В момента чета...51

• 67 724
  • 725
  •   1
Отговори
# 480
  • Mediterraneo
Смърт в сенките- Вал Макдърмит. Много увлекателен трилър, да видим как ще завърши.

# 481
Аз съм родена в североизточна България ... и там си ползваме ФОГА на воля. Дори не ми е хрумвало, че някой може да не я знае Simple Smile

# 482
А иначе ... почвам Свобода на Франзен и си кретам по поредицата на Аз съм номер четири.

# 483
  • Belgium
Аз съм родена в Бургас, живея почти цял живот в София - думата фога никога не съм я чувала. Даже по Диалектика в университета не сме я разисквали. За мен не е удачно да стои в превод и то на книга като "Пожарникаря".

# 484
Ех, тая фога Simple Smile ако не друго си я разискваме тук.

Как е в оригинал?

# 485
Жаргонна е думата. Ако в оригиналния текст е използвана жаргонна дума, не виждам нищо нередно да се използва и българският еквивалент. Ако текстът е в сериозен стил, много ясно, че няма място там.
Но все пак говорим за художествен текст, нали? В такъв случай "фога" има пълното право да присъства, както и думи като "ченге", "кинти" и т.н.

# 486
  • Belgium
Ченге и кинти са част от жаргона.

Фога е диалектна дума. Има разлика. За мен е непрофесионализъм на преводача и ако бях редактор на книгата щях да го "обера". Разбира се това е моето мнение.  Laughing

# 487
"Фога" е жаргонна дума – по-горе дадох и линк към Бг-жаргон.  Simple Smile
"Скица", "терца", "фога" – изразяват почти едно и също.

# 488
  • Belgium
Ами не, диалект е. Жаргон-бг честно казано не ми е източник на инфорация. Примерно терца звучи по-добре от фога, но пак много зависи от контекста. Джо Хил като цяло не пише "хумористичен" хорър та ми е съмнително до колко е ок подобна дума при него.

Няма смисъл да спорим, само разводняваме темата. Нито аз ще те убедя, нито ти мен  Laughing

# 489
  • София
Тази Фога не я бях чувала, но след дискусията, явно ще я запомня за дълго Simple Smile Но пък аз и Зрак не бях чувала, та какво ли знам изобщо Simple Smile

# 490
  • София
Извинявам се с тази *фога*, че о-фогих положението  Blush
Няма повече, обещавам. Ще си се чудя самосиндикално на разни непознати думи  Laughing

# 491
Жаргонът остарява много бързо, а "фога" не е съвременен жаргон в никакъв случай, а и явно не е разбираема за много хора, така че вероятно по произход е диалектна дума. Майка ми е родена и израсла в София и е чувала думата, но я възприема именно като жаргонна от нейната младост. А аз дори не съм я чувала, явно не е имало защо да я чуя, щом не съм била фога. Laughing Но и аз смятам, че точно тази дума няма място в съвременен текст. Да, жаргонът трябва да се преведе, но не с остаряла дума, а с такава, която все пак ще бъде разбираема за повечето хора (даже може би е по-добре да се избегне жаргонът, ако не се намери подходящ еквивалент). Ето, след като може да бъде "шемет", "скица", "образ", евентуално дори "терца" (тази на мен също ми стои остаряла, точно защото съм я чувала от майка ми, но не от по-млади хора), защо тогава да бъде "фога"?

# 492
Ами, явно за преводача не е остаряла и в неговата среда е често срещана дума.  Laughing
Пишете на издателството да си подбират по-млади преводачи, които да са в час със съвременния жаргон и да не мъчат читателите с такива остарели думи.  Mr. Green

# 493
Няма ли някой етимологичен речник под ръка да я видим тая фога каква е и за какво се бори Simple Smile
На мен ми стана много интересно. За мен също е жаргонна, а не диалектна, при това не остаряла, съвсем нормална си я усещам.
От какъв диалект се предполага, че е?

# 494
  • Belgium
Преводачът не е възрастен - около 40 годишен е. Обаче редакторът къде е блял?

Миж, никакви извадки от тоя клет Пожарникар повече, че ще се хванем за косите  Joy

Някой да каже какво чете?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт