За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 359 923
  • 25 040
  •   1
Отговори
# 24 765
Arwen88, PeacockLove, писах по спомени от времето когато аз бях действащ учител в България и докато децата ми бяха ученици. Отдавна нямам наблюдение върху образователната система в България. Някога беше така, както писах по-горе.
Но кой каквото ще да пише, това е професия, свързана с много стрес и ангажираности всякакви. Отделно бумащината, която от година на година става май повече. Яд ме е, когато я подценяват и с лека ръка я вписват в графа "лесна работа".

# 24 766
  • София
+ родители, опитващи се да дават наклон на работата на преподавателя.

# 24 767
+ родители, опитващи се да дават наклон на работата на преподавателя.

Точно. Но за съжаление, мид, това не е практика само в България.

# 24 768
Моите родители бяха учители. Оттогава не я харесвам тази професия. В сегашни дни е много по- лошо. Истинско уважение изпитвам към хората, посветили се на тази професия. Колкото й пари да им плащат все ще е заслужено.

# 24 769
Истинско уважение изпитвам към хората, посветили се на тази професия. Колкото й пари да им плащат все ще е заслужено.
И аз, но за съжаление вече добрите учители са като бели лястовици.

# 24 770
Уважаем труда на учителите. Учих за кратко педагогика в детска възраст,  стремях се да "открадна" от обясненията на учителя и логопеда и макар,  че колегите да казват, че е трябвало учител да бъда, не са ми идвали идеи да обяснявам уроци.
Колкото за работата на смени- винаги на смени съм работила. Когато детето беше малко карах по цяла седмица един вид смени.  Когато бях втора смяна  го носих на градина, после готвене,  пране, домакинска работа.  ММ го вземаше и обикаляше детските площадки в топлото време.  Знаеше, че за вечеря има сготвено. Другите майки бързаха да се приберат, че да сготвят или готвеха в неделя за 2,3 дни. Когато бях първа смяна след работа докъм 16.30 ч приготвях вечеря и после по площадките. Събота и неделя и по празниците пак се случваше да съм на работа.  ММ поне тогава почиваше. И температура детето вдигаше винаги като съм нощна смяна.
Сигурно в очите на другите съм изглеждала като с вечни свободни следобеди.

# 24 771
Всичко е относително и зависи с каква работа се сравнява. Ако учителя си върши работата както трябва е трудно. Но се изхитриха и започнаха да пускат клипчета от уча се и ютюб, а вместо да четат на глас, пускат диска и браузват в нета.
На уважение не бих разчитала, а на родителите винаги могат да се поставят граници. Зависи от човека, но тежка, повтарям тежка умствена работа пред монитор от сутрин до вечер или работа с деца за по няколко часа, наред с всички останали привилегии, мисля че избора е ясен.
Имахме една учителка в занималнята лакираше си ноктите, искаше децата да й правят масажи. Настоящата учителка по бълг. език заявила на децата, че родителите трябва да им помагат с домашното,  вместо да ходят на работа. Това на деца в 7 клас.  И през часа говори за земетресения и вулкани. В последните 10 минути, 'преподава' урок. Ако нещо някой я попита, казва на детето да пита майка си. Пълно е с некадърни учители. И това се толерира. Особено в случаите, когато имат връзки с директора.
Недостиг на учители има само по мат и физика.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 20:36 от Tina*

# 24 772
  • France
Аз съм била помощен учител като студентка и си беше кеф. Преди година и нещо, тукашното бюро по труда усилено ми предлагаше пак да стана даскал. Само ниската заплата ме спря. И ваканциите не могат да я компенсират. А иначе всяка по-амбициозна работа, която се върши мотивирано е тежка. В сравнение с това, което правя сега (което е по-леко от обичайното ми поприще) даскалуването си хубаво. Въобще не може да се сравнява да вадиш материали от нета и да ги сглобяваш в paint със сериозна интелектуална работа.

# 24 773
Не виждам нищо лошо ако им се пускат клипчета. Все пак днешните деца са ориентирани към технологиите и е съвсем нормално да ползват такива, така че не смятам, че са се изхитрили учителите, а че са в крак с времето.
От учител до учител Космос разлика. От 1 до 4 клас се напатихме с "учители" връзкари. От 5 до 7 ми по-скоро с не толкова заинтересовани, ние сме тук, скоро се пенсионираме все ни е тая. От 8 до 12 клас попаднахме на тежката артилерия - професионалистите. Благодарна съм им за всеки отделен час за децата ни и затова, че ги изградиха като личности. Страхотни учители имаше синът ми в гимназията, за всеки от тях си спомня с добро. Аз лично също не мога да кажа нищо лошо за нито един от тях. Не просто учители, а енциклопедии. Изключително начетени и нахъсани млади хора, които не се щадят и работят с желание с децата.

# 24 774
  • София
При всички случаи ще вдигна наздравица когато след две години и малкото ми дете завърши училище (живот и здраве). Направихме всичко по силите си да намалим травмите и изтрещяването от училищния период до минимум, но няма как да ги сведем до нула. Чия е вината не смея да съдя: на МОН, на учители, на родители, на общество като цяло? Вероятно е комплексна. Но е факт, че има и други като мен, които няма да пролеят и една сълза от умиление при завършването.
Което предполагам не е ок.

# 24 775
За един шезлонг на брега на морето си мисля тези дни.

# 24 776
  • Португалия
Gorg0nzola, и аз, и аз!!!
Всичките години до гимназията, Х 2, не ми струваха  толкова нерви и усилия, колкото 10ти клас.
Сега са 11ти моите/ аз имам и бонус- с два комплекта учители и класни се занимавам, едновременно!/ , и още не съм достигнала ниво непукизъм, та да не ми кипне и да не се вдигна до училище при поредната тъпотия...

Скрит текст:
Последната приумица- едната щерка е хуманитарна специалност, трябваше да ходят на учебна екскурзия, за 1 ден , до някакви руини в Испания. Не намериха общински автобус, на някои им се стори скъпо с втората общинска фирма...сега намерили частен превозвач, ама нямали да ходят всички наведнъж, ами на 2 групи, защото е бус, и ще плащаме 2 пъти на учителката да се разхожда, и все един път, половината  деца,оставащи тук,  ще са оставени без часове, та трябвало и второ занимание да платим- този път на местно ниво, за да им окупираме времето Rolling Eyes...на 11то класниците Scream  Scream  Та, от 100те и нещо, скочихме на 200€ , щото беше много важно да гледаме руините Rage

# 24 777
Аз тепърва навлизам в училищни неволи ,  но моето дете беше много закъсало по български език. Много..наложи се да търся учител и логопед, които да му помогнат. В училище се учат такива неща в първи клас, които аз сигурно съм учила във втори. За къде се бърза толкова, не знам.. моето дете като чуеше : хайде да четем, хайде да пишем и изпадаше в истерия. Рев , тръшкане, ужас. Той просто не беше усвоил нещата в клас. Трябваше му допълнителна помощ.

# 24 778
  • Португалия
В училище се учат такива неща в първи клас, които аз сигурно съм учила във втори. За къде се бърза толкова...
Въоръжи се с много, много търпение Rolling Eyes
Като стигнеш до интеграли, диференциали, интегриране, функции...няма да се питаш вече...само ще се молиш да свършва!

# 24 779
Няма угодия за всички. Има други родители, които пък ще кажат, че до 4 клас само се тъпче на едно място. Такива са ми спомените от родителски срещи - едни негодуват от бързане, други от влачене и скука за децата...

Общи условия

Активация на акаунт