За вкуса на миналото

• 184 239
  • 2 223
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Дай рецептата за това с ореховите ядки и реженето на полумесеци.  Praynig
Ох, бе Янтре, сега трябва да търся тетрадките къде са.Аз наизуст не ги помня.Ако ги намеря, ще ти я пиша.Орехите ги настъгвах отгоре с една пластмасова мелничка.

Намерих, но да знаеш,че съм ги записвала само информативно.
Пандишпанени сладки:

6 яйца, 1/2 чаша олио, 1 и 1/3 чаши захар,1/2 чаена лъжичка сода, 2 чаени чаши брашно,поръсва се със смлени орехи, пече се на умерена фурна, (сега сигурно е към 170 без вентилатор) и като е готово се наръсва с пудра захар и се реже с винена чаша.Разбиваш яйцата със захарта, олиото, добавяш брашното със содата, печеш в широка тава намазана с олио и поръсена с брашно.

Сега намерих и рецепти и за сладки със шприц, фунийки с крем, соленки във формички.И като си помисля,че всичко правех толкова често, а сега така ме мързииии.

Последна редакция: нд, 19 фев 2017, 18:40 от Тайна

# 391
Мерси! Жива да си! Още утре ще нападна Березка.

# 392
Аз пък повече обичах сладоледа от машини, а не онзи, който се гребеше от едни баки. Вторият ми беше някак твърд и леден, а този от машините беше лек. Макар че машинният сигурно е бил някакъв бозав на вкус, не помня, още повече, че беше 25-30 ст., а другият беше 35, за количеството не знам. Този от машина го имаше на много малко места, едното беше на Главната отстрани до хотел "България", за Пловдив говоря.

Само този ми харесваше. Беше с кафе, много хубав. Heart Eyes
Онези от баките бяха с бучки лед.

# 393
Шоколад "Кума Лиса" в зелена опаковка, имаше и жълта, ама пак така ли се казваше...
Шоколадите бяха два - Кума Лиса и Ежко Божко, зелената,  ако не се лъжа беше таралежената опаковка.
Тайне, ако не ти е трудно за намиране - лимоновя сладкиш и соленките   Blush

# 394
  • София

Тайне, ако не ти е трудно за намиране - лимоновя сладкиш и соленките   Blush
Кои соленки?Аз съм правила навити като кифлички и във формички с пълнеж яйце и сирене.А лимоновия съм го сляла по памет с един друг ,който се залива с шоколадов сироп.Ще ти ги пиша на лично.

# 395

Тайне, ако не ти е трудно за намиране - лимоновя сладкиш и соленките   Blush
Кои соленки?Аз съм правила навити като кифлички и във формички с пълнеж яйце и сирене.А лимоновия съм го сляла по памет с един друг ,който се залива с шоколадов сироп.Ще ти ги пиша на лично.
ако може да не е на лично, щото и други обичат такива работи Simple Smile

# 396
Пандишпанените полумесеци са класика, мерси за рецептата! Обаче тук ми казват, че няма набухвател, а белтъци и жълтъци се бият отделно.
Тайна, сигурна ли си за содата в брашното, да не е бакпулвер?

# 397
Тайна, може ли рецептата за шприц сладките.

Barbarella", Не купувай детски закуски! нека ти остане спомена и вкусът от едно време!

# 398
  • Пловдив
Класика са наистина, лелята на майка ми също правеше. Или поне правеше сладки, които се изрязваха на "лунички" с чаша и се поръсваха с пудра захар. Но рецептата не я знам.
И верно като нямаше интернет едно време, жените си разменяха разни написани на ръка рецепти. Grinning

# 399
  • густо майна Филибето
Ако става въпрос за сока от бреза в кутиите (Берьозка) - изобщо не ми хареса, безвкусен е. Предполагам - натурален. Не си спомням добре Брезата от едно време, но сигурно е била зелено газирано питие?

# 400
Зелено беше, но не помня дали беше газирано.

# 401
  • густо майна Филибето
Аз дълго страдах за едновремешните Морени, докато не произведоха сегашните. На сегашните фастъците са им по-малко, но вкусът не е много по-различен, а и са по-крехки.
А от ранното си детство помня едни Гризини, които бяха подобни на солети, но дебели един пръст. Пръст на възрастен , струва ми се, тогава моите са били като солети Simple Smile Тогава имаше и един период, когато истинския шоколад не беше дефицит,купуваха ми всеки ден на връщане от детската градина. Продаваха го на малки шоколадчета, с картинки на цветя, а аз събирах картинките.

# 402
Точно зелено газирано имаше в Березка.  Също безвкусно.

# 403

От тях не съм вземала, не ги обичах, мразех и прословутия сладкиш с тях. Мъжът ми обаче скоро си купи Карамел Му, децата щяха да паднат- баща им- бонбони  Shocked И той им обяснява колко са били хубави едно време. Пълно разочарование са новите  Naughty

Като заговорихте за сладкиши- аз пък умирам за орехчетата в "специалните" преси  Wink Толкова ментета имат сега и нищо общо отново.

Много обичах и едни пурички, имаха страхотен пълнеж  Crazy

Последна редакция: пн, 20 фев 2017, 08:12 от raja_nikol

# 404
  • густо майна Филибето
Сега, докато ви четох, така ми се прияде едновремешния шпек с чесън.... Застанах пред хладилника, гледах, гледах - нищо не е в състояние да го замести. Рупам сега един кренвирш Кен да се успокоя малко Sad
И месото не е същото, защото си спомням вкуса на принцесите с кайма, които си правехме в къщи, с кайма от пакетчетата. И с чиста кайма, домашно смляна съм правила, ами друг е вкуса! Sad От породата на животното ли е, от храненето му ли....
От луканките поне мога да намеря качествени.

Общи условия

Активация на акаунт