Да му подаря ли шофьорски курсове, или не?

• 20 505
  • 180
  •   1
Отговори
# 120
  • Down south
За да станеш добър шофьор си трябва практика, която в началото бавно се трупа. За да бъдат добри шофьори на 20 и малко, когато младите хора започват интензивно да щъкат насам-натам, е желателно да имат едни 3-4 години шофьорски стаж.
Съгласна, че колкото по-рано, толкова по-добре. Дъщеря му започна курсовете, когато беше на 15, навършвайки 16, преди няколко месеца, взе книжка и започна да шофира сама. В началото ужасно се тревожех. Преди няколко дни ме вози за пореден път и намирам, че реакциите и са се подобрили, заедно с концентрацията.

# 121
Колко струва шофьорския курс + изпита?

# 122
  • Враца
Колко струва шофьорския курс + изпита?

Много! Wink

# 123
  • Down south
Наистина ли е скъпо?
Тук е част от учебната програма и не се плаща допълнително, а изпита струва $15.

# 124
  • Враца
Daylily,

В град Враца цените варират 550-600 лв.
Но това без такса и изпит и други дребни такси,
но до колкото чух сумарно още 100-ина лв.

# 125
  • here and now
И от мен един + за курса. Намирам за разумно и полезно да се подаряват знания и умения, в смисъл курсове, които обогатяват човек по един или друг начин, да не говорим че шофирането е почти задължително. Кола аз не бих подарила. Нека има мотивация да работи и да си купи сам.

# 126
  • София

Според мен по-скоро е късно, отколкото рано...Курсовете могат да се карат от 16 години, Книжката, ясно, на 18 се получава.

С това твърдение не съм много съгласна. Все пак часовете по кормуване съвсем не са толкова много на брой, за да създадат трайни навици за поведение в колата и на пътя. А ако между курса и придобиването на правоспособност има две години, шансът да се получи шофьор с книжка и нулеви спомени от кормуването е голям. Едва ли е за пренебрегване и опасната ситуация, младежът да е със самочувствието на обучен и да се изкушава да шофира без книжка в този период. Всъщност не зная дали в правилата за курсовете не е наложено курсистът да може да управлява учебния автомобил само ако е пълнолетен. А да се минава само теоретичната част на 16, а практическата - по-късно, е безсмислено.

Всичко може на 16 - е, или поне можеше в далечната '89та... И на трите изпита - по мое време имаше листовки, полигон и градско. В момента съм активен шофьор, почти постоянно ... и доста агресивен, навярно, ама то е поради перманентната липса на време... може би.
Сега на 16 не може. За категория В курсът се почва не по рано от 3 м. преди навършването на 18 г.

# 127
  • В тъмната гора.
Мислех, че това ние завършва с акането на гърне.

Joy няма такова нещо, аз се хващам още да го употребявам...май е до живот.
А в поста си съм го употребила в смисъл, че семейството обсъждаме тази възможност да почне шофьорски курс. Съпругът ми има тежката дума, защото от него е и основната част по финансирането, а и той го научи да кара кола.

# 128
  • here and now
Това с предварителното учене на каране на кола, в повечето случаи изиграва лоша шега на изпита. Когато аз карах курса, всички научени ги скъсаха на кормуване.

# 129
Не съм съгласна с посленното. Аз и брат ми също можехме да караме преди курса и си взехме изпита от първия път, както и доста от приятелите и съучениците ми. При нас по-често късаха по-възрастните курсисти, които се явяваха за втори-трети път, а от паника правеха елементарни грешки.

# 130
Абсолютно ЗА. Недопустимо е мъж да не може да кара или поне да има книжка и кола. Явно и момчето ти си ги е заслужило. На 18 това е прекрасен подарък, благородно му завиждам и му желая успех на момчето.
Не знам семейното ти положение но това е работа на бащата, да му покаже грешките, да го напътства, първите пъти да бъде на дясната седалка, до него
Аз моя син на 10 го научих да кара и още тогава мина периода с въртене на гуми и прочие келешлъци.
На тате автоматика е лесен но го качих на Гранде Пунто със скорости, да свикне със съединителя. И да върти гуми на воля докато му мине мерака. Сега на 15 определено знае да кара но сме на етап отговорност - и за себе си, и за тия в колата и за останалите участници в движението. Правилника вече го минахме, знаците също както и организацията на движението. На 13 паркира Ауди А8 пред погледа на едни германци, аз се притеснявах че ще ме накиснат на немските куки а всъщност го поздравиха. Направих го защото виждах че проявява интерес а и като знам че моя баща не ме научи да карам му откраднах колата на 15 и разбира се я ударих само след няма и 5 км, добре че бяха само материални щети. Колкото по-рано се научи, толкова по-рано ще мине келешлъка зад волана който е най-опасен. И като дойде време за кола задължително с предно, знам че момчетата си падат по БМВ, включително и моя синковец но това е курвенска кола, много забавна но си трябва опит за кола със задно. Имай предвид че курса ти дава екзистенц минимум, преди 25 години ни учеха на много повече неща и си трябва много каране след като вземе книжка, книжката кола не кара.
Не съм съгласен че предварителното учене те проваля - или можеш да караш или не можеш. Курса само дава документ. Преди 25 години отидох с колата си на изпита, разбира се я скрих за да не я види изпитващата кука

Последна редакция: нд, 05 фев 2017, 00:52 от Анонимен

# 131
Това с предварителното учене на каране на кола, в повечето случаи изиграва лоша шега на изпита. Когато аз карах курса, всички научени ги скъсаха на кормуване.

От чиста злоба е било.

# 132
  • Down south
Daylily,

В град Враца цените варират 550-600 лв.
Но това без такса и изпит и други дребни такси,
но до колкото чух сумарно още 100-ина лв.
Май е скъпо или греша?

# 133
  • Враца
Не знам, не съм се интересувала до сега.
Съседката ми кара курсове скоро (лятото)
и от нея знам тези цени.  Thinking

# 134
След тези цени, които метна, ептен скъпо ни се струва.

Общи условия

Активация на акаунт