За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 384 889
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 24 930
Е то преди да дариш кръв попълваш един куп бумаги, като има заболяване няма да ти вземат кръв. Научила съм ММ и брат ми да даряват 2 пъти годишно, аз за съжаление не мога и да ми вземат кръвта ми ще е негодна. Случвало се е и двамата да са дарявали скоро и да ни трябва за свекъра, бяхме се видели в чудо, преляха му хората не го оставиха, бележка занесохме след няколко дни. И пак даряват, така е редно според нас.

# 24 931
Ама деца могат ли да даряват кръв? Не трябва ли кръводарителите да са 18+? Какво изобщо да разбирам под "промотиране на кръводаряването" в училищата?

# 24 932
Aз не дарявам заради старите си родители. От време на време се налага да им правят нещо и тогава даряваме. Ако го направим за други хора, после трябва да се молим, ако изникне нещо спешно.

# 24 933
И нашите са възрастни, то и на млад може да потрябва. Ако се пазим за нашите, кръвните банки съвсем ще загинат, а с кръвта събрана там се спасяват животи, на момента, както казах за свекър ми не можахме да намерим веднага, но му преляха от наличната и после ние възстановихме.

# 24 934
  • Mediterraneo
Разбира се, че не могат да даряват кръв децата. Тези акции в училищата са точно вид промотиране, да възпитаваме децата си в нещо, което могат, не, ТРЯБВА да правят като възрастни.

# 24 935
  • France
Има деца/ученици със заболявания, за които кръводаряването не само е противопоказно, но може даже да е фатално и дори да са добре информирани от семействата си, могат лесно да се поддадат на натиска, маскиран като призив за хуманност.
Глупости. За какъв натиск става дума? Нали знаете, че 1) тези, които взимат кръв са с медицинско образование и 2) трябва да имаш 18г.

# 24 936
  • Mediterraneo
По време на пандемията, когато тук бяхме затворени плътно( не можете да си го представите, в Бг нещата бяха съвсем различни, в чужбина беше полицейска работа) обявиха кръводарителска акция в съседно село. Грабнах се и отидох. Хора, добре, че бях с маска и слънчеви очила, да не ме видят хората как цивря. Опашката си виеше сигурно километър, без да преувеличавам, едно заради дистанцията, друго- заради хората, които бяха рискували да се заразят, но да направят нещо смислено, освен да лешперят по диваните( говоря за 2 седмици след затварянето ни, тогава всичко звучеше и беше страшно). Такова нещо не бях виждала! Към 15 ч започнаха да връщат хора от края на опашката, защото просто нямаха физическата възможност да ги поемат всички, въпреки наличните 20 кушетки и персонал за тях! А в Бг, при всичките облаги, които се получават с кръводаряването, едваааа се събираха десетина човека да дарят Sad ( 2 дни платен отпуск по КТ, пълни торби с шоколади, кафе, вафли и какво ли не, дадено от спонсори на съответната акция).

# 24 937
Съвсем риторичен ми бе въпроса за възрастта и кръводаряването. По-скоро ми е странен страха на родителите от подобни инициативи, след като нищо не се иска от децата им сега. Или се притесняват, че децата им ще ги попитат защо те, родителите им, не дарят кръв. От друга страна, има достатъчно сфери с нужда от безвъзвратна помощ, в които деца могат да помогнат.

# 24 938
Родителите ако бяха по-грамотни нямаше да са против всичко… чули, ама какво са разбрали не е ясно.

# 24 939
Ох Тарталета, два дни по КТ, може да се спазва в държавната администрация, но в частните фирми даже в деня на кръводаряването се връщаш на работа, ставаш от кушетката и отиваш на работа. А в кашоните има един сок и един шоколад.

# 24 940
Това ли е най важното?

# 24 941
Има деца/ученици със заболявания, за които кръводаряването не само е противопоказно, но може даже да е фатално и дори да са добре информирани от семействата си, могат лесно да се поддадат на натиска, маскиран като призив за хуманност.
Глупости. За какъв натиск става дума? Нали знаете, че 1) тези, които взимат кръв са с медицинско образование и 2) трябва да имаш 18г.
Натиск от съучениците. "Ти си пъзльо!". А детето може да пие лекарства или да му е противопоказно.

# 24 942
Това ли е най важното?
Важно е, не стига че ще даряваш, а после да не си полежиш и починеш, ами да работиш.

# 24 943
Забелязвам, че най-съвестните и хуманни българи живеят в чужбина.

# 24 944
Това е проблем на частниците, че не го зачитат, в държавните се дават 2 дни…

Общи условия

Активация на акаунт