, че и това е оказало влияние. Дразня се, че педиатрите гледат  само да угояват децата и да предлагат дохранване с АМ. Съгласна съм с предишното мнение, че само за най-малките бебета трябва да се съди по наддаването.

Относно времето за сукане, ние от 5-6ти месец сучем по около 4 мин и от двете гърди Grinning Единствено, когато я приспивам суче по-дълго, докато заспи. Моите наблюдения са, че майките, които успеят да кърмят до към 6 м(без АМ), после нямат никакви проблеми с кърменето. Явно за това време кърмата се е регулирала и след това, дори и с по-големи интервали между кърменията, кърма си има. Ние сме почти на 11м и понякога имаме интервал от 8 часа през деня без кърмене, но това не ни пречи на среднощното ядене.

# 589
Съгласна съм, аз също се дразня. Освен това ме вкарват в излишни драми.
Моето момче май суче по 2 мин на гърда Joy А АМ сме ползвали само през първите две седмици от живота му - беше на смесено хранене, после го оставихме и сега дори не знае как да яде от шише, забравил е.

# 590
Като чета и се радвам направо на нашия педиатър, за нея винаги всичко е нормално Simple Smile

Моето момче много се беше засилило да наддава, роди се почти 4кг и в началото трудно отпочнахме, но упорствах само с кърма и после качваше около кг на месец до 5 месеца. На 5 и половина беше 8.600, сега на 11 е 9.700. Според лекарката всичко е наред, след като изглежда добре, кожата е еластична, енергия има бол. Той се движи адски много и направо се чудя как успява и да качи изобщо Simple Smile

Мен пък успокоявате с храненето, то и аз стигнах до извода, че изклчително кърмените деца не ядат като тези на АМ. Малко ме обезкуражава на моменти, като се плескам да сготвя половин морков и парче чушка Mr. Green и накрая изяде 4 лъжици, ама поне не отказва, всичко опитва, макар и бързо да губи интерес.

Аз се върнах на половин работен ден преди 4 месеца и по веднъж цедя. Не съм съвсем редовна в това де, но още успявам да изкарам по около 100-150мл, зависи колко време е минало от последното кърмене.

# 591
Момичета много съм притеснена,изкарах някакъв вирус от който още не съм се оправила съвсем,но кърмата ми намаля доста защото не се хранех,повръщаше ми се,съответно и детето стоя гладно и мисля че свали на тегло. Това което ме притеснява е че утре сме на ваксини и не знам какво да правим при това положение...

# 592
Ами нищо не можеш да направиш, отиваш, мериш и ако не става за ваксина следващия месец.

# 593
  • Пловдив
Добро утро
Звездичка не се притеснявай,просто утре откажи ваксината.А и док не би трябвало да настоява при положение,че си била болна.
Относно намалянето на кърмата,на мен ми помогна чай от малинови листа за лактация и фреш портокал,лимон и джинджифил за имунната с-ма.Хапвай си по малко,но често,пиивай чайче или фреш и разбира се бебче да суче по-често.Ще се справиш Hug

# 594
Тоест ако аз съм била болна не се слага ваксина,така ли?
Много ми е притиснено...

# 595
  • Пловдив
Нашата лекарка преди ваксина винаги питаше дали последните 10дни е имало болен вкъщи,ако да не слага ваксина.Единия път я отложихме защото свекърва ми беше дошла на гости болна.А ти щом се притесняваш ще й кажеш и си в правото си да я отложиш.Никои няма насила да боцне детето.

# 596
  • Варна
Момичета здравейте!
Въпросът ми изобщо не е за тази тема, защото е за отбиване. Ще питам вас, защото тук винаги съм получавала адекватни отговори. В темата за отбиването не получих такива.
Та налага ми се спешно да отбия дъщеря ми на 1,3 гд. Бременна съм,а тя е със стомашно чревни проблеми и аз спазвам жестока диета заради нея. В случая вече няма да мога.
Започнах преди 4 дни. През деня удържаме положението​ и почти не се сеща. Три вечери заспива без да цока и сега успях в къщи да я приспя без цок.
Проблемът е нощното кърмене!
По принцип през нощта цокаше по 2,3 ,но откакто се отбиваме 3 нощи цока по веднъж. Това ни е единственото кърмене за денонощие,но не знам как да я откажа от него.
АМ категорично отказва, особено в просъница ако се опитам да й пробутам шише става страшно и й давам гърда.
Тя принципно от шише не може да пие. Нито вода, нито нищо!
Вечер си хапва добре,но защо се буди към 4,5 ?! Толкова ли е гладна, или е пусти навик?!
Трябва да започвам да се храня пълноценно,а не знам как да стане?
Да я оставя да реве, докато каталяса ли?
Не бих издържала!
Дайте съвет!

# 597
  • над кукувичето гнездо
Не знам колко ще е от полза, но ще се опитам сбито да разкажа за своя опит. Момчето ми беше на две години и два месеца когато реших да отбивам, вече бременна в трети месец. Той беше много пристрастен и стоеше нон стоп на гърда. След като отбих, при проба да изцедя на ръка почти нищо не излизаше, та може и само да се е лигавил. Възрастта му ми позволи да го подготвя около месец предварително като му разказвах, че млякото ще се развали скоро и няма да става за пиене, а после ще спре. В деня Х намазах ареолите си с Даум Екзол (препарат против гризане на нокти) и му поднесох както обикновено с предупреждение, че скоро ще се развали млякото. Той опита и повече не повтори. Вечерта като потърси (спим заедно), му напомних, че е развалено, куси и се отказа. От там насетне се е гушкал, опитвал се е да облизва, но се отказваше бързо. Продължих още известно време да се мажа, за да не ме изненада и това беше.
За по-малко дете като вашето не знам дали ще е от полза този метод. Относно нощното будене, опитайте от сега, докато имате това нощно кърмене да внесете и друг ритуал за приспиване - галене по гръбчето, по веждичката, полюляване, конкретна песничка, стихче, реплика, действие или др. Така, като решите да спрете да предлагате кърма, ще имате резервен метод за успокоение. Не очаквайте, че с отбиването ще спре да се буди нощем, но дано имате този късмет.
Успех и честита бременност!

# 598
Според мен начина е с рев. Гадно е, но как иначе? Детето е малко, разбира, но не до толкова, че са се съгласи да не суче, защото мама не иска. Според мен всички дейности свързани с кърмене трябва за известно време да се отстъпят на някой друг, баща, баба... Примерно бащата приспива, майката не се вясва изобщо в стаята. Бащата успокоява нощем, майката или се прави на прибита и не мърда в леглото или спи в другата стая. Ако решите да го направите не се отказвайте и не се появявайте в стаята, защото много плаче, защото така ще дадете сигнал че многото рев води до желание резултат. Това за мен е най-кофти начина за отбиване, но когато обстоятелствата го налагат, няма друг начин. Моя приятелка така отби от раз и за 3-4 дена рев и голяма подкрепа от таткото се приключи. Моето дете така до годинката сучеше нощем, но явно е било от глад, защото една лекарка ме попита как така му стига на детето само кърма вечер и аз реших да предложа и ядене вечер, а не го бях правила, защото не исках да променям ритуала за лягане, да не вземе да не иска да спи. Но както и да е, започна да хапва вечер и спря да се буди нощем да яде. Вашето освен от глад може да се буди и заради зъби. Може да проверите какво се случва в устата, дали нещо изкарва и да пробвате едно гелче за зъбки - дентинокс, аз съм много доволна от него. Разбира се може и да е от навик, то си е свикнало на някакъв режим. Успех и пишете как се развиват нещата!

# 599
Рева може да се сведе до минимум, според мен. Аз вече подготвям дъщеря ми за отбиване, като на първо време променям начина на заспиване, тъй като и следобед и вечер досега заспиваше с кърмене. Не вярвах, че ще успее да заспи по друг начин(освен понякога в количката следобед), но ето че с упоритост се получи. Преместих вечерното кърмене около 1 час преди лягане, а като й дойде време за сън я слагам в кошарата и започвам да пея песнички. Тя по принцип веднага започва да реве, ако я оставя, но песничките я успокоявят. Така започва да се унася, разходайки се из кошарата и накрая ляга и заспива. Първата вечер отне 40 мин, а няколко вечери по-късно започна да заспива за 10-15 мин. И следобед вече я приспивам така без абсолютно никакъв рев. Махнах следобедното кърмене и сега ни останаха кърмене за вечеря, през нощта и сутринта. Целта ми е да свързва заспиването с песничка, а не с кърмене. По-натам ще пробвам и през нощта, като се събуди да пея и да давам вода, вместо кърмене, но ще е трудно, защото през нощта суче доста. Хубавото е, че бебетата бързо свикват, та ние за нула време променихме ритуала за заспиване, а до преди 10 дни смятах, че никога няма да успея.

Общи условия

Активация на акаунт