За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 381 491
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 16 995
На мен в поледица ми спря шофьор, защото аз си чаках търпеливо, защото имах защипана дископатия и да ме убие човек не можех да съм бърза. Човека спря, присветна дори, тръгвам аз пълзейки държейки се за кръста си, отзад го удря кола и от удара човека беше почти върху мен. Няма да ви казвам колко виновна се чувствах…

# 16 996
Blackcat, разбирам какво те дразни и съм съгласна, че е в твой собствен интерес като пешеходец да внимаваш като пресичаш и да се оглеждаш - включително и на пешеходна пътека. Но пешеходците не са длъжни да чакат никого на пешеходна пътека, или да се оглеждат, или да си оставят телефона, понеже тя е един вид път с предимство за тях, и толкова.

А за това, което ти се е случило, естествено, че не си виновна, виновен е некадърникът, който го е блъснал отзад.

# 16 997
Blackcat, разбирам какво те дразни и съм съгласна, че е в твой собствен интерес като пешеходец да внимаваш като пресичаш и да се оглеждаш - включително и на пешеходна пътека. Но пешеходците не са длъжни да чакат никого на пешеходна пътека, или да се оглеждат, или да си оставят телефона, понеже тя е един вид път с предимство за тях, и толкова.

А за това, което ти се е случило, естествено, че не си виновна, виновен е некадърникът, който го е блъснал отзад.

Ти си може би в Германия, но трактовката на правата на пешеходеца не са еднакви навсякъде. И как се тълкува у нас може да видиш от линковете, които дадох. Иначе в Гърция изобщо не спират. Доколкото помня и във Финландия не са особено толерантни. Или поне не бяха, не съм ходила скоро. Докато в Германия съм пресичала само от неудобство, защото както се седя на тротоара и зяпам нещо изведнъж усещам, че колите спрели и ме чакат... Но даже и в Германия ако им скокна изненадващо няма да могат да спрат, защото трактовката на правата на пешеходеца може да се различават, ама физическите закони са с приоритет. У нас често се случва велосипедист на скорост да скочи на зебрата, или пешеходец да си върви по тротоара и изведнъж да прави рязък завой и да скача на пътеката.

# 16 998
Аз не знам за държава, в която по закон пешеходците не са с предимство на пешеходна пътека без светофар. Ако има светофар е ясно, че трябва да си го чакат. Била съм на много места, шофирала съм в различни държави, не съм знам да е било различно. Книжка съм изкарала в България и това със сигурност съм го запомнила, да правя път на пешеходци на пешеходна пътека (а и не само, няма да ги убия все пак ако пресичат неправилно). Не че по времената, когато си карах курсовете, някой спираше на пешеходна пътека в България, но това не го прави правилно или законно или по-малко нарушение. Така че това, че не са “толерантни” не означава, че имат право да отнемат предимство, или пък да се възмущават, че някой пресичал на пешеходна пътека. Нагличко ми се вижда последното, поне да обсъждахме пресичащите на произволно място и неправилно.

# 16 999
Предимство - да. Но не безусловно и абсолютно.

# 17 000
Да, и това предимство важи и ако си цъкат на телефона, докато пресичат. Не съм търсила специално информация, но от тази теза изхождам.

# 17 001
Няма да намериш това за телефоните. Права е ЧС, пише и с какво трябва да се съобразят пешеходците. Нали разбираш, че дори споделяйки лични мнения ние също сме пешеходци Simple Smile

# 17 002
Разбира се, и аз също съм пешеходец, аз също се оглеждам като пресичам и внимавам. Също съм и шофьор и пешеходци, велосипедисти и мотористи ми лазят по нервите, барабар с разни неадекватници, които примерно решат на светофара да спрат да разтоварват багаж и д асе целуват и сбогуват. Не мина нито една кола, а аз бях толкова стъписана, че дори не свирнах от шок 😂 И е в интерес на абсолютно всички да внимават.

И все пак, с право пресичащ или не, на пътека или не, аз го виждам като своя отговорност да съм максимално внимателна, за да не стане беля. Не ви ли се е случвало някакви заблеяни родители да вървят и около тях, понякога обаче далеч, малките им деца да играят? На мен ми се е случвало да ми изскачат такива деца на платното, затова казвам, ако има видимост всъщност шофьорът трябва да гледа по-далеч от носа си, в далечина и отстрани. Също като видя на някакви непривични места пешеходци, на които не им е там мястото. Не знам защо първата ми мисъл е, че се чудят под коя кола да се метнат и намалявам достатъчно, за да не е не ги убия ако решат да е моята.

# 17 003
Предимство - да. Но не безусловно и абсолютно.

Тук предимството е безусловно и абсолютно. Седиш и чакаш да му дойде на ум да пресече докато си гледа телефона! Напоследък спрях да се дразня. Тананикам си и си показвам среден пръст на нивото на кормилото, никой да не види, защото съм възпитана госпожа!
Като пешеходец по принцип не се оглеждам на зелен светофар, но на пешеходна пътека - винаги. Навик ми е от ОК, заради различната посока на движението. Тук колите обикновено спират, но напоследък има доста случаи на невъзпитани шофьори. Но принципът е, че пешеходецът винаги е с предимство на означените за това места.

# 17 004
Аз също съм изключително внимателна, това не пречи да се дразня и да се оплаквам. Даже ми се случвало да минава някой нагъл младеж, добре сложен и се мота като пенсионер, озърта се да види дало изнервя някой и като види, че никой не му връзва и не му се дразни и забързва крачка.

# 17 005
Е, всички се дразним, разбираемо е. Ама няма какво да се прави, няма да ги газим, я Simple Smile

# 17 006
Ама разбира се, че внимавам и пазя пешеходците, нали после аз ще лежа, ако бутна някой? Но това не отменя задължението на пешеходеца също да се съобразява, защото ако стане нещо шофьорът ще лежи в затвора, а невнимателният пешеходец в гроба. При това ако пешеходецът е съпричинител шофьорът може и да не лежи или да лежи малко. 

# 17 007
Не леж на тая, че няма да лежиш 😂 Нали знаеш, като шофираш си с единия крак в затвора, с другия в гроба 😂

А и да не лежиш в затвора, как ще забравиш, че си убил човек? Дори и ако обективно не си виновен? Това е много травмиращо, дано на никой от нас не се случва да разбере какво е това.

# 17 008
Нали това казах - внимавам за да пазя себе си. Но на всеки се случва понякога да сбърка и тогава ако и пешеходецът се пази не става нищо. Но ако и двамата са в грешка и става лошо.

# 17 009
Понеже попаднах на този репортаж днес по телевизията, оказа се повторение, но ме впечатли това момче, което толкова много е научило за България и такива хубави неща каза, че откакто го гледах не спирам да мисля за него. Потърсих инфо и го споделям с вас. Много правилно е усетил нещата, много хубави неща казва за България, много неща е прочел за България, даже мисля повече от някои българи. Пази си първия билет с който е дошъл в България.
Ето: https://www.youtube.com/watch?v=VzTrMtgd9p0

Общи условия

Активация на акаунт