За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 384 839
  • 25 039
  •   3
Отговори
# 24 855
Аз съм си мислела да помагам някъде като доброволец. В Червения кръст ли трябва да попитам? В България къде може да се полага доброволен труд?

# 24 856
И на мен ми е лицемерно, също и дарителските кампании от левче около Коледа и Великден… И като пусне някой смс му е по-леко някак, че ето - дарител е и той…

Защо да не може? Можеш доброволно да изчистиш около блока, да прекопаеш градинката и да се грижиш за цветята, да измиеш стъклата на входа. Това е все доброволен труд.

# 24 857
Също съм впечатлена в Азия как сами си чистят стаите в училище и нямат чистачи. Така са заети и нямат време за глупости.
Ако мислиш, че с едно чистене на стаята няма да имат време за глупости си в голяма грешка.
Доброволчеството е поредното американско лицемерие. Доброволно, но всъщност абсолютно задължително, защото трябва да го пишеш в СВто си. Мерси, на такива "мили" жестове
Имат и други задължения. Относно чистенето ги възпитават да пазят чисто дори на обществени места. Също помагат в стола за хранене , помагат като носят храна за възрастни. Сега за тези неща се сещам. Доброволческата работа също не вреди. Важното е,че се прави нещо полезно, вместо например децата да висят по площадките с алкохол и цигари, в социалните мрежи и прочие.

# 24 858
  • Пловдив
Важното е,че се прави нещо полезно, вместо например децата да висят по площадките с алкохол и цигари, в социалните мрежи и прочие.
Че то и в България не висят. Определени прослойки висят.

# 24 859
О, аз редовно чистя пред входа, и боклуците обирам там където разхождам кучето. Откакто имам куче, осъзнах каква кочина е наоколо. И кучета в приюта разхождах. Днес с ММ чистихме тротоара от леда. Хубаво е да правиш нещо без да очакваш пари или благодарности. Чувстваш се добре, а и за кармата е полезно. Simple Smile

# 24 860
Мисля си как е възможно деца в четвърти клас да имат акаунти в мрежи като тик ток и другите подобни, да качват видеа, в които псуват и мислят, че правят нещо значимо и важно. Къде са родителите, защо допускат подобно нещо?
Рождения ден на детето на моя приятелка беше на тема тик ток като ставаше на 5 или 4 години, не съм сигурна. Аз разбрах какво е това приложение преди 2 месеца .. мислех, че аз нещо съм спряла като изоставам с информацията ама то не е голяма загуба.
Онзи ден точно там гледах някакви хлапета как се разхождат в Лидл и пускат в количките на хората продукти без те да видят. И се кефят какъв номер врътнали на хората. И ходят и се хилят, снимат се и се качват.

# 24 861
Аз съм си мислела да помагам някъде като доброволец. В Червения кръст ли трябва да попитам? В България къде може да се полага доброволен труд?
В Червения кръст много се краде и случайни не вземат, а и да те вземат, трябва да товариш и разтоварваш помощи и дарения, хамалин.

# 24 862
Наистина ли сте толкова цинични, че определяте доброволчеството като лицемерие!?
Моя колежка, която си има постоянна работа, доста добре заплатена ме ду другото, мъж, семейство, доброволвства във food bank, където помага да раздават хранителни продукти на нуждаещи се.
Дъщеря ми помага на учителката по балет да обучава дребосъците, съвсем съзнателно и с огромно удоволствие. Също дъщеря ми участва съвсем доброволно като хореограф на мюзикъл за малки деца. Помагала е в училище след часовете да занимава малките.
Изобщо не става въпрос за лицемерие, нито за използване на нечий труд.
След година-две, когато си намаля заетостта на работа смятам да се цаня доброволец в на националния център на културата или в един театър, където ще помагам по време на представления. За мое собствено удоволствие.
В момента участвам в dry February и вече успях да даря немалка сума за cancer Canada.
Та нито се чувствам използвана, нито го правя от лицемерие.

# 24 863
Просто тук сме много зле с масовото доброволстване, Абаджиева, не се ядосвай.
Реално - няма минуси всеки в някакъв момент да доброволства в тоя живот. Колкото по-често, толкова по-положителна промяна ще виждаме

# 24 864
Циничността идва оттам, че се пишат къде ли не, за да се показва активност.
Чистото доброволчество, не би трябвало да се афишира в CVто, каквато е  истинската причина на задължителните такива в англо-саксонския свят- набиране на точки Wink
Помагането на учител/треньор не го мисля за нормално да се развява като доброволчество. При все, че ако е смесена група- винаги има по-напреднали, естествена е помощта.
Имаме тук, в някои детски градини, перманентно смесени групи-такава си им е програмата- от 3 до 6 годишни в една група. Така големите помагат на малките... и това, да го пишем за доброволчество?

# 24 865
Абаджиева, написах за доброволчество, което си пишеш в СВто. Т.е. ако искаш дадена позиция е нужно и си го направила от необходимост, а не от вътрешна мотивация. И да, лицемерно е

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 22:42 от Г-жа Рамацоти

# 24 866
Самата дума - доброволчество е производна от "доброволно", тоест безвъзмездно, но не само за вписване в   някаква характеристика по същество.
Безвъзмездно и без да се вписва никъде и да се постват снимки в социалните мрежи доста хора почистват в парковете, боядисват огради на мостове и пейки, косят трева, почистват коритата на реките.
Ако човек иска да направи нещо безвъзмездно , никой няма да му попречи, даже много вероятно и други хора да го подкрепят.
Когато правя нещо добро, не го прокламирам и не очаквам да ми ръкопляскат.

# 24 867
Синът ми непрекъснато помага на колеги и приятели. Като ученик помагаше на приятел от предишното училище по химия, физика и математика, сега като студент по математика, на колежка на дъщеря й по математика, на колега, който прекъсна се занимава с него и го подготвя да се яви на изпитите, които не е взел, но в нито един момент това не го нарича "доброволчество".
Аз говоря, че е лицемерно сравнително известни личности да се правят на доброволци и да го изтъкват. Доброволчеството, даряването не трябва да е публично и да се бие тъпана. Човек го прави ако го усеща, не да го пише в СВ, не да го ползва, за да се рекламира с него и прочее. Когато човек го прави с цел пи ар за мен е лицемерно.

# 24 868
Ами то това му е лицемерното, че чак клонящо към безсрамно, че те принуждават да доброволстваш, защото ти е необходимо за СВ то. Нищо цинично не виждам да си изразя мнението. Да помагаш на учителката по балет не е доброволстване за мен, прави си кефа дъщерята на Абаджиева, хоби се казва.

# 24 869
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не смятам, че насърчаването за доброволстване вреди на някого.
От това тези, които биха го направили и без него няма да станат по-малко, а всеки допълнителен е в полза.

Общи условия

Активация на акаунт